PodSvojoStreho.net
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018

csamo001 Napisal:Ne vem kako je trenutno pri fotovoltaiki, ampak še pred kratkim ni bilo računice, da sam porabljaš elektriko, ki jo proizvedeš, ker si na subvencionirani ceni odkupa, ki ti jo je nudil elektro, dejansko delal pozitivno razliko v primerjavi s "štromom iz štekdoze". Torej je veljalo: raje drago prodati in poceni kupiti nazaj, kot pa sam koristiti.

V mojem primeru gre za net metering obracun konec leta placas ce porabis prevec kot proizvedes senkas ce proizvedes vec kot porabis

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - BojanF - 21.1.2018

csamo001 Napisal:No, tu bi se težko strinjal. COP-i pri pripravi sanitarne vode so običajno tu okoli 2.
To je res pozimi, ampak sanitarna voda se ogreva preko celega leta.

Se pa strinjam, da je veliko odvisno od navad in števila prebivalcev, razlike v porabi tople vode so med gospodinjstvi lahko zelo velike. Če imaš kombinacijo zelo varčne hiše in zelo varčnega gospodinjstva, potem je mogoče res lahko navadno električno gretje stroškovno bolj učinkovito kot TČ.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Energetik81 - 21.1.2018

Popson31 Napisal:Temo odpiram z namenom primerjave stroskov toplotne izolacije, stroska za TC in stroska za Eloblock.

1. Za primer bom navedel podatke o izolaciji na nasi hisi (nekaj je je ze ostalo se pride na vrsto)
- hisa K+P+M 11x9m neto 240m2 (etaza 80m2)
- pod plosco 5cm XPS, na plosci 15cm XPS
- zunanje stene kleti 15cm XPS
- P in M grajena z isospan (9cm EPS) + 10cm kamene volne
- posevnina strehe 20+15cm, ravnina 40cm
- brez balkonov in stresnih oken
- okna troslojna VEKA alphaline 90, skupni U 0.7
- povrsina vseh oken cca 23m2
- prezracevanje z rekuperacijo
- estriha 6cm pod estrihom 8cm EPS v P in M

Ogrevanje bo talno, komplet vse tudi klet.

2. Izbrati TC za 7k ali Eloblock za 1k
Čisto na hitro sem poračunal izgube tvoje bajte glede na neko povprečno kurilno sezono brez zračenja in tudi brez notranjih dobitkov (to dvoje se precej izniči).
Bajta naj bi rabila cca. 4MWh toplote/leto, klet 1,5MWh, če ste 4-članska družina je povrečna poraba tople vode tudi 4MWh/leto.
Z Eloblockom bi te to prišlo nekje 950€/leto, če se bo vse grelo enakomerno 24/7 (poraba VT:NT =50:50%)
S TČ na talnem te bo prišlo nekje 300€/leto.
Eloblock+100L Tiki prideta samo material najmanj okoli 900€.
TČ rabiš recimo 5-6kW in te pride npr. LG + 300L bojler dobrih 4000€-1000€ subvencija = 3000€. Razlika dobra 2k€. Notri prineseš v max 4letih. Torej izbira bi bila zame jasna. Moraš vedet, da ne boš imel pasivne bajte, tudi če daš na mansardo 1m izolacije. Imajo stene in klet premalo.
To je samo groba ocena stroškov, recimo da je lahko vse skupaj +/-20%.

Če nimaš izredno debelih estrihov in vsaj 3x25A priklopa pozabi na gretje samo v 8h nočne tarife, ker bo trpelo vsaj udobje. Smo to že preizkušali pri 6cm estrihu. Estrih je v 4-5h urah popolnoma hladen (na sobni temp), kar pomeni da bi imel ob 11h dopoldne že hladne estrihe. Do 22h in NT je še 11h. Sicer ne bo temperatura zelo padla, ampak občutek v bajti zvečer bo hladen. Medtem ko bodo sredi noči estrihi "žareli", res super za spanje. Ocenjujem da bi za udobno gretje samo v NT rabil vsaj ene 15cm debele estrihe.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - scuba123 - 21.1.2018

Točno to sem hotel povedat že nekaj postov nazaj;
-nabijati estrihe zvečer -neugodno za spanje
-neenakomerno sevanje toplote čez dan

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - sassapo - 21.1.2018

Zalogovnik napolniš v nizki tarifi, v visoki ga prazniš. Edini ekonomsko sprejemljiv način elektro ogrevanja

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018

Energetik81 Napisal:
Popson31 Napisal:Temo odpiram z namenom primerjave stroskov toplotne izolacije, stroska za TC in stroska za Eloblock.

1. Za primer bom navedel podatke o izolaciji na nasi hisi (nekaj je je ze ostalo se pride na vrsto)
- hisa K+P+M 11x9m neto 240m2 (etaza 80m2)
- pod plosco 5cm XPS, na plosci 15cm XPS
- zunanje stene kleti 15cm XPS
- P in M grajena z isospan (9cm EPS) + 10cm kamene volne
- posevnina strehe 20+15cm, ravnina 40cm
- brez balkonov in stresnih oken
- okna troslojna VEKA alphaline 90, skupni U 0.7
- povrsina vseh oken cca 23m2
- prezracevanje z rekuperacijo
- estriha 6cm pod estrihom 8cm EPS v P in M

Ogrevanje bo talno, komplet vse tudi klet.

2. Izbrati TC za 7k ali Eloblock za 1k
Čisto na hitro sem poračunal izgube tvoje bajte glede na neko povprečno kurilno sezono brez zračenja in tudi brez notranjih dobitkov (to dvoje se precej izniči).
Bajta naj bi rabila cca. 4MWh toplote/leto, klet 1,5MWh, če ste 4-članska družina je povrečna poraba tople vode tudi 4MWh/leto.
Z Eloblockom bi te to prišlo nekje 950€/leto, če se bo vse grelo enakomerno 24/7 (poraba VT:NT =50:50%)
S TČ na talnem te bo prišlo nekje 300€/leto.
Eloblock+100L Tiki prideta samo material najmanj okoli 900€.
TČ rabiš recimo 5-6kW in te pride npr. LG + 300L bojler dobrih 4000€-1000€ subvencija = 3000€. Razlika dobra 2k€. Notri prineseš v max 4letih. Torej izbira bi bila zame jasna. Moraš vedet, da ne boš imel pasivne bajte, tudi če daš na mansardo 1m izolacije. Imajo stene in klet premalo.
To je samo groba ocena stroškov, recimo da je lahko vse skupaj +/-20%.

Če nimaš izredno debelih estrihov in vsaj 3x25A priklopa pozabi na gretje samo v 8h nočne tarife, ker bo trpelo vsaj udobje. Smo to že preizkušali pri 6cm estrihu. Estrih je v 4-5h urah popolnoma hladen (na sobni temp), kar pomeni da bi imel ob 11h dopoldne že hladne estrihe. Do 22h in NT je še 11h. Sicer ne bo temperatura zelo padla, ampak občutek v bajti zvečer bo hladen. Medtem ko bodo sredi noči estrihi "žareli", res super za spanje. Ocenjujem da bi za udobno gretje samo v NT rabil vsaj ene 15cm debele estrihe.

Najprej si dal v izračun direktnega električnega ogrevanja razmerje 50:50, da si prišel do 950 EUR stroškov, potem pa si ga v zadnjem odstavku poučil o tem, kako je, če samo v nočni tarifi ogrevaš. Ne gre skupaj.

Zdaj pa vzemi samo nižjo tarifo in povej, do kakšne računice pridemo (upoštevaje vse negativne posledice bivalnega obdobja)?

Na koncu v kalkulacijo vzemi še ta paket (100% NT): <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.e3.si/dom/oskrba-z-elektri%C4%8Dno-energijo/e3-napredni/">https://www.e3.si/dom/oskrba-z-elektri% ... -napredni/</a><!-- m -->

Kakšen je zdaj rezultat?

@sassapo: koliko litrski zalogovnik bi potreboval, da bi to šlo?

EDIT: če sem na hitro prav izračunal (za nižjo tarifo vzel 8 centov za kWh), potem pridemo na 760 EUR. Če vzamem cca 6 centov od Elektro primorske iz zgornjega paketa, smo na 570 EUR.

Kaj ne gre skupaj? Napisal sem mu, kaj bi bilo ob ogrevanju izkljucno v NT.
Glede zalogovnika sem računal da bi ob dnevni povprečni -10° rabil 1000L ob uporabi 80° do 30°. Rabil bi pa se mesalno enoto.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018

Ne gre skupaj to, da pišeš o negativnih posledicah ogrevanja zgolj v NT, v kalkulacijo pa daš NT:VT 50:50.

Saj, 50:50 pomeni cca. 24/7 ogrevanje. Imaš cel vikend NT, pa ponoči je ponavadi hladneje.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 22.1.2018

Dobro... Ampak se strinjaš s kalkulacijo, da v primeru 100% NT pri 8 centov na kWh to znese 760 EUR? Če vzamem cca 6 centov od Elektro primorske iz zgornjega paketa pa smo na 570 EUR? Torej smo v tem specifičnem primeru s TČ "samo" prepolovili strošek za ogrevanje?

