![]() |
|
Nov gradbeni zakon - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Nepremičnine (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Gradbena dokumentacija (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=11) +--- Tema: Nov gradbeni zakon (/showthread.php?tid=70543) |
Re: Nov gradbeni zakon - vuego - 6.9.2018 To pa ne drži. Ne glede na to, kdaj je gd, se za nov vpis v kataster stavb in novo hišno številko zahteva uporabno dovoljenje. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.izs.si/fileadmin/dokumenti/msgeo/GZ-_dolocitev_HS-POJASNILA_USMERITVE_25.5.2018.pdf">http://www.izs.si/fileadmin/dokumenti/m ... 5.2018.pdf</a><!-- m --> Re: Nov gradbeni zakon - dolsina - 6.9.2018 Tole je odgovor projektanta Pozdravljeni. obstaja več možnosti: 1.) Če je objekt zgrajen skladno z gradbenim dovoljenjem z minimalnimi odstopanji (npr. velikost do 30 cm...), potem je potrebno pridobiti uporabno dovoljenje za katerega je potrebna dokumentacija: PID (projekt izvedenih del)-izdelamo mi, Dokazilo o zanesljivosti- izdela izvajalec del, oboje podpiše nadzornik gradbenih del. 2.) Če je objekt zgrajen skladno z gradbenim dovoljenjem je bil pred 1.6.2018 evidentiran (katasterski vris na geodetski upravi), potem skladno z ZGO-1 (ki ni več v veljavi) ima objekt uporabno dovoljenje. Na UE je potrebno oddati vlogo za uporano dovoljenje po ZGO (ni nobenega obrazca, tudi na UE še ne vejo kako točno bodo izdajali). 3.) Pred padcem vlade je bil v usklajevanju popravek GZ v točki uporabnih dovoljenj in naj bi za vse objekte, ki imajo gradbeno dovoljenje po ZGO-1 bila v 5 letih možnost pridobitve uporabnega dovoljenja po ZGO-1. Kar za stanovanjsko hišo pomeni, da jo bo potrebno evidentirati v katastru in oddati vlogo za izdajo uporabnega dovoljenja. Omenjen popravek pričakujemo da bo do konca leta sprejet, če bo vlada začela z delom v tem mesecu. Re: Nov gradbeni zakon - vuego - 6.9.2018 Glede na napisano, vse drži. Tudi da je trenutno še vedno potrebno uporabno, kljub temu da je gd pred 1.6. Popravka GZ, ki bi to spreminjal (še) ni. Re: Nov gradbeni zakon - dolsina - 6.9.2018 Se pravi počakat na točko 3. Bo najceneje in najmanj zakomplicirano? Re: Nov gradbeni zakon - drozmarin - 6.9.2018 Vem samo to, da sem že dobil hišno št. kjer je Geodet zadevo reševal tik po 1.6. in glede vpisa v kataster so mi tudi že sporočili da bo zadeva rešena ta mesec, brez uporabnega dovoljenja. Pol pa ne vem ali si jaz izmišljujem ali vaš Projektant.... @vuego & @dolsina Očitno gre brez uporabnega.... Re: Nov gradbeni zakon - vuego - 6.9.2018 Ne ne gre. Pri tebi so obravnavali tako, kot da je bila gradnja zaključena pred 1.6. Re: Nov gradbeni zakon - drozmarin - 6.9.2018 Ja ampak še vedno ni zaključena, in še vedno nismo tam vseljeni... Po moje je vse skup odvisno od referenta kateri dobi primer v roke za obdelavo. Če je dobre volje bo pač neke zadeve spregledal in dal naprej če pa ne pa se bo šlo po "OPju"... Enako velja za PGD oz. DGD, lahko se bo spustil do pik in vejic, lahko pa da ne...sploh če ni gradbenik in je pravnik ![]() Ker na koncu smo vsi krvavi pod kožo.... Re: Nov gradbeni zakon - Fery - 6.9.2018 vuego Napisal:To pa ne drži. Ne glede na to, kdaj je gd, se za nov vpis v kataster stavb in novo hišno številko zahteva uporabno dovoljenje.To je v bistvu birokratska interpretacija najnovejše zmešnjave in niti pod razno ni legitimna oz. legalna. Ker posega retroaktivno v zakon oz. predpise, po katerih je bilo pridobljeno gradbeno. Potemtakem, bi moral zavreči tudi vse ostalo, kar si imel v gradbenem in ni v skladu z novim zakonom. Oz. kar celo gradbeno, če so zadeve še v fazi gradnje. Re: Nov gradbeni zakon - malcar - 6.9.2018 Ok, sem v enaki situaciji, gradbeno