PodSvojoStreho.net
Izbira klime - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira klime (/showthread.php?tid=17792)

Re: Izbira klime - bozgom - 15.4.2018

sassapo Napisal:Zaradi mene si lahko še po avtu napelješ trdo žilne kable... Saj bo delovalo :wink:
Pri avtomobilu razumem- avto se premika, zato se premikajo tudi kabli, nastopajo vibracije. Podobno je pri prenosnih električnih porabnikih- se lahko premikajo in so lažji od 15 kg (fen, kalorifer, sesalec, računalnik, TV, nočna lučka...)
Zunanja enote klima pa je običajno težja od 15. Pri klimi privijačiš okvirje na steno in na okvirje privijačiš notranjo in zunanjo enoto. Klima se ne premika in ne nastopajo vibracije (so celo nezaželene, saj delujjeo moteče). Torej je klima fiksna in s tem je fiksen kabel. Enako kot je kabel fiksen na elektromotorjih, transformatorjih, priklopih hiš, vtičnicah... Pa se pri teh po pravilu uporablja trdožilni kabel.

Če je tebi bolj všeč finožični kabel ni noben problem. Ker pa forum berejo tudi drugi ljudje bi lahko iz tvojega izvajanja mislili, da so šalabajzerji, če uporabijo kak drugačen kabel. Upam, da si bodo zaradi debate malce pomirili in izbrali kabel, kateri bodo pač imeli ali ga lažje dobili.

PS bom zaključil s to smerjo v temi, ker očitno ni več kaj za dodati.

Re: Izbira klime - sassapo - 15.4.2018

Bo res najbolje, da zaključiš.
Tukaj ni debate kaj je komu všeč, ampak kako mora oz. bi moralo biti. V nekaterih primerih se pri uporabi trdo žilnega kabla celo izključuje garancija, če morda nisi vedel.
Če je zate pač vse dobro samo da deluje, res ni več moja stvar.

Re: Izbira klime - spirou - 15.4.2018

Zdaj pa že mene zanima zakaj ne sme bit trdožilni :? Pač z vidika splošne razgledanosti in firbca, ne zajebavam (vsaj ne namenoma).

Re: Izbira klime - kadotr - 16.4.2018

Mehkožilni kabel je iz navade. Ker ga vsi dajejo. Dajejo ga pa zato, ker so že davno ugotovili, da tak mora biti, razlog pa so pozabili. In niti ni treba, da bi vedeli, če je vse v redu.

Re: Izbira klime - aleš.h - 16.4.2018

Zato, ker vanj vidijo, da ni iz kitajskega bakra Wink Čeprav je celotna klima iz kitajskega bakra Smile

Re: Izbira klime - sassapo - 17.4.2018

Zakaj je temu tako, je bilo že davno povedano. Res mi pa ni jasno zakaj nekateri na vse pretege iščete opravičilo, da je trdožilnen kabel enako dober ?
Ja je, če ste toliko škrti, da šparate nekaj € kolikor je razlike pri povprečni montirani klimi :mrgreen:

Re: Izbira klime - telmos - 17.4.2018

Na primorskem se trde žice še v hišnih instalacijah ne uporablja več.

Re: Izbira klime - sassapo - 17.4.2018

V večini se uporablja še samo na Gorenjskem in Savinjskem, kjer so znani po svoji škrtosti :lol:

Re: Izbira klime - bk9105 - 17.4.2018

In na poglagi česa so se štromarji navdušili nad uporabo mehkožilnih vodnikov za celotne inštalacije po hišah, če morejo se na vsako žilo stiskati votlico? Kaj torej prevaga?

