PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - MI2 - 13.1.2013

Saj jaz ne pravim, da so peleti slaba odločitev celo nasprotno.
Ker TČ za prehodna obdobja do -0 C ne rabi biti neka močna zadeva ampak bi marsikomu zadostovala že 7 kW ostale mrzle dni v letu pa zagotovi kotel s peletnim gorilnikom.
Ker imamo potem dva sistema si lahko privoščimo no-name TČ split sistem recimo tudi iz ebaya ali od kje drugod za 1500-2000 eur.
Ja tako so že cene padle, ni pa potem Eko subvencije nič.
Prehodna obdobja, katerih je večji del zime bo krila TČ zlahka z majhno porabo.
Mrzle dni pa kotel z peletnim gorilnikom, kateri bo takrat zaradi večjih toplotnih potreb tudi dosegal izkoristke blizu deklariranega.
Volk sit in koza cela ter stroški še nižji.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Gomi - 13.1.2013

S to idejo se pa jaz že kar nekaj časa poigravam. Pri meni sicer ne gre za pelete ampak za vplinjevalni kotel. Ideja pa je taka. Glavno zimsko obdobje (december, januar, februar in 1/2marec) bi kuril na trda goriva - velja tudi za pelete, ostalo pa bi mi pokrila neka ne predraga toplotna črpalka. Če v grobem gledam temperature v ogrevalnih krogih, mi v prehodnih obdobjih zadostujejo nekje do max 42°. V zimskem obdobju pa imam nekje do okrog 55°. Le ob zunanjih temperaturah pod -10 gre ogrevalni krog proti 60°.
Sicer je tole izven vsebine teme - naj mi bo oproščeno. Ampak meni se tako razmišljanje ne zdi tako napačno, če imaš že ogrevalni sistem na trda goriva, pa naj bodo to peleti ali drva, bi si pa rad podaljšal "komotnost" v prehodnih obdobjih.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - MI2 - 13.1.2013

Gremo še skozi prednosti takega sistema.
-Potrebna zaloga peletov ali drv se vsaj prepolovi in jo je lažje kupiti v celoti poleti ter shraniti za zimo. Vsi namreč nimamo toliko prostora za 4-5 t v hiši na voljo, da bi imeli kupljeno zalogo peletov za celo zimo, zato so potrebni tudi nakupi pozimi, ko se cene dvignejo iz 185 na 260 eur/t pelet.
-čiščenje dimnika bo potrebno bolj poredko predvsem pri tistih, ki imajo sanirane INOX dimnike manjšega premera zaradi omejitev. (ker večji fi pač ni šel not)
-meni osebno je prav luštno kuriti na drva takrat ko je zunaj res mrzlo in so potrebe po toploti večje, v nasprotju z prehodnimi obdobji ko smo nalagali drva v kotel samo zato da ni pogorelo, posledično so se drva zaradi priprte zračne lopute smodila in kuhala.(dimnik je bil pa zasmoljen) Ok pri peletih tega problema sicer verjetno NI.
-poraba TČ se pri temperaturah pod -0 C kar opazno poveča, pri meni iz 10-25 kWh na 40-50 kWh ali več, zato so takrat kotli cenejša rešitev.
-Nismo odvisni od enega vira toplote v primeru izpada električne energije (vsi namreč ne živimo v mestu in poznam primere ko je izpad zaradi ledenega dežja trajal 4 dni)
-Udobje TČ dovolj je pritisk gumba brez čiščenja pepela ali polnjenja zalogovnika speleti

Če čez palec ocenim še stroške za hišo 180 m2 z nekaj izolacije
samo olje 2000l = 20000 kW oz.2100 eur
samo peleti 4.5t = 20700 kW oz. 832 eur če kupimo pelete poleti in 1000 eur če kupimo 1/2poleti in 1/2 pozimi
peleti in TČ 1.5t + 2000 kWh = 13900 kW oz.500 eur dodaten plus je TSV poleti in če to vodo napeljemo še v pralni stroj ter pomivalni stroj so prihranki bistveno večji pri računu za plačilo el.energije.

Saj bi podal tudi link ustrezne TČ o kateri govorim pa nočem delati reklame.
Vsekakor pa mora biti split TČ oz. z zunanjo in notranjo enoto povezano preko plinske povezave.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - CdeS - 13.1.2013

MI2, lahko vseeno napišeš kateri model imaš ogledan? Wink

Zanimiva publikacija o učinkoviti rabi energije in regulaciji je na voljo na
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/PDFknjiznjicaAURE/IL1-03.PDF">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... IL1-03.PDF</a><!-- m -->

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Fery - 13.1.2013

Nima jo ogledane, ampak že inštalirano.
Če klikneš njegov profil, ti jo mrtvo hladno tudi izpiše.
Seveda je za to treba imeti kakšen možganski vozel, malo mišičnih naporov v prstih za klik miške ali pa celo kaj tretjega. Kdo bi vedel?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - CdeS - 13.1.2013

Fery,
motiš se - govor je o drugem modelu - da namignem - gre za proizvajalca michl Wink
Drugače težko klikam po miški, ker je (večinoma) ne uporabljam Tongue

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - folagra - 18.1.2013

Hiša v fazi obnove, kvadratura ogrevanih površin cca 150 m2.V letošnjem letu bo končana adaptacija vključno z 12 cm debelo izolacijo.
Lokacija Goriška. Izbral sem najcenejši peletni gorilec na tržišču.Glede na porabo KO v prejšnji sezoni(2200 l KO v kurilni sezoni 2011/2012) in trenutno povprečno mesečno porabo pelet, ki znaša 2,67 vreče na dan. (peleti 100 % bukev italjanskega proizvajalca nabavljene po ceni 2,8 € na vrečo). V naslednji kurilni sezoni in ob končani adaptaciji hiše bo padla končna izbira energenta za ogrevanje v sezoni 2014/2015 glede na efektivno potrebo adaptirane hiše. Do sedaj lahko rečem le, da bomo v letošnjem letu porabili manj
€€ za ogrevanje vključno z investicijo v gorilec kot smo lani porabili za nakup KO) Drugo
leto se bo strošek ogrevanja na novo izolirane hiše mimimalno razpolovil, z gorilcem še vedno v garancijskem roku(razen grelne elektrode) .
Trenutno se lahko le nasmejem ob pogostem kovinskem zvoku padanja pelet v izgorevalno komoro.

Re: - janez.servis - 19.1.2013

igor k Napisal:Vodo v bojlerju imet pod 55°C je lahko zelo nevarno - legionela!
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/posting.php?mode=quote&f=7&p=93705#">posting.php?mode=quote&f=7&p=93705#</a><!-- l -->
V hiši ni legionele v vodi (se ne razmnožuje).
Temperaturo imam že 12let na 45stopinjah in to bojler 120litrov.
Vse je odvisno od porabe premerov cevi in če je instalacija narejena po DWG-ju.
WC kotliček zadnji na <!-- m --><a class="postlink" href="sistemuhttp://www.podsvojostreho.net/forum/posting.php?mode=quote&f=7&p=93705#">sistemuhttp://www.podsvojostreho.net/fo ... 7&p=93705#</a><!-- m -->

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - hellospank - 22.1.2013

Lepo prosim za pomoč.
To kurilno sezono prvič ogrevamo na pelete in sicer cca. 180 m2 ogrevane površine v treh etažah (2 ločeni črpalki) in 300 litrov sanitarne vode (svoja črpalka). Prejšnje zime smo pokurili cca. 2000 litrov kurilnega olja, s tem, da smo kurili zjutraj 2-3 ure in popoldan/zvečer kakih 7 ur. Bojler z vodo je bil tedaj vezan na eno od črpalk za ogrevanje stanovanja. Sedaj ogrevamo zgornji dve etaži ca. 100 m2 še vedno malo zjutraj, malo popoldan/zvečer, pritlično etažo pa skozi celi dan na 21,5/22°, razen ponoči mad 22-5 uro je nastavljeno na 18°, sanitarna voda je stalno topla (bojler nastavljen na 40°). Naša poraba je 3,37 vreče na 24 ur, kar pomeni 1,5 tone/mesec. Je to normalna poraba ali pokurimo preveč?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - centrum - 22.1.2013

Na palec je to 350€ na mesec? Confusedhock: :?

Meni se zdi veliko.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zlatnik - 22.1.2013

Tudi meni se to zdi veliko. Jaz imam do sedaj povprecno porabo manj kot 2 vrece na dan.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - auditor - 22.1.2013

Poraba je res visoka. Po mojem zaradi tega, ker imaš tri različne režime ogrevanja (vključujoč bojler). Peč ogreje prvi režim (pritličje) in nato ob izklopu termostata izpiha odvečno toploto v dimnik, da se peč ohladi. Nekaj zatem se vklopi termostat iz zgornjih prostorov in peč spet dela na polno do izpiha. Vmes ogreva še boljer po potrebi, kar po moji laični razlagi pomeni, da peč izmenično na potrebe posameznega režima stalno deluje oz. deluje dalj časa, kot bi delovala ob enotnem režimu ogrevanja.

Upam, da vsaj približno prav razmišljam :oops:

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - flexman61 - 22.1.2013

Helospank
Tu nekaj ne gre skupaj, ker pokuriš 1,5 tone/mesečno, kar bi v kurilcu bilo 800 litrov.

Nič nisi napisal kakšen imaš sistem?

Ta tvoj 300l bojler upam da ga ne dogrevaš nonstop, jaz bi ti priporočal da ga dogtrevaš samo zvečer ko se voda porablja npr. 19-23. Tukaj bi moral kako vrečo ali dve na teden prihtanit.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Migaj - 22.1.2013

Glede na to kaj drugi pišejo bi rekel, da bi 2.000 l kurilca moral nadomestiti s cca 4 tonami kvalitetnih peletov
-ne vem pa s kakšno/mi pečmi.
*ves prihranek izvira iz naslova manjše obdavčitve Idea -s čimer pa se strinjam

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - ar23959 - 22.1.2013

Takšna je moja točna poraba peletov, za leto 2012, meritve opravljene vsak dan.