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 22.1.2018

scuba123 Napisal:Točno to sem hotel povedat že nekaj postov nazaj;
-nabijati estrihe zvečer -neugodno za spanje
-neenakomerno sevanje toplote čez dan

Po principu faznega zamika..v casu NT bi se toplota akumulirala v estrih cez dan bi estrih to toploto oddajal v prostor in nebi bilo neugodno za spanje takrat bi pac pec delala..

Energetik super si to izracunal, smo tu nekje z rezultatom Smile je pa mi vseeno ce je pasivna ali ne ker ne delal za ekosklad lahko bi ampak bi moral vzet za vsako jebeno stvar ki se dela na bajti izvajalca z racunom tako pa dosti sami nardimo..kaj se pa izolacije tice je taka kot sem napisal tukaj kaj dodajat itak ne gre, fasada je koncana prav tako klet ostane mi se streha ki pride na vrsto ko bo estrih suh..

Glede sanitarne vode nas uvrscam med povprecne uporabnike res pa je da ni bila upostevana v izracunu na racun tega sem edino skrajsal povracilno dobo v primerjavi z eloblockom in TC..

Logicno mi je ze od samega starta da bo ogrevanje direkt na strom najmanj 3x drazje ampak glede na majhne potrebe hise po toploti sem ciljal na neko zmerno porabo pri optimalni temp za bivanje 21stopinj. Pa ce TC v taki bajti porabi na mesec cca 60€ pri 24/7 bi eloblock na enak nacin porabil 3x vec torej 180€..ta znesek sem zelel zmanjsat z ogrevanjem v casu NT racunal sem tudi na notranje in zunanje dobitke torej bi lahko s porabo prisel na dobrih 100€..Aja estriha bo 6cm, v kleti mislim da se mi izide 7cm

Verjame da stevilke na papirju so eno dejansko stanje v praksi pa povsem nekaj drugega..bodo pa ti izracuni mogoce komu drugemu prisli prav ko bo v fazi izolacije hise kar je tudi bil point teme ali z omejenimi sredstvi dat max izolacijo in ogrevat z neko poceni invensticijo ali izolirat povprecno in vzet za ogrevanje nekaj kar na mesec oz ogrevalno sezono ne pride prav dosti pa naj bo to TC, peleti, drva..Verjamem da nisem edini ki tak razmislja in da se je marikdo ze vprasal ce je TC sploh smiselna, mislim da je ker v tem trenutku zaenkrat se ne obstaja neka alternativa s katero bi bilo mozno ogrevat tako poceni..

Nevem je bilo to tako tezko???sprasujem tiste, ma sej dobro veste kateri ste, da smo se prcali za brez veze..sam se v neko temo o kateri nimam pojma ne vmesavam, ce nimam pametnega odgovora sem raje tiho tukaj danes pa vas je pisalo par takih ki ste ravno kontra niste pisali iz lastnih izkusenj niit niste karkoli preracunali ampak samo na pamet ker je pac dejstvo da ogrevanje direkt na strom je pac drago..ja je res drugo vprasanje pa je pod kaksnimi pogoji..Tud TC zna bit potratna zadeva pri objektu kateri je slabo izoliran po moznosti na radiatorjih..
V taki bajti TC baje nima kaj iskat je tako sassapo??

Sem pa na koncu vseeno dobil nekaj pametnih odgovorov kaj in kako dalje

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bk9105 - 22.1.2018

csamo001 Napisal:
bk9105 Napisal:Eloblock imam 12kw (ex od uporabnika Pentax), v meniju omejen na 6kW, deluje mi vsak dan od 22:00 do 6:00, priklopljen imam senzor zunanje temeprature, nastavljeno najnižjo krivuljo ogrevanja (0,2), paralelno znižano za 1stC in zadeva uspe hišo držati na 19stC, zanimivo pa je, da kljub 16 uram neogrevanja, temperatura ne pade pod 18stC, termometer je na polici cca 10cm od zunanjega zidu, debelina estrihov je 5cm. Poraba za 11/2017 je bila 768kWh nizke tarife, za 12/2017 bo poraba cca 20% višja, nimam pe pa še uradnega podatka.

A si probal testirat, kaj se zgodi z notranjo temperaturo, če iz 6kW dvigneš na 8 kW?

