PodSvojoStreho.net
Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Dimenzioniranje TČ in njena izbira (/showthread.php?tid=58793)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 10.3.2015

Nekaj preproste matematike....
Toplotna prevodnost korunda je 0.0012W/mºC
Toplotna prevodnost stirodurja je cca 0.004W/mºC

Če malo zaokrožimo je recimo korund 4 x boljši od stirodurja.

Z drugimi besedami je tisti maksimalno dovoljeni 1 mm nanos korunda enakovreden 4 mm stirodurja.

Je potrebno še kaj dodati?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - zamot1 - 11.3.2015

Mnenje o montaži zunanje enote na prezračevanem podstrešju (samo kritina) za (dve ali tri) klime ali toplotno črpalko tam nekje do 10kW. Pri TČ priporočajo HTV po nekih podatkih cca 60lit na 1kW, kaj je s tem, je smiselno v korist zmanjšanja števila vklopov.
LP

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 11.3.2015

Homer Napisal:Nekaj preproste matematike....
Toplotna prevodnost korunda je 0.0012W/mºC
Toplotna prevodnost stirodurja je cca 0.004W/mºC

Če malo zaokrožimo je recimo korund 4 x boljši od stirodurja.

Z drugimi besedami je tisti maksimalno dovoljeni 1 mm nanos korunda enakovreden 4 mm stirodurja.

Je potrebno še kaj dodati?
Pri stirudurju si se zmotil za eno nulo in nekaj malega (0,032), razen če je razlika med W/mºC in W/mK.
Sicer sem tudi sam rahlo skeptičen, predvsem zaradi trajnosti same izolacije.
Na trgu je drugače še nekaj podobnih izdelkov, ki niso iz Rusije.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Migaj - 11.3.2015

Se pravi, da naj bi bile izolacijsko adekvatne debeline približno:
- 1 mm kurunda (0,0012W/mC)
- 3,2 cm stiroporja(0,038)
- 7,5 cm Thermo Extra oz extraputza (0,09)
- 10,8 cm Thermopuca(0,13)
Kurunda torej več kot 100X toplotno bolj izolativen/manj toplotno prevode od Thermoputza

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Homer - 11.3.2015

@xavi
Ja, prav imaš :oops: :oops:

Še vedno pa 1mm korunda ne more biti nadomestek za neko resno izolacijo, saj tudi 3,2 cm izolacija ni "greha vredna"

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Fantocci - 11.3.2015

Na tistem tehničnem listu ni nikjer napisane verodostojne ustanove, ki bi stala za napisanimi podatki. Lahko jim verjameš ali pa ne.

Zastopnik je zapisal, da za vse podatke odgovarja proizvajalec, kot da mu še sam ne verjame čisto in se boji, da ga bo kdo v Sloveniji ali EU klical na odgovornost, kako lahko prodaja zadeve, ki niso certificirane po EU standardih ali pa so podatki zavajujoči ali celo nepravilni.
Skratka, zelo sumljivo.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - xavi - 11.3.2015

Nekdo, ki je iz Lj oz. ki ima namen it na sejem Dom, bi lahko šel malo pogledat to zadevo.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Krištofer - 13.3.2015

Pozdravljeni,

Odločam sem zamenjati obstoječo ogrevanje hiše in vode na olje s toplotno črpalko zrak/voda.
Hiša je samostoječa letnik 1980, znotraj prenovljena 2006. Nova dvoplastna lesena okna. V dnevni sobi in na galeriji po celotnem stropu položen knauf in v ostalih sobah, ki so pod podstreho, novi radiatorji. Hiša je medetažna in ima odprto stopnišče od kleti do podstrehe. Drugače če se vzame skupaj ima klet in dve bivalni etaži, kateri se ogrevata poleg celotnega stopnišča. Hiša ima neto 210m2 izolacija na zunanji strani cca 5 cm siporexa in debelina celotnega zidu 40cm. Trenutno se povprečno na zimo porabi 1800l olja. V radiatorje ne spuščam več kot 55 stopinj C, trenutno 50 stopinj C.
Glede na moje laično znanje okoli tega, če se ne motim bi potreboval TČ z močjo 15 do 18 kw.

Trenutno sem se pozanimal pri Kronotermu za visoko temperaturno s hidravličnim modulom. Tako da čakam na ponudbo. Ne razumem pa dobro kaj je prednost oziroma slabost med kompaktno in z ločenim uparjalnikom.

Druga za katero sem se pozanimal je od Vaillanta geoTerm 14kw ali 17kw in aroTerm 15,5kw. GeoTerm so mi predstavili kot boljšo rešitev vendar se v primerjavi z aroTerm poveča investicija za cca 4k€, ker sta potrebni 2 zunanji enoti za takšno moč.

