PodSvojoStreho.net
Nov gradbeni zakon - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Re: Nov gradbeni zakon - Lust - 25.9.2018

da hišo uporabljate pred 1.6.2018

To je razmeroma raztegljiv pojem...
Drgač pa ja, hvala za uporabne info.

Re: Nov gradbeni zakon - Origin - 25.9.2018

sporty38,
če so zunanje mere hiše iste, streha ista, naklon strehe isti, če nimate zamika od zakoličbe, potem mislim da nebo težav, ker so dimenzije oken drugačne.

Tudi jaz bom imel okna drugačna, kot v PGD-ju, pa so mi projektanti (za nasvet sem jih poklical več) rekli, da s tem težav ne bo.

Lp

Re: Nov gradbeni zakon - malcar - 25.9.2018

Lust Napisal:da hišo uporabljate pred 1.6.2018

Ravno preveril pri geodetu, edini pogoj je da je vpisana v katater. Gremo v akcijo.

Re: Nov gradbeni zakon - sporty38 - 25.9.2018

@Origin

najlepša hvala za informacijo. V tem času sem se tudi jaz že zanimala še na drugih koncih in tudi drugje dobila podoben odgovor, da so najpomembnejše zunanje dimenzije hiše, ki pa pri nama (na srečo) nič ne odstopajo od PGD.

Uspešno gradnjo vam želim Smile

Re: Nov gradbeni zakon - Leader88 - 26.9.2018

malcar Napisal:

Ravno preveril pri geodetu, edini pogoj je da je vpisana v katater. Gremo v akcijo.

Kaj pa če stavba še ni vpisana v kataster?

Re: Nov gradbeni zakon - malcar - 27.9.2018

Geodet poda vlogo za novo številko in se jo vpiše.

Re: Nov gradbeni zakon - doli - 10.10.2018

malcar Napisal:

Ravno preveril na upravni enoti.

Pogoja sta dva. Razen vpisa v kataster je pogoj tudi, da je bila stavba v uporabi. Torej kako speljat uporabno dovoljenje po starem, če na upravni enoti trdijo, da stavba še ni bila v uporabi, če je bila zahteva za vpis v kataster vložena šele npr. 28.5.2018.

Torej kako speljat, da dobim uporabno brez cirkusa?

Re: Nov gradbeni zakon - Lust - 10.10.2018

<!-- m --><a class="postlink" href="https://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-ob-17h/174567800">https://4d.rtvslo.si/arhiv/studio-ob-17h/174567800</a><!-- m -->

Re: Nov gradbeni zakon - malcar - 11.10.2018

Včeraj oddal vlogo na geodestsko opravo, s kjukico, objekt v uporabi pred 1.6.2018.
Hiša je imala številko objekta, vpisana v kataster pa je bila pred kratkim.

Javim kakšen je razplet.

lp

Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 11.10.2018

doli Napisal:Ravno preveril na upravni enoti.

Pogoja sta dva. Razen vpisa v kataster je pogoj tudi, da je bila stavba v uporabi. Torej kako speljat uporabno dovoljenje po starem, če na upravni enoti trdijo, da stavba še ni bila v uporabi, če je bila zahteva za vpis v kataster vložena šele npr. 28.5.2018.

Torej kako speljat, da dobim uporabno brez cirkusa?

Pojma nimam. Glede na to, kakšne info si podal, ti niti bog ne more pomagati.
Je očitno nek splošen trend, da bezljate s temi UD ko kura brez glave okoli notarjev, pa geodetov, pa UE, pa odvetnikov, pa po oštarijah,...

Vsak uporabnik foruma, ki želi odgovor na tako vprašanje, naj najprej odgovori na nekaj vprašanj:
1. Kdaj je bilo pridobljeno GD? Po ZGO?
2. Kdaj je bila zgrajena?
3. Od kdaj je v uporabi, če sploh je?
4. Ali je hiša vpisana v kataster stavb in ima HŠ?
5. Če je odgovor na vprašanji 1 in 4 pritrdilen, povejte še zakaj želite pridobiti UD?
- ker tako piše v članku na 24ur?
- ker ga ima sosed, vi pa ne?
- drugo:

Potem lahko kdo kaj napiše.

