PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 20.12.2017

janipapillon Napisal:
bozgom Napisal:...Znamo pa nafto narediti tudi po umetni poti. ...
Na kateri tako kompleksni ogljikovodik misliš s tem :?:
Ogljik znamo pridobiti. Vodik znamo pridobiti. Dodaj še potrebno energijo in tehnologijo pa lahko dobiš takšen ogljikovodik kot si ga zamisliš.

PS- drugače pa, če že repliciraš na zapise vsaj citiraj smiselne celote, ne pa da izrežeš zgolj majhen del smiselne celote in potem razpredaš. To je podobno, kot bi jaz iz zgornje povedi citiral le:
Citat:misliš s tem
Pol pa razpredal dalje, kako ne mislim na lepa dekleta ampak mislim na vožnjo z EV...

Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 20.12.2017

MikMik Napisal:Zanimivo, da ti poznaš to stran, jaz pa ne. Eni se moški že rodimo in ne rabimo takega programa, tako da ne sodi drugih po sebi.

Bimbo, to je na strani, ki si jo ti prilimal in narocil naj poklikamo linke.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - MikMik - 20.12.2017

V članku je ni.
Jaz te povezave nisem opazil, ti pač, očitno ti je namenjeno, da obiščeš to stran.

Fery Napisal:Ej delphi, vrh povpraševanja ni vrh porabe.
Glede na tvojo tabelo, bi morala biti cena v nebesih.

OK, povpraševanja - ponudba. Bo šlo?

Aha. Lukavo. Povprasevanje je najbrz tko, da malo povprasujes pri sosedih, ce imajo slucajno kaj nafte.
Kot ce ti zmanjka cukra.
S porabo seveda to nima absolutno nobene zveze.

MikMik Napisal:V članku je ni.
Jaz te povezave nisem opazil, ti pač, očitno ti je namenjeno, da obiščeš to stran.

Ocitno. Alfa moski pac. Pobckom tvojega kova ne odpira.

Ahahahaha, ker BIMBO si ti.
Moški tega res ne potrebujemo, ti, ki to nisi, pa potrebuješ tak program. Gre namreč za program in ne stran namenjeno moškim. Smile Smile Smile Smile Smile

Sem vedel, da se bos v svoji zabitosti ujel v minuti.
Nisi mi niti i od iziva. Bil.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 20.12.2017

bozgom Napisal:...Znamo pa nafto narediti tudi po umetni poti. ...

Ta nafta bi bila hudo draga, vsaj dokler ne dobimo perpetum mobile-a. Pridobiva se jo v teoriji iz recikliranja nekaterih plastik (polipropilen ipd), vendar je tudi ta za enkrat se precej draga. Poleg tega so napovedi porabe plastike zelo visoke - precej vecje, kot je je mogoce reciprocno vrniti nazaj v obtok (predvsem, ker ljudje v rokah drzimo vesno vec dobrin). Lomljenje skrilavca je zgolj financno rentabilno tam pri 75usd (drugo je seveda strateska odlpcitev)...torej alternative enostavno potrebujemo ze cisto iz prakticnega vidika.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 20.12.2017

Jani
Citat:Pa ja ne verjameš v ves ta hype okrog CO2?
Spremembe so na Zemlji že opazne, verjetno o vremenskih veš tudi sam. Same od sebe se niso pojavile, da ne nakladam naprej...Drugače pa tudi za Zemljo velja tista vesoljska: nič ni večnega, zvezde (beri sonca) se rojevajo in umirajo. Ter vsi planeti z njimi.
Citat:Daj nam mal razloži okrog levitacije.
Se mi ne da, podobno kot tebi, ko hočeš imeti vse na pladnju prinešeno in od vseh zahtevaš neke potrditve. Za začetek vpiši v iskalnik besedico Maglev. Vlak se že preko desetletja vozi po svetu, sedaj so Nemci prevzeli izdelavo take povezave na Kitajskem v zavidljivi dolžini (ne bo par 10km).Boš zudi našel na spletu.
Citat:O realnosti uporabe fuzije in NO GO mi je že razložil en Poljak letos na Visu, ko sva se vsako jutro vidla na kafetu. Ata dela v Cernu.
To če dela v Cernu ni merilo. V Cernu so tudi čistilci in čistilke, konec koncev. So merodajni? Francozi so neko leto nazaj fuzijo obdržali pri življenju že nekaj minut in ne le trenutek. Tudi te podatke imaš dostopne na netu. Potrudi se.
Citat:Vseeno mogoče povej kaj veš več in drugače.
EV je danes realnost in redki posamezniki se lahko za približno isti gnar vozi par deset kilometrov dnevno od točke A do B ter nazaj, ti pa to negiraš s fuzijo pod haubo.
Fotonski pogon? Za osebna vozila?
In zelo logično je da nafte ne bo nikoli zmanjkalo, je pa približno toliko logično, da jo bo manjkalo že v nekaj desetletjih.
Jani temu bom rekel "moja" vizija, ki morda seže še nekoliko vnaprej preko vaše. Recimo temu tako. Bo šlo? Če bo civilizacija še obstajala. Lahko pa vse skupaj vzameš kot provokacijo in zamahneš z roko.