izdano 2008, hiša je sedaj skoraj končana... Na kaj je vse vezana hišna številka, da počakam, da se ta zmešnjava uredi... Interneta verjetno ne dobiš, elektriko pa? Hvala! Re: Nov gradbeni zakon - Fery - 6.9.2018 Spal si, kaj češ? Jaz sem prošnjo za hišno številko vložil par dni po prejemu gradbenega. Naša jo je prinesla, ko sem zadnje cegle polagal na streho. Re: Nov gradbeni zakon - XxRobertosxX - 6.9.2018 Rabiš geotehnično poročilo, torej do geodeta najprej pa povprašaj... Re: Nov gradbeni zakon - diablo666 - 19.9.2018 Kaj boste narisali pri DGD glede Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov 10. člen (4) Gradbena in ureditvena situacija 11. tridimenzionalni prikaz osnovnih gabaritov objekta :roll: .... eno aksonometrijo s prilepljenimi kotnicami :?: Re: Nov gradbeni zakon - vuego - 19.9.2018 Sem priložil nekaj v smislu spodaj in je bilo za UE vse ok. Re: Nov gradbeni zakon - sporty38 - 20.9.2018 Pozdravljeni, pridružujem se tej temi, ker vidim, da vas je precej gor, ki se zagotovo bolje spoznate na tole pridobivanje uporabnega dovoljenja za novogradnje. Mogoče mi bo kdo znal pomagati. Z možem sva 30.8.2018 kupila polovico dvojčka v novozgrajenem naselju 3 dvojčkov (je popolnoma ločena enota v ZKI itd) v 3. podaljšani fazi. Pogodba z investitorjem je bila sklenjena v 3 delih, kot kupoprodajna za nakup do 3. GF, gradbena za dokončanje del do 3. podaljšanje GF in služnostna (služnosti za ostale dvojčke v naselju). Urejeno tudi vse glede kupnine (plačujeva po dokončanih situacijah), hiša je trenutno še 3. GF, bodo pa v tem tednu montirana okna, vrata in do konca meseca predvidoma pride še fasada. Šele sedaj pa sem izvedela za ta nov gradbeni zakon in me skrbi pridobivanje uporabnega dovoljenja. Zakaj? Ker so pri gradnji določena odstopanja. Pri samih zunanjih merah hiše sicer ne, sem pa npr. ugotovila, da so nekatera okna drugačnih mer kot so v načrtu (npr. višine 80 cm namesto 60 v kuhinji), na najino željo so zazidali tudi eno panoramsko steno, na najino željo smo spustili klešče pri ostrešju pa tudi notranje predelne stene v nadstropju so postavljene precej drugače kot v načrtu. Nosilne stene so vse po načrtu. Teh sprememb projektant (še) ni potrjeval. Preden bo hiša dokončana in bova razmišljala o selitvi in hišni številki bo sicer minilo še nekaj let (pač finance...) ampak bi seveda želela že sedaj pridobiti čim več informacij, dokler imam še investitorja vsak dan na objektu in ga lažje gnjavim ![]() Naj povem, da imava v pogodbi na koncu navedeno, da nama investitor zagotavlja pridobitev vse ustrezne dokumentacije za pridobitev uporabnega dovoljenja kot so PGD (že imava), PID, soglasja izvajalcev, projektantov, garancije,... Ne vem pa, kakšna odstopanja od GD so morda dovoljena (če sploh), če ni posega npr. v statiko in zunanje mere hiše. Ali menite, da je najbolje, da se že sedaj obrneva na projektanta in, da nama vse spremembe vnese PGD. Pa kako je potem s tem, je treba spreminjati ali (bognedaj) na novo pridobivati GD? Je pa GD bilo pravnomočno marca letos. Upam, da sem vsaj približno razumljivo napisala. Žal sem res čisti "rookie" na tem področju in bom hvaležna vsake informacije. Lep pozdrav. Re: Nov gradbeni zakon - Taav - 24.9.2018 Za vse, ki ste gradili po starem zakonu, v hiši bivate in še nimate hišne številke: Novo dopolnilo GURS. Točka II. [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")izsunichr("46")si/novica/izvajanje-gradbenega-zakona-glede-dolocitve-hisne-stevilke-nova-pojasnila-in-usmeritve-g-2394/[/url] Po novem, če podate izjavi: - da hišo uporabljate pred 1.6.2018 - da je hiša enostanovanjska. ne potrebujete uporabnega dovoljenja za HŠ. PS: zakaj traja cel teden, da nekdo to gor napiše? |