![]() |
|
Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) (/showthread.php?tid=32729) |
Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 14.3.2011 @tekumze je prilepil link, ki kaže zanimivo sliko TČ. Zanimiv je podatek o grelnem številu zračnih TČ. Definitivno se slabše ne odrežejo on-off hermetične enote od "splitov" (na primer Dimplex njegove različice in druge hermetične enote) [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")waermepumpen-verbrauchsdatenbankunichr("46")de/indexunichr("46")php?button=verbrauch&lang=de[/url]. Zračne naprave, katere sem omenjal se tudi v praksi izkažejo z odličnimi grelnimi števili (v najbolj mrzlih mesecih okoli 4 v toplejših pa še znatno več). Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - glavca - 16.3.2011 Ha ha ha---- Kmalu boš še fizike prepričal, da jo bodo začeli na novo pisat COP 4 pri -20 na 35C ?Svaka čast... Uf... spet se bo treba učit... pa 4 leta so mi fizko, energetko, kibernetko in podobno šaro na faksu v glavo nabijali da sem naravoslovje vsaj v grobem dojel ... sedaj pa vse zaman... ![]() l.p. Jože Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 16.3.2011 Kaj češ, potem imajo ti (z objavljenega linka), ki objavljajo podatke, ali pokvarjene kalorimetre in jim ti kažejo preveč ali pa obvestit distributerja, da zaračunavajo premalo elektrike. :wink:. :?: kaj ima COP veze z mesečnim ali letnim izkoristkom. Mislim, da večino tehnikov ve, da ne velike z povprečkom. :wink: Tudi mene zanima naprava z omenjenim COP (-20/35C), katera je ta? Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - RobertTheGreat - 29.4.2011 hm, monoblok v 19 letih nismo niti enkrat napolnili z drugim kot z navadno vodo... niti en ni zmrznil, očitno so na švedskem stvar preštudirali ![]() ... prc R. Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - sassapo - 29.4.2011 RobertTheGreat Napisal:hm, monoblok v 19 letih nismo niti enkrat napolnili z drugim kot z navadno vodo... niti en ni zmrznil, očitno so na švedskem stvar preštudirali Res ne vem kaj imajo za študirat. Toplotne črpalke niso nikakršen visokotehnološki produkt in dejstvo je, da takšno napravo ki jo lahko sami izdelamo ne proizvaja nihče, ker bi bila nekonkurenčna, beri predraga. dT pod 1°C na prehodu enega medija na drugega je mogoč ob uporabi dovolj velikih izmenjevalnikov. Takšna TČ bo imela COP število boljše kot vse serijske, ampak za kakšno ceno... Vse je ekonomika in v večini razrednih naprav so enake komponente istih proizvajalcev z enakimi karikteristikami. Večinoma so razlike v krmilju in seveda v designu kateri je jasno magnet za kupce. Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo) - Merlin1 - 29.4.2011 rentgenx Napisal:Merlin1 :nam lahko kar vsem zaupaš tvoje cenjene TČ, da bomo vsi preučili katere imajo boljše COP-e v praksi. Švedske, Nemške,SLovenske, samo povej. Sem včeraj odprl Termotehnika stran in je bilo vse lepo in prav dokler mi ni zapisalo da rabi naprava on off Z-V zraven bivalentni vir ogrevanja... ogogoooo Pa še COP je za več kot 0.5 slabši od inverterja. Ne mi bučk in nekaj tja v tri dni...Da boste težje spali navedel bom za 55C vtok EN 14511 naprava 14KW. A0- 2,8 15 KW A-5- 2,6 14KW A-10- 2,5 13KW A-20- 2 11KW V obzir vzamite, da z višanjem temp. vtoka moč še narašča, jasno COP pada. Poreklo in proizvajalca si pa sami poiščite. Vsak pameten , da zraven zračne tč el. grelce, če so potrebni ali ne. Sicer pa zakaj jih imate vi :lol: . In uspešno prodajo bučk vam želim :wink: Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in piv - prasuvse - 29.1.2012 Naj si bo "bajturina", še tako slabo izolirana, bi jo največkrat (velikost obstoječih radiatorjev-po stari metodi starih majstrov) lahko ogrevali zgolj z zadostno/konstantno zalogo toplote (pogoj so primerno veliki/močni radiatorji), ki bi imela temp. med 45°C in 55°C - tudi z nizkotemp. TČ. Beton in cegel imata veliko maso - akumulacijo. V najbolj hladnih dneh/urah bi bila temp. prostora (v praksi) verjetno nekaj nižja, ampak... je uporabnik "takega" objekta, že navajen nihanja temp. (npr. enkrat polna peč drv-vroče, nato peč ugasne-hladno itd.). Energetsko potratni in neizolirani objekti potrebujejo višje temp. zgolj (poleg energ.zahtev) zaradi nastajanje plesni - sušenja površinske vlage na stenah, oknih - kondenzacija. Ko hišo izoliraš nastane drug problem oz ostane - kondenzacija in odvajanje vlage, ki je bila prej rešena z slabim tenjenjem stavbnega pohištva, ovoja stavbe. Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in piv - palamuh - 13.9.2015 Merlin1 Napisal:@glavca meni je že davno. Eni pa ste trmasti in nočete razumet. Dal sem primer z COP 1,4 da je vseeno na kakšen način ga dosežete so to el. grelci je to dvojni vbrizg ali je to dvojni kompresor.... In za nameček je tak COP v 80% naprav realnost pri -15C. Meni pa je čisto vseeno se nekateri slepili. Z zračno napravo povperčne kakovosti bo le redko letni SPF nad 2,5 :!: . Dvig temperature stane, odlične naprave tudi.... In Fizikalno najvišjega možnega COP itak ni moč preseč pa čeprav ga nekateri proizvajalci z veseljem navajajo, meritev pa žal pokazejo povsem drugačno sliko. S tem je z moje strani debata v tej temi zaključena. Koliko je fizikalno najvišji COP? :? Re: Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in piv - sassapo - 14.9.2015 V praksi tudi do 7, pri direktnem uparjanju v dobro prevodno zemljino. Fizikalno bi lahko bil višji ob idealnih pogojih blizu 10. Sicer pa tisto kar šteje je letno grelno število, ki je pri zrak voda najslabše pri direktnem uparjanju v zemljino najboljše. |