PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 23.12.2017

Citat:Potreben je globalni pogled.
Bistra misel. Marsovski pogled verjetno res ne zadošča.
Citat:Več kot polovica prebivalstva živi v mestih.
Bo nekaj na tem.
Citat:Za njih je popolna eletrifikacija zaželjena, ker se bodo na ta način, mesta sčistila.
Ja, misli se bistrijo, ozračje tudi, svijarijo iz mest pa se preplanira na podeželje. Samo še kurišča po mestih ukinemo in dobimo popolno zmago. Super se bomo mel. Mestna središča pa bo obdajal smrad iz podeželja.
Citat:Kaj bo s periferijo in okoliškimi kmeti jih ne zanima.
BINGO. Le da kmet še ni rekel zadnje besede.
Citat:V mestih je tudi denar, infrastrukturo je lažje zagotoviti, razdalje so manjše,
seveda, krompir pa repa rastejo iz asfalta, klobase pa sadje pa menda tudi. Ne, zmotil sem se, to raste v Mercatorjih, Lidlih, Hoferjih pa Šparih. Ker pa nekateri puristično čisti zagovorniki EV tehnologije v te trgovine ne zahajajo, ker so kristjanofobni in poveličujejo totalitarizme (kajne bozgo), se resno sprašujem kje potem klobase (in ostalo) rastejo.
Citat:EV ima v teh pogojih dober izkoritek.
Ma raje ne bom, mi dol binglja. =bi ga, kruta tale realnost, ne pusti biti vizionar.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 23.12.2017

Arbajter, svinjarija sproducirana v mestih ostane tam ali se tudi razprši v okolje, mislm? A te je stresl?

Da bi s fosilci preveč zapacal okolje me le malo skrbi.

V CO2 alarmizmu vidim dobro predvsem to, da se spravljamo ob vse večji potrati relativno manj svinjat in iskat alternativne trajnostne vire ter koriščenje energije, ob naraščajočem razmetavanju; večina ki jih povprašam o globalnem segrevanju niso niti toliko umni, da bi vedeli kaj pa na zemlji predstavlja največji toplotni akumulator.

Če pa gremo verjet, da so viri nafte neizčrpni, da so produkt neke mikro bio flore tam pod skorjo, ja, potem je pa kreten tisti ki ga ni strah, kaj bomo naredili z vso to iz pravljic privlečeno nafto. Potem pa naše spravljanje fosilcev na površje, v atmosfero ni več največji kemični poizkus človeštva, ampak je to verjetno umor človeštva.

Enim je pa vseen.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 23.12.2017

Ja seveda. Alternativna energija je pa tako cista, da bomo kr zacvetel najbrz? To me spominja na une stare promo filme kako je kajenje zdravo, k so bli otroc glavni igralci, smrkavci pusili pa se smejal kako je cool pa to. Ala to bi mogu vsak pocet... zdej pa vidmo kok je to zdravo a ne? Ampak kaj bi to, vazno da se dnar obraca. In kle je isto, mal korencka vam vrzejo pa se zapalite ko hepo kocke :-) Dokler bomo ljudje razvajeni kot smo, nas noben EV ne more rest. Najprej se bo treba pozimi kakim bananam in ostalmu nebodigatreba odpovedat pa se bo mogoce kej na globalni ravni poznalo. Elektrifikacija avtkov je bolj blazev zegen bolj izgovor ala neki smo pa nardil. Zdej pa navalite ;-)

Jani, mene strese samo slab šnops. Ker elektriki se ne dam.
Citat:Da bi s fosilci preveč zapacal okolje me le malo skrbi.
Res je. Mene tudi ne. Paca pa živinoreja, industrija, ampak to tu vsi pustimo ob strani in se nihče zaradi tega prav nič ne razburja. Tolčemo se pa zaradi nekih brezveznih EVjev. No saj je prav, da vas je tule nekaj takih "mazohističnih" entuziastov, vedno mora biti nekdo prvi. Se boste pa vsaj po prsih lahko potrkali - mi smo bili to.
Citat:večina ki jih povprašam o globalnem segrevanju niso niti toliko umni, da bi vedeli kaj pa na zemlji predstavlja največji toplotni akumulator.
Jasno da od večine ljudi ne moreš pričakovati razumnega in argumentiranega odgovora na tole vprašanje. Ker ga ne vedo. Pa saj ni problem le v toplotni akumulaciji (Venera ima to težavo postotereno recimo, proces in vzrok se natanko ve), problemi so še drugje, nič manjši in nič bolj nezanemarljivi, slišijo na zakisanje oceanov, prekomerno segrevanje oceanov (povezava na tisto alumulacijo), uničeno in zdesetkano zmožnost reprodukcije življenja v njih, da ne naštevam naprej. Tu ima svoje prste vmes človek. In seveda tudi človekova tehnologija, ki jo izkorišča za svoje brezmejno ropanje vseh dobrin, ki jih nudi ta planet. Kot sem že napisal, največji predator na Zemlji smo mi sami. In Evolucija je imela za ureditev teh "težav" v rokavu vedno adut. Ko se česa pojavi preveč, se pojavijo tudi predatorji tistega, česar je preveč. In ko tega zmanjka, zmanjka tudi predatorjev. Le da se človeška civilizacija tega nikakor noče zavedati. Tule se vsi po vrsti nategujemo okrog, da ne rečem, najmanjšega zla. Polucijo vozil. Poglavitni vzrok klimatske in ekološke kataklizme pa ni polucija vozil, temveč živinoreja oziroma pridelava hrane za nas in naše male predatorčke. In posledično metana, ki je za naš modri planet večkratno bolj uničujoč kot so vse polucije ICE vozil. Levji delež vse pridelane hrane postane krma za živali namesto za človeka. Poraba pitne vode v živinoreji je naravnost gigantska. Elektrike in zemljišč ravno tako. Tisto slednje in pa ribištvo po oceanih (ki ubija vse kar je v modrinah oceanov še živega) je povezano z dobesedno ugrabitvijo prostora vsem divjim živalim. To, da jim grozi največje izumrtje od časa dinozavrov naprej pa sploh ni niti "n" od novice. Mi pa se raje prhamo le tri minute, ločujemo odpadke, ugašamo luči, se vozimo z biciklom, EVjem in ob tem (zmotno) razmišljamo kako s tem rešujemo planet (svet)... In ko nas bo otrok čez kaj vem, 20, 30, 50 let vprašal kje je voda, se mu bo treba zazreti v oči in priznati, da je bil biftek, pa govedina v domači juhi z nudlci pomembnejši od prihodnosti. In potem tisti "poziv" k uživanju mesa v bistvu izpade v omako zapakirana smrtna obsodba civilizacije. Mi pa se tule na preko 100 straneh prepucavamo okrog nekih EVjev.

In za konec še misel pisateljice Naomi Klein:
Še tako potraten luksuzni avto, še tako krvav zrezek ali nebotičnik sredi puščave ne dosega resničnega jedra onesnaževanja okolja − to je naša mentalna polucija. Človekov pohlep je začetek in konec vprašanja Zemlje.

Osebno se z tem na koncu izrečenim še kako strinjam.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 23.12.2017

janipapillon Napisal:Če pa gremo verjet, da so viri nafte neizčrpni, da so produkt neke mikro bio flore tam pod skorjo, ja, potem je pa kreten tisti ki ga ni strah, kaj bomo naredili z vso to iz pravljic privlečeno nafto. Potem pa naše spravljanje fosilcev na površje, v atmosfero ni več največji kemični poizkus človeštva, ampak je to verjetno umor človeštva.

Enim je pa vseen.

Kretenov je še vedno precej in povsod. Z razliko, da nas je to težavo že precej spregledalo, nekateri še bodo, so pa tudi taki, ki tega ne bodo spregledali nikoli oz. bodo do zadnjega vzdihljaja iskali vzroke why not to do that.

V cem je razlika med kretenom, ki se ni spregledal in se vozi z auspuharjem in kretenom, ki je spregledal in se se vedno vozi z auspuharjem? Ah ja...