Ahahaha, prilepiš povezavo na program kako postati alfa samec, potem pa meni praviš pobček. Odkril si ga ti in očitno je namenjen tebi. Jaz ga ne poznam, ker ga ne potrebujem, ti pa si očitno raziskoval v tej smeri in si ga našel. Kje sem se ujel?

Re: Moja vizija električne mobilnosti - jaki79 - 20.12.2017

DELPHI Napisal:

Aha. Lukavo. Povprasevanje je najbrz tko, da malo povprasujes pri sosedih, ce imajo slucajno kaj nafte.
Kot ce ti zmanjka cukra.

Po mojem govorita drug mimo drugega, pa oba imata po svoje prav oz. narobe. Fery je res napačno napisal, da je povpraševanje doseglo vrh v 2005. Kot si navedel ti, ga resnično ni. Ti pa nimaš prav v zadnjem odgovoru, ko v prazno streljaš s sarkazmom, saj bi ti moralo biti že jasno, da se je njegov zapis o vrhu povpraševanja nanašal na razmerje med ponudbo in povpraševanjem. Ta se odraža s ceno, velja pa seveda tudi obratno.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 20.12.2017

DELPHI Napisal:
Kot ce ti zmanjka cukra.
Gre za razmerje med povpraševanjem in ponudbo!!! Ne za številke v milijonih.

Ne, povpraševanje - ponudba izgleda tako.
Trg rabi 500 izdelkov, ti jih izdelaš 100. Cena je 100 enot, z lahkoto prodaš.
Trg rabi samo še 10 izdelkov, ti jih izdelaš 100, jasno. Ali celo več, ker si povečal kapacitete. Cena je iz prejšnjih 100 enota padla na 10 enot, ampak ti jih vseeno ne boš prodal.
To ni lukavo, ampak je trg, kapitalizem, bla bla.

Kot smo rekli, tabel, grafov in podobne šare, je na tisoče.
Ker so amerikanci generator cen, si poglej njihovo razmerje zaloga - poraba.
Ne glede na ogromno porabo v letu 2016, so morali zmanjšati produkcijo.
Po stanju naraščanja zalog, lahko vidite, kakšne strašne rezerve imajo/imamo.

[attachment=o26023]

Re: Moja vizija električne mobilnosti - jaki79 - 20.12.2017

Menda cca 1/5 porabe nafte zakrivijo osebni avtomobili. Trenutno. Toliko, da postavimo razpravo o vplivu EV na porabo nafte v nek kontekst.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 20.12.2017

@Arbajter
Nisem dobro zapisal: ni mi jasna aplikacija magnetne levitacije na področje osebnih vozil. Saj se o njih menmo, a ne.
Temu atu ni bilo potrebno plačevat za magisterij.
So ga Francozi poklical institucije pa so mu financirale več kot en doktorat.
Pravi da nekateri kolegi verjamejo, da bodo @ITER prej kot v desetih letih prebili mejo 10 minut … ja, verjetno, vendar, tako, kot sem zapisal prej. Praktična raba v nekaj desetletjih no go.
Ne verujem, verjamem pa in seveda dopuščam da se motim v čisto vsaki stvari:
Antropogeni vpliv na CO2, ki pomeni življenje, tako kot kisik, DA.
Da se gremo z naglim izkoriščanjem fosilcev največji kemični poizkus človeštva, DA.
Da je to kaj apokaliptičnega, NE.
Da bo fosilