![]() |
|
Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec (/showthread.php?tid=64550) |
Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - sassapo - 17.2.2016 Moram priznat, da tukaj se pa strinjam s teboj. Včeraj sem prilepil sliko vsebine kondenzacijskega izmenjevalnika TČ zrak voda, lokacija Domžale kjer je voda trda kot malo kje... Vsa tale vsebina je vodni kamen ja, sem vzel seboj Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - prasuvse - 17.2.2016 sassapo Napisal:Edino dejstvo, ki ga jaz vidim po vsem prebranem so prevelike toplotne izgube hiše. Ali hišo saniraš (če se da) z dodatno izolacijo, ali menjaš TČ, kajti obstoječa deluje s precej slabim izkoristkom, ker enostavno ni dobra izbira za tvojo hišo. :| sassapo zopet ena bosa.... :oops: Ne obstaja TČ, ki bi mu bolje delovala na zašuštranem sistemu, kot mu obstoječa. TČ mu deluje optimalno, izkoristek oz poraba kažeta le realno stanje zahtev objekta po energiji... :wink: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - prasuvse - 17.2.2016 Ukrepi 100% preverjeno izboljšajo delovanje sistema, mu podaljšajo življensko dobo, zmanjšajo možnost nastanka alg, korozije itd. itd. itd. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Migaj - 17.2.2016 Prvo, kar bi baredil, bi na tistih 20m2 plošče položil vsaj 15cm izolacije -strošek mimimalen. Drugo, kar je potrebno zagotoviti, da bo TČ delovala 24ur/dan po vremenski krivulji s čim nižjo T dvižnega in povratnega voda ter idravlično uravnotežil sistem. Po mojem bi na ta način porabo lahko zmanjšal za kakih 20%. Morda je pri tebi tudi kaka plata potegnjena v teraso - toplotni most, tak kot je pri meni. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - sassapo - 17.2.2016 Ne, nikakor ni bosa. Že neštetokrat se je v praksi izkazalo, da imajo vse klima TČ ne glede na firmo, zelo slab COP na energetsko potratnih objektih. Imaš v Domžalah investitorja, ki po namestitvi Zubadana plačuje več za ogrevanje kot prej s plinom. Ti dam telefonsko, pa ga pokliči, če ne verjameš. Na pragerskem je nameščen DHT kjer je cena ogrevanja zelo podobna kot prej na ELKO. Takšnih primerov je še malo morje, ker pa slovenski investitor ne bo javno priznal svoje zgrešene investicije, se o tem pač ne govori na veliko. Zakaj misliš, da sam vseskozi bobnam, da je potrebno TČ izbrati glede na objekt in lokacijo, ne pa kupit od prvega, ki jo ima v akciji :wink: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Homer - 17.2.2016 In kaj ima veze tip TČ ( kaj v to zgodbo sploh vlačiš DHT)? Pod dimenzionirana TČ bo vedno delovala s slabšim COP (pa je vseeno a je LT, HT ON-OFF ali Inverter). Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - sassapo - 17.2.2016 To si pa ti rekel! Nikakor in nikoli ni vseeno, razlike so lahko zelo velike, kar pa jasno ti nikoli ne boš hotel doumeti
Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - bk9105 - 17.2.2016 Od kdaj so baker, medenina, inox, pex podvrženi koroziji? Verjetno je to vse skup povezano z nastajanjem alg brez prisotnosti svetlobe, le kdo bi vedel... Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - prasuvse - 17.2.2016 sassapo Napisal:Ne, nikakor ni bosa. Že neštetokrat se je v praksi izkazalo, da imajo vse klima TČ ne glede na firmo, zelo slab COP na energetsko potratnih objektih. NE verjamem! Vkolikor sta obe napravi v redu in sta primerno dimenzionirani bo COP TČ vedno višji od COP plinskega ali oljnega kotla. Glede na trenutno ceno ELKO se lahko v decembru in januarju približa strošek ogrevanja s TČ stroškom ogrevanja s ELKO, ostale mesece pa ne. Če temu ni tako je nekaj narobe s sistemom ali TČ oz prej verjetno z pričakovanji stranke ali monterja, ki je vgradil te naprave. Vse prepogostokrat se kaže, da monterji ne razumejo delovanja, tako ne LT, kaj šele HT naprav. Dimenzioniranje TČ jim je tuje, ne razumejo, zakaj je uporaba grelcev pomemmbna itd. So majstri, ki so na stotine TČ zmontirali, pa jim je še vedno ogrevalni krog, freonski krog čista tema :!: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - telmos - 17.2.2016 sassapo Napisal:Ne, nikakor ni bosa. Že neštetokrat se je v praksi izkazalo, da imajo vse klima TČ ne glede na firmo, zelo slab COP na energetsko potratnih objektih.Če pomislim, komu vse ste priporočali Mitsubishi Zubadane in pa Fujitsu Waterstage, bi skorajda lahko verjel, čeprav je isto porabo težko doseč. Se pa res COP pri vseh enokompresorskih zadevah pri temperaturi vtoka nad 55°C v krepkih minusih približa plinu ali pa olju. sassapo Napisal:Na pragerskem je nameščen DHT kjer je cena ogrevanja zelo podobna kot prej na ELKO. Takšnih primerov je še malo morje, ker pa slovenski investitor ne bo javno priznal svoje zgrešene investicije, se o tem pač ne govori na veliko.Tega pa ne bom glede na izkušnje nikoli verjel oziroma, če je res tako, potem je z DHT nekaj res hudo narobe. Ker se vsak dan ukvarjam z njimi, me zanima, kje je tisto morje takih naprav. Sam jih nisem srečat. Vsi uporabniki jih hvalijo. Ne vem, zakaj bi se morali do mene obnašat hinavsko, če je res, kar trdiš. Kar pa se bobnanja tiče, se pa strinjam, da niso nikoli vse za vse ampak za vsak primer svoja TČ. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - aleš.h - 17.2.2016 No, in kako naj zdaj laik ve kako in kaj, če se pa niti sami izvajalci, serviserji in strokovnjaki ne znate med sabo zmenit kaj ja in kaj ne ... Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - sassapo - 17.2.2016 Ne, z nobeno ni nič narobe, v Domžalah gre za zelo veliko novejšo hišo, kateri Zubadan pač ni kos. Na pragerskem pa večjo starejšo hišo brez vsake izolacije, DHT počepne takoj ko se prično defrosti. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - timi11 - 18.2.2016 Pohlep po denarju ali neznanje.Tukaj jaz vidim vzrok za nepravilne izbiro TČ. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - labelsm - 18.2.2016 sassapo Napisal:Ne, z nobeno ni nič narobe, v Domžalah gre za zelo veliko novejšo hišo, kateri Zubadan pač ni kos.In za kaj je tukaj kriva klima TČ !!!! To je nepravilna izbira TČ objekt zahteva sigurno preko 10kw kapacitet.... Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - remi - 18.2.2016 Tema spet prehaja na nivo filozofiranja ali mlatenja prazne slame. Dajte se poglobit v podatke avtorja teme in mu kaj konkretnega svetovat za izboljšanje stanja v točkah, ki se jih da izboljšati. Daikinovci, privlecite na dan kakšne tabele s podatki COP v odvisnosti od zunanje T in T dvižnega voda in povejte ali IZH VODA in TEMP DOV VODE pomenita dvižni in povratni vod? @Pingo77, najprej preveri svoj termometer, kot je bilo že napisano v enem od mojih prejšnjih prispevkov. V tvoji tabeli manjka podatek o proizvedeni toplotni energiji, da bi lahko prikazali še povprečne COP vrednosti in ugotovili ali je s samo TČ kaj narobe. Ali lahko narediš par meritev med delovanjem, kjer bodo razvidni: Zunanja T, T dvižnega voda na izhodu iz TČ, T povratnega voda, Pretok, Porabljena el. energija, Proizvedena toplotna energija, V času meritve mora TČ neprekinjeno delovati v načinu ogrevanja. Zapiši si čas začetka in konca meritve. |