![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - som16 - 18.8.2015 Koshir, Koshir Napisal:Naj povem da z uplinjaki nimam nobene izkušnje tudi noben poznan ga nima da bi mi lahko dal kakšno koristno informacijo. malce prelistaj temo, kjer pišemo mi , ki imamo Attack-e; je tema z Valtisom; tudi o ETI je napisanega. Kar nekaj kurjačev nas je, ki smo si omislili takšno novo "ljubico/ljubčeka" :wink: in z njo preživeli ob sveči z dobro kapljico v roki.Preberi , se bo sigurno našlo kaj koristnega. Drži tudi, da že dplgo ni bilo kakšnega "Kurjaškega piknika". No, morda je na obzorju!?
Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 18.8.2015 Peci ne bom kuril se vsaj dva mesca. Mi jo prides spucat.... Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 18.8.2015 Na zalogovnik, če startaš s hladnim sistemom, je preneseno cca 70 % toplotne energije drv. Ko redno kuriš in se peč ne ohlaja vmes, je izkoristek na zalogovnik nekoliko večji. Ravno pravšnji dimniški vlek je pri uplinjakih precejšnega pomena, sicer gredo izkoristki prenosa na vodo v nepovrat. To je hebalo Waltise, zadevo pa so, recimo, zadovoljivo rešili z zmanjšanjem obratov ventilatorja. Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 18.8.2015 Ja, dimniški vlek je zmerom pomemben, pri uplinjakih pa še posebno. In ko je uplinjak nizkocenoven brez avtomatske regulacije vrtljajev pa še toliko bolj. Mercedezi med kotli si uravnavajo vlek s prilagodljivimi vrtljaji sesalnega ventilatorja, kot avtomatska klima pri avtomobilu. CimaBella, lepo, da si zopet med nami. :wink: Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 18.8.2015 Picas55, berem več kot pišem. :wink: Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 19.8.2015 tudi najcenejši uplinjevalni kotli že uravnavajo vrtljaje ventilatorja, to se nič bat. tudi prevelik vlek dimnika se uredi za male pare (20 do 40€). če te, koshir, zanima kako je videt in kako deluje uplinjevalni kotlič za manj kot 1400€ (vključno s polnim DDV) dostavljen na dom, si vabljen na ogled.3 zime je delal brez hranilnika, zdaj sem pa ravno v fazi priklapljanja hranilnika. pa lahko vidiš še, kako se to naredi. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 19.8.2015 Žerjavar Napisal:Citat: se mi zdi nekako čudno da bi pri vseh drvih jaz ogreval z elektrikoTudi če računaš, da si drgva kupiš po normalni ceni in ne računaš svojega dela v kurilnici, je ogrevanje z drvmi vsaj pol cenejše od TČ. Tudi pri peči s slabim izkoristkom. Evo danes prišel do vage, torej v povprečju se naloži cca14 kg suhih kostanjevih drv. Torej če gledam lansko leto v nedeljo ko je hiša ogreta pri 0 stopinjah zunaj sem pokuril od 40 do 50 kg drv skupaj dopoldne in popoldne pa je bila hiša vedno na 22 stopinjah ![]() Malo računam če s to pečjo lahko ogrevam s štirimi nalaganji potem bi tudi ena peč na podpih morala v treh nakladanjih opraviti nalogo saj ima večji nalagalni prostor in izkoristek Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 19.8.2015 Me prav zanima, kdo in zakaj, ti nekdo tako vehementno ponuja kotel na podpih. Osebno ga ne zamenjam za tvojega obstoječega. Imaš polno izbiro s sesalnim ventilatorjem tudi za ceno kotla na podpih in z isto ali večjo nalagalno litražo. Če te bašejo finance, bi se osebno najpreje pomudil pri dograditvi zalogovnika. Ja in med tednom, boš z zalogovnikom pri isti zunanji temperaturi ravno toliko pokuril, le zakuril boš po kosilu in na toplem. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 20.8.2015 Ja noben me ne sili v nakup neke peči je pa res da sem dobil ponudbo s pečjo na podpih od zelo kvalitetnega inštalaterja z veliko dobrimi referencami o imenih pa raje ne govorim zaradi reklame ![]() Je pa stvar taka da bi šel tudi v nakup uplinjaka če bi vedel da bo stvar delovala. Ker sem resnično prebral skorajda vse teme (razen attacka ki ima 116 strani hock: ) in sem prišel do zaključka da so pri vseh nizkocenovnikih pričakovani neki zapleti ki se jih da enostavno ali pa tudi ne rešiti. Potem pa ostanejo mercedezi, ki pa so cenovno že kar občutno dražji od neke hibridne peči
Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 20.8.2015 Citat:Evo danes prišel do vage, torej v povprečju se naloži cca14 kg suhih kostanjevih drv.Ob zunanjih -12 C: - Sedanja peč 23 kW z izkoristkom 45 % (?) Mora dnevno polno goreti 7,7 ure. Za 90 kg drv na dan rabiš 7 krat naložiti po 13 kg. če zjutraj naložiš, zakuriš in greš, moraš še zvečer 6 x naložiti, kar je 5,5 ur razlike med prvim in zadnjim nalaganjem. Boš sam ocenil, ali boš zamenjal tudi peč, zaradi časa kurjenja ni nujno potrebno. - Navadna peč z izkoristkom 60%, boš dnevno porabil 70 kg drv. Za 3 x nalagati (zjutraj in 2 x zvečer) moraš naenkrat naložiti vsaj 23 kg drv. - Boljša peč z izkoristkom 85 %, boš dnevno porabil 50 kg drv oziroma naenkrat moraš naložiti 17 kg drv. V vsakem primeru moraš pri izbiri peči gledati tudi velikost nakladalnega prostora (koliko kg drv naenkrat naložiš). Re: Pec na drva in zalogovnik - kadotr - 20.8.2015 Žerjavar, avtomatsko zaprtje dovoda zraka je pri mojem prejšnjem kotlu izgledalo takole: na vratca montirana palčka, ki je bila nastavljena tako, da je ob polnem odprtju vratic imela kot malo večji od horizontale. Na verižici je bil okrogel magnet z luknjico, nataknjen na to palčko. Med rednim obratovanjem kotla je tudi ob zaprtju vratic, ko je bila temperatura v kotlu velika in verižica ni bila napeta, magnet držal verižico na palčki. Ob napeti verižici itak ni bilo problema. Ko pa so zvečer drva pogorela, so se vratca do konca odprla, je magnet zdrsnil s palčke, vratca so se zaloputnila. Ko je vsak večer okrog enajste ali dvanajste ure zaropotalo v kurilnici, sem patent odstranil. Gretje z lastnimi drvmi ni vedno cenejše od TČ. S talno klimo (Daikin Climatizer Heat Pump) sem lani 31 m2 dnevnih prostorov grel cel november (30 dni) na 22 stopinj za 24,40 EUR (enotarifno merjenje, svoj števec), na 18 stopinj ponoči (nastavljen termostat, temperatura ni vedno toliko padla). Po naših cenah drv (60 EUR/prm), tudi z lastnimi drvmi ne bi mogel tako poceni ogrevati. Cena drv iz mojega gozda zaradi težkega spravila doseže med 25 in 30 EUR, fco drvarnica (scepljeno, žagano na 33 cm, pripravljeno za kurjenje). Nekatera dela moram plačati: posek - podiranje (a ne kleščenja in razžagovanja), vitlanje (a ne ročnega spravila s cepinom), prevoz do doma. Razrez hlodov z motorko na 33 cm in potem cepljenje z električnim cepilcem opravim sam. Veje žagam na meter in jih s krožno nagibno žago razžagam na 33 cm. Svojega dela nisem vkalkuliral. Za ilustracijo še podatki o stavbi: 30 cm modularec, 6 cm stiropor fasade, vezana okna cca 5 m2 stekel na tistih 31 m2 dnevnih prostorov. Strop in tla zagorski betonski votlak (neke vrste monta), strop 4 cm stiropora, stropna obloga furnirana iverka; tla 5 cm volne, parket. Skupna debelina stropov oz. tal vključno z izolacijo je 33 oz. 34 cm. Lokacija: Gorenjska, 760 n.m. Kar nekaj podatkov za izračune in premislek! Edini podatek, ki ga ne vem je, koliko drv bi pokuril v novembru. Samo 0,41 prm po tržni ceni zagotovo ne! Tudi ne 0,9 prm po lastni ceni! Veliko drv gre v vsakem primeru zgolj za ogretje kotla in cevovodov. Na koncu zahvala vsem strokovnjakom s foruma za pomoč pri odločitvi za omenjeno napravo, posebno pa T. za montažo. Tudi ob bistvenem povišanju cene elektrike je bil nakup upravičen (kljub temu, da me je kot Gorenjca stisnilo v žepu). Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 20.8.2015 Jaz pa mislim da bi tudi pol kubika drv bilo dovolj za tvoji 32m2. Sploh ce so zraven kaksni drugi (ogrevani) prostori Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 20.8.2015 Zanimiv avtomat za zaprtje lopute, ko se ne kuri. Citat:Gretje z lastnimi drvmi ni vedno cenejše od TČ.Obstojajo tabele (že večkrat tu priobčene) o ceni toplotne energije glede na energent in na vrsto naprave za pretvorbo energenta v toploto. Tam je cena 1 kWh toplotne energije pridobljene iz drv 0,026 do 0,036 E, za TČ pa okrog 0,07 E. Cena drv je komercialna (55 E/pm) razžagano, nasekano in dostavljeno. Ni pa zajeto skladiščenje drv ter dostava v kurilnico ter kurjenje. To se smatra kot nadomestilo za trim kabinet in bi lahko štel za prihranek. V katerem primeru bi lahko bila tplota iz TČ cenejša? Dopuščam možnost, če se gre za majhno porabo energije (manjši bolje izoliran prostor) in krajši čas amortizacije. Če vzameš sobo v najem za 5 let in ni kurjave, ne boš vlagal v izgradnjo centralne kurjave, ampak boš uporabil neke prenosne naprave = poceni investicija in draga energija. Re: Pec na drva in zalogovnik - kadotr - 20.8.2015 Hanzi, to so edini ogrevani prostori v samostojni hiši, se ne morem šlepat pri sosedu. Za celo hišo letno porabim cca 16 prm drv, logično, da pol kubika zadošča le za nekaj novembrskih dni. Vsi pozabljate, da je tudi za malo ogrevanja dnevnih prostorov potrebno ogreti vse železje (kotel, cevi...). Edina možnost (če bi bil dimnik) bi bilo kurjenje z eno pečko v prostoru...pa še tam pol metra ni nič... Poraba po tabelah ja (mogoče), v praksi pa ne. Aja, hiša je v lasti...poceni naprave sem preskusil, imam naprodaj en "varčni" radiator Atlantic in še enega norveškega, vsak po 2 kW...v dveh letih sem pokuril več kot protivrednost 40 % klime, torej bo amortizacija doba klima cca 6 let ob upoštevanju porab elektrike. Upam pa, da zdrži več... Razlog, da sem poskušal prejšnja leta zmanjšati oz. ukiniti porabo drv, je bila bolezen. Zato sem kupil te radiatorje in gorilnik na pelete. Cena drv pri nas je 60 EUR, nič manj...lastna cena pa je povsod tam tam... Če bi bilo več špage, bi bila pred leti najboljša možnost vgradnja TČ, obstoječi kotel pa pustiti za vsak slučaj. Re: Pec na drva in zalogovnik - evangelian - 20.8.2015 Da ne bomo preveč zašli ![]() No, Glede hibrida se bi jaz postavil na stran koshirja in to zaradi tega, ker sem bil v isti poziciji kakor on, samo z to razliko da sem iskal nekaj za očeta(zelo, zelo, zahtevna stranka) , skrbela ga je moč, delovanje, cena, izkoristek, koliko bo lahko naložil....in zato sem mu predlagal hibrid kateri je bil lansko leto montiran.Rezultat je pa takšen da mi peči še omeni ne več (Zmaga )Skratka peč sem videl kako deluje in lahko samo rečem........ Da ne bo reklame. P.S. Za nekaj postov nazaj bi pripomnil, da pri me meni klasična peč (82litrov nalagalnega prostora) z enim polnim nalaganjem segreje 1000 zalogovnika poleti iz cca 40 stopinj na cca 80stopinj. Lp |