![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 20.8.2015 Evengelian, Hvala za tvoj odgovor, potem takem bi moral z neko hibridno pečjo (100l kurišča) v dveh nalaganjih sigurno ogreti 2000l in če računam eno nalaganje za hišo bi moral s tremi nalaganji ogreti zalogovnik in hišo v popoldanskem času. V primeru res hudega mraza lahko brez problema zakurim še enkrat dopoldne ![]() Hehe drugače pa tudi sebe smatram kot zelo zahtevno stranko, še bolje rečeno zelo neodločeno in firbčno saj želim videti vse možne variante saj že tri mesece skačem naokoli z ogledi, pridobil 6 ponudb, pa še vedno ne vem kaj bi na koncu naredil. :oops: Je pa res da za peč na podpih imam že fiksno izbranega izvajalca edino še kakšna ekstro poceni ponudba za kakšnega mercedeza me lahko prepriča da zavijem na banko in v kotlovnico parkiram mercedeza če že pred hišo ne stoji hehe ![]() Žerjavar tebi pa lepa hvala za vso pomoč in izračune glede toplotnih izgub in pričakovane porabe drv ker si mi zelo pomagal k občutku koliko je pomemben nalagalni prostor in kolikokrat bom moral v enem dnevu v kurilnico ![]() LP Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 20.8.2015 Glede na to da sem celo zimo pokuril manj kot 13m3 ne ravno kvalitetnih drv za ogrevanje dobrih 200m2 (lahko recem da nekaj podobno izolirano kot ti) si res ne predstavljam kako bi moral kuriti da bi sezgal kubik drv v enem mesecu za ogrevanje 30m2. Racunaj da sem jaz sezgal v enem mescu dobra 2m3 drv za ogrevanje vsaj 6x vecje povrsine od tebe. Res da nimam nekih panoramskih sten, imam pa streho bolj "kartonasto" Re: Pec na drva in zalogovnik - evangelian - 22.8.2015 Pozdravljeni, Ni mi dalo miru in sem včeraj naredil zanimiv test. V mojo klasično peč (moč 20,6kW, nalagalni prostor 82 litrov) z zalogovnikom 1000 litrov sem zakuri in sicer: -Naložil 21 kg hrastovih drv slabše kvalitete približno 20% deležem vode ( lahko bi stisnil še za kakšen kg ali dva več) -Na seltronu sem pogledal temperature na zalogovniku zgoraj 41 °C sredina 37 °C spodaj 32 °C(na zalogovniku približno iste temperature) se pravi povprečje 36,6 °C -Počakam do večera in grem ponovno preverit temperature zgoraj 77 °C sredina 77 °C spodaj75 °C to pomeni 76,3 °C povprečje in da sem zalogovnik segrel za 39,7 °C (Δ T) Iz tega sledi še malo matematike..... ![]() Energija v zalogovniku:cca! (masa vode X specifična toplota vode X Δ T) /3600 1000 X 4,2 X 40 /3600= 46kW/h (potrebna enegija za ogrez 1000litrov za 40 °C) Energija 21 kg hrastovih drv: cca! (masa hrasta X 3,7 kW/kg hrasta)-energija da izpari 4,2litra vode (20%deleža vode) (21X 3,7)-2,8= 74,9 kW Razlika je 29kW to naj bi bile izgube peči in inštalacije, v % to pomeni 61,33% izkoristek sistema. Mogoče sem kje zajeb.... ampak se mi zdi logično. Ampak mi pa ni več logično da pa ima uplinjevalna peč čez 90% to pomeni da bi z isto količino drv segrel zalogovnik 1290 litrov za 40 °C ali drugače kotel z nalagalnim prostorom 120litrov bi segrel cca 2000 litrov vode. Imam občutek da so to tovarniške meritve kakor pri avtomobilih. ![]() Realni izkoristek je pomoje okoli 80% ali manj ali pa se motim. Koliko ljudji je tehtalo drva na uplinjakih? Lp Re: Pec na drva in zalogovnik - Gomi - 22.8.2015 Se nič ne motiš. Realni izkoristek na tvoji instalaciji z vplinjevalnim kotlom bi bil tam nekje blizu 80%. Podobno je tudi na moji instalaciji. Sem naredil precej podobnih izračunov. Rezultati se pa sučejo nekje do 80% izkoristka. Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 22.8.2015 Citat:Realni izkoristek na tvoji instalaciji z vplinjevalnim kotlom bi bil tam nekje blizu 80%Jaz verjamem preizkusu izkoristka proizvajalca. Res pa je težko dobiti podatke o vseh okoliščinah, ob izvedbi poskusa. Realno stanje pa je pri vsakem kurjaču drugačno. Morda se kdo spomni polemik pred kakimi 50 do 60 leti okrog moči avtomobilskih motorjev. Je kakšen proizvajalec naredil test z uradno priznano ustanovo, vendar niso povedali, da so z motorja dol pobrali sesalne in izpušne cevi, dinamo, bencin pumpo, ... Enako je s testom kotla z merjenjem temperature vode v zalogovniku. Se pa mimogrede pozablja na kup drugih mas, ki se jih je segrevalo ( masa jekla in vode kotla, masa jekla zalogovnika, povezovalne cevi, ventili, črpalke, ... Prav tako se v tak domači test zajame tudi nepopolno izgorevanje in pretok skozi dimnik v začetni fazi kurjenja ter ob koncu kurjenja. Proizvajalec pa ima izkoristek le za čas kurjenja s polno močjo peči. Je pa domači test pokazatelj kurjaču, da lahko situacijo izboljša z načinom kurjenja. Re: Pec na drva in zalogovnik - Stesta - 22.8.2015 Citat:Se pa mimogrede pozablja na kup drugih mas, ki se jih je segrevalo ( masa jekla in vode kotla, masa jekla zalogovnika, povezovalne cevi, ventili, črpalke, ... Prav tako se v tak domači test zajame tudi nepopolno izgorevanje in pretok skozi dimnik v začetni fazi kurjenja ter ob koncu kurjenja. To vse skupaj ni ravno zanemarljiv delež. S tem, da je bila začetna temperatura peči nižja od zalogovnika. evangelian Malo izračunaj maso peči, in vode v njej, po moji kmečki logiki bo dalo tam 10 do 15 % k izkoristku, to je pa čisto korekten izkoristek. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 23.8.2015 Najvec z najmanj truda bos naredil ce bos vlažnost drv prepolovil (se dve leti jih pustil nekje pokrite na prostem) Re: Pec na drva in zalogovnik - Gomi - 23.8.2015 [/quote] Jaz verjamem preizkusu izkoristka proizvajalca. Res pa je težko dobiti podatke o vseh okoliščinah, ob izvedbi poskusa. Realno stanje pa je pri vsakem kurjaču drugačno.[/quote] Se strinjam. Meritve kotla v kurilnici so pokazale praktično enak izkoristek kot ga navaja proizvajalec. Tako, da gre kar verjeti navedbam v dokumentaciji kotla. Vendar je to izkoristek kotla. Ko pa ogrevam hišo me pa predvsem zanima izkoristek celotnega sistema. Tako kot je napisal Stesta. Tam nekje 10 do 15% izgub je treba še dodati. Hanzi zanima me ali si že preusmeril primarni zrak na kotlu v spodnjo cono? Če si, me zanimajo občutki. Sam sem to naredil na vigasu koncem prejšnje sezone in opravil dva testna kurjenja. Vtisi so zaenkrat zelo pozitivni. Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 23.8.2015 Gomi Napisal:Ko pa ogrevam hišo me pa predvsem zanima izkoristek celotnega sistema. Tako kot je napisal Stesta. Tam nekje 10 do 15% izgub je treba še dodati.Izkoristek kotla je izkoristek pri pretvorbi energije iz kuriva v toplo vodo. Do izkoristka celotnega sistema so še samo izgube kurilnice. Če so toplovodi v kurilnici dobro izolirani bo teh izgub manj. Pa še to ne smemo vsega šteti v izgube. Vsak ima željo, da ga v kurilnici nebi zeblo, pomeni, da je treba tudi kurilnico ogrevati. Bi lahko rekli, da so izgube le tisto, kar je v kurilnici prevroče. Tudi od tega še niso vse izgube. Se ogrevajo stene in strop ter toplota prehaja v bivalne prostore. Izgube so le tisto, kar gre skozi zunanje zidove navzven, kar gre skozi notranje zidove v prostore, ki jih želimo imeti hladne in kar gre skozi tla v zemljino. Za normalno izolirane toplovode (tudi stene) v kurilnici bo izgub kurilnice manj kot 5 % proizvedene toplote. Re: Pec na drva in zalogovnik - DELPHI - 23.8.2015 Žerjavar Napisal:Obstojajo tabele (že večkrat tu priobčene) o ceni toplotne energije glede na energent in na vrsto naprave za pretvorbo energenta v toploto. Tam je cena 1 kWh toplotne energije pridobljene iz drv 0,026 do 0,036 E, za TČ pa okrog 0,07 E. Cena drv je komercialna (55 E/pm) razžagano, nasekano in dostavljeno. Ni pa zajeto skladiščenje drv ter dostava v kurilnico ter kurjenje. To se smatra kot nadomestilo za trim kabinet in bi lahko štel za prihranek. Tiste tabele niso realne - elektriko podražijo. Jaz elektriko ob razmerju porabe 55/45 plačujem po 0,1€/kwh, 0,099, če dlakocepim. Na radiatorjih s COP 2.5 me torej toplota iz TČ košta 0,04€, na talnem ob dobri izolaciji in COP 3.0 pa 0,033€. Oboje ob investiciji cca 6.500€. Drva naj bi po teh istih tabelah koštala med 0,025 in 0,035€/kWh upoštevaje 0,9 in 0,6 izkoristek. Realnost je nekje vmes. Investicije pa spet med 3.000€ in 15.000€ (ETA, Froling, KWB), brez upoštevanja cene m2, ki jih potrebuješ za kotel in piskre. Življenjska doba uplinjevalca in TČ je nekje podoba, plehnatega kotla verjetno občutno daljša. Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 23.8.2015 Gomi: nisem še zakuril. enkrat proti koncu oktobra predvidevam. Do takrat pa sonce upam. Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 23.8.2015 kadotr med drugim napisal za Žerjavar, Ko je vsak večer okrog enajste ali dvanajste ure zaropotalo v kurilnici, sem patent odstranil. kadotr, zakaj je bilo potrebno patent zvečer odstraniti? Meni je bil smisel zaprtih reguliranih vratic prav v nezaželenem prepihu in s tem ohlajanja kotla skozi dimnik do naslednjega kurjenja, in še žerjavica je kdaj pa kdaj ostala. Re: Pec na drva in zalogovnik - Stesta - 23.8.2015 Citat:je vsak večer okrog enajste ali dvanajste ure zaropotalo Re: Pec na drva in zalogovnik - telmos - 24.8.2015 Ko se boste zaplankani strokovnjaki naučili kmečke logike, potem se vam morda posveti kaj je izkoristek kotla in kaj vse se s to pridobljeno energijo segreje in potem ob takih preizkusih tudi izgubi. Pri kurjenju ob potrebah po ogrevanju bi bila slika nekaj drugačna. Je pa potrebno vedet, kaj vse ste s temi drvmi ogreli, ne pa samo računat tistega v zalogovniku in se čudit svoji neumnosti. Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 26.8.2015 telmos, najlepša hvala za pojasnilo. Mogoče naj v obrambo naše očitno neobstoječe zdrave kmečke pameti vseeno zapišem, da kolikor vem, smo pri naših izračunih upoštevali tudi težo kotlov, vode v kotlu, težo šamotov, cevi, teža kovinskega dela zalogovnika, itd. Edino, kar je bilo vede (vsaj z moje strani) ne-upoštevano v (mojih) izračunih je to, da se med kurjenjem cca 20 m3 zraka v kurilnici segreje iz 22 st. C na 26 st. C. Sicer se večkrat v življenju čudim svoji neumnosti. K sreči se je večina mojih težav s pečjo in kurilnico rešila s pomočjo zaplankanih strokovnjakov s tega foruma, za kar vsem iskrena hvala. |