![]() |
|
Fasado delam sam - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Tlaki, izolacija in ostrešja (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=16) +--- Tema: Fasado delam sam (/showthread.php?tid=73070) |
Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 8.11.2018 A je res, da je v špico oz. zadnja, recimo 2 metra brez smisla dajat sidra. Tuki mi en sosed pametuje da je brez veze.... Re: Fasado delam sam - Fery - 8.11.2018 Brez veze jih je po celi bajti. Itak ti je to zabava, kao. Torej zabij še špico. Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 8.11.2018 Ej ne. To je pa najbolj dolgočasno delo sploh... Re: Fasado delam sam - Experienced - 8.11.2018 hehe mihecmiha. Če si že povsod dajal jih daj pa še v špico da bo sosed mel kaj gledat
Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 8.11.2018 Ma že tako je fovšija... Re: Fasado delam sam - csamo001 - 10.11.2018 Tudi jaz ne vidim fore v tem, da malo bi, malo pa ne bi. Sidra naj bi se na individualnih hišah in v primeru uporabe stiropora uporabljala zgolj tam, kjer se nova fasada dela na že obstoječo. Pa še to ne najdeš nekega natančnega tehničnega navodila v smislu "če so ti in ti pogoji izpolnjeni, potem uporabi sidra". Sidrajo se vedno fasade na blokih, ne glede na to ali se uporabi stiropor ali volna, ker naj bi tam strižne sile ob večjem vetru dosegle kritično raven, saj fasada deluje kot sistem, celota. Mi smo sidrali (40 let stara obstoječa fasada), je pa bilo potrebno izvajalca "spomnit", da je obljubil sidranje. Na koncu so pa tudi različni pristopi pri sidranju, zadnje čase je kot kaže moderno, da se sidrajo spoji med dvema ploščama. Se najbrž prihrani pri materialu in zlasti cajtu, ker se mi zdi, da je potem v povprečju nekaj manj sider na kvadratni meter. Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 10.11.2018 Tehnolog na JUB mi je rekel, da če ne daš sider, ti ne priznajo garancije, če se kaj zgodi. So pa zelo draga in zamudno opravilo. Re: Fasado delam sam - T0RN4D0 - 10.11.2018 Sidra se Vse kar je nad 8m Vse slabo oprijemljive podlage- beton, siporex, les, če je bilo že prej kaj gor dano... Bolj ali manj vse razen opečnih novogradenj. Količinapredpisanih sider (6-8m2, na vogalih dvojno) je malček pretirana, sploh če uporabljaš kolikor toliko kvalitetna sidra. (da ni plastičen trn). Na vogalih sidraš ker ti prime 3 plošče hkrati in veš da je spodaj lepilo, pa še enakomerno sidra imaš. Na vrhu se v praksi res običajno sidra malo bolj poredko ker v v špici ni več krize za veter, pa še če je z napuščem združeno (sploh če imaš škatle) res ne more it nikamor, takisto pri kapu kjer je naslonjeno ali združeno z napuščem. Re: Fasado delam sam - csamo001 - 13.11.2018 mihecmiha Napisal:Tehnolog na JUB mi je rekel, da če ne daš sider, ti ne priznajo garancije, če se kaj zgodi. So pa zelo draga in zamudno opravilo. Ja, ti tehnologi na JUB-u so pa posebne sorte. Imamo namreč njihov sistem... Pa vsaj takrat, ko smo mi delali fasado, je bilo z izvajalcem dogovorjeno, da bo dal sidra. Potem je hotel na njih pozabit, pa smo ga "prijazno" spomnili. V tistem času (ne vem kako je zdaj), za bajte z obstoječo fasado ni eksplicitno pisalo, da je potrebno sidrat. Bilo je ustno priporočilo oziroma standard stroke, da se na obstoječo fasado, četudi ne presega 8m višine, dajejo sidra. Ampak tega iz JUB-a niso dali pisno, nam pa je bilo rečeno, da ne bodo dali garancije, če jih ne bo. Mi smo vsekakor bili za sidranje, še preden smo sploh izbrali izvajalca. Pa garancija, ki pride z roko v roki s certifikatom za uporabo celotnega sistema proizvajalca je tudi pomembna; ker slednji pa je odločilen, da ti Eko sklad prizna subvencijo. Sidra, kolikor se spomnim, niso draga, je pa sidranje dejansko zamudno opravilo. In še kar se garancije tiče... a dejansko kdo pozna koga, da mu je proizvajalec fasadnega sistema priznal garancijo, sidra gor ali dol? Re: Fasado delam sam - mihecmiha - 13.11.2018 Kako pa dobiš garancijo? Glede na to da imam cel njihov sistem. Re: Fasado delam sam - videc - 13.11.2018 Boš moral kar njih vprašat. Re: Fasado delam sam - csamo001 - 13.11.2018 mihecmiha Napisal:Kako pa dobiš garancijo? Glede na to da imam cel njihov sistem. Če si sam delal, dvomim, da jo boš dobil. Po mojem je predpogoj izvajalec, ki ima registrirano dejavnost. Re: Fasado delam sam - valhalla - 13.11.2018 Ta tema je bolj fasado čaram sam. Sidra, garancije, sistemi
Re: Fasado delam sam - T0RN4D0 - 13.11.2018 Jst poznam primer recimo ko je jub priznal reklamacijo na barvni odtenek zaključnega sloja. Pa niti ni bila barva nič mimo lestvice ali kaj takšnega, na koncu se je izkazalo da naročnik čaka solde in je tako malo odložil plačilo. Re: Fasado delam sam - Ajtsan - 14.11.2018 Sidra niso draga, je pa verjetno zamudno sidrat. Mi smo delali letos fasado (staro smo dali v celoti dol, tako da se ni delalo na staro fasado) in ko smo zbirali ponudbe, je vsak fasader povedal po svoje. Baumitov fasader recimo nikakor ne bi sidral, Webrov pa nam je sidranje sam predlagal. Na koncu smo izbrali slednjega, fasada je sidrana. Smo tako tudi sami želeli, ker raje delamo po principu better safe than sorry. Smo na hribu, zna zelo močno pihat, pa se nam je zdelo pametno. In ja, če že sidraš, potem sidraj vse, ne vem, zakaj bi spuščal zgornja dva metra. |