PodSvojoStreho.net
Nov gradbeni zakon - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Re: Nov gradbeni zakon - doli - 12.10.2018

Taav Napisal:O tvoji situaciji GZ nič ne piše.

Piše namreč, da imajo UD avtomatsko:
- stavbe, ki so bile zgrajene pred 31. decembrom 1967, ki so z dnem uveljavitve tega zakona (leta 2003) v uporabi...
- vse enostanovanjske stavbe, ki so bile zgrajene na podlagi gradbenega dovoljenja in so z dnem uveljavitve tega zakona (torej leta 2003) v uporabi ter na predpisan način evidentirane v zemljiškem katastru.

UD za enostanovanjske stavbe ni potrebno pridobivati le v obdobju 2012-2018. Pred in po tem datumu je potrebno imeti UD tudi za enostanovanjsko hišo. UE lahko da potrdila o tem avtomatskem UD le za hiše, zgrajene pred 2003 (glej 3 alinejo zgoraj). Ker za tvoj primer UD ni bil potreben, ti UE seveda ne more dati potrdila, da imaš UD avtomatsko....
Ker si tako pozno oddal vlogo za vpis v kataster, tudi UE zagovarja stališče, da objekt še ni mogel biti v uporabi (pogoj za pričetek uporabe enostanovanjske stavbe je bil po ZGO vpis v kataster in HŠ).

118. člen

(domneva izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja po ZGO-1)

Šteje se, da imajo objekti, ki izpolnjujejo pogoje iz 197. in 198. člena ZGO-1 ali pogoje iz 124. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 126/07), pridobljeno gradbeno in uporabno dovoljenje po tem zakonu, o čemer se na zahtevo stranke izda odločba.

197. člen med drugim:
...
3. vse enostanovanjske stavbe, ki so bile zgrajene na podlagi gradbenega dovoljenja in so z dnem uveljavitve tega zakona v uporabi ter na predpisan način evidentirane v zemljiškem katastru.
...

Re: Nov gradbeni zakon - Experienced - 12.10.2018

Po domače:
Ni potrebno imeti ali dati vloge za uporabno dovoljenje, če že imaš hišno številko, če imaš objekt že vrisan in si vse to uredil že pred 1.6.2018 po starem zakonu. Pokliči na UE pa se pozanimaj,sem tudi jaz klical na UE Sevnica in odgovor je tak kot sem zapisal. Amen

Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 12.10.2018

@doli: beri še enkrat, pa počasi. To velja za hiše, ki so bile v uporabi in evidentirane ob uveljavitvi ZGO, torej leta 2003. Ti ne pašeš sem notri.

@mukwai: stališče UE je, da če je enostanovanjska stavba vpisana v kataster, ima HŠ - vse pred 1.6.2018, UD nisi rabil in ga ne rabiš tudi sedaj. Imaš pa problem drugje: za dvostanovanjsko stavbo si že takrat rabil UD in ga rabiš tudi danes. Popust "brez UD" je veljal le za enostanovanske stavbe. Če je bilo GD pridobljeno za dvostanovanjsko (večstanovanjsko) stavbo, rabiš UD. Polno, ne samo izjave.

Kot piše predhodnik po domače - če imate vse po zakonu urejeno do 1.6.2018, je to to.

Re: Nov gradbeni zakon - darkside - 1.11.2018

samo nekaj me zanima. gradbeno projektant pravi da je prišlo v ponedeljek. samo dvignit ga grem sedaj po praznikih še. po novem zakonu (oz. mislim da celo po starem tudi?) rabim PZI tako da se morava še dogovoriti da se to izdela.

me pa zanima sicer slednje - rok da gradbeno ne zastara preden se ga lahko podaljša je 2 leti. sedaj pa kaj to pomeni? 2 leti da se naredi izkop ali 2 leti da mora biti tudi plošča narejena?

Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 1.11.2018

Po starem ZGO si moral začeti z deli v roku 2 let po pravnomočnosti GD. Do kje si moral kaj narediti, ni bilo definirano, pa so ljudje kakšne temelje naredili, le ti so potem 10 let na dežju propadali. Skratka, ni bilo nič definirano, do kje si moral dela izvesti, temveč le, da si moral z deli začeti.

Novi GZ je ta rok podlajšal na 5 let, s tem da se za začetek šteje prijava gradbišča.

Re: Nov gradbeni zakon - Gasperowsky - 7.11.2018

Pozdravljeni. Zanimam se za nakup nepremicnine v tretji podaljsani gradbeni fazi. Gradbeno dovoljenje je bilo izdano leta 2011/12. Ali mi mora prodajalec ob plačilu in predaji ključa zagotoviti uporabno dovoljenje? Glede na 93. Člen, ki ga glede na članek na siolovi spletni strani, razumem tako, da mi zdajšnji investitor sploh ne more prodati oz. Se ne more narediti prepis v zemljiški knjigi če nima gradbenega in uporabnega dovoljenja? Imam prav?

Po drugi strani pa...sploh dobis uporabno dovoljenje če je v tretji fazi hiša ko niti ni elektrike?

Hvala za odgovor. Lep pozdrav.

Re: Nov gradbeni zakon - gapez - 7.11.2018

Darkside, dovolj je prijava gradbišča, gradbena ograja (oranžna plastična) in napis s podatki o gradbišču.

Re: Nov gradbeni zakon - fizikalec15 - 7.11.2018

gasperowsky
Kupiš lahko. V zemljiško knjigo boš lahko vpisal.
Uporabno dovoljenje pa boš dobil, ko bo vse narejeno. Prodajalec ti ga torej ne more zagotoviti.
Upoštevaj pa ( ko se boš pogajal za ceno) , da boš moral urediti papirje tudi za dela do tretje faze.
Če torej za pridobitev kredita potrebuješ uporabno dovoljenje- previdno.

Re: Nov gradbeni zakon - Origin - 7.11.2018

Zanima me ali je že kdo po novem zakonu pridobil uporabno dovoljenje oz. hišno številko? Ali to res komplicirajo, da mora biti objekt čisto dokončan (ograja, fasada) ali ni to ravno tako v praksi. Hvala za odgovor

Re: Nov gradbeni zakon - KeCko - 7.11.2018

Hišne ne moreš pridobiti brez uporabnega, uporabnega pa ne brez fasade in recimo ograj na balkonih. Vsaj legalno ne.

Re: Nov gradbeni zakon - kadotr - 7.11.2018

Da me ne bo spet kdo obtožil gostilniške debate: kdo od vas je izpolnil anketo o implementaciji novega zakona?

V Avstriji! je zakonodaja toliko jasna, da je možno hitro dobiti gradbeno dovoljenje. Nesmiselnih zahtev ni, vse je več ali manj jasno. Tudi o fasadi... Kdor zakonodajo spoštuje, težav ni, inšpektor po potrebi tudi svetuje. Še kaj?

Da se je sedaj DGD precej približala avstrijski zakonodaji vsaj tisti na štajerskem, s katero sem se srečal, ker se ta razlikuje po pokrajinah. In je sedaj kar precej enostavnejša oz. tudi manj obsežna od tiste prej. To še posebej velja za ne-enostanovanjske objekte.

Meni se zahteva po uporabnem zdi smotrna ker zagotavlja da je objekt bil v celoti zgrajen skladno z strokovnimi smernicami. Mislim, da bi dokazovanje lahko bilo enostavnejše, kar pa se bo izkazalo v naslednjem letu.

Re: Nov gradbeni zakon - darkside - 7.11.2018

gapez Napisal:Darkside, dovolj je prijava gradbišča, gradbena ograja (oranžna plastična) in napis s podatki o gradbišču.
sem dvignil gradbeno in ga malo prebral. piše, citiram: "Prijavi je potrebno med drugim, obvezno priložiti tudi projekt za izvedbo - PZI."

sem še malo pogooglal. in odkril sem, da za hiše do 200m2 ne bo potrebno PZI, no, sam imam 3 etaže (podkleteno ker drugače zaradi parcele ni možno - naklon, velikost...) pride na približno 225 m2.

tako da ja - bo potrebno. me pa bo stalo približno 2500 eur (v primeru da da še koga zanima okvirna cena)

@darkside. Googlanje ni bilo uspešno in informacija ni pravilna. Btw če delaš pzi samo za prijavo je to 2500eur vrženih stran.

Re: Nov gradbeni zakon - darkside - 7.11.2018

potem pa najbolje da pokličem na ue in se pozanimam? ker v gradbenem mi piše da ga je potrebno nujno priložiti? imam pa 225 m2 drugače