PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 20.12.2017

papez46 Napisal:Po 220 tisoč kilometrih je običajno bencinski motor še dokaj uporaben - to vemo.
Po 220 tisoč kilometrih in vsaj 733 ciklih polnjenja baterije pa ....?

Samo razmišljam. :mrgreen:

Običajno res, pri TSI bi pa prekleto premislil. Še manj vere imam v DSG, če sam šef tehnične na PIA reče, da si ga zasebno ne bi upal kupit.

Kaj bo z njihovimi baterijami še ne vemo. Vsak si pač misli svoje.

Zanimivo, da sta se elektrifikacije najbolj zavzeto lotila ravno VW in Röno, ki še auspuha nista do konca vzela.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 20.12.2017

bozgom Napisal:Če gledaš le ekonomsko računico- zakaj kupiti nov avto za 10 k, če ga dobiš že za 6k? In zakaj kupiti nov avto za 6k, če pa je dve leti star le 5k in te bo držal še 15+let?

Da ni več EV je vzrok predvsem v tem, da ni več znamk in več modelov avtomobilov. S tem tudi ni toliko reklame. Problem so tudi dolge čakalne dobe....Ekonomska računica je pa tu bolj postranska stvar, če se giblješ v nekem finančnem okvirju.

Ne razumem - te dileme? :roll: O čem je govora?

Golf je Golf. Alfa in Omega naših cest - baje. In primerjam NOV GOLF na bencin z NOVIM GOLFOM na štrom.

In govorimo o ljudskih MASAH, ki naj bi konzumirale EV. Ne o excentikih, ki si igračke za 100, 200 ali 300 jurjev dajo v garažo zaradi lastnih fetišev in primerne globine denarnice.

A se ne pogovarjamo o zamenjavi auspuharjev? Se pravi da govorimo o JOŽETU in JANEZU, pa o ŠTEFKI, ki letno zaslužita tam ..... 15.000€ do 18.000€. In seveda imata 30 letno hipoteko za stanovanje ali hišo.

Mislim da ne govorimo o Pipistrelu, Akrapoviču in tistih ki so bili na listi SLO milionarjev.

Ali se motim?

Re: Moja vizija električne mobilnosti - jaki79 - 20.12.2017

gape Napisal:
jaki79 Napisal:Point: mediana (povprečje nas v tem primeru ne zanima) št. prevoženih km je precej pod 20kkm, verjetno celo pod 15kkm. Če ti podatki držijo, za večino ljudi ni ekonomske računice za nakup EV (kar je vidno tudi na trgu).

Pa ti najdeš ekonomsko računico za ostalo navlako, kar se je vozi po cestah? Ker jaz je tudi tu ne vidim, kvečjemu ogromen manjko funkcionalne ekonomske pismenosti.

Mogoče jo bi videl, če bi moral v službo hoditi/kolesariti/se voziti z javnim prevozom iz Brega pri Polzeli v Ljubljano v službo. Pa ko boš naslednjič popokal ženo in otroke ter jim rekel, da greste letos na morje na Krk kar z avtobusom, na smučanje na Roglo pa prav tako.

Poleg tega jaz ne pišem o tem, kaj jaz "najdem", ampak kako se glede vožnje (beri: porabe kilometrov) obnaša večina. Če papezova tabelica drži, potem je zaključek takšen, kot sem ga napisal.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 20.12.2017

papez46 Napisal:
Gasper123 Napisal:- kalkulacije se ne dela po NEDC "goljufivih" porabah velja tako za klasiko kot za EV. Bolj realno bi bilo 6 l/100 km in 17 kWh/100 km
- EV filaš ponoči na NT (ca. 0,09 €/kWh)
- EV je oproščen plačila letne dajatve (62 €/letno)
- EV nima menjave olja in filtra - cenejši servis

A dej no? Res de?

A za statistiko si že slišal kdaj?

Ti ješ sam meso, jest pa sam zelje? :lol: :lol: V povprečku pa oba jeva vedno "segedinar". :mrgreen:

Primerjavo lahko delaš le na osnovi nekih "URADNIH podatkov". Mimgrede a verjameš pa, da e-Golf porabi 12,7kWh/100km?
Ja?
Jest ne, ker je to tudi nek podatek na osnovi nekih parametrov, enako kot tistih 4,7 lit/100km.

