PodSvojoStreho.net
Izbira klime - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira klime (/showthread.php?tid=17792)

Re: Katera klima - analuka - 12.1.2013

trance0 aboslutno bi potrdila tole o več notranjih enotah.sama opažam, da z eno notanjo enoto, mislim, da je 4.3 kw ogrevanje,ogrejem fajn dnevno in kuhinjo , je večji odprt prostor,do spalnice pride ravno tolk toplega zraka, da imam cc 19-20 st., medtem pa ko za otroško sobo nujno potrebujem še drug vir-radiator, saj soba doseže cc19- 20st s klimo, kar pa je za igranje otrok v sobi absolutno premalo.

Re: Katera klima - rs84 - 8.2.2013

Mene pa zanima kam glede na razpored prostorov bi bilo najbolje montirati klimo, zdi se da bo ena skoraj premalo sam nebi rad imel 2 notranjih enot. Razmišljal sem o kanalski klima, da naredim v pih v prostore kar bi mi bilo nekak najboljše vendar ni veliko napisanega o temu tako da ne vem. Kam bi montiral klimo glede na spodnjo sliko. Je pa skupaj nekje 90kvadratnih metrov površine okna so trislojna na strehi je 8 cm termotop poševnine bodo 25cm. Fasada pa pride čez par let sedaj je 6cm termopuca. Koliko močna klima bi bila potrebna. Če kdo kaj več ve o kanalski bi bil vesel da še kaj izvem, gre pa za mansardo.

Re: Katera klima - Migaj - 8.2.2013

če govorimo o ogrevanju, potem naj klima ogreva zrak pri zunanji steni oz oknih
-sicer bo mikro razlika notranje temperature previsoka. Govorim iz svoje (slabe) izkušnje.
Ena notranja enota ogreva samo en prostor - lahko je povezan, kot je pri tebi DS in jedilnica ter hodnik.

Re: Katera klima - rs84 - 9.2.2013

Mišljeno je bolj za hlajenej mogoče kdaj malo za dogret. Ogrevanje bo talno, v kopalnici lojtrca z el. grelcem mogoče pa pride še kamin. Mene nekak najbolj mika kanalska klima sam ne vem kako se obnese, ker tudi razpeljavo nebi bilo tako težko s cevmi naredit nad stropom ker bo dostopno in pohodno. Če bi se klima uporabljala večininoma za hlajenje kam jo postavit - to mislim za stensko.

Re: Katera klima - Migaj - 9.2.2013

morda med jedilnico in DS na desno steno zgoraj- samo naj ne piha po ljudeh

Re: Katera klima - slafari - 20.2.2013

tris Napisal:ok, če prav razumem je HITACHI narejen(izdelava,materiali) tako, kot bi si vsak želel oz. je nad povprečjem , medtem ko je konkurenca o kateri govorimo bolj ali manj , recimo temu , "plastik-fantastik" ali pa vsaj deluje tako, ostale teh. spec(COP,moč, ...),so pri vseh bolj ali manj enake.

Seveda je zaradi tega tudi razlika ceni, za katero mora vsak pri sebi razčistit ali je pripravljen plačat razliko:

cene so take (cca-pobrano iz interneta ; talna enota; 25-ka; z montažo):
DAIKIN - cenješi 1300€
FUJITSU cca 1400€
MITSUBISHI cca 1500€
TOSHIBA 1550€
DAIKIN NEXURA 1600€
HITACHI 1650€

PS:
ni mi jasno zakaj tako velika razlika v ceni v primerjavi s stenskimi enotami, prav tako če se ne motim ni nobena od zgornjih MADE in JAPAN)

zakaj so talne pri isti moči deklarirane na manjše površine prostorov kot stenske, 30m2 proti 50m2?

Re: Katera klima - trance0 - 20.2.2013

Verjetno zato, ker imajo stenske močnejši izpih zraka kot talne. Čeprav ne verjamem, da je v praksi takšna razlika med obema tipoma, za vzdrževanje temperature je namreč za stenske enote vsaj pri ogrevanju potrebno odšteti kar nekaj kvadratov od maksimuma navedenega v specifikacijah proizvajalcev, če je cilj udobje, saj je za ogrevanje večje kvadrature potreben precej močnejši pretok zraka in posledično je tudi več hrupa stalno prisotnega ob delovanju klime. Pri talnih enotah verjetno proizvajalci navajajo bolj realne optimalne kvadrature za ogrevanje/hlajenje prostora kot pri stenskih, ki sicer morda res ogrejejo/ohladijo večjo prostornino kot enako močne talne, vendar ob občutno močnejšem pretoku zraka (beri: ob manjšem udobju).

