PodSvojoStreho.net
Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec (/showthread.php?tid=64550)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - bomber111 - 18.2.2016

Jaz imam še vedno občutek da je bilo tukaj veliko dejstev zamolčanih. Zanimivo bi bilo slišat izpoved izvajalca.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - bomber111 - 18.2.2016

Pingo77 Napisal:Pozdrav vsem!

Sprva naj se zahvalim za vse resitve ki sem jih nasel na tem forumu, resnicno ste mi olajsali zivljenje! Ce mi resite se ta problem naredim piknik za cel forum.

Rok

Zanimivo je tudi to da ste/smo mu rešili veliko stvari brez registracije (15.2.2016) in udejstvovanja na forumu.

Med drugim je tudi 39 strani o daikinu Althermi in dvomim da jih je pingo prebral.

PS: Mogoče je pa sam novopečeni monter, ki ima opisan problem pri stranki in ga rešuje tukaj :-) in zato tudi bolj tako zmedeni in nepopolni odgovori.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - sassapo - 18.2.2016

telmos Napisal:
sassapo Napisal:Ne, z nobeno ni nič narobe, v Domžalah gre za zelo veliko novejšo hišo, kateri Zubadan pač ni kos.
Na pragerskem pa večjo starejšo hišo brez vsake izolacije, DHT počepne takoj ko se prično defrosti.
Lahko je poddimenzionirana, pa vendar deluje s svojim COP-jem, zato so tvoje trditve malo za nos privlečene. Da pa človek z njo zaradi kiksa prodajalca ni zadovoljen, to je pa druga stvar.
Za DHT velja isto. Če bi bila dovolj velika in način ogrevanja ustrezen, se to ne bi dogajalo. Največkrat pa vsaka TČ ne glede na tip "počepne" zaradi neinformiranosti uporabnika. Ob nižjih temperaturah in večjih zahtevah se urnike in znižanja izključi. Drugače je hudič!
Najlažje je pa naredit iz tega vsega hudo zgodbo za prikaz svojega prava. Če imaš jajca pelji temule svojo napravo in zamenjaj Daikina. Če boš prišparal 5% si car in večno te bomo hvalili.

Ne Telmos! Obe napravi so krepko prešvoh za pokrivanje energetskih izgub, zato večino ogrevalne sezone delujejo na polno, kjer defrosti in elektro grelniki terjajo zelo velik davek. Sam na takšna objekta pod 20kw ne bi dajal.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Migaj - 18.2.2016

20kW TČ so povečini samo na papirju - nobena nima cca 2X večjega uparjalnika, kot 11kW (izjema Kronoterm?)
In potem zmontiraš 20kW različico, ki pa na letnem nivoju porabi skoraj enako kot prej 11kW-tna,
pozimi res nekaj manj, v prehodnem pa celo več :?:

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - sassapo - 18.2.2016

Ah, daj no! Malce si poglej kakšen je uparjalnik in koliko kg. ima ena ornk 20kw naprava

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Migaj - 18.2.2016

sem mislil, da je je bolj pomembna velikost površine

Mimogrede že nekaj časa razmišljam:
če bi še enkrat montiral sistem TČ, bi tako, kot mi je 2011 predlagal sassapo, vključil cca 60 litrski zaporedno vezan zalogovnik (buffer).
Takrat še nisem vedel, da je v mojem sistemu z alu aklimat radiatorji tako zelo malo vode -v vsem sistemu jo je najbrž samo cca 60 litrov.
Če bi imel zaporedno (na DV vodu) vezan npr 50 litrski zalogovnik, bi lahko vremensko krivuljo ogrevanja še nekoliko bolj znižal, brez bojazni po dolgih defrostih, ker bi imel na zalogi cca 2X več toplote. Upor pa se tudi ne bi povečal, a ne?
Torej bi ostala vezava v bistvu enaka z edino OČ -kije v notranji enoti.
Sedaj DV na vremenski krivulji pod 43 ne upam nastavit, čeprav jo sobni korektor včasih zniža tudi na 40°C. Pri +2 pa je to lahko pri meni že bolj na meji.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Poldee - 18.2.2016

Zakaj oz. kako to? Pri nas je podobno malo vode v sistemu, ogrevalna voda pretezno okoli 33 in ravno tako nobenega zalogovnika. Dosedaj nobenih problemov z defrosti, kako bo v prihodnje bomo pa se vidli.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Homer - 18.2.2016

Tistih par stopinj manj na DHT ne pomeni nič (v smislu boljšega COP), se pa zaradi tega zelo hitro zapleteš v pogoste defroste. Skratka zalogovnik in nižja temperatura za "dlako" boljši COP, za "dlako" večje izgube zaradi zalogovnika in za nekaj "dlak" dodatnih stroškov.
S stališča defrostov, pa je dodatna količina ogrete vode vedno dobrodošla!

Saj ne gre za porabo, ker nižji dT hkrati pomeni, da kompresor gre priti minimumu, kar spet ni za COP najbolj optimalno.
Gre za princip, da dam SASAPOTU prav, oz. da je imel prav.

PS
Pa ne prideš v pogoste, pač pa lahko v zelo dolge defroste.
Npr novembra 2011 sem sem opazil zelo dolge defroste, posledično sem na priporočilo Daikina zmanjšal dT (oz povečal T ogrevalne vode).
Če bi imel buffer, tega problema ne bi zaznal.
Polde, morda ima DHT več izgub, ker ima dva toplotna izmenjevalca, morda je pri meni povrh vsega malo dolga plinska povezava ipd.
Morda so bili tudi določeni radiatorji povrh vsega zaprti -seveda vsaj polovica vseeno ne. Sistem ni bil hidravlično uravnotežen itd.
Bistveno je tudi, da je plinska povezava čim krajša in zelo dobro zaščiena pred vodo ter dobro termo izolirana.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Homer - 18.2.2016

Ja imaš prav: zapleteš se v dolge defroste (sam sem opazil tudi bolj pogoste defroste..)
No, tudi sam sem ugotovil, da se v območju zunanje temperature okrog ničle, splača dvigniti T ogrevalne vode, dT pa sem že predlani zmanjšal na minimum.

Sicer pa okrog zunanje enote ne hodim več, na Selcontrolu vidim vse kar je pomembno!

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - timi11 - 18.2.2016

No in je šla še ena debata v ku...c. :roll: Ko se omeni DHT se začne misjonarsko delo. :x Beda! :|

Šla je, kamor je pač šla zato, ker se Pingo več ne oglaša.
A ti npr veš, kako ima sistem vezan? -jaz ne.

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - vincent - 18.2.2016

Migaj...ti jo migaš :wink:

(Tema & tvoj neobstoječi zalogonik?)

Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - telmos - 18.2.2016

Ni imel časa. Zadevo sva mal pogledala mal preštelala, mal porihtala in sedaj čakava na rezultate.