Filaš pa takrat ko rabiš, zato je vzet nek povpreček cene.

Primerjava je eno, idealni pogoji so drugo - živimo pa v realnosti.

Ti bi zdej da je poraba bencina 6litrov, štrom pa zastojn - ker ga filaš mim števca?

Lahko pri tebi - ni pa to primerljivo za VSE.

Ne gre za statistiko, statistika je tudi do 40% off glede na te testne številke, zato sem jaz predlagal zgolj 30% povišanje poraba ZA OBA ENERGENTA, nauči se brati.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.autoblog.com/2015/09/30/study-european-automakers-overstate-fuel-economy-by-40/">https://www.autoblog.com/2015/09/30/stu ... omy-by-40/</a><!-- m -->

filozof ... še vedno čakam slikce tvojega testa novega Leafa v oklici Ljubljane.

DELPHI Napisal:
papez46 Napisal:Po 220 tisoč kilometrih je običajno bencinski motor še dokaj uporaben - to vemo.
Po 220 tisoč kilometrih in vsaj 733 ciklih polnjenja baterije pa ....?

Samo razmišljam. :mrgreen:

Običajno res, pri TSI bi pa prekleto premislil. Še manj vere imam v DSG, če sam šef tehnične na PIA reče, da si ga zasebno ne bi upal kupit.

Kaj bo z njihovimi baterijami še ne vemo. Vsak si pač misli svoje.

Zanimivo, da sta se elektrifikacije najbolj zavzeto lotila ravno VW in Röno, ki še auspuha nista do konca vzela.

Ah ja ..... pa smo tam! :roll: Sej če vzameš 1,4 TSI ki ima 92 kW ni nobene razlike v ceni in je primerjava enaka. Pa seveda z ročnim menjalnikom.

V tabelco sem dal DSG menjalnik ravno zaradi tega, da se kdo ne bi USAJAL, da je vožnja z EV, ki nima menjalnika in je pospeševanje bolj zvezno bolj udobna.

In evo - ŠEF PIA ne ve kaj prodaja? :lol: :lol:

Zihr voz dizla, vsaj 3,0 in seveda je avtomatik. Ampak v Golfu pa ne bo špilal.

Evo enako je z EV-ji. ŠEF PIA verjetno tut ne bi mel e-Golfa. :mrgreen:

Citat:A dej no? Res de?

A za statistiko si že slišal kdaj?

Ti ješ sam meso, jest pa sam zelje? :lol: :lol: V povprečku pa oba jeva vedno "segedinar". :mrgreen:

Primerjavo lahko delaš le na osnovi nekih "URADNIH podatkov". Mimgrede a verjameš pa, da e-Golf porabi 12,7kWh/100km?
Ja?
Jest ne, ker je to tudi nek podatek na osnovi nekih parametrov, enako kot tistih 4,7 lit/100km.

Filaš pa takrat ko rabiš, zato je vzet nek povpreček cene.

Primerjava je eno, idealni pogoji so drugo - živimo pa v realnosti.

Ti bi zdej da je poraba bencina 6litrov, štrom pa zastojn - ker ga filaš mim števca?

Lahko pri tebi - ni pa to primerljivo za VSE.

Ne gre za statistiko, statistika je tudi do 40% off glede na te testne številke, zato sem jaz predlagal zgolj 30% povišanje poraba ZA OBA ENERGENTA, nauči se brati.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.autoblog.com/2015/09/30/study-european-automakers-overstate-fuel-economy-by-40/">https://www.autoblog.com/2015/09/30/stu ... omy-by-40/</a><!-- m -->

filozof ... še vedno čakam slikce tvojega testa novega Leafa v oklici Ljubljane.[/quote]

[/quote]
Lej - sestavi svojo tabelco in dej not TVOJE iz glave potegnjene številke, ki jih zagotovo lahko utemeljiš. Pa da vidimo razliko.

Podatki v moji primerjavi so iz uradnih spletnih strani in so javno objavljeni.

Pa tudi če prideš na 8 let in ne na 11, je to .............. šokantno.

Slike, kot rečeno bodo na straneh 197, 297, 397 ............ se šele dobro ogrevamoo.............

Fery Napisal:Vrh povpraševanja, je vrh povpraševanja. A ne zastopiš!?
Če je nafte v izobilju, torej je proizvodnja prehitela povpraševanje, potem ga praktično ni. Je zgolj ponudba, problem kako prodati.

Kaj si se spet nakuhal, kot star fižol?
Vrh povpraševanja nismo dosegli v 2005, kot trdiš ti, ampak v 2017. In naslednje leto ga bomo presegli, če ne bo gospodarstvo šlo navzdol.
Povpraševanja (na engleskome: demand) je za 95 mbd/dan, v 2005 ga je bilo pa 77 mbd/dan. Lahko, da je v Cerknci 77 več kot 95, drugje po svetu pa ni.

To, da bo nekdo nafto zlival za tabo, so tvoje mokre sanje.

Mogoče je že čas, da se losaš oken in greš za svetovalca v Petrol. Če se je našel nekdo, ki je kupil najdi.si, ni hudič, da ne bi tudi tebe.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 20.12.2017

papez46 Napisal:Prej ko odkrijemo toplo vodo ...... :lol: :lol: , samo hitra in kratka primerjava.
Kaj smo do sedaj uspeli ugotoviti?
Mislim da to, da že danes EV pokrije potrebe večine uporabnikov. Pa če zanemarimo vse žice, pa trafote, pa štek doze, pa domet pa izvor štroma - imam samo eno vprašanje, ki se mi poraja na osnovi spodnje tabelce.
Evo primerjam - recimo da primerljivo. GOLFA.
Pustimo take in drugačne predsodke in preference. Pustimo, da naj bi imel e-Golf 300km dosega. Vse to vzamem v zakup. Zanemarim obrabo gum in brisalcev, ter porabo tekočine za pranje stekel. Pa servisi in vzdrževanje enega in drugega .... isto nekje tam-tam.
Pa se spet samo vprašam - ZAKAJ?
Zakaj?
Če je res, da so viri nafte neizčrpni, le zakaj?
No mogoče v nekaj milijonskih mestih, ampak z dobro infrastrukturo za pešce kolesarje, tramvaj, pogon busov na plin, podzemna na štrom ... nam tega res ne bi bilo treba.
So res vsi šejki, oligarhi, koncerni, ki imajo opravka nafto, pa se grejo neke igre okrog vlaganja v druge vire mal za luno :?:
Ko sem jest delal primerjalni izračun med našima Ford C-max, Kia Rio in elektro Kia sem kalkuliral precej večjo porabo, izgube pri polnjenju in linearno 100% podražitev EE v 5 letih.
Nov štromar je prišel kakih 25% dražji od starega forda (od 5 let na 10 let), ki ga ne vozim na uradni servis. Sicer bi bila razlika manjša.

bozgom Napisal:Če gledaš le ekonomsko računico- zakaj kupiti nov avto za 10 k, če ga dobiš že za 6k? In zakaj kupiti nov avto za 6k, če pa je dve leti star le 5k in te bo držal še 15+let?

Da ni več EV je vzrok predvsem v tem, da ni več znamk in več modelov avtomobilov. S tem tudi ni toliko reklame. Problem so tudi dolge čakalne dobe....Ekonomska računica je pa tu bolj postranska stvar, če se giblješ v nekem finančnem okvirju.
Khm, nov avto za 6k€?
Ne vem, ne poznam.
In če že nekdo cilja avto ki mu ustreza nov za 6, star za 5 k€ ... nekdo mora kupit novega za 6k, da je potem na razpolago temu drugemu za 5 k€.
Jest mu nebi ubijal v glavo, ej avto za 6k€, ej to pa ni uporabno, ne ga srat ....
In večini nam ekonomska računica verjetno ni postranska stvar ( :?: )

@ Gasper 123

Evo primerjava še na tvoje cifre. Res impozantno!

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 20.12.2017

No vidiš očitno je tebe tudi mučilo :lol:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 20.12.2017

DELPHI Napisal:
Fery Napisal:Vrh povpraševanja, je vrh povpraševanja. A ne zastopiš!?
Če je nafte v izobilju, torej je proizvodnja prehitela povpraševanje, potem ga praktično ni. Je zgolj ponudba, problem kako prodati.

Kaj si se spet nakuhal, kot star fižol?
Vrh povpraševanja nismo dosegli v 2005, kot trdiš ti, ampak v 2017. In naslednje leto ga bomo presegli, če ne bo gospodarstvo šlo navzdol.
Povpraševanja (na engleskome: demand) je za 95 mbd/dan, v 2005 ga je bilo pa 77 mbd/dan. Lahko, da je v Cerknci 77 več kot 95, drugje po svetu pa ni.

To, da bo nekdo nafto zlival za tabo, so tvoje mokre sanje.

Mogoče je že čas, da se losaš oken in greš za svetovalca v Petrol. Če se je našel nekdo, ki je kupil najdi.si, ni hudič, da ne bi tudi tebe.
Povpraševanja ali potrošnje!? Resno, kaj je s tabo?
Arabci bi prodali za desetkratno ceno, če bi kdo povpraševal po njej. Bi bilo atomskih še pa još. Žal nimajo komu prodati za več denarja. Lahko le ponujajo za enako ali manjšo ceno, kot jo nudijo ostali.

Petrol rabi take, kot si ti. Ker marža je fiksna, torej je boljše da rajo bolj olupiš in posledično več kapne v tvoj žep.

papez46 Napisal:Ah ja ..... pa smo tam! :roll: Sej če vzameš 1,4 TSI ki ima 92 kW ni nobene razlike v ceni in je primerjava enaka. Pa seveda z ročnim menjalnikom.

V tabelco sem dal DSG menjalnik ravno zaradi tega, da se kdo ne bi USAJAL, da je vožnja z EV, ki nima menjalnika in je pospeševanje bolj zvezno bolj udobna.

In evo - ŠEF PIA ne ve kaj prodaja? :lol: :lol:

Zihr voz dizla, vsaj 3,0 in seveda je avtomatik. Ampak v Golfu pa ne bo špilal.

Evo enako je z EV-ji. ŠEF PIA verjetno tut ne bi mel e-Golfa. :mrgreen:

Zasebno, ja?

Citat:Zakaj?
Če je res, da so viri nafte neizčrpni, le zakaj?
No mogoče v nekaj milijonskih mestih, ampak z dobro infrastrukturo za pešce kolesarje, tramvaj, pogon busov na plin, podzemna na štrom ... nam tega res ne bi bilo treba.
So res vsi šejki, oligarhi, koncerni, ki imajo opravka nafto, pa se grejo neke igre okrog vlaganja v druge vire mal za luno :?:
Ko sem jest delal primerjalni izračun med našima Ford C-max, Kia Rio in elektro Kia sem kalkuliral precej večjo porabo, izgube pri polnjenju in linearno 100% podražitev EE v 5 letih.
Nov štromar je prišel kakih 25% dražji od starega forda (od 5 let na 10 let), ki ga ne vozim na uradni servis. Sicer bi bila razlika manjša.

1. Glede vlaganj vseh zgoraj naštetih ...... tudi naši ekonomisti učijo, da je treba imeti "razpršene" portfelje". Kot da je par milionov od milijarde velik riziko dat na novga konja. Blazne izgube so lahko. Lahko pa je profit - ne de?
2. Če bi bilo realno - da bo nafte umanjkalo v obdobju naslednjih 10 do 20 let, potem alternativ ne bi tako sramežljivo uvajali.
3. Mene pri avtu trenutno zanima le ekonomika. Načeloma NISEM pripravljen za dobro tono pleha dat več kot 12 do 15 jurjev. S povprečno porabo 6-7 litrov pa sem čist srečen.
4. Primerjat treba primerljive zadeve. Dva Golfa iz iste štalce.

Gasper123 Napisal:No vidiš očitno je tebe tudi mučilo :lol:

Niti ne, ampak ker vidim da si preveč len za konkretne stvari in da samo opletaš ........ men ni problem. :wink: :lol: :lol:

In rezultat je enako porazen, kot v prvi tabeli. :mrgreen:

Zdaj te šele zastopim.
Povpraševanja v resnici ni. Arabec nafto šenkuje. Cena je umetno sfabricirana, da se farba svet. Fery je predcednik sveta.