Re: Katera klima - slafari - 21.2.2013

katero naj izberem?

mitsubishi MSZ-EF25VE/MUZ25VEH
ali
fujitsu ASYG09LTCA/AOYG-09LTC

obe sta do -20, obe imata tedenski časovnik, grelna moč 3.6 (fujitsu)proti 3.2(micka)

Re: Katera klima - trance0 - 21.2.2013

A si prepričan, da ima ta model fuđi grelno moč 3.6 kW? Kolikor vem ima model 09 le 3,2 kW nazivne grelne moči, zate pa bi bil veliko bolj primeren model 12LEC nordic: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gospodinjski-aparati.si/aparati/klimatska-naprava/fujitsu/artikel/22475/">http://www.gospodinjski-aparati.si/apar ... kel/22475/</a><!-- m -->. Nordic serija od fujitsu greje tudi pod -25 stopinj zunanje temperature, do -15 stopinj pa ne izgubi nič nazivne moči, se pravi do -15 stopinj C greje s 4 ali več kW. Glede na to, da boš (d)ogreval cca. 60 kvadratov, je po mojem 12LEC kar realni minimum, če hočeš imeti celo zimo res toplo stanovanje. Še boljša izbira bi bila po mojem serija nocria, je pa res že kar nekaj dražja...

Re: Katera klima - slafari - 21.2.2013

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimatehnik.si/index.php?content=22&id=153">http://www.klimatehnik.si/index.php?content=22&id=153</a><!-- m -->
tule piše 3.6kW
katero ti navajaš ima enako velikost zunanje enote kot moja

nordic je 200€ dražja, pa prinese dodatnih -5°C. če bo kriza bodo radiatorji pomagali

Bolj pomemben podatek je kakšen je graf maksimalne moči in COP pri različnih zunanjih temperaturah. Za nordic verzije fujitsu vem, da imajo zelo dobre izkoristke in grelno moč pri zelo nizkih temperaturah, za tvoj model pa ne vem kakšni so grafi COP in grelne moči. Najbrž pa res niso toliko slabši od nordic verzije, če deklarirano greje do -20 stopinj C. Je pa tako, jaz na tvojem mestu ne bi šparal za 200 EUR, nordic asya 12lec ti bo pri -5 stopinjah C še vedno lahko, ob ustrezno visokem pretoku zraka, v celoti samostojno ogrevala stanovanje brez drugih virov ogrevanja, saj ima pri -7 stopinjah še vedno 4.2 kW grelne moči, medtem ko bo tvoji klimi takrat zelo verjetno že (sicer za las) zmanjkovalo moči za celotno kvadraturo. Smile

P.S.: Obvezno ob montaži daj dodatno v dnevno sobo montirati žični stenski kontroler, ki ima vgrajen temperaturni senzor in vsebuje tudi tedenski timer. Če boš imel klimo v predsobi pod stropom, ti onboard senzor v klimi ne bo optimalno reguliral temperature. Termostat naj bo v prostoru, kjer se največ zadržujete in nameščen naj bo 1-1.5 m nad tlemi, stran od virov toplote, kot so štedilnik, pečica, fajn je tudi, da ne sije direktno sonce nanj. Wink

Re: Katera klima - tris - 21.2.2013

slafari Napisal:katero naj izberem?

mitsubishi MSZ-EF25VE/MUZ25VEH
ali
fujitsu ASYG09LTCA/AOYG-09LTC

obe sta do -20, obe imata tedenski časovnik, grelna moč 3.6 (fujitsu)proti 3.2(micka)

Tudi jaz sem gledal ta 2 modela, vendar sem potem vzel nekaj tretjega ...... če pa bi že izbiral bi vzel FUJITSU,...glede na podatke bolje greje.

Info iz drugih ust(več osebkov, ...osebno nimam izkušenj):
menda so tedenski časovniki na daljincih prava nočna mora v primerjavi z žičnimi, kot jih npr. bolj poznamo pri termostaih za centralne, itd.....

Tris, a tvoj talni fuji ima konstanten izpih pri tleh ali le na začetku gretja, kot sem zasledil v dokumentaciji? Mene je pri talni fujitsu enoti zmotilo, da naj bi čisto pri tleh pihal le na začetku gretja, potem pa za vzdrževanje dosežene temperature le še čez zgornjo loputo, samo ne vem kako je s tem v praksi? Toshiba ima recimo na daljincu prav tipko floor za nastavitev konstantnega pihanja zgolj čez spodnjo loputo, kar nudi maksimalno udobje...

Re: Katera klima - tris - 21.2.2013

Tako je kot si ugotovil, spodnja loputa je aktivna, le če je večja(mislim da tam okoli 2°C) razlika med dejansko in nastavljeno temp, ko je razlika minimalna preide na vzdrževanje temp. le na zgornjo loputo.Vse to uravnava avtomatika, zakaj je tako ne vem.

Sem pa kljub temu opazil, da je prostor v primerjavi z radiatorskim ogrevanjem dosti bolj enakomerno ogret(predvsem temperature po višini).

Re: Katera klima - slafari - 22.2.2013

trance0, klima bo v dnevni na t2, ki je zdaj pač s2

verjetno bom kasneje še eno montiral na hodnik in obrnil proti sobam, razen če bo kak ugoden split na voljo. morda celo kak infra za v spalnico