PodSvojoStreho.net
Izolacija mansarde - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Tema: Izolacija mansarde (/showthread.php?tid=47182)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Re: Izolacija mansarde - SinAbi - 27.4.2017

Energetik81 Napisal:Premisli še malo in boš razumel.

Optimalno - odvisno od tega, kdaj hočeš da se ti povrne investicija v volno.
Kaj je to ena modan muha?
Naj še premišljuje 2 meseca, pa bo ob koliko cm?

"14cm med špirovci in 5cm pod špirovci je po mojem minimum, če misliš tam živeti dalj časa" - zgolj, če misli tam živeti dalj časa?

Sicer pa mu lahko že tisto podeskanje, če je zgrešeno, vzame kak cm, če bo jamral zaradi višine.
Kam naj to prišteje?

Re: Izolacija mansarde - Energetik81 - 27.4.2017

Kaj hočeš povedat? Za toplotno udobje je povsem zadosti že 10cm SF32 ali še manj. To pomeni tople stene in strop, brez možnosti kondenza in plesni.
Ja, če bo tam dalj časa živel. Če bo samo npr. 10 let, bo vložek za vse nadaljne centimetre volne pustil njegovim naslednikom...

Za poleti pa bo se jaz ne zanašam na tisti famozni fazni zamik izolacije. Če v mansardi živiš, potrebuješ klimo in pika. Že zaradi vlage.
Če pa se že hoče pasivno "obrambo" pred vročino, pa k temu pripomore le velika akumulacija na notranji strani prostora. Torej betoniran strop in poševnine. Pa še v tem primeru se potrebuje razvlažilec.

Re: Izolacija mansarde - firefly - 27.4.2017

am.... ne. Iz izkušenj. Naj gredo k vragu vse matematične formule ki jih imate tako radi. Glede tega... Ne. Sploh... Niti za poleti, niti za pozimi. Iz izkušenj.

Re: Izolacija mansarde - Energetik81 - 27.4.2017

Kaj..ne?
Pri starših smo hodnik v mansardi izvedli s 10cm Urse, mislim da 0,040. Čez je 15mm lesen opaž. Če izmerim površino opaža z IR termometrom, ima pri zunanjih -10° kakšne 2-3 stopinji manj kot sobni zrak. Kondenza nikjer in nikoli, pa se po stopnicah v hodnik skoraj direktno dviga vlažen zrak iz kuhinje.
Če bi bilo 30cm, bi imel opaž 1 stopinjo manj kot zrak. Jaka razlika, res.

Na novi bajti imam komplet betonirano mansardo s 14cm AB. Gor "samo" 20cm volne.
Poleti praktično ni razlike med podstrešjem in pritličjem. Zaradi ogromne akumulacije - 14cm betona na notranji strani izolacije premaga magari pol metra celuloze nad knaufom, komot. Bom pa še napisal opažanja letos, ko smo vseljeni. Ampak teorija se očitno ujema s prakso.

Re: Izolacija mansarde - firefly - 28.4.2017

No pa ti se jst povem mojo izkusnjo (nase stanovanje da ne bom govoril o tem kaj mi drugi povedo). Imeli smo 16 cm 0.044 volne in cez opaz. Pozimi mraz (poraba olja ogromna, stanovanje pa dobesedno mrzlo) poleti vroce ze ob 10ih dopoldne..
Zamenjali za 16mm agepan in 26cm 0.035 volne in cez gips. Nobenih problemov pozimi niti poleti. Jasno poleti ce ne pazis in delas pravilno, ti klima ne uide. Pa kake 3 tedne jo v vsakem primeru "rabis". Stanovanje komplet v mansardi. Menjana samo streha z stresnimi okni (notranja siesta sencila) in p9polnoma nic drugega

Jasno da je betonski strop zakon. Razen ce ga pregrejes (bloki). Pol si pa v ... Ampak tudi sama volna ni "nic vredna" kot vecinoma rad napises. Kar potrjujem jst iz privat izkusnje in ogromno drugi ljudi s "prej/potem" izkusnjami podobnimi mojim...

