![]() |
|
Pametna hiša? - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Napeljave (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=17) +--- Tema: Pametna hiša? (/showthread.php?tid=10530) |
Re: Pametna hiša? - Ziggy28 - 18.11.2011 @azorec Opravičujem se za zapoznel odgovor, a kljub temu sem pridobil nekaj informacij. Obiskal me je partner iz Zagreba s katerim sodelujem. On je med drugim tudi Dealer za Control 4 ter ima 2 sistema, ki jih uporablja a žal nima pohvalnih besed za ta sistem. Sicer je rekel, da če vstrajaš pri tem sistemu, da ti še kaj svetuje, a on tega nikoli ne bi vgradil pri sebi doma, kar meni pove vse. Od pozitivnih stvari ni izpostavil kaj dosti. Sicer on v večini dela s HAI in sedaj tudi z našim sistemom TELETASK, a je tudi opravil šolanje za Control4 in ga vgradil v 2 objekta. Edina prednost je cenovno ugoden daljinski upravljalnik in je stabilen kot IR upravljalnik in za retrofit obstoječih stvari. A še vedno je tu velik problem stabilnosti celotnega sistema. Prva slabost. To je računalnik z operacijskim sistemom. Če zmanjka elektrike potrebuje skoraj 30 minut, da se ponovno postavi. Ta čas je odvisen na število integriranih naprav. To je zanimiv sistem, za reševanje multimedije ne zagotavlja pa stabilnosti osnovnih funkcij. Drugia slabost. Dogajajo se komunikacijski šumi. Ker vse principira na wireless tehnologiji so sistemi podvrženi tem motnjam. Zgodi se na primer v stanovanju, kjer ima to nekdo nameščeno da pritisneš prižig luči in se nič ne zgodi. Pritisneš še trikrat in zopet nič. Potem pa čez nekaj časa light show. Pri Control4 DIN rešitvah, ki tudi niso toliko cenejša, moraš dodati nek control procesor. Vsi driverji iz Extravegetables so še kar dragi. Recimo licenca za iphone je nekje 300 USD, kar ni poceni. Samo programiranje tudi ni zelo enostavno in ni možno programirati vsega. Povedal mi je mnogo stvari, ki jih težko na kratko povzamem ampak če že primerjam to s programiranjem recimo univerzalnega daljinca Philips Pronta, se ne da določenih komand nastaviti na zelo sebi-prirejen način. Če te zanima kaj specifičnega mi to napiši na zs in mu posredujem tvoja vprašanja. Glede na vse povedano in kar mi je razložil za tak sistem ne bi dal niti enega EUR, ker tak sistem, ki ni stabilen po mojem mišlenju ni namenjen za delovanje doma. Če misliš reševati le multimedio in kak multi-zone audio potem ok. LP! Re: Pametna hiša? - azorec - 20.11.2011 Hmm Jaz pa že čisto prepričan (skoraj) . Toraj predno pričnem hočem videt kakšen objekt z tem sistemom in seveda pogovor z uporabnikom (brez prisotnosti izvajalca ! ).Sicer pa mi je všeč ta sistem ker bazira na IP (vlom v to omrežje je verjetno najtežji - tehnologija je tukaj precej močna) in kot ti praviš mislim da ni vse na wireless ampak ravno obratno, wireless samo tam kjer bi bili pač gradbeni posegi prehudi - za vse bi naj obstajala žična in brezžična varianta). Res je da izvajalec pač strmi k temu da je brezžično (zanj lazja montaža)! To o zakasnitvah bom pa vsekakor preveril (se mi zdi zelo verjetno da se kje zaveže, če je softver slab) res bi lahko bilo nerodno. Malo sem pregledal tudi sisteme ki jih omenjaš v tekstu, kolikor sem pač našel na internetu bi za HAI rekel da je vmesnik grozen, vaš TELETASK bi pa prosil kje se da dobit več podatkov o njem. Mogoče pa je to sistem ki ga iščem! Vsekakor si mi dal kar nekaj stvari za razmislit in tudi vprašanj za načrtovalca bo verjetno kar precej (prihaja na ogled v naslednjem tednu) Vsekakor hvala za opozorila. LP Re: Pametna hiša? - Ericssson - 21.11.2011 kaj pa EIB/KNX? zadeva je luštna, zelo robustna in bazira na svojem (zaprtem) protokolu, kar še oteži morebitno "sniff-anje" cena je sicer malo povzdignjena, ampak...pa še to... ne glede na to, kateri sistem izbereš, ZAHTEVAJ od izvajalca, da ti da komplet projekt v elektronski obliki (ni mišljeno samo na enopolne sheme, ampak predvsem program s parametri), saj v primeru takšnega ali drugačnega izginotja izvajalca ne ostaneš brez vsega, v kolikor bi se naknadno odločil, da zadevo nadgradiš (sicer za EIB obstajajo programi, ki naredijo posnetek omrežja, ampak je zamudno, saj moraš preverjat telegram za telegram) Re: Pametna hiša? - azorec - 29.11.2011 Ravno to me muči (prevelika zaprtost) večine sistemov, vglavnem so vsi sistemi dobesedno nedostopni za kakršnokoli dograjevanje ali spremembe v svoji režiji. Izvajalec te tako drži in te seveda dobesedno oguli za vsak poseg. Pri control4 je ta zadeva dokaj odprta, oziroma je prav prirejena za to da se da nadgrajevat in spreminjat tudi v lastni režiji. Glede na opozorila Ziggy28 pa bo seveda zadeva šla postopno - na manjšem delu hočem zadevo preizkusit in če je OK bo še ostalo. Všeč pa mi je tudi to da bi naj obstajalo za vsak del tudi wireless ali žični sistem (zadeva gre v obstoječi objekt), pri nekaterih (predvsem varnostnih) delih pač hočem žice. Re: Pametna hiša? - Ziggy28 - 2.12.2011 Pozdravljen azorec, Malo sem v gužvi zato zamujam z odgovori. Kar se tiče Teletaskove Programske opreme je sila enostavna in večino naših strank programira sama, če ne drugega vsaj osnovne funkcije. Prestavljanje kakega prižiga ali kaj podobnega. Programska opremo dobiš z nakupom centralne enote in postane tvoja last, sama centralna enota pa ( če oz. ko je povezana na internet sama posodobi nove verzije), tudi sam dobiš vedno to možnost. Programska oprema deluje v windows okolju in je uporabniku zelo prijazna. Odvisno od tega koliko se želiš poglobiti, toliko se lahko naučiš. V help meniju je popoln poglobljen postopek za vsako izmed funkcij v programu. Mi vsaki stranki damo 2 brezplačni programiranji, kar po mojem pove vse. Jaz, ker sem že malo navajen imam osnovne funkcije recimo 120m2 hiše programirane v kaki uri in pol. Prižigi/ugašanja, rolete, svetlobne scene... Kar se tiče samega izpisa, vsega kar je v sistemu, je v naši programski opremi možen izpis prav vsake funkcije, vhoda, izhoda, časovnih tabel.... Celoten izpis je dolg kakih 15-.... strani. Odvisno kaj imaš programirano. Lahko si vsakič ko kaj popraviš izpišeš samo tisto stran in to vložiš nekam a ti je to vedno na voljo tudi v programu. Strinjam se s teboj, da je potrebno preveriti vsako stvar. Predvsem pa slabosti in izkušnjo uporabnikov. Če želiš mi piši na ZS in ti dam kontakte naših strank. tistih, ki mi bodo to dovolili. Zadnja zadeva je projekt na Igu in sicer pasivne hiše, kjer smo pred kakimi 14 dnevi vgradili zadevo in če želiš greš to lahko tja pogledat. Ta investitor je zelo uredu in ti bo sigurno dovolil ogled. Investitor piše tudi blog o celotni gradnji, ki si ga lahko ogledaš na sledeči spletni povezavi <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gradnja-montazne-hise.com/blog-o-gradnji-montazne-hise.htm">http://www.gradnja-montazne-hise.com/bl ... e-hise.htm</a><!-- m --> Kar se tiče EIB je ETS programska oprema plačljiva, kolikor je meni znano in ni najbolj enostavna in praktična ravno za vsakokar. Vsekakor me tu moti vidik plačila te opreme. LP! Re: Pametna hiša? - zelenijurij - 3.1.2012 Imam vprašanje za vse lastnike ARDUINA, ki ga imajo za jedro "pametne hiše". V mislih imam krmiljenje vtičnic (on/off), morda tudi rolet (timer), preverjanje zakljenjenosti vrat zvečer, pa morda še par luči (on/off)...pa še kakšna temperatura Vse to bi upravljal iz centrale (Arduino z enostavnimi menuji preko LCD, 20x4), pobožne želje so tudi nadzor preko Androidnega telefona... Vprašanje1: ALi bi bil Arduino Uno dovolj, ali je bolje da v štartu kupim kaj bolj zmogljivega... V2: Kako vklapljati vtičnice?? Z releji jasno, ampak kako krmiliti relej...vidim, da je potrebno pripeljat 2 žice do releja na vtičnici (GND od Arduina in 5V na Dig.Out)...kakšne pa so kaj motnje, če je žička od Arduina (5V) v kanalu z 220V na 20 metrih??? Druga možnost je Radijski Signal ?? Ima kdo izkušnje..je to zapleteno spisat??? Tretja možnost je Bluetooth? Ampak ta ne gre preveč daleč... Četrta možnost je WiFi?? Predraga, kitajc ima za 90€ WiFi modulčke... Kaj pa kakšna komunikacija po obstoječi 220V napeljavi (recimo izkoriščanje kabla za zemljo??) Vprašanje3: Kako je z komunikacijo Arduina in Androida (preko WiFi). A v androidu preprosto brskalnik odprem...vtipkam IP od arduina z WiFi....in preko kašnega "GUI" vklapljam/izklapljam vtičnice, čekiram stanje zaklenjenosti vrat?? Vprašanje4: Kako pa ima Arduino rešeno komunikacijo med Master Arduinom in sekundarnim npr. nano arduinom, ki bi bil v garaži ??? Hvala za pomoč Re: Pametna hiša? - Ler - 4.1.2012 Jaz si delam module inteligentne instalacije za ATMEG32, katere programiram v BASCOM AVR-ju (mi čisto zadošča pa še veliko primerov je). Moj sistem bo zgrajen iz vhodnih modulov, izhodnih modulov, modul za talno gretje,modul za pogon žaluzij vremenska postaja,... kateri bojo vgrajeni v DIN ohišje za montažo na letev razdelilca. Za vizualizacijo bom kasneje nadgradil bluetooth modulček v povezavi z tabličnim računalnikom. SMS centrala bo tudi vključene, kakšen WEB strežnik, števec električne energije, poraba vode in še se bi kaj našlo. Komunikacija se bo vršila po RS485 liniji, naprave pa bojo pri komunikaciji enakovredne ( ni master slave načina). Moram pa poudarit, da bo vgrajeno v novogradnjo in bo za vsak izhod/vhod svoj kabel. Razmišljam tudi v tej smeri, da bi naredil modulček za stikala (tipke) katere bi povezoval preko komunikacijske linije z tremi vodniki. Nimam toliko izkušen z Arduinom, mislim pa, da v tvojem problemu motnje niso tolikšna težava kot omejitev tokov na izhodu digitalnih linij saj za vklop releja se ponavadi vrši preko tranzistorjev ali namenskih čipov. Moja filozofija pri gradnji inteligentne instalacije je, da naprave čimbolj centralizirati npr. da imam modul z 16 izhodi ne pa pri vsaki vtičnici 1 modulček, saj na koncu seštevek vsakega modulčka električna energija ni zanemarljiv. Zato bom v mojem primeru v stanovanjski hiši vgradil eno ali dve omari z varovalkami in aktuatorji (modučki) od tu pa do vsakega porabnika svoje žice. Res, da je malo več kabla ampak sistem bo bolj obvladljiv. Kar se pa tiče WiFi komunikacije sem pa še vedno bolj nagibam na kabelsko ožičenj. Razlogi so v hitrejši komunikaciji, manj zapleten protokol, cenejša izvedba modulov, manjše motnje, večje prenosne razdalje, enostavnejše rešitve, ni potrebe po zaščiti podatkov,... Res da sem pred kratkim našel WiFi modulček za komunikacijo preko RS485 sam je pa cena v primerjavi z čipom in par metrov UTP kabla neprimerno večja. To je na kratko moje mišljenje ne zatrjujem pa, da je edina pravilna rešitev. Je pa vsekakor plot lastnega učenja in veliko kreativnosti. Mi pa kronično primankuje časa zato se ves projekt premika po polžje. Re: Pametna hiša? - mucek4 - 10.1.2012 Jaz bi počakal na Raspberry Pi. Zgleda obetavno in poceni. Re: Pametna hiša? - crtg - 10.1.2012 Dobra opcija izgleda tudi <!-- m --><a class="postlink" href="http://mbed.org/">http://mbed.org/</a><!-- m -->. Na uC teče mini OS s prevajalnikom, ki omogoča prevajanje in urejanje kode preko vmesnika HTML. Če bi rad pri hiši čez 5 let popravil program v krmilniku ni potrebno instalirat razvojnega okolja. Re: Pametna hiša? - mucek4 - 10.1.2012 mbed za skoraj 2x ceno kot RPi. PRi je računalnik z Linuxom, mrežno kartico, USB priključkom, .... Re: Pametna hiša? - Ler - 11.1.2012 Plot slovenskega razvoja [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")poscopeunichr("46")com/pokeys56e[/url]. Se pa z programom določi vhode izhode, analogne vhode, priklop raznih temperaturnih senzorjev, senzor vlage, dodatna relejna kartica ([url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")poscopeunichr("46")com/poextbusre[/url]),.... Mrežna izvedba se lahko povezuje z večimi modulčki. Re: Pametna hiša? - mucek4 - 11.1.2012 PoKeys poznam, samo za njega rabiš imeti prižgan PC Re: Pametna hiša? - Ericssson - 20.1.2012 @zelenijurij: poglej si tudi <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.jeelabs.org">http://www.jeelabs.org</a><!-- m --> Sam sem tudi v razvoju za mojo hiso predvidel kontrolo z Atmega328 (arduino), sem pa imel idejo da bi medpovezava med tipkami in krmilnikom sla preko i2c ampak bi rabil namenske cipe, da bi delovanje le-tega podaljsal na do 100m razdalje, ker pa jih je tezko dobit, oz. bi moral narocit kolicine ranga 1000+ kos, tako da sem potem narocil max485... Zdaj ko zrihtam malo casa pa test na UTP dolzine 50m(FTP) @Ler: kje si pa dobil din ohisja za logiko ? Re: Pametna hiša? - Ler - 24.1.2012 Citat:@Ler: kje si pa dobil din ohisja za logiko ? HTE. S temi ohišji sem pa bolj zadovoljen [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")camdenelecunichr("46")com/electronics/product-subcategoryunichr("46")asp?Category=ENCLOSURES&Sub=Din%20Rail%20standard%20and%20extended%20height%20module%20boxes[/url] - dobavljivi preko FARNELLA Re: Pametna hiša? - Ericssson - 24.1.2012 Pismo jaz pa izkal okrog in okrog in žical na alibaba, če mi kdo pošlje 10 kos, vsi pa MOQ 500+ |