PodSvojoStreho.net
MČN ROTO ECO 6 - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Tema: MČN ROTO ECO 6 (/showthread.php?tid=21643)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

Re: MČN ROTO ECO 6 - KARMEN1 - 26.6.2014

Kje pa uhaja ven ta pena? Pri moji ne bi niti mogla nikamor, ker pokrov tako močno tesni. Tako da se lahko peni prav kolikor hoče...

Re: MČN ROTO ECO 6 - bosanoga - 27.6.2014

Berghaus, Ok bomo zmanjšali prašek in videli kaj dogaja. Ker vidim, da imaš že velčiko izkušenji s to ČN, mi prosim povej kako je kaj videti pri tebi. Kakšno vodo oziroma stopnjo očiščenosti imaš če pogledaš po pokrov ČN. Jaz imam nekako enakomerno rjavo vodo v vseh prekatih. V srednjem prekatu je največ ostankov wc papirja, v zadnjem pa so zelo majhni košči raznih ostankov. To je seveda vidno, ko kompresor deluje, ker ko ne deluje se najbrš zadeva "usede" na dno. Kakšnega posebnega vonja ne zaznam, pač postana voda....

Re: MČN ROTO ECO 6 - bosanoga - 27.6.2014

Še tole mislim, da je penjenje povezano tudi s tem, da najbrš še ni dovolj bakterij v čn. Namreč obratuje šele 3 tedne. Nekje sem bral, da če je premalo bakterij, pride do penjenja in je takrat smiselno prezračevanje v srednjem prekatu zmanjšati....

Re: MČN ROTO ECO 6 - gnilivanili - 29.6.2014

Pri nas se je penjenje vedno pojavilo takoj po praznjenju čistilne naprave oz. po vnovičnem zagonu. Nikoli zaradi pralnega stroja. Pomagalo je zmanjšanje prepihovanja v srednjem prekatu, vendar le za toliko časa, da je pena izginila. Večinoma pene ni bilo več po enem dnevu.

Re: MČN ROTO ECO 6 - medo9 - 29.6.2014

Ja, par dni po praznjenju se malo peni, vendar ne toliko, da bi pena rinila ven.
(pisem za picobell/graf, ostalih ne poznam.)

Re: MČN ROTO ECO 6 - gnilivanili - 29.6.2014

Pri nas doseže pena posodo s kompresorjem in zamaže tudi ventile. Sem skoraj prepričan, da bi pena uhajala iz čistilne naprave, če bi imel odprto.

Re: MČN ROTO ECO 6 - medo9 - 29.6.2014

Graf nima kompresorja v cistilni, ampak zunaj...oziroma v kleti,od koder jepotem speljana cev za vpihovanje zraka v posodo.

Re: MČN ROTO ECO 6 - čukimuki - 22.7.2014

Kako povečati pH v MČN?

Re: MČN ROTO ECO 6 - Berghaus - 22.7.2014

PHPlus.

Imajo vsi Baužvavi.

Re: MČN ROTO ECO 6 - čukimuki - 22.7.2014

Berg hvala.

A mi lahko še zaupaš kje se nabavi lističe za merjenje pH in v katerem prekatu se meritev izvede.

Namreč imam prenizek pH (5,57).

Re: MČN ROTO ECO 6 - Berghaus - 23.7.2014

Čuki, sam nikoli več ne bom uporabljal lističev, ker so.....no, ščiš. Preteče rok uporabe, pa so samo še za ušesa pucat.

Uporabljam zgolj kapljične teste, ki so neprimerno natančnejši (že zaradi svojih akvarijev). Dobiš jih v vsaki akvaristični trgovini, tako kot pH plus in minus.
Priporočam zgolj TetraTest, oziroma JBL pH test.

Moji:

[img]httpsunichr("58")//farm3unichr("46")staticflickrunichr("46")com/2807/10589898234_0b413de5de_cunichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")devotedly-discusunichr("46")counichr("46")uk/acatalog/45135zoomunichr("46")jpg[/img]

Saj ne rabim razlagati, da se pH dviguje ali niža počasi, po desetinko stopinje? Nikar po navodilih zbijati ali zviševati po celo stopinjo. Organizmi v vodi so namreč zelo občutljivi na nihanje pH.

Če ti na navodilih piše, da boš v svojih treh kubikih (kolikor drži ECO 6) dvignil/spustil pH za eno stopinjo, če daš vanjo 100 gramov praška, ti začni s samo desetinko tega. Natočiš banjo, vanjo vsuješ 10 gr (govorim na pamet, ne vem iz glave točnih razmerij), premešaš in spustiš vodo. Po parih urah spet premeriš vodo iz zadnjega, mirnega prekata čistilne naprave.