Kaj se splaca pa se enkrat recem da je butasto vprasanje pri izolaciji. Naredis da je za prow. Pa ce si 5 let ali 50 potem tam. Nikoli ne ves...

Re: Izolacija mansarde - SinAbi - 28.4.2017

Energetik81 Napisal:Kaj hočeš povedat? Za toplotno udobje je povsem zadosti že 10cm SF32 ali še manj. To pomeni tople stene in strop, brez možnosti kondenza in plesni.
Zaradi mene mu lahko predlagaš 8,5 cm sf32.
Merit pšovršino opaža in trdit, da kondenza ni nikjer in nikoli je zelo mimo.
Energetik81 Napisal:Ja, če bo tam dalj časa živel. Če bo samo npr. 10 let, bo vložek za vse nadaljne centimetre volne pustil njegovim naslednikom...
Tu bi bila morda rešitev "vrtanje v koleno", da bo manj bolelo.

firefly, tista notranja senčila so sicer bolj tako, pa to itak sam dobro veš.

So bolj tako v primerjavi s zunanjimi. So pa wiber dobra zadeva v primerjavi s tem da ni nic... je pa tema problem Wink
Tu se tudi matematika ne strinja z izkusnjami.... btw med sencilo in okno sem dal testno actis folijo. Super. Odlicno. Jo je pa polovico stopilo...

Dobro, primerjava z nič je seveda občutna.
Tema tudi ne rabi biti prioblem, malo ngnjeno, pa je tudi svetlobe dovolj, pa tudi obične žarnice ni mus uporabljat.

Kam si pa dal tole actis folijo? Znotraj ali zunaj med senčilo in okno?

Siesta sencilo je na notranji strani kot ena debela rolo folija recimo. Naredi temo. In precejsno vrocino med sencilom in oknom. Ker je pa debela pride "malo" skozi. Ce jo pustis visje pa ti ta vrocina uhaja v prostor.. jst sem dal med sencilo in okno. Na notranji strani. Ce imas zunanje sencilo (rolo mrezica) das vmes 5 cm stirodurja pa si sploh zmagal. Sam spet je tema Smile

Če ni izgled ravno pomemben, naredi od zunaj že zelo tanka dvoplastna folija občutno razliko, ni potrebe po XPS-u, sploh pa ne po vesoljskih folijah.

Tema je, ni pa nujno, da je.

Re: Izolacija mansarde - daisy_80 - 13.3.2018

Pozdravljeni,

ker bova to pomlad izolirala mansardo me zanima sledeče. Del mansarde (ca. 30m2) bo spuščen strop, ostali prostor bo odprt do strehe. Kjer ne bo spuščenega stropa bo 28cm volne 0,32 med in pod špirovci.
Sedaj me pa zanima ali lahko na spuščenem delu, kjer bo izolacija prišla po vrhu spuščenega stropa, zgoraj dodatno podeskamo streho z zamikanjem (podeskali bi pod špirovci). Ali je to v redu izvedba ali je treba obvezno narediti brez deskanja?

Vnaprej hvala za odgovore.

Lp, J.

Re: Izolacija mansarde - firefly - 13.3.2018

Zakaj pa bi podeskali?

Re: Izolacija mansarde - izii81 - 13.3.2018

Da si malce sposodim temo. Ker bo treba zamenjati streho, podstrešje ne bo urejeno v mansardo. Zanima me ,kako preprečiti uhjanje toplote iz spodnjega nadstropja, proti ne ogrevanem podstrešju? A bi na AB ploščo dal parno zaporo+ izolacijo DP3 +pohodne deske. Streho bi pa samo podeskal, sekundarna kritina, kritina. Al bi bilo bolje izolirati streho in ne AB plošče?

Re: Izolacija mansarde - Energetik81 - 13.3.2018

Ploščo.