Prosim za kakšen uporaben nasvet glede zgoraj omenjenih in še kakšno priporočilo.

Lp, Krištof

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - bvs - 13.3.2015

Kompakt nima freonske povezave, ker ima vse zunaj. Če zmanjka elektrike in v kolikor je zunaj zelo mrzlo lahko pride do poškodb črpalke. Če imaš agregat ni problema, samo večina nas ga nima. TČ s freonsko povezavo je tudi nekaj dražja. Druge razlike ni. Pač se pri kompaktu malo špara po domače povedano.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - cheba - 13.3.2015

Pri Kronotermu imaš tudi varianto kompaktne s hidro modulom z ločenim kondenzatorjem. Med zunajo in notranjo je potem freonska povezava. Pravijo pa, da ni kakšnih bistvenih razlik med samo učinkovitostjo glede na tip povezave. Priporočajo pa vodno, ker je hladilniški sistem zaprt in preizkušen v tovarni in je pri vodni povezavi težko kaj narediti narobe pri montaži = lažja montaža. Tolk sem jaz izvedel.

Je pa tudi za pogledat v prihodnost, kaj bo s tistimi letnimi pregledi uhajanja plina (verjetno bo to aktualno bolj pri splitih kjer je za kaj takega večja verjetnost). Kdo ve?

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - bvs - 13.3.2015

Ne pozabit, da imajo tudi klime plin. Mogoče jo bom moral z enim orng kladvom odbit od zida :mrgreen: , ker itak dela samo 1 teden na leto.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - sašo65 - 13.3.2015

Krištofer Napisal:če se ne motim bi potreboval TČ z močjo 15 do 18 kw.

Trenutno sem se pozanimal pri Kronotermu za visoko temperaturno s hidravličnim modulom. Tako da čakam na ponudbo. Ne razumem pa dobro kaj

Prosim za kakšen uporaben nasvet glede zgoraj omenjenih in še kakšno priporočilo.
grem stavit, da ne rabiš tako močne TČ (sploh glede na porabo KO)
11 FWHP (tudi "zubadanka" 11) to hišo "poje" za malo malco....pa še v pol cene se zadeva naredi, naspram tega kar ti gledaš....

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Krištofer - 14.3.2015

Včeraj sem izmeril porabo olja.
Od 29.9.2014 do 13.3.2015 1880l za ogrevanje in sanitarno vodo.
Res pa da, ko so bili topli dnevi skoraj nikoli nisem zmanjšal vode v radiatorjih iz 55 na npr. 50 stopinj C.
Mogoče za nasvet moči črpalke pomaga to kako imam nastavljeno ogrevanje čez zimo.
Med 6:00 in 10:00 na 20,5 stopinj C., čez dan, ko nas ni doma 19,5 potem popoldne od 17h do 22h na 20,5 ali 21, čez noč na 19.
Nisem še zasledil kaj pomeni FWHP?

Lp

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - JaBK - 14.3.2015

Fujitsu Waterstage High Power. Nekaj takega. V glavnem gre za visokotemperaturno TČ tega proizvajalca.

Re: Dimenzioniranje TČ in njena izbira - Krištofer - 14.3.2015

Že par dni berem o teh zadevah in mi nekatere stvari niso čisto jasne.
Konkretno sem se poglobil v raziskavo Vaillantove črpalke geotherm in arotherm zrak/voda ampak verjamem, da imajo ostali proizvajalci osnove enake.

Kolikor razumem gre naprimer pri geotherm za on/off zadevo kar pomeni, da dela vedno na polno in je zato treba imeti zalogovnik, da gre presežek energije tja.
Prednost naj bi bila ta, da ima plinsko povezavo kjer ni rizika da voda zmrzne.
Ampak od letos naprej je treba delati preverjanja zaradi plina in javljati Arsotu, kar pa predstavlja dodatni strošek. Poleg tega je kompresor v objektu kar naj bi zagotavljalo
daljšo življenjsko dobo. Lahko so izgube pri zalogovniku.

Pri arotherm gre za inverter, kar pomeni, da se sproti prilagaja moč črpalke in v večini ni potrebe po zalogovniku. Če prav razumem je pri tem vodna povezava z notranjem ogrevalnem sistemom, kar pomeni velik strošek zaradi sredstva proti zmrzali ali pa notranji izmenjevalec toplote kar zmanjša strošek sredstva proti zmrzali ampak nastanejo izgube pri izmenjevalcu.

Obstajajo še kakšne boljše rešitve?

To je samo moja predstava o tem, kar sem prebral zato prosim če me lahko kdo popravi oziroma pove ali se motim in kaj so najboljše opcije.

Lp