PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - rs1975 - 8.8.2023

Nekaj časa nisem bil na portal Moj Elektro, danes se pa opazil sledeče:
Kakšne spremembe to delaš na posameznem bloku?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sijared - 8.8.2023

Vprašanja - čisti laik

Kakšno moč določiti po blokih. Pri meni je sedaj določena cca. 9kWh, nekakšen peak pa po grafu sodeč nekaj čez 2 v zadnjih dveh mesecih.
Imam SE 10,5 kW, TČ 12,5 kW, priključna moč 17 kW oz. 3x25A, brez EV. Pri stroških nismo nikoli varčni.

So tako zakomplicirali, da sem že osnove zamešal. Bi rad čisto osnovnošolsko razlago, če se le komu da napisati. Če pa je kakšna Excel tabela za izračun že narejena, pa toliko bolje.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sisekmisek - 8.8.2023

Osnovnošolska razlaga je, da boš plačeval več.

Smo pa sedaj na 0.185 cenotv na kilovat.

Namčija ima 0.40 centov

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/what-german-households-pay-electricity

Povprečna plača Nemčije: 3900 eur bruto
Povprečna plača Slovenije: 2100 eur bruto

Torej ima povprečni nemec dvakrat dražjo elektriko kot mi medtem, ko razlika v plači ni več 2x.

Lahko rečemo, da imamo elektriko še poceni in so še rezerve. No najbrš bo kmalu 20 centov na kilovat. Tale covid in vojna z Rusijo bo lepo nekako izravnala zadeve v evropi. Čez 10 do 15 let bodo razlike med plačami v EU najbrš minimalne. Stroški pa isto. Pa saj to dejansko cela EU hoče.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 8.8.2023

trenutno je podana dogovorjena moč glede na tvojo rabo elektrike od novega leta dalje. V naslednjem letu se bo že tako obračunavalo, ampak če ne boš spreminjal, se tudi presežki še ne bodo obračunavali. Tako da en splošen nasvet je, da v letu 2024 se trudiš čimveč porabiti v blokih z nižjo omrežnino, kot gre, potem bo predlagana nova moč in jo lahko sprejmeš, lahko pa poskušaš še bolj se prilagoditi. veliko bo telovadbe vkolikor boš želel recimo sam postaviti neko moč v bloku in potem računati samo na kaki mali presežek kdaj pa kdaj, kar bo kljub penalu ceneje kot če nastaviš blok višje. Pravilo je namreč tudi, da vsak naslednji blok ne more imeti nižje obračunske moči kot prejšnji. V opozorilo - kdo bo sam nižal dogovorjeno moč v 2024 pa bo morebitne presežke plačeval.

torej, če imaš v 1. bloku recimo 11kW, boš v vseh naslednjih imel najmanj toliko. Če imaš v prve 9, v 2. tudi 9 (manj ne moreš imeti, ker je v 1. 9kW), v tretjem 11, boš tudi v 4. in 5. imela najmanj 11kW. Upam, da je razumljivo. Prva dva bloka imata kar velik vpliv na končno ceno in tukaj se bo splačalo prilagajati, ostali 3 niti ne.

zdaj pa konkretno tvoj primer. Za 9kW v vseh blokih je letna omrežnina 257,74€ (314,45€ z DDV). če OVE+SPTE ostane pa je z davkom skupaj na letni ravni 411,81€. Trenutno te to stane cca 12x18,5€= 222€.

Tarife še niso znane, to so zdaj izračuni s predlaganimi v študiji (dvomim, da bodo tako visoke), niti se ne ve ali bo OVE+SPTE zraven ali ne. Več bo znanega jeseni. POtem pa lahko še enkrat računamo.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sijared - 8.8.2023

@Jabk +1

Pa, se vprašanje.. Se gleda tudi moč oddajanja v omrežje ali samo iz omrežja?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 8.8.2023

Samo "iz".

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 9.8.2023

Kakšen kretenizem!!!
Par javnosektorskih birokratov se trudi zagovnariti sistem, z namenom podražitev, folk pa študira do konca sfukan bodoči sistem obračunavanja in se bo matral z nekim ugašanjem pralnega stroja.
Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je to, da to ne delajo s svojimi resursi, ampak so slučajno pri koritu in se zgolj borijo, da jim bo čim več ostalo za pokrasti. Našega, ne njihovega.
Raja pa računa, ploska in prikimava.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sisekmisek - 9.8.2023

Bravo Fery.