Je pa še nekaj pomembno in sicer trdota vode, GH in KH. Generalna in karbonatna trdota vode, oziroma količina v njej raztopljenih kalcijevih in magnezijevih soli. Glede na tvoj nizek pH, bi rekel da imate doma izredno mehko vodo? Če je temu tako, boste vedno imeli malce nižji pH. Zapomni si, da je bolj pomembna stabilna stopnja, torej brez nihanja.

Re: MČN ROTO ECO 6 - čukimuki - 23.7.2014

Hvala za izčrpen odgovor.

Re: MČN ROTO ECO 6 - Samojed - 23.7.2014

Huh, bom javil čez kak mesec ali dva - ampak glede na položnice in strošek investicije... - grem v Bruselj in tožim vse po vrsti. Trenutno sem plačal 3 jurje za mčn, mesečni strošek je pa cca 5€ manjši od tistega soseda, ki ima kanalizacijo "for free". Zdaj naj pa še testerje kupujem, voham, prdim in ne vem kaj še da bo zadeva ok? Ni variante - sem plačal in serjem, ostalo me ne zanima. Garancije, certifikati, laboratoriji - bmk, jaz serjem in to je to. Z ostalim naj se zeza kdor želi, ampak dodatnih stroškov si ne bom delal. Če ne bo ok, naj se s tem je..e dobavitelj, občina, država in sodstvo. Ker tu namreč ni "enakosti med državljani".

P.S. jasno menda je, da ne uporabljamo varikine, čudnih in močnih "wc račk" itd.

Re: MČN ROTO ECO 6 - KARMEN1 - 24.7.2014

Haha, enako :lol: !

Re: MČN ROTO ECO 6 - Berghaus - 24.7.2014

Dajmo nekaj razčistiti, ker imam občutek, da se v temi odmikamo od realnosti.
Po zadnjih straneh prebiranja, bo imel novopečeni lastnik filing, da si je nabavil hobi za vsak dan, celi dan.

Kaj mi dejansko počnemo s čistilno? Od vsega tega, kar se piše sem notri?

Nič.

Prisežem. Nazadnje sem jo odprl pred dvema tednoma, pokukal notri.......in zaprl. To počnem približno enkrat na mesec, nazadnje pred pol leta, če veste, kaj mislim. Dejansko pa grem vsak dan, ob prihodu iz službe, mimo nje in takrat samo prisluhnem, če kompresor dela. Vsake pol leta jo odprem in notranjost sperem s štrajfiksom. Predele, kjer se naberejo sloji papirja, ali pa kaka kapica nerazgradljivih zadevščin. That`s it. Aja, pa enkrat letno pokličemo koncesionarja, ki iz čistilne počrpa kubik in pol, ter odpelje v Domžale na konfiskat.

Koliko časa dejansko vložim v čistilno? Ajd, od oka cca 2 uri/letno. Od tega največ, pol ure, vzame črpanje. Bi manj, pa se s šoferjem vedno zaklepetava......

Koliko sredstev? Nekaj vode, 35 evrov črpanje in obratovalni stroški, plus pošta, ko konfiskat pošljemo na KP.

V prejšnjih postih smo govorili o pH vode v čistilni. Kolikokrat sem ga meril in kakšen je? Nikoli in pojma nimam. PH testerje imam doma zaradi akvarijev in priznam, nikoli mi ni padlo na pamet, da bi z njimi meril vrednosti fekalne vode.

V akvaristiki velja zlato pravilo. Za vzpostavitev ravnotežja v akvariju čimmanj brskaj po njem. Eliminiraj čimveč posredovanj vanj. Pusti naravi, da vzpostavi balans. Podobne filozofije se držim pri čistilni. Ne ker bi bil pameten, pač pa, ker sem len. In izkazalo se je, da deluje po sistemu "daj me nehaj gnjavit in me pusti, da opravljam svoje delo". In sva oba zadovoljna. Trkam na les (glavo).

Samojed, kako zadeve laufajo v tej državi, je bilo prelitega že ogromno črnila. Sam vidim največji problem v tem, da pravil in zakonov ne pišemo na podlagi terenskih raziskav, torej dejanskega stanja, pač pa po filingu pisarniškega cepca, ki mu je dolgčas in mora nekaj početi. Produkt tega je logika skregana s pametjo, paradoksne situacije in venomerno ožemanje davkoplačevalcev. Samo poglej, kaj se pri nas dogaja na gradbenem področju. Bi radi zamenjali Aljažev stolp na Triglavu? Prosim priložite poplavno študijo, počakajte na arheološki pregled in prinesite soglasje slovenskih železnic. Potem se bomo pogovarjali naprej. Aja, še arhitekturna študija, ne zaradi vkomponiranosti v okolje, pač pa da vidimo, koliko sence boste metali v Italijo. Da nas slučajno ne toži Goricia.

Ampak vse to je že druga tema, še bolj usrana, kot naša grezniška.......žal.