Glede na to, da mi je zadeva v 11/2017 v povprečju delovala s 3,2kW ne vidim potrebe, da bi ji povečeval moč. Pridobil bi zgolj to, da bi bilo gretje (predvsem ogrevalne vode) hitrejše, a mi talno in gledanje na hitrost ogrevanja nekako ne gresta skupaj. Pa pri 2kW po fazi si še dokaj na varni strani, kar se tiče 20A glavnih varovalk, pri 8kW pa eloblock na eni od faz deluje že s 4kw, kar pomeni, da je maneverskega prostora glede varovalk občutno manj.

Energetik81 Napisal:Kaj ne gre skupaj? Napisal sem mu, kaj bi bilo ob ogrevanju izkljucno v NT.
Glede zalogovnika sem računal da bi ob dnevni povprečni -10° rabil 1000L ob uporabi 80° do 30°. Rabil bi pa se mesalno enoto.

Vem, da ti izračuni izhajajo iz projektne temperature, ki jo je v začetku potrebno določiti, ampak roko na srce, koliko dni v ogrevalni sezoni pa je dnevno povprečje -10stC? Torej, hočem reči, da so te vrednosti na nek način najbolj črn scenarij, kar se tiče potrebe po toploti v njegovi hiši.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Energetik81 - 22.1.2018

csamo001 Napisal:Dobro... Ampak se strinjaš s kalkulacijo, da v primeru 100% NT pri 8 centov na kWh to znese 760 EUR? Če vzamem cca 6 centov od Elektro primorske iz zgornjega paketa pa smo na 570 EUR? Torej smo v tem specifičnem primeru s TČ "samo" prepolovili strošek za ogrevanje?
Ja, to se strinjam, sem pa vse minuse takega gretja že napisal, ker sem tudi sam isto probal s TČ. Sobna je padla samo za cca. 0,5K do večera, vendar je bil takrat občutek precej hladnejši od zjutraj, saj je bil estrih hladen. Ker vemo, da velika površina ogrevanje precej doda k občutku toplote preko sevanja.

Popson31 Napisal:Po principu faznega zamika..v casu NT bi se toplota akumulirala v estrih cez dan bi estrih to toploto oddajal v prostor in nebi bilo neugodno za spanje takrat bi pac pec delala..
Kot rečeno, po mojih izkušnjah je 6cm estriha premalo za udobje pri takem načinu. 15cm estrih pa tudi ni zastonj.

bk9105 Napisal:
Energetik81 Napisal:Kaj ne gre skupaj? Napisal sem mu, kaj bi bilo ob ogrevanju izkljucno v NT.

Vem, da ti izračuni izhajajo iz projektne temperature, ki jo je v začetku potrebno določiti, ampak roko na srce, koliko dni v ogrevalni sezoni pa je dnevno povprečje -10stC? Torej, hočem reči, da so te vrednosti na nek način najbolj črn scenarij, kar se tiče potrebe po toploti v njegovi hiši.
Je res, ampak tudi če računaš z dnevno povprečno 0° (kar je lahko precejšen % zime) rabiš tam 600L+. Še vedno velika kišta, ki ni zastonj.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - bk9105 - 22.1.2018

Kolikor imam lastnih izkušenj, zadeva zelo lepo deluje po zunanji temperaturi, ni nobenega esktremnega segrevanja estrihov, o katerem eni pišete, ker se jih segreva s temperaturo vode, ki jo peč izračuna po ogrevalni krivulji, glede na zunanjo temperaturo. Če bi nočnim 8 uram dodal še recimo 2x4 dnevne ure delovanja, bi v hiši komot imel 2 stopinji več, kar bi bilo čisto dovolj za bivanje. Pa moja hiša ni tak dobro izolirana, kot Popsonova, tak da, jaz mu ne morem reči, da mi je žal, da sem nabavil eloblock in ga tudi ne bom dal stran, ko bodo (glavnino) ogrevanja prevzeli peleti.

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 22.1.2018

bk9105 Napisal:Kolikor imam lastnih izkušenj, zadeva zelo lepo deluje po zunanji temperaturi, ni nobenega esktremnega segrevanja estrihov, o katerem eni pišete, ker se jih segreva s temperaturo vode, ki jo peč izračuna po ogrevalni krivulji, glede na zunanjo temperaturo. Če bi nočnim 8 uram dodal še recimo 2x4 dnevne ure delovanja, bi v hiši komot imel 2 stopinji več, kar bi bilo čisto dovolj za bivanje. Pa moja hiša ni tak dobro izolirana, kot Popsonova, tak da, jaz mu ne morem reči, da mi je žal, da sem nabavil eloblock in ga tudi ne bom dal stran, ko bodo (glavnino) ogrevanja prevzeli peleti.

Kot pomoc eloblocku sem prav tako racunal na kaminsko pec na pelete v dnevni sobi, s katero bi dvigoval temperaturo za stopinjo dve