Jaz tle edini pizdim kak kretenizem je to. Folk pa niti ne popizdeva, ampak že sprejme zadeve in na veliko računa....no večina ne zna niti izračunati koliko jih bo koštalo, ker je zadeva tako zagovedena. To je ta šolski sistem sprejemanja, kjer te od malega trenirajo kako sprejemati zadeve....ne razmišjati, če je zadeva sploh smiselna in bi bilo dobro se kako organizirati, da to govedarstvo dejansko preprečimo

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 9.8.2023

Če so si ta špehasti na Elektru zamislili, da njihov špeh potrebuje toliko in toliko denarja potem ga bodo nam pač pobrali. Poberejo ga lahko tako, da dvignejo obstoječ prispevek za priključno moč ali pač, da si izsmislijo nekaj novega, kar jim bo dalo to, kot so si zamislili.
Meni osebno je novi sistem pravičnejši. Namesto vsi enako bo vsak plačal toliko, kot dejansko obremenjuje omrežje. Dandanes naprimer plača omrežnino za moč enako nek upojojenec, kateri ob borni žarnici kuri štedilnik na drva in pa npr. Fery, kateri zagovarja najceneši kotel za ogrevanje- električni uporovni grelnik v nek zalogovnik vode. Po novem pa bosta plačevala različno.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 9.8.2023

Ce imam na izbiro kurcenje po forumih/sankih ali razumevanje sprememb, ceprav mi niso vsec, ampak da pac zase čimbolje zmanevriram preko njih, ni druge, kot da izberem drugo. Vec haska...

Ce imam na izbiro kurcenje po forumih/sankih ali razumevanje sprememb, ceprav mi niso vsec, ampak da pac zase čimbolje zmanevriram preko njih, ni druge, kot da izberem drugo. Vec haska...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Nike_Laker - 10.8.2023

Se pridružujem JaBK.
Bolje je stvar razumeti in si jo prilgoditi, kot pa jamrati.

Poleg tega pa je študija po kateri je narejen predlog, javno dostopna in je (vsaj meni) zelo zanimivo branje, da vidi kompleksnost sistema, z veliko primeri kako so se tega lotili v drugih deržavah (vsaka pač s svojimi posebnostmi).

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tucko - 10.8.2023

To novo obračunavanje omrežnime bo vpeljano samo zato da bo elektrika dražja in nič drugega. Veleunmi nam plozajo, da se bo s temi intervali razbremenilo obremenitev omrežja in še veliko drugih bla bla bla.
Zakaj so pa potem skoraj izenečili ceno VT in MT?
Nekako je treba podražit in to je ta računica.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 10.8.2023

O tem, čemur se tukaj pogovarjamo nima nobene veze s ceno elektrike v VT ali MT. To je v izključni domeni tistega, s katerim imaš sklenjeno pogodbo o dobavi. Seveda, ko cene ne bodo več regulirane.
Da pa sta VT in MT sedaj skoraj enaki pa se zahvali energetskemu geniju Taubiju

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 12.8.2023

Zanimivo, da nikogar ne moti obstoječi način obračunavanja omrežnine, ko si pač Agencija za energijo izmisli tri cifre, ena za VT, ena za MT in ena za ET, potem pa se iz tega malo sem malo tja poplačujejo distributerji, in to ne glede na to a imajo stroške zaradi investicij ali zaradi stroškov z obratovanjem.

Nobenega tudi ne moti, da je Agencija vmes znižala omrežnino, se pa vsi pritožujete kako distributerji ne razširijo omrežja.

Mogoče pa bojo distributerji z novo omrežninsko shemo končno dovolj spodbujeni v investicije, glede na to, da bojo od operativnih stroškov težko kaj dobili.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sisekmisek - 12.8.2023

omrežnina se je letos podražila....ne vem o kakem znižanju ti govoriš

energetika v Sloveniji je že od nastanka države Slovenija ena najbolj plačanih panog v sloveniji. Torej tvoja logika je, da ves ta čas so imeli denar za najvišje povprečne plače po panogah v dražavi....niso imeli pa denarja za razvoj omrežja?

.....te pravljice lahko ti komu drugemu prodajaš....meni jih ne boš.

Pač celotni sektor je spal na lovrikah. Denarja kot pečka, delalo se je samo tiste nujne zadeve. Važno, da so dobre plače in, da zadeva funkcionira ta trenutek. Kaj bo čez 20 let ni bilo važno. To se šele sedaj razmišlja, ko jim voda že teče v grlo in sedaj bi radi miljarde za investicije, ker pač so pogruntali da so zadnjih 15 let spali s prstom v riti.