![]() |
|
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285) |
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - xavi - 22.1.2018 Za moč SE si se odločil na podlagi približnih izračunov porabe? Namreč viška ti ne plačajo. In če imaš TČ, lahko posledično vzameš kakšne 3-4 kw bolj švoh SE kot pa, če imaš elektro blok, posledično nižja invensticija. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - xavi - 22.1.2018 Glede monobloka in split sistema pa je moje mnenje, če ti pri splitu crkne ali pride na trg modernejše zunanja enota, notranjo lahko obdržiš, zunanjo zamenjaš, ker pri notranji nima kaj crknit, pri mono bloku pa je to malo težje. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 22.1.2018 xavi Napisal:Za moč SE si se odločil na podlagi približnih izračunov porabe? Namreč viška ti ne plačajo. In če imaš TČ, lahko posledično vzameš kakšne 3-4 kw bolj švoh SE kot pa, če imaš elektro blok, posledično nižja invensticija. Ravno v tem je fora da imam moznost za nekaj manj kot 10k dobit 11kw SE sicer brez racuna, garancija na zaupanje..Eloblock recima komplet s priklopom naj bo 1k je to cca 11k.. kot pravim so mi bile ponujene TC za 6-7k kar bi bilo skupaj 16-17k... za gospodinjstvo porabimo nekje 5000kwh na mesec.. Se pravi je to v startu 6k ceneje in 11kw bi z lahkoto pokrivala komplet potrebo po elektriki.. Tako sem razmisljal in racunal in nato tud prisel do zakljucka da TC ni smiselna ker za 4k vec kot me pride TC dobim SE z eloblockom.. Ce pa zdaj vzamem TC pa SE niti nebom montiral ker je povracilna doba predolga sploh pri tako nizki porabi kot pac je s TC.. Razen ce vzamem svohnejso kot pravi xavi Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 22.1.2018 Na leto porabimo cca 5000kwh ne na mesec kot sem v postu zgoraj napisal
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 22.1.2018 Pa dodaj se: za zdaj :-) Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 22.1.2018 Poldee Napisal:Pa dodaj se: za zdaj :-) Zakaj za zdaj??govorim o porabi za gospodinjstvo in ne vidim razloga da bi se povecala
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 22.1.2018 Pol pa super. Sm mislu (k si mlad pa uspesen), da bos mel se kasnga otroka pa to. Pr men k so trije, se pozna napram prej. Drgac pa kot da nism nc napisal. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 22.1.2018 Poldee Napisal:Pol pa super. Sm mislu (k si mlad pa uspesen), da bos mel se kasnga otroka pa to. Pr men k so trije, se pozna napram prej. Drgac pa kot da nism nc napisal. Mam dva stara 9 in 6 let in je to to
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - maksi - 22.1.2018 Moja izkušnja in razmišljanje: Drugo leto uporaba elobloka 9 kWh v novogradnji. Dobil sem rabljenega eno leto za 450 EUR z montažo. Podstrešje ne ogrevam, na talni plošči v podstrešju imam 8 cm EPS. Trislojna okna, 15 cm EPS. Ogrevanje 200 m2. Talno v dnevnih prostorih, razen spalnice tam so samo radiatorji. Kaminska peč za filing in dogrevanje. Poraba največ 3m3 na sezono. Temperatura tam nekje 23 C. Se igram poskušam: Ponoči v NT samo talno v estrihe. Popoldne in zvečer malce v radiatorje. Ročno preklapljam ventile in vklapljam gumb za vklop in izklop. Goriška. Sanitarna TČ split, notranja enota v kleti. Eloblock imam limitiran na 4 kWh. Običajno sam zniža na 2kWh. V talno gre 26 C. V radiatorje 35 C. Redno spremljam porabo.Poraba za ogrevanje letno lani (hujša zima in prvo leto v hiši) 670 EUR, to sezono bolj mila zima in bo pod 600 EUR. Mislim, da se mi ne splača nobena TČ, niti monoblok, tudi fotovoltaika,... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Homer - 24.1.2018 Če pa si ne bi pomagal z drvi, bi bila cena porabe elektrike bistveno drugačna.... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Je napisanih enih par informacij iz prve roke da se tud z eloblockom ocitno da ogrevat rameroma “poceni” glede na to da je zacetna invensticija dokaj nizka.. Maxi navaja porabo za 200m2 cca 600€ na sezono + 3m3 drv kar je dodatno 150€ se pravi skupaj za dobrih 700€, pri bivalni temp okrog 22 stopinj.. Vprasanje je koliko bi pri enakih razmerah porabil s TC, pa naj bo 300€ na sezono kar pomeni 400€ razlike in ce je zacetna invensticija za eloblock 1000€ in za TC 5000€ bo v desetih letih na nuli.. Res pa je da tukaj kot invensticija ni stet kamin je pa zato navedena cena eloblocka visja in pa koncna cena TC malo nizja, ker za 5000€ vprasanje ce dobis TC z montazo in zagonom.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Res je tudi da v zgornjem postu nisem racunal ogrevanja sanitarne vode ki jo uporabnik Maxi ogreva z STC ampak je cena TC (5000€) ki jo navajam za njegov primer potem takem prenizka..Ker za njegovo hiso (glede na izolacijo in m2) ne verjamem da je mozno dobit TC z bojlerjem za 5k..Po moje glede na prebrano bi on potreboval 8kw za katero so cene okrog 6k pa gor..In ta razlika pokrije strosek za ogrevanje sanitarne vode pa ce temu izracunu odvzamemo se 1 leto je doba kjer se eloblock in TC cenovno izenacita se vedno nekje 9 let.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Energetik81 - 24.1.2018 Za TČ deliš porabo Eloblocka vsaj z 3. Ker na talnem v izolirani bajti bo SCOP sigurno 3 vključno s SV. Upoštevaj, da je @maksi napisal da je z goriške regije, in prištej zraven še SV. Ne vem zakaj vztrajno daješ iz izračuna SV, ki jo BOŠ v vsakem primeru ogreval. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Energetik81 Napisal:Za TČ deliš porabo Eloblocka vsaj z 3. Ker na talnem v izolirani bajti bo SCOP sigurno 3 vključno s SV. Ja ti verjamem ampak sem izracunal na hitro glede na uporabne podatke.. Ce te prav razumem glede na SCOP 3 bi maxi v enakih razmerah s TC porabil na sezono cca 250€?? Glede na porabe ki jih navajajo uporabniki TC pri boljse izoliranih hisah od “maxija” se mi zdi skoraj nemogoce.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 24.1.2018 Energetik81 Napisal:Za TČ deliš porabo Eloblocka vsaj z 3. Ker na talnem v izolirani bajti bo SCOP sigurno 3 vključno s SV. Sem vkljucil SV plus tega so rezerve pri ceni TC ki sem racunal za cca 5k tud pri eloblocku sem zaokrozil na 1k ceprav je dal zanj 450€.. Split sanitarna TC pa stane okrog 1k kar sem odstel z glihanjem cene TC ki bi jo on potreboval ker za 5k nikakor ne pride skozi z bojlerjem in montazo pa se kot rezervo sem odstel eno leto pa je to se vseeno 9 let pa ajde naj bo 7-8 let..se vseeno dosti.. |