PodSvojoStreho.net
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 17.8.2015

Koshir Napisal:lansko leto sem pokuril cca 12-14m drv(kurjenje popoldan med 17h in 22h uro zvečer), kuril pa sem v viadrus u 22 nazivne moči 23kW, ima pa peč zelo slab izkoristek saj se iz peči vidi direktno v dimnik.
Če bi držal stalno temperaturo 22 C pa bi pokuril verjetno 14 do 17 pm drv.
Pri zunanjih - 12 C imaš izgub približno 7,5 kW izgub. Za dalj časa trajajoče vzdrževanje temperature notranjosti 5 C, bi pri zunanjih - 10 C rabil stalno vključen grelec 3,8 kW. Pri zunanjih -5 C pa 2,5 kW.

Za kurjenje le enkrat na dan tudi v najhujšem mrazu ti priporočam nakup uplinjaka z velikim nakladalnim prostorom, kjer se ti čas kurjenja podaljša tudi za 4 ure napram prisotnosti pri peči. Boš pa težko prišel skozi z 23 kW (rabi 8 ur kukjenja), bo treba vzeti kar 30 kW. Zalogovnik pa ne bo nič prevelik z 2000 l.

Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 17.8.2015

Meni se tudi dopade logika Žerjavar-ja, in še podkrepljena je s številkami. Sicer je naravnana za kurjenje pod nulo,(edino pravilno) nad njo pa se hitro privadiš z kolinčinskim nalaganjem v kotel, odvisno od vremenske napovedi in eventuelne načrtovane odsotnosti.
Ja in tisti naknadni - ponovni vžig neizgorelega kuriva je resda efektiven pri visokocenovnih kotlih saj v obratnih slučajih je večja verjetnost za nakladanje nečistoč na izmenjevalce in posledično slabšega izkoristka kotla - pa čeprav so drva iz domačega gozda.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 17.8.2015

Hja tudi sam bi raje enkrat zakuril samo je stvar taka da so mi vsi inštalaterji predlagali enega izmed mercedezev ker baje edino pri teh lahko pričakuješ delovanje okoli 20let z vsemi dodatnimi stroški za šamot in tesnila, poleg tega se tudi investicija poveča iz 9 na 13k€ kar se mi ne zdi zanemarljivo pri svojih drvih.
Ali bi s pečjo na podpih ki regulira dimne pline na 200 stopinj z močjo 25kW in 100l nakladalnega prostora uspel ogret zadevo s tremi nalaganji. Seveda je treba upoštevati da bodo z zalogovnikom tudi stene med tednom tople in ne tako kot sedaj ko se hiša ohladi?

@:Koshir: Vem, vsi (jaz tudi) bi le v sobi pritisnili na gumb in bi postalo toplo.
Pokriti se je možno le s tako odejo, kot jo imaš oziroma si jo lahko kupiš.

S sedanjo pečjo, ki jo kuriš popoldne od 17h do 22h nisi zadovoljen, ker ni dovolj toplo. Če ji dodaš zalogovnik in ne boš kuril več kot 5 ur na dan, boš na istem = ne bo dovolj toplo. Zato sem ti predlagal vsaj 30 kW navadno peč ali 25 kW peč z velikim prostorom za drva. O podpihu nisem govoril. Res pa ne vem za nobeno navadno (zastarelo) peč z velikim nakladalnim prostorom brez podpiha in sekundarnega izgorevanja (= uplinjak). Iz tvojih podatkov sem dobil, da moraš v hujšem mrazu pokuriti 90 kg drv na dan = koliko je to časa kurjenja s tvojo sedanjo pečjo?

Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 17.8.2015

Sicer mogoče malo mimo razlaga za Koshir:

Eden od dejavnikov, ki določa moč peči je tudi ta, koliko kg drv/h lahko skremiraš v njej. Močnejša peč omogoča, da v eni uri skremiraš več drv in tako hitreje ogreješ hišo in zalogovnik (res pa so izkoristki močnješe peči nekoliko manjši)

V tvojem primeru, ko imaš velik zalogovnik, bi jaz vzela močnejšo peč.