Re: Moja vizija električne mobilnostiu - gape - 23.12.2017

Polde, a to z bananami boš štartal že to zimo? Ker delam mal evidence glede globalnih prihrankov, da vem računati?
No sej če boš na bananah dost prihranil bojo pa še kakšni Dolomiti padli, sam pol smo pa spet v minusu.
Kaj si točno mislu s to zadevo glede razvajenosti, ker tole si dobro nakazal debato. Velja razvijati.

Jani
Kolk je še nafte in za koliko cajta ta še bo (bodi realen) ne ve z gotovostjo nihče. Niti baba Vanga ne. Zakaj je temu tako vemo vsi. Pa pustimo ob strani kakšne na novo odkrite zaloge. Veliko pri tem bo imela tudi človeška tehnologija. Kaj točno pa vse leži po zemeljsko površino in koliko tega je pa ne more verodostojno trditi še tak znanstvenik. Okrog umora človeštva pa: ne, ne bodo ga umorili auspuhi. Umorilo nas bo veliko prej kot auspuhi, kaj drugega. Eno od zelo realnih možnosti sem omenil malce višje. Obstajajo pa še druge kataklizme, ne le ta. In za to predvsem skoraj ne potrebuješ biti neki vizionar.

Ampak to nima nobene veze s tem, da se danes - tu in sedaj giftamo.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129915/">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129915/</a><!-- m -->

Sedaj edino, če smo tako sebični in res gledamo izključno in samo nase...

Seveda jo nima. Morda tole zadnje, kar sem napisal. Tisti prejšnji post jo prekleto dobro ima, bolj kot giftanje z auspuhi. Pa se obenj hihče ne obregne, pa bi se upravičeno moral veliko prej, kot ob auspuharje, če smo pošteni od sebe in človeške vrste. Ne zagovarjam giftanja v nobenem primeru, tudi v svojem ne, čeprav se mu pač ne zmorem ogniti. Za vsebino priponke pa bom napisal le, da so "včasih", ko te je "zmanjkalo" zdravniki znali napisati le jetika, sušica, tuberkoloza, ajde pa poškodbe pa leta. Danes temu že dolgo ni tako. Človeštvo pozna milijon bolezni in posledičnih bolezni. Za marsikatere se ve posledične vzroke nastanka, za marsikatere se le sumi, za določene se z gotovostjo ne bo dalo nikoli potrditi povezanosti z vzroki. Kot mi je enkrat omenil farmacevt iz Krke: naredili smo zelo učinkovito novo zdravilo, sedaj si moramo le še izmisliti bolezen zanj. Se bliskovitemu napredku navkljub premalo poznamo. Mi sebe, sploh pa svet okoli nas. Oziroma, kot si že sam na koncu omenil tisto okrog sebičnosti. To je tudi ena od "vrlin", ki jo pozna izključno človeštvo. Druge življenjske oblike jo praviloma ne poznajo. Torej smo spet pri nas samih.

Re: Moja vizija električne mobilnostiu - Poldee - 23.12.2017

Eh, ne razumem kaj bi rad napisal. Rabs banane al kaj? ;-)

gape Napisal:Polde, a to z bananami boš štartal že to zimo? Ker delam mal evidence glede globalnih prihrankov, da vem računati?
No sej če boš na bananah dost prihranil bojo pa še kakšni Dolomiti padli, sam pol smo pa spet v minusu.
Kaj si točno mislu s to zadevo glede razvajenosti, ker tole si dobro nakazal debato. Velja razvijati.

Arbajter, so viri ki so znanstveno podkrepljeni in so Siol viri. No jaz vsekakor berem tiste prve če že. Dejstvo je, da se svinjamo in promet doprinese k tem lep delež, pa lahko sedaj iščemo razloge kakor jih hočemo....ampak to ne spremeni dejstva at all.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 23.12.2017

No pa rajši pusti banane, da ne bojo spet Stožice propadle. O razvajenosti si pisal.

Stozce? Glih zdej sm cez njih cesto :-) O razvajenosti upam, da si postekal kaj mislm. Nic osebnega.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 23.12.2017

Kaj ti pa je? Si Prešerna mešal z maligani?