![]() |
|
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526) |
Re: Svarilo pred delilniki toplote - 5522 - 15.8.2011 Merlin1 Napisal:Korekcijski faktorji so zame neumnost. Recimo kako pa bi se korigiralo, če ima nekdo dva ali tri sosede, ki ne kurijo. Ta je na slabšem kot naj bolj neugodna lega. Sodeloval sem pri več odklopih od skupnih kurilnic. Tam korekcijskih faktorjev ni to kar pokaže števec je to. Se ne strinjam da so ta stanovanja manj vredna vsaj ne vsa recimo stanovanja v najvišji etaži "boljših" blokov takoimenovani pent house so veliko dražja, vendar so tudi bolj izpostavljena (streha, vogali) po tej teoriji pa so slabša s korekcijskim faktorjem enako velja za balkone z odličnim razgledom(bolj izpostavljeni) v bistvu pa dražji.... Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 15.8.2011 A zato pa naj plača takšnemu sosed kurjavo :lol: . Vsekakor je poraba energije lastnikov problem in ne more bit sosedov. Re: Svarilo pred delilniki toplote - 5522 - 15.8.2011 Ne sem hotel povedati da se ne gremo ..ups grejo socializma ampak hard core kapitalizma tisti z navadnimi stanovanji (radna klasa) plačujejo tistim ki imajo VEČ torej boljša (pent house) :wink: Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 15.8.2011 Korektno bi bilo, da vsak plača kar porabi, v ceni stanorine se pa upošteva ogodnejša ali manj ugodna lega - kriza je, kjer so stanovanja alstniška, tam je pa treba nekaj narest, saj nekdo na dobri poziciji, ki ni zmrznjen in se mu da pozimi biti v stanovanju v puloverju, komot pride skoz brez stroškov ogrevanja - no nekaj kWh na mesec za kopalniški kalorifer. Če sem prav razumel, se pri namestitvi kalorimetrov plačuje energijo brez korekcije? To je potem zrelo za ustavno sodišče - neenakost pred zakoni. Re: Svarilo pred delilniki toplote - oval - 15.8.2011 Merlin1 Napisal:Korekcijski faktorji so zame neumnost. Recimo kako pa bi se korigiralo, če ima nekdo dva ali tri sosede, ki ne kurijo. Ta je na slabšem kot naj bolj neugodna lega. Sodeloval sem pri več odklopih od skupnih kurilnic. Tam korekcijskih faktorjev ni to kar pokaže števec je to.Morda so danes toplotno neugodna stanovanja cenejša, ob nakupu pa ni bilo tako. Zato so korekturni faktorji nujni (za enako udobje enako ceno). Če so stene med stanovanji toplotno izolativne, potem naj bo čim večji delež na osnovi delilnika. Če pa niso in imajo posamezna stanovanja celo dvižne vode, ki že sami dovolj ogrevajo, pa naj bo delež na osnovi delilnika čim manjši. To ni socializem ampak princip sobivanja v večstanovanjski stavbi. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 16.8.2011 K posedovanju neugodnega stanovanja te noben ne sili. Med stanovanji praktično ni toplotne izolacije in povsem enako je če imaš sosede, ki ne kurijo. V tem primeru ni korekcije. Verikale in podobno je itak zajete v obveznih, najmanj 20 %. Enostavno gre kot je pred mano že neko napisal za neenakost pred zakonom. :evil: . Re: Svarilo pred delilniki toplote - oval - 16.8.2011 From: <!-- e --><a href="mailto:Erik.Potocar@gov.si">Erik.Potocar@gov.si</a><!-- e --> [mailto:Erik.Potocar@gov.si] Sent: Tuesday, August 16, 2011 1:46 PM Subject: Re: Vprašajte nas Pozdravljeni! V primeru, da ni možno zaradi tehničnih lastnosti ogrevalnega sistema za vgradnjo delilnikov, le teh ni potrebno vgraditi. Erik Potočar Ministrstvo za gospodarstvo, Direktorat za energijo Kotnikova 5, 1000 Ljubljana Tel: (01) 400 34 14 Fax: (91) 400 33 48 Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 21.8.2011 Zelo mi gre na zivce, kako se lazejo ljudem v faco o nekem presparanju pri kurjenju, ter o neki dejanski porabi energije, ko pa je vse skupaj en sami nateg. Poleg tega se niti ne ve, kaksni, oziroma, kako visoki so teji korekcijski faktorji procentualno, saj ne moramo govoriti o dejanski porabi, ce so zraven korekcijski faktorji, ker to je neumno. To je tako, kot, ce bi oglasevali, da nek avtomobil porabi dejansko manj bencina, kot ga v resnici, zaradi raznih korekcijskih faktorjev. Aja sej v bistvu to tudi pocnejo, ko pravijo, da nek avto porabi dejansko 5litrov na 100km, seveda v optimalnih razmerah, itd.... in pol ljudem lazejo v faco, kako bodo presparali, ce ga kupijo, toda kadar upostevas korekcijske faktorje, vremena, hitrosti avta, aerodinamiko, itd..., potem ugotovis, da je dejanska uporaba tudi za 30% visja kot v resnici. Sicer pa osnova za deliti stroske ogrevanja je ta, da ves koliko nafte porabis, saj cene teji ljudje zacenjajo prodajati meglo in izumljati neke overuniti naprave, ki proizvajajo vec energije, kot jo porabijo, oziroma vsaj glede na to, kar kazejo te naprave, lahko to sklepamo, saj oni znajo samo se dodatno zaracunati za pokurjeno nafto. Re: Svarilo pred delilniki toplote - markII - 21.8.2011 Če že drugega ne, bodo vsaj ponekod okna pozimi malo bolj striktno zaprta, kar se do sedaj ni dogajalo ravno povsod. Merjenje porabe vode in porabljene energije poznajo zunaj že dolgo vrsto let, k nam pride vse z zamikom, pa še ne maramo kontrole takšne vrste. Še vedno prevladuje mišljenje, da je trapasto korektno posredovat podatke, ki te posledično lahko udarijo malo bolj po denarnici, pa naj gre za spremembe števila oseb ali živali po večstanovanjskih stavbah, da ne bi omenjal sprememb na ogrevalnih sistemih in predelav v vseh možnih oblikah. Bo pač treba plačat kolikor si porabil, res pa je, da pri nas v ceni stanovanj ni upoštevan niz faktorjev, ki vplivajo na porabo energije, bodisi ogrevanja ali pa ne nazadnje hlajenja, če si kao na ugodni južni strani v sredini bloka. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Hanzi - 21.8.2011 Merlin1 Napisal:K posedovanju neugodnega stanovanja te noben ne sili. Med stanovanji praktično ni toplotne izolacije in povsem enako je če imaš sosede, ki ne kurijo. V tem primeru ni korekcije. .obicajno je razlika v temperaturi med sosoedovim flatom in zunanjo T. Se nisem dozivel da bi v fleti bila T globoko pod nulo. Jaz bom najbrz kar zaprl ogrevanje na hodniku. Bom pa zahteval korekcijo, ker moram poleti imeti klimo. Tisti ki imajo stanovanja na sever je ne rabijo. Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 21.8.2011 Hanzi Napisal:obicajno je razlika v temperaturi med sosoedovim flatom in zunanjo T. Se nisem dozivel da bi v fleti bila T globoko pod nulo. Jaz bom najbrz kar zaprl ogrevanje na hodniku. Bom pa zahteval korekcijo, ker moram poleti imeti klimo. Tisti ki imajo stanovanja na sever je ne rabijo.Za hlajenje :?: . Za ogrevanje to itak nima veze, ker boš plačeval več kot boš porabil :wink: Re: Svarilo pred delilniki toplote - Hanzi - 21.8.2011 Imam flet na jug. Severnjaki mi niso dali nic za klimo, tudi elektrike mi ne placujejo. Sami ne rabijo klime, ker jim ni vroce. Re: Svarilo pred delilniki toplote - steklenicka - 21.8.2011 markII Napisal:Če že drugega ne, bodo vsaj ponekod okna pozimi malo bolj striktno zaprta, kar se do sedaj ni dogajalo ravno povsod. ... Hm, in zakaj za par :evil: zanima koga, koliko energije porabim JAZ za ogrevanje? Mi bojo počasi začeli izstavljat račun za komfort, ker sem bolj zmrznjene sorte, pa rabim dodatno ogrevat? No, meni osebno je že po narav dost toplo, ampak vseeno. Pri nas se je dogajalo sledeče. Ob 22ih so prižgal kotlovnco, so grel kako urdo, potem pa ugasnili do 6ih zjutraj. A naj ti povem, da brez termostatskih ventilov ni bilo za živet v stanovanj? Ali si imel okno na kip pa odprte radiatroje, ali si pa radiatroje zapru, pa te je potem od 4ih zjutraj zeblo... Res ne vem, zakaj nekdo nekomu nekaj vsiljuje po zakonu. No ja, razen, če je zadaj kak davek na - kot že omenjeno - komfort. Pa da ma kak žlahtnk al pa kaka favorizirana firma mal profita, ker ga drugače ne bi dobila. LP steklenička Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 22.8.2011 Gre se samo zato, da bo nekdo sluzil za nic delati, saj ze z samo prodajo teh delilnikov, bo nekdo zelo mastno lsuzil, potem pa se z montazo, odcitavanjem, vzdrzevanjem in izstavljanjem racunov za razne korekcije, itd...., bo nekdo mastno kasiral, torej to so vsi dodatni stroski, katerih do sedaj sploh nismo imeli, tako, da lahko ti sparas kot budala ali pa celo sploh ne kuris, toda vseeno bos placal najmanj 30%, ob popolnoma zaprtih radiaotrjih in pa za isto ceno bos imel manj gretja kot si imel do sedaj, oziroma za isti komfort, bos moral placati vec. Re: Svarilo pred delilniki toplote - markII - 24.8.2011 Saj ne bi preveč podpiral eno ali drugo opcijo delitve stroškov v večstanovanjskih stavbah, karkoli bi bilo, vedno bi se našlo nekaj pripomb. Na nek način je treba to zaračunat, do sedaj je to bilo menda po kvadraturi stanovanja, poleg tega še del za hodnike in druge skupne prostore, če so v objektu. Račun se izstavi za celo hišo, delitev je pa internega značaja. Verjetno nimajo vsi uporabniki enakih potreb, navad in želja. Razlike bodo vedno, nekomu je dovolj 21° drugemu pa še 24 ni dovolj, nekdo pripre radiator. tretji pa odpira okno in s tem avtomatično poviša skupen račun za ogrevanje. Delilniki so nekašna rešitev te individualne porabe, obvezno bi pa morali vgrajevat take, ki imajo večletni spomin porabe. Pametne glave bodo verjetno poskušale na nek način prelisičit beleženje porabe s kakšnimi triki, pa bo spet špetir. |