Re: Nov gradbeni zakon - doli - 11.10.2018

1. Po ZGO-1 seveda
2. Maj 2018
3. Maj 2018
4. vloga za vpis v kataster oddana maja 2018, nima hš
5. Ker nimam časa niti volje po zbiranju vseh izjav izvajalcev, UD (ali potrdilo da ga stavba ima po ZGO-1), pa bi imel v izogib vsem nevšečnostim, ki jih bomo mi, ki smo zgradili objekt "na robu" novega zakona, zanesljivo imeli. Že banke za kredit to zahtevajo po novem, ipd....

Pač rabim, ker zdaj bi mogoče še tudi lahko zbral vsa potrdila, da to uredim po novem, če bo treba, kasneje pa vragsigavedi....

Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 11.10.2018

Če hočeš UD, boš kar moral najti voljo in čas. Druge ni.
GZ se ve, kaj zahteva. Po ZGO (zaenkrat) ni več možno pridobivati UD.

Kaj pa banke zahtevajo, očitno zavisi tako od banke kot od kreditojemalca.

Re: Nov gradbeni zakon - doli - 11.10.2018

Ampak saj v novem GZ piše, da je UD avtomatsko, če je hiša vpisana v kataster in da je bila v uporabi pred 1.6. Jaz imam problem, ker mi na UE nočejo izdati potrdila, da ne potrebujem UD, kot bi ga avtomatično imel po ZGO-1, ker če je bila zahteva za vpis oddana šele 28.5., da hiša še ni bila v uporabi pred 1.6. Po moje bom pustil vse skupaj tako kot je, pa naj pol oni dokazujejo da nimam UD. Za vsak slučaj bom pa zbral vse izjave, ko bom mel čas in voljo.

Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 12.10.2018

O tvoji situaciji GZ nič ne piše.

Piše namreč, da imajo UD avtomatsko:
- stavbe, ki so bile zgrajene pred 31. decembrom 1967, ki so z dnem uveljavitve tega zakona (leta 2003) v uporabi...
- vse enostanovanjske stavbe, ki so bile zgrajene na podlagi gradbenega dovoljenja in so z dnem uveljavitve tega zakona (torej leta 2003) v uporabi ter na predpisan način evidentirane v zemljiškem katastru.

UD za enostanovanjske stavbe ni potrebno pridobivati le v obdobju 2012-2018. Pred in po tem datumu je potrebno imeti UD tudi za enostanovanjsko hišo. UE lahko da potrdila o tem avtomatskem UD le za hiše, zgrajene pred 2003 (glej 3 alinejo zgoraj). Ker za tvoj primer UD ni bil potreben, ti UE seveda ne more dati potrdila, da imaš UD avtomatsko....
Ker si tako pozno oddal vlogo za vpis v kataster, tudi UE zagovarja stališče, da objekt še ni mogel biti v uporabi (pogoj za pričetek uporabe enostanovanjske stavbe je bil po ZGO vpis v kataster in HŠ).

Re: Nov gradbeni zakon - mukwai - 12.10.2018

Takole je pri nas:
1. 2009
2. 2011
3. 2011
4. da in da

Gre pa za dvostanovanjsko hišo, za kredit UD nismo rabili (če bi bila enostanovanjska, pa bi moral biti), je pa to edino, kar manjka od papirjev.
Torej, ali sploh rabimo (ali pa bi rabili ob morebitni prodaji čez xy let?) urejati UD? In če ja, kam se sploh obrniti?

ps. Imam sicer občutek, da je najbolje pustiti stvar na miru, vsaj dokler kdo ne povpraša po njej, pa naj potem ta še razloži, kako rešiti problem Smile