Re: Izbira klime - Beri - 17.4.2018

Z lahkoto vlečeš po ceveh,z lahkoto montiraš vtičnice,stikala v doze,z lahkoto taiste žice oblikuješ v omarici itd itd

Re: Izbira klime - bozgom - 18.4.2018

Citat:Z lahkoto vlečeš po ceveh,z lahkoto montiraš vtičnice,stikala v doze,z lahkoto taiste žice oblikuješ v omarici itd itd
Si že videl kdaj, kako se priklopijo novejše vtičnice in stikala? Bi te rad videl, kako bi v samodržne kontakte vtikal finožični kabel z ali brez votlice. Da o tem, kolikokrat je finožilni kabel izpade iz votlice, medtem ko je votlica še vedno sponki sploh ne zgubljam besed. Slednje povzroča veliko veselja zlasti ko moraš potem iskati, kaj je vzrok, da ti del instalacije ne deluje, kot bi moral.
Je pa tudi neumnost v instalacijske cevi dajati kable, če se hišna instalacija lahko naredi zgolj z žicami uvlečenimi v instalacijske cevi. Nenazadnje tako narejen instalacije v Bergman ceveh in žicami izoliranimi s tkanino narejene pred 70+ let delujejo še danes.

Re: Izbira klime - bk9105 - 18.4.2018

Beri Napisal:Z lahkoto vlečeš po ceveh,z lahkoto montiraš vtičnice,stikala v doze,z lahkoto taiste žice oblikuješ v omarici itd itd
Se strinjam, da se z mehkimi žilami lažje manipulira, edino stiskanje votlic na čisto vsako mi deluje zamudno, zato moje čudenje čez uporabo mehkih žil za celotno inštalacijo v hiši.
Ziher pa obstajajo mojstri, ki votlice preskočijo...no to je pa potem že druga pesem.

Re: Izbira klime - Beri - 18.4.2018

bozgom Napisal:Si že videl kdaj, kako se priklopijo novejše vtičnice in stikala? Bi te rad videl, kako bi v samodržne kontakte vtikal finožični kabel z ali brez votlice. Da o tem, kolikokrat je finožilni kabel izpade iz votlice, medtem ko je votlica še vedno sponki sploh ne zgubljam besed. Slednje povzroča veliko veselja zlasti ko moraš potem iskati, kaj je vzrok, da ti del instalacije ne deluje, kot bi moral.
Je pa tudi neumnost v instalacijske cevi dajati kable, če se hišna instalacija lahko naredi zgolj z žicami uvlečenimi v instalacijske cevi. Nenazadnje tako narejen instalacije v Bergman ceveh in žicami izoliranimi s tkanino narejene pred 70+ let delujejo še danes.
S takimi vtičnicami oz. stikali ne bi delal,najboljše so (po moje) TEM Čatež.
V cevi daješ žice oz.kable v kopalnice,žice pri razsvetljavi so vsekakor boljša varijanta pri menjalni oz. križni vezavi in na sploh je žica lažja za vlečt po ceveh pa še abizolirat ne rabiš

Re: Izbira klime - bozgom - 18.4.2018

Ali bi ti delal ali ne je irelevantno. Danes je vse več instalacijskega pribora in naprav s hitrimi spojkami in vse manj z vijačnimi.

PS- Kako pa se finožični kabel z votlico obnese v razvodni dozi, kjer na eno sponko pridejo tri ali več žic je pa tudi veselica. Vsakič, ko premakneš sponko se spoj zrahla in izpade kakšna žica. Če je to nevtralni vodnik ali fazni vodnik kar hitro ugotoviš, ko priključen porabnik pač ne deluje. Če pa izpade zaščitni vodnik pa lahko to ugotoviš šele takrat, ko ti "zašpilajo Angeli".

Re: Izbira klime - telmos - 18.4.2018

Vsako tele ima svoje veselje. Pri nas bi čivkanje o superiornosti teh vodnikov s temi trdimi žicami smatrali za sovražni govor. Pridi malo okoli po trgovinah in si oglej, kaj prodajajo. V dosedanjem življenju in mojem delu sem videl marsikaj (sem prišel že do penzije) in med drugim opazil več problemov zaradi zlomljenih trdih žic, kot pa izpuljenih finožičnih. Da o montaži elementov in pa poškodovanih sponkah na napravah zaradi trdih žic niti ne bi razpredal. Sicer pa kakor komu paše. Sam sem vedno za finožične.