![]() |
|
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
|
Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 20.12.2017 DELPHI Napisal:papez46 Napisal:Ah ja ..... pa smo tam! :roll: Sej če vzameš 1,4 TSI ki ima 92 kW ni nobene razlike v ceni in je primerjava enaka. Pa seveda z ročnim menjalnikom. Oooooo, me vabiš na kuhančka? hock: 8) 8) :lol: :lol: :lol:
Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 20.12.2017 DELPHI Napisal:Zdaj te šele zastopim.Me zanima, kako bi bil ti kontent, če bi kaj v življenju proizvajal, prodajal in živel od tega. S takim razvojem cen. Verjetno je to res posledica prevelikega povpraševanja. Mi ni nič jasno. A naj grem na EF ali FDV to preštudirat? Potrošnja je pa res največja, to se strinjam. Tako da mi je še manj jasno. Daj mi prosim ti razloži. [attachment=o26029] Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 20.12.2017 MikMik Napisal:Ta je pa tako bosa, da glava boli.Bosa ali ne bosa- toda nisi omenjal ekonomike ampak raketo proti EV. Torej se ne odločaš na osnovi ekonomike ampak na osnovi drugih kriterijev. PS- zob tudi boli, če je votel :lol: :lol: :lol: Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 20.12.2017 Fery Napisal:Me zanima, kako bi bil ti kontent, če bi kaj v življenju proizvajal, prodajal in živel od tega. Kaj ima to veze s tvojo trditvijo, da je bil vrhunec povpraševanja po nafti v letu 2005? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 20.12.2017 OK, hvala za razlago. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 20.12.2017 papez46 Napisal:Gasper123 Napisal:No vidiš očitno je tebe tudi mučilo :lol: Je bil v tej temi objavljen že en bolj uporaben interaktivni izračun, pred leti sem si ga tudi sam naredil v Google Spreedsheets, pa ne zaradi EV ampak zaradi primerjave med auspuharji. Če pa greš objavljat na forum eno svoj slikco s svojimi vhodnimi podatki in zaključki se pač moram ob to obdregnit, tako kot sem se obdregnil v tvoj test novega Leafa od LJ do Vrhnike, za katerega še vedno čakamo slikce. Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 20.12.2017 POSEBNO OBVESTILO! Za nekaj trenutkov prekinjam tole debato, vsled pomembnega odkritja! Naš forumski Fery je na primeru nafte dokazal, da povpraševanja po rečeh, ki se jih izdela več, kot se jih kupi - ni. Če je torej avtov (auspuharjev, EV - you name it!) v izobilju in je proizvodnja prehitela povpraševanje, potem nemudoma skočite do najbližjega avtosalona, prodajalca seznanite z dejstvom, da je povpraševanje v resnici izmišljeno kot npr. Božiček in Rudolf, on pa vam bo, brez plačila, z veseljem izročil ključe/kartico novega voza in se vam še zahvalil, da mu prijazno praznite zalogo. Da je podobno z zlatom, kruhom, telefoni, računalniki, mesom, itd, vam najbrž ni treba posebej razlagati. Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 20.12.2017 jaki79 Napisal:Mogoče jo bi videl, če bi moral v službo hoditi/kolesariti/se voziti z javnim prevozom iz Brega pri Polzeli v Ljubljano v služboTe čist razumem. Itak da EV ni za vsazga. Ne da ni za vsazga, danes je primeren le za manjšino. Ampak ne bi zdajle več kot tokle, spet, o mobilcih ki so koštal letno inženirsko plačo v Jugi, ko sem ga prvič koristil(tujega, da ne bo pomote), slabih 20 let kasneje pa uporabljam telefon za par 10 € in androida, ki so smeti; 12 letni mulc ga je zavrgel, ker si je kupil zmoglivejšega. Tak nov košta dobrih 50€, ... ampak eni so to takrat kupovali in če ne bi, nebi jest danes na balanci bicikla uporabljal kompjuterja, ki je zmoglivejši od naj računalnika, ki smo ga mulci z Aškrčeve takrat šli tipkat čez cesto na strojni faks. jaki79 Napisal:Pa ko boš naslednjič popokal ženo in otroke ter jim rekel, da greste letos na morje na Krk kar z avtobusom, na smučanje na Roglo pa prav tako.Smo pa tudi taki, ki smo zadovoljni s smuko iz Celja na Roglo ali iz okolice Ljubljane na Krvavec. Dobr, nekateri dizelaši (polde pa company) na račun zanemarljive razlike dizl/bencin, pršparajo za razliko med kafetom na Krvavcu in boljšim kafetom v Dolomitih ... ampak tam dizl in izključno dizl. Bencinarji pa EVejevci izpademo. Nas tam ni. So tudi taki, ki se začetek Septembra vsedejo na vlak/bus in gredo na morje ko ni tako vroče in ni gneče. Do Splita/Biograda, najamejo jadrnico za 4 in jih dopust košta, kot apartma v višku sezone na Krku, ko oni za razliko v novcih vandrajo po SLO hribih. Ali ... uporabljajo Car sharing, pa se bodo v bližnji prihodnosti zapeljali z EV v Portorož, po dopustu na barki pa nazaj v LJ, KR, CE ali MB. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 20.12.2017 @Delphi A sem že rekel hvala za razlago? Ni važno. Hvala ponovno. Zdaj mi je še bolj jasno. Božiček mi je manjkal. Zdaj zastopim rekordno porabo in nizko ceno. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 20.12.2017 Eh, jst sm su smucat, ne kavo pit. In ceprav je lepo na Rogli, Krvavcu, tud nase Gace niso glih najvecji srot (ce je sneg seveda), so Dolomiti se vedno TO. Za kavo, caj, pir mi resno dol visi. janipapillon Napisal:Smo pa tudi taki, ki smo zadovoljni s smuko iz Celja na Roglo ali iz okolice Ljubljane na Krvavec. Dobr, nekateri dizelaši (polde pa company) na račun zanemarljive razlike dizl/bencin, pršparajo za razliko med kafetom na Krvavcu in boljšim kafetom v Dolomitih ... ampak tam dizl in izključno dizl. Bencinarji pa EVejevci izpademo. Nas tam ni. Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 20.12.2017 Dvomim. Ker pravo vprašanje bi bilo, zakaj sploh cena. Ampak za politika boš vseeno (ali pač prav zato?) dober. Re: Moja vizija električne mobilnosti - MikMik - 20.12.2017 MikMik Napisal:Ahahaha, prilepiš povezavo na program kako postati alfa samec, potem pa meni praviš pobček. Odkril si ga ti in očitno je namenjen tebi. Jaz ga ne poznam, ker ga ne potrebujem, ti pa si očitno raziskoval v tej smeri in si ga našel. Kje sem se ujel?Delphi si tole spregledal? Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 21.12.2017 Je bil v tej temi objavljen že en bolj uporaben interaktivni izračun, pred leti sem si ga tudi sam naredil v Google Spreedsheets, pa ne zaradi EV ampak zaradi primerjave med auspuharji. Uporaben? Kakor za koga in kakor za kaj. Če pa greš objavljat na forum eno svoj slikco s svojimi vhodnimi podatki in zaključki se pač moram ob to obdregnit, Ja? in kaj te je zmotilo? Kot potencialnega kupca EV, me v startu pač zanima osnovna kalkulacija! V globalu so neki parametri pač enaki ali zelo podobni na obeh straneh, tako da niso faktor! In ne glede na vhodne podatke ki so uradno objavljeni in tiste povečane za 30%, je izplen v obeh primerih za moje pojmovanje katastrofa. Spet malo ZKP-ja. Če zanemarim eko-subvencijo je razlika v ceni 17 jurjev. Kaj je ta razlika? Moda? Novotarija? Ali realna cena baterij in elaktronike ter el. motorjev? Pa spet ekonomija. 7 let starega GOLFA TSI z 140 tisoč kilometri PRODAŠ za cca 40% nabavne cene . Se pravi da dobiš za njega cca 8 jurjev. Baterija pri e-Golfu bo imela v istem obdobju za seboj vsaj 500 ciklov polnjenja. Zdej - moja logika mi pove, da bo treba, če drugega ne po 7 letih zamenjati baterijo. Iz razlike cene enega in drugega, lahko "sklepam", da je ta sklpo vreden cca 10 jurjev. hock: Če hočem e-golfa po 7 letih in 140 tisoč kilometrih prodat? Za koliko? Pa je mehanski del avta in el. motor čisto BP. Sam baterijo rabim nove. Če ga PODARIM, mora novi lastnik dat 10 jurjev za baterije. Če kupim novo baterijo in ga prodajam za 40% nabavne cene to pomeni ceno 16 jurjev. In če je baterija 10 jurjev, sem ga prodal za 6 jurjev. Torej za 2 jurja manj kot bencinarja. Za ta denar ga ne prodam - garant ne. Če ga prodam za 10 jurjev, je 7 let star EV po tem takem za mene vreden 0 ( NIČ ). Vidiš, to so za mene elementi in sprožilci za nakup EV-ja. In čemu potem taka euforija za EV, če ugotavljamo da NISO ZA VSE? Za koga pa so potem. Po eni strani je treba zamenjat vse auspuharje, po drugi strani pa NISO ZA VSE? Seveda pa je primerjava popolnoma MIMO in nima kake hude teže. Upošteva namreč polnjenje baterij po ceni gospodinjskega odjema elektrike, kar pa v primeru, oziroma tisti trenutek ko bo masa EV-jev dovolj velika ( 20 ali 30% ) ne bo slučaj. Država si ne bo pustila odtoka prilivov iz naslova trošarine. Torej ali bo cena za elektriko bistveno višja, ali pa bo neka NOVA dajatev za EV-je, ki bo nadomestila izpad dohodkov iz naslova trošarin na dizl in bencin. Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 21.12.2017 Če si postaviš neumna izhodišča lahko z njimi dokažeš karkoli. Po 7. letih bi menjal baterijo, (npr. Hyundai Ioniq) EV pa ima garancijo na baterijo 8 let ali 200.000 km. Računalniki, TV, pralni stroj... imajo običajno garancijo 1. (z besedo: eno) leto trajajo pa kako dolgo? PS- nakup in distribucija nafte in bencina pa sta seveda zastonj, proizvodnja elektrike doma pa je zasoljeno draga? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Poldee - 21.12.2017 Kako lahko je pametovati dokler je auspuhar v garazi Naj ze kdo od vizionarjev kupi in dejansko razsvetli vse EV prednosti nam gumpcem. Ceprav se mi zdi, da eni bojo takrat utihlni. Al mi auspuharji al pa EV lastniki.
|