PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - CdeS - 17.2.2013

@janez.servis
2kg pelet je približni ekvivalent 1l k.o.,
peleti imajo kurilno vrednost od ca. 4,9 do 5,3 kWh/kg,
odvisno od sestave in seveda tudi pogojev gorenja (očiščen kotel, gorilna košarica, dovod zraka etc.).

Te meritve bodo zelo zanimive, ko bodo inštrumenti na voljo - glede na to, da imajo dimnikarji koncesijo, upam, da bodo imeli tudi inštrumente Wink
Pri nas je (schiedel) dimnik popolnoma enako čist kot prej, ko smo kurili kurilno olje z gorilcem z modrim plamenom.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Popravila na domu - 17.2.2013

No, o peletih sem na forumih povedal že vse, kar se mi je zdelo potrebno. Bi pa pokomentiral tole:
Citat:Te meritve bodo zelo zanimive, ko bodo inštrumenti na voljo - glede na to, da imajo dimnikarji koncesijo, upam, da bodo imeli tudi inštrumente Wink

Dokler bodo imeli dimnikarji koncesijo, teh inštrumentov zagotovo ne boso imeli. Ravno zato ker imajo koncesijo. In jim ni potrebno kupiti popolnoma ničesar. Imel sem že precejšnje besedne boje s koncesionarjem ki je trdil, da moram sam organizirati dostavo lestve če želim, da bo šel na streho. Šlo pa je za večstanovanjski objekt.
To pomeni, da se jim še lestve ne ljubi več s seboj nositi, kaj šele kakšno bolj sofisticirano napravo.
Naš pregovorno zabiti zakonodajalec pa je uspel skupaj spraviti le zakon o koncesijah. Da pa bi morali koncesionarji ravno zaradi "ziher posla" imeti tudi vso tehnologijo (če bi želeli pridobiti koncesijo)...pa je nekako pozabil. Čeprav jih imam močno na sumu, da sploh niso vedeli o čem odločajo.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 17.2.2013

Pri nas sprejemajo zakone takšni, ki nimajo stika z realnim življenjem Idea

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - bohinc - 17.2.2013

To je že politična 'folkrola'..., marsikatere službe pa to s pridom izkoriščajo.
Sam sem z dimnikarjem na ti...,pa kljub temu da ne kurimo- mi letno pošilja obvestilo o obveznem rednem pregledu...
To zimo me je razpiz..., pa sem mu obljubil, da se drugo leto potrudim- do njega, da mu le to obvestilo nekam zataknem...
Važen je pa itak RAČUN- ne kvaliteta opravljenega dela...
Lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - MI2 - 18.2.2013

To je verjetno odvisno tudi od posameznega dimnikarja.
Pri meni se ne oglasi več niti letno, ker je zunanja enota TČ lepo vidna s ceste in mu je morda nerodno.
Itak pa brezskrbi, da pogleda po dimnikih ko se vozi po naselju in če se nikoli ne kadi iz dimnika oz. je strehica polna snega. Pa saj ni bebec in vsak normalen si želi dobre odnose z ljudmi.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 18.2.2013

CdeS Napisal:@janez.servis
2kg pelet je približni ekvivalent 1l k.o.,
peleti imajo kurilno vrednost od ca. 4,9 do 5,3 kWh/kg,
odvisno od sestave in seveda tudi pogojev gorenja (očiščen kotel, gorilna košarica, dovod zraka etc.).

Te meritve bodo zelo zanimive, ko bodo inštrumenti na voljo - glede na to, da imajo dimnikarji koncesijo, upam, da bodo imeli tudi inštrumente Wink
Pri nas je (schiedel) dimnik popolnoma enako čist kot prej, ko smo kurili kurilno olje z gorilcem z modrim plamenom.

Tudi pri meni je dimnik (schiedel) tak kot je bil na kurilno olje, se pravi čist..

lp

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Monter - 18.2.2013

janez.servis Napisal:2kg pelet sta ekvivalent 1l nafte glede na kalorično moč. Največ pa je odvisno od izkoristka kotla.
To pa lahko pove srviser ali g. dimnikar. Za serviserja nevem še dobenega, ki bi imel instrument za leseno biomaso. So en mal dragi dodatki, ki jih trba nekomu zaračunati. Ker pa naše meritve niso mirodajne pred zakonom, ter tukaj ne uhaja monoksid v prostor lahko brez teh meritev mirno spimo.

Moj merilni instrument je že pred leti ko sem ga kupil imel v program vstavljene vrste energentov in sem takrat reko prodajalcu da tega ni potrebno nalagat ker tak nebom potreboval. Danes je zgodba čisto druga, preden so se pričeli peleti in vse te zadeve sem samo še dokupil pred filtre in veselo na delo. Je pa res da je v Mariboru in okolici malo takih ki so si to nabavili oz. instrumenti ne podpirajo takih meritev. Potem tudi gorilnik ni nastavljen tako kot mora ampak samo od oka. V dokaz sem prilepil dve slikici.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - janez.servis - 19.2.2013

Me veseli, se še nisem odločil za dodatke. Moram vprašati pri Wohlerju.
Porem pa vprašanje, kako strankam dopovedati, da je servis zaradi tega dražji in da naj uporabljajo pelete enega proizvajalca. Pa veselo na delo.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - đozo - 19.2.2013

jani65 Napisal:Pri nas sprejemajo zakone takšni, ki nimajo stika z realnim življenjem Idea

...vedi,da ga imajo in to precej"prefinjenega...morajo ga imet,da si napišejo zakone,kateri jim posredno napolnijo"hišni proračun...dejansko pa jim zakone narekuje"bela mafija,na principu"a si morda že pozabil,kako je bilo,ko si napičil tisto hosteso....vem,da se je z eno takšno celo Janez poročil...sedaj pa špila,kot mu note sproti pišejo Big Grin

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - đozo - 19.2.2013

...ne vem,zakaj plačujete dimnikarje...odjavi pečko,daj "pobu v žep 10eu,pa bo večni mir
...v bajto spustim vsakega ki ima sodni nalog....no "ljubica je izvzeta Big Grin
...če pa bi že kdo"težil,bi ga najprej za 2h poslal v bife,da"pospravim kurilnico,nato pa bi ga vprašal ali pozna njegova žena"mojo kelnarco....hja,tako to gre na"divjem zahodu Big Grin

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - boskec - 28.2.2013

boskec Napisal:
boskec Napisal:September 13 vreč
Oktober 34 vreč
November 43 vreč
December 88 vreč
Januar 87 vreč,

Ogrevam cca 200m2, brez izolacijske fasade,klet neogrevana oziroma jo greje kotel s svojim delovanjem, spodnja etaža stare okne 40 let, mansarda ima 35 cm kape. Režim ogrevanja od 6 do 21,30 ure 22,5 do 23 C°, ponoči 18C° Ogrevam še sanitarno vodo. Kotel Pellson X3, peleti Sava.
Februarja začel kuriti biopellets kupljene v Avstriji. Vse kar lahko rečem je polovica manj pepela, žlindre ni, poraba pa je tako ali tako relativna stvar-

----------------------------------------------------------------------------------
Februar 70 vreč 1050 kg
Skupaj 335 vreč, 5025 kg, strošek do sedaj 1176,09 evrov.

Zaenkrat poraba po pričakovanju, pričakujem porabo med 6 in 7 T na kurilno sezono. Prej porabil 3000 do 3500 l kurilnega olja!

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jiggler - 28.2.2013

Zelo podobna situacija je pri meni...
Tako kvadratura kot tudi ostali opis, s tem da so okna v 1 etaži stara 35 let, v mansardi nova, 24/7 22 C° + sanitarna voda. Od Oktobra do danes porabljenih cca 5 ton.

Enako je bila poraba KO med 3000 in 3500 litri Smile

Kot kaže bom letos pokuril cca 6,5 ton, potem pa zaženem TČ za sanitarno vodo.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - okvals - 28.2.2013

Fantje, je še prehitro za zaključke!

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jiggler - 28.2.2013

Bomo pa še par vreč kupili, pa bo Smile

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - mremec - 1.3.2013

Poraba za februar: 85 vreč.
Skupaj v tej sezoni: 383 vreč oz. 5745kg.
Prej je bila letna poraba KO cca. 3500l.

Starejši podatki so objavljeni [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?p=476175#p476175]tule[/url].