Jaz sem na Gorenjskem v alpski dolini in imam 20 kW upinjaka, segrejem 1000 l za 40 st. C zalogovnik z eno naklado, samo če imam ogrevanje in SV izključeno, nakladalni prostor 100 l, s tem da je izkoristek prenosa toplote na zalogovnik 70 %.

Hm po pravici povedano nisem nikoli tehtal drv vendar imaš popolnoma prav da z obstoječo pečjo sigurno ne bom mogel dogreti hišo in še zalogovnik.
Mal sem razmišljal, če moram v nedeljo, ko so tudi stene segrete, zakuriti zjutraj pa enkrat na 3/4 naložit pa popoldne ponoviti postopek, je hiša vedno 21 stopinj Wink
Zavedam se, da imajo kvalitetni uplinjaki čez 90% izkoristek in 150l za drva vendar se mi je računica bolj postavila na rang dobre peči s prisilnim vpihom ker računam da bo treba to peč dvakrat do trikrat (v hudem mrazu) naložit je pa res da ni luksuza enega kurjenja na dan. Pa še manj vzdrževanja potrebuje

CimaBella Napisal:Sicer mogoče malo mimo razlaga za Koshir:

Eden od dejavnikov, ki določa moč peči je tudi ta, koliko kg drv/h lahko skremiraš v njej. Močnejša peč omogoča, da v eni uri skremiraš več drv in tako hitreje ogreješ hišo in zalogovnik (res pa so izkoristki močnješe peči nekoliko manjši)

V tvojem primeru, ko imaš velik zalogovnik, bi jaz vzela močnejšo peč.

Jaz sem na Gorenjskem v alpski dolini in imam 20 kW upinjaka, segrejem 1000 l za 40 st. C zalogovnik z eno naklado, samo če imam ogrevanje in SV izključeno, nakladalni prostor 100 l, s tem da je izkoristek prenosa toplote na zalogovnik 70 %.
Hm pol pomen da bi za segrevanje 2000l in hiše 230m2 potrebovala trikrat kurit jaz pa šeskrat z podpihom po izkoristku.. Confusedhock: kateri uplinjak pa imate če ni skrivnost?

Citat:se mi je računica bolj postavila na rang dobre peči s prisilnim vpihom ker računam da bo treba to peč dvakrat do trikrat (v hudem mrazu) naložit
Koliko ceniš drva?
1. Se ve, razžagane, nasekane in dostavljene okrog 60 E/pm.
2. V lastnem gozdu jih zraste dovolj. Podiranje, žaganje ... jemljem kot rekreacijo namesto trim kabineta. Praktično so zastonj. Dejansko so nekaj dražje, ker bi jih lahko prodal brez problema po 35 E/pm.

Želiš imeti stalno toplo stanovanje.
- Temperatura prostorov lahko pade tudi za 2 stopinji?
- Si pripravljem ob hujšem mrazu, morda 10 do 15 x na zimo iti tudi zjutrav v kurilnico, naložiti drva in zakuriti?

Poskusi stehtati drva, ki jih naenkrat normalno lahko naložiš v sedanjo peč.

Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 17.8.2015

Mene ni potrebno vikat. Imam Waltis Viva Extreme 20 kW. Hiša še ni izolirana, zato obratuje več ur, kot pričakujem, da bo potrebno v prihodnosti.

90 % izkoristek je t.i. izkoristek izgorevanja, torej kako uspešno drva zgorijo v peči. Dejanski izkoristek prenosa toplote na vodo je manjši. Pri dobrih pečeh okoli 80 % +.

Smo pa na forumu delal "znanstvene raziskave" na naših uplinjakih in tudi enemu klasičnemu kotlu in ugotavljali, da so izkoristki odvisni predvsem od kurjača (in kurjačevega časa). Dobre peči pa so verjetno manj odvisne od kurjača.

Sta pa aleks in Žerjavar praktično in teoretično bolj kompetentna vira informacij od mene.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 17.8.2015

Daj primer ene peci na "podpih".
Imam uplinjaka attacka 30kw (35kw) za 2 jurja in pol (brez lambde je jurja cenejsi) volumen kurisca je 110l se mi zdi (ali okoli 25kg suhih mehkih drv?) 2m3 zalogovnik in ni variante da spravim 2 nalage zaporedoma v zalogovnik.

Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 18.8.2015

Imaš prav, po spominu imamo vsi, ki smo tehtali drva in računali izkoristke, uplinjake z vlečnim ventilatorjem (z in brez lambde sonde), Brezdomec pa klasiko.

Tvoja hiša je izolirana, lepo na sončku in v osrednji Sloveniji.

Moje mnenje je, da Koshir kupi uplinjaka z vlečnim ventilatorjem, z ali brez lambde, vsaj 30 kW.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 18.8.2015

Žerjavar Napisal:
Citat:se mi je računica bolj postavila na rang dobre peči s prisilnim vpihom ker računam da bo treba to peč dvakrat do trikrat (v hudem mrazu) naložit
Koliko ceniš drva?
1. Se ve, razžagane, nasekane in dostavljene okrog 60 E/pm.
2. V lastnem gozdu jih zraste dovolj. Podiranje, žaganje ... jemljem kot rekreacijo namesto trim kabineta. Praktično so zastonj. Dejansko so nekaj dražje, ker bi jih lahko prodal brez problema po 35 E/pm.

Želiš imeti stalno toplo stanovanje.
- Temperatura prostorov lahko pade tudi za 2 stopinji?
- Si pripravljem ob hujšem mrazu, morda 10 do 15 x na zimo iti tudi zjutrav v kurilnico, naložiti drva in zakuriti?

Poskusi stehtati drva, ki jih naenkrat normalno lahko naložiš v sedanjo peč.

Pozdrav,

Hehe kolk cenim drva.... v hudem mrazu zelo ker lepo ogrejejo hišo haha Wink No pa resno realno gledano kurim vse kar ne gre v prodajo pa ne gre za slabo kvaliteto ampak recimo do kostanjevih drv so ljudje zelo skeptični oziroma pri meni povprašujejo le po bukovih pa verjemi da tri leta sušena kostanjeva drva tudi dajo nekaj od sebe Wink Prav tako kurim bukove ostanke pri cepljenju ki so dejansko iste kvalitete ter suha samo za prodajo niso.
Je pa res da je zame delanje drv zase kot neka rekreacija, pa še prišparaš za karto v fitnes Wink

Ko sem dobil prve predračune in ugotovil da to ni tako poceni (zalogovnik+ peč +elektronika) sem malo zavil tudi do toplotnih črpalk vendar se mi zdi nekako čudno da bi pri vseh drvih jaz ogreval z elektriko, pa še bral sem da v hudem mrazu imajo probleme ogret hišo :roll:

V hudem mrazu mi ni noben problem tudi zjutraj zakuriti, pri obstoječi peči je problem ker pri prvem kurjenju moram odpreti dimnik da zagori in efektivno prvo kurjenje bolj ogreje peč in dimnik kot kaj drugega in je potrebno še enkrat naložit pri tem pa je že problem zaradi časa zjutraj. Tako da peč se bo 100% zamenjala vsaj z pečjo na prisilni vpih zraka še bolje bi bila uplinjevalna peč sam pol bo treba še mal na banko it prost :lol:
Tudi če temperatura pada za 2°C in bi bila ob prihodu domov recimo 19°C bi bil to zame že velik luksuz v primerjavi s sedanjim stanjem Wink

Drugače sem se nekako ogrel za peč ABC delta, ki so mi jo ponudili kot nek srednji razred sam kaj ko takoj v istem stavku povejo da to ni to, da če že kupuješ in hočeš imeti mir pol vzemi ETO in smo spet tam k ni € Big Grin

Naj povem da z uplinjaki nimam nobene izkušnje tudi noben poznan ga nima da bi mi lahko dal kakšno koristno informacijo.

Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 18.8.2015

CimaBella Napisal:Mene ni potrebno vikat. Imam Waltis Viva Extreme 20 kW. Hiša še ni izolirana, zato obratuje več ur, kot pričakujem, da bo potrebno v prihodnosti.

90 % izkoristek je t.i. izkoristek izgorevanja, torej kako uspešno drva zgorijo v peči. Dejanski izkoristek prenosa toplote na vodo je manjši. Pri dobrih pečeh okoli 80 % +.

Smo pa na forumu delal "znanstvene raziskave" na naših uplinjakih in tudi enemu klasičnemu kotlu in ugotavljali, da so izkoristki odvisni predvsem od kurjača (in kurjačevega časa). Dobre peči pa so verjetno manj odvisne od kurjača.

Sta pa aleks in Žerjavar praktično in teoretično bolj kompetentna vira informacij od mene.

Hehe velja glede da sem bolj mlad na zečetku raje vikam saj ste verjetno vsi starejši od mene Wink

Cinabella zelo poučno tudi sam sem želel že vprašati kaj ta izkoristek peči dejansko pomeni, ali je to samo izkoristek gorenja ali je to izkoristek prenosa temperature na vodo v kotlu, poleg tega je treba upoštevati še izgube pri ogrevanju zalogovnika tako da je hitro 10% manj energije prenešene v zalogovnik kot je podano za peč Smile

Pa sem hvaležen za vsako mnenje uporabnikov tako da hvala da želiš pomagati s svojimi izkušnjami Wink

Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 18.8.2015

Citat: se mi zdi nekako čudno da bi pri vseh drvih jaz ogreval z elektriko
Tudi če računaš, da si drgva kupiš po normalni ceni in ne računaš svojega dela v kurilnici, je ogrevanje z drvmi vsaj pol cenejše od TČ. Tudi pri peči s slabim izkoristkom.
Citat:pri obstoječi peči je problem ker pri prvem kurjenju moram odpreti dimnik da zagori in efektivno prvo kurjenje bolj ogreje peč in dimnik kot kaj drugega in je potrebno še enkrat naložit pri tem pa je že problem zaradi časa zjutraj.
Ko boš stehtal drva enega nalaganja v obstoječo peč, se lahko menima, ali bo res potrebno menjati peč. Morda bo zadoščala dogradnja zalogovnika. Tudi dimnik bi lahko ostal načeloma stalno odprt, le sprijazniti se moraš z nekoliko nižjim izkoristkom peči.

V tem v zvezi še vprašanje za ostale kurjače drv:
- Ali ima kdo na peči vgrajeno avtomatsko zaprtje dovoda zraka, ko se kurišče (morda dimni plini) ohladi do nekega nivoja = so drva pogorela?

Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 18.8.2015

Sam sem ga imel, včasih na stari štadlerci. Na spodnjih vratcih je bila šipka, katera je držala verižico regulatorja vleka. Resda jo je bilo treba ob vsakem kurjenju nasajat, je pa zaradi snetja ob pretirani potrebi po zraku, ob (pogorjenih drvah) kar dovede do podhladitve kotla ohranjala temperaturo kotla do naslednjega kurjenja vsaj za 15-20 ° C višjo od temperature zraka v kotlovnici ( seveda od nastavitve termostata za vklop črpalke) in še dimnik se ni pretirano ohlajal. Je pa bil sistem nekako 90% učinkovit. Sam navijam tudi za regulator konstantnega vleka dimnika (par 10€ )reguliranega na priporočilo proizvajalca kotla. Dimniki so se včasih gradili bolj po načelu, od viška glava ne boli, se bo pa ometalo redkeje. :wink: