![]() |
|
Izbira moči TČ zrak/voda - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Izbira moči TČ zrak/voda (/showthread.php?tid=49760) |
Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Fantocci - 28.4.2014 Bom kar tu vskočil: monterji TČ (5kW Fujitsu) so mi pripeljali iz notranjega dela TČ do razdelilne omarice 5-žilni kabel, recimo tako (barve ne vem na pamet, pa je vseeno): - črna: TČ (kompresor) - el. odjem max 1.5kW - rjava: rez. grelec od TČ (ta je menda kar 6kW?) - siva: rez. grelec od bojlerja 2kW + seveda ničla in ozemljitev Zanima me: ali kdaj dela TČ (kompresor) in njen grelec hkrati? Torej v smislu, da ji grelec "pomaga" ali dela izključno samo eden ali drugi ločeno? Če velja slednje, bi črno in rjavo vezal kar skupaj na isto fazo, na drugo fazo sivo žico (grelec bojlerja), preostalo neizkoriščeno fazo pa bi recimo uporabil v kuhinji za indukcijsko kuhalno ploščo, ki je tudi velik porabnik. Da se ne bi kdaj zgodilo, da bi v kritičnem trenutku prižgal kuhinjsko ploščo in s tem vrgel varovalko ven. Mislim pa, da se lahko zgodi, da bi hkrati delala oba rezervna grelca (od TČ in bojlerja), torej njiju vsekakor ne smem dajati na isto fazo. Če pa grelec in kompresor TČ kdaj tudi delata vzporedno, kam potem obesiti kuhalno ploščo? Re: Izbira moči TČ zrak/voda - alanford - 28.4.2014 Ob najbolj neugodni varianti lahko dela vse naenkrat: primer: 1. najprej ti greje samo bojler SV s kompresorjem 1,5 kW 2. krmilnik preklopi gretje bojlerja SV na el.grelec 2kW in nadaljuje z gretjem objekta s kompresorjem 1,5 kW 3. SV se še vedno greje z el.grelcem 2kW, kompresor objekt z 1,5kW, ker kompresor ne dosega zadostne moči (temperature DV) se vklaplja še električni grelec za gretje objekta (10 stopenjski), ki je nameščen v notranji enoti v toplotnem izmenjevalcu. VPRAŠANJA Nisi povedal, kakšne varovalke imaš (pancerke). Ali si prepričan, da je grelec v notranji enoti enofazni? Čeprav je kompresor enofazni ni nujno, da je grelec enofazni. Ni mi jasno, kako lahko obesiš 6kW na eno fazo, saj bi moral za to imeti varovalko 30A. Moji električni grelci so trofazni (res pa je tudi, da imam trofazni kompresor). Če imaš 3x20A lahko na eno fazo obesiš maksimalno 4400 W (=20Ax220V). Upam, da imaš 3x25A, da lahko fazo obremeniš z 5500 W (=25Ax220V). Kritični so samo grelci, ker ti lahko vržejo pancerko ven že sami po sebi. Ampak po pravici povedano električne grelce boš zelo redko ali pa nikoli uporabljal. Če pa že, ne bodo vklopljeni na maximalno moč (če se ne motim, so desetstopenjski - moji so) ampak se bodo vklapljali stopenjsko po potrebi. Jaz moje sem izklopil, oziroma sem nastavil, da naj se vklopijo po potrebi šele pri temperaturi pod -15°C (tovarniško je bilo nastavljeno 2°C). Ne vem če se da, poizkusi poiskati, če obstaja nastavitev za omejevanje moči električnih grelcev. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Fantocci - 28.4.2014 alanford Napisal:.... Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Fantocci - 28.4.2014 Serviser mi je predlagal, da kuhalne plošče obesim na isto fazo kot pomožni grelec bojlerja, tega pa s potenciometrom na njemu lahko nastavim tako, da se ne bo nikoli vklopil (dokler je s TČ vse v redu). Oziroma še bolje - ponavadi so kuhališča lahko tudi na dve fazi, potem bi dal eno na TČ-kompresor, ki ni zelo požrešen in drugo na grelec bojlerja... Re: Izbira moči TČ zrak/voda - slash83 - 7.5.2014 Trenutno stanje... odločila sva se torej fiksno za Panasonic 9kw (model 2014/2015) in bojler Panasonic HR 200 litrov.. cena na ključ (montaža-delo, montažni material, pumpe, povezava, plin, bojler... ter zagon: 6400€ - 200€ manj bi bilo če ne bi izbrala modela ki omogoča tudi hlajenje (mogoče, kakšen konvektor v prihodnosti) Termostatov ni - za vsako vejo posebej se bo uravnaval pretok v razdelilnih omarah (ena 6 vejna spodaj, ena 6 vejna zgoraj) Vprašanja, ki jih imam pa bi še bila: - naj vzamem enofazni model ali 3fazni model (dobrih 500€ je 3fazna dražja) - kakšen priklop/varovalke potrebujem če vzamem 1 oz. če vzamem 3fazni model (tok bomo imeli 3 fazni - zanima me če rabim varovalke 3x25 ali bo dovolj 3x20 priklop) - 200 litrov je dovolj bojler? Npr. za 4 ljudi: 2 ki se rada kopata, 2 ki se tuširata? - a hlajenje brez konvektorjev (preko talnega) da kakšen učinek v praksi? vsaj za 2,3 stopinje? Hvala Re: Izbira moči TČ zrak/voda - alanford - 7.5.2014 Kolikšna je pa maksimalna odjemna moč kompresorja in kolikšna električnih grelcev? V vsakem primeru toplo priporočam 3f. V tem primeru je več kot dovolj imeti varovalke 3x20A. Bojler pa 300L. Tukaj ne šparaj. Naj bo z velikim toplotnim izmenjevalcem 3 m2. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - sassapo - 7.5.2014 Šlo bo tudi z enofazno bp. grelci seveda na preostalih. Bi ti pa priporočil drug bojler, ker ta kao originalni inox je bolj tako tako Re: Izbira moči TČ zrak/voda - matzgo - 7.5.2014 Med eno faznim in trifaznim modelom je razlika v karakteristikah kar ogromna. Trifaznemu modelu nominalna moč ne pada do -7°C, večju uparjalnik, dva ventilatorja... Iz tega so izpeljani tudi močnejši modeli-razlike samo v višjih frekvencah kompresorja. Bojler pa svetujem 300l z spiralo vsaj 3m2 od konkurence, ki ga boste dobili za isto ceno. Tudi glasnost v praksi je v prid 3-fazni ( manjša šumnost venilatorja in kompresorja), kar je posledica konstrukcije pri enakem odvzemu toplote. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - slash83 - 7.5.2014 Super, hvala za odgovore - se že 90% nagibam k 3 fazni, da bom lahko obdržal 3x20A cenejši priklop, če je pa še tolko plusov pa toliko bolje. Sedaj sem dobil še zanimivo ponudbo za komplet 3 fazne Mitsubishi Power Inverter PUHZ-SW100YHA + notranjo enoto HYDROBOX MZ Cenovno je dobrih 500€ dražja od Panasonicove 3 fazne 9kw, je pa 500€ večja subvencija pri Mitsubishijevem Power Inverterju (11 kw brez dodatnih grelcev - 8 kw moči pri -15%) - tako da sem na istem nekje cenovno... Imam pa spet novo dilemo - Mitsubishi ali Panasonic 3 fazni (po ekoskladu je cena približna ista).. HVALA Re: Izbira moči TČ zrak/voda - AlanV6 - 7.5.2014 Razmišljam o menjavi peči na KO za toplotno črpalko (skoraj sigurno HT) Trenutno porabimo okoli 1500-1800l olja na sezono. Hiša je p+m (60m2 + 25m2) zraven se ogreva še tri sobe v sosednji stavbi (cca 35m2) in pa 80l bojler (kombiniran elektrika-centralna) Stene so debele od 40 do 50cm (stara hiša) pred leti so bile dane gor kombi plošče (7cm?) in mansarda ima 15 cm izolacije. Vse skupaj je 10 radiatorjev in vodo se je ogrevalo na 70°c za neko normalno bivalno temperaturo (20-21°c - ja ne maramo vročine )Torej vrgel bi ven staro peč in priklopil toplotno da bi ogrevala prek radiatorjev. Poznam naprimer daikin altermo ht, bi bila taka 11kw dovolj? Re: Izbira moči TČ zrak/voda - alanford - 7.5.2014 Najprej moraš ugotoviti ali res rabiš HT TČ. Jaz bi rekel da ne. Tistih 70stC nič ne pove, ker ti je peč na ko delala v prekinitvah. Pri ugotavljanju potreebne temperature DV je treba greti 24 ur na dan s spuščeno temperaturo DV ravno zadostno, da imaš prostore tople kot ti paše. Vendar zdaj, zaradi visokih zunanjih temperatur ta test ni možen. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 7.5.2014 V bistvu, to ali rabi HT ali ne ni toliko odvisno od same izolacije, kot od same površine radiatorjev. Z večjo površino radiatorjev se zagotovi nižja temp. ogrevalne vode in s tem odpade tudi potreba po HT varianti. Je pa dejstvo, da je sedaj vse zamudil, od testiranja pri ogrevanju 24 ur/dan, do primerjave glasnosti zunanjih enot. Sam bi svetoval ogled izkušenega monterja. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 7.5.2014 slash83 Napisal:Super, hvala za odgovore - se že 90% nagibam k 3 fazni, da bom lahko obdržal 3x20A cenejši priklop, če je pa še tolko plusov pa toliko bolje.Nisi podal osnovne informacije, kakšne so toplotne izgube objekta, ker drugače je nesmiselno debatirat o moči črpalke, eni fazi, treh fazah. Mogoče pa je dovolj samo 6kw enofazna. Ne vemo. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - Merlin1 - 7.5.2014 matzgo Napisal:Med eno faznim in trifaznim modelom je razlika v karakteristikah kar ogromna. Ne gre za trofazni ali enofazni priključek. To načeloma nima veze. Če obstaja enak model je razlika samo v inverterju. :wink: To kar ste verjetno gledali gre za "Tcap" modele. Tem moč ne pade veliko in so primerne za radiatorsko ogrevanje. Glede na porabo bo verjetno potreben vsaj 9kw Tcap model. Re: Izbira moči TČ zrak/voda - xavi - 7.5.2014 Kakšno ima porabo ne vemo, predvidevam, da gre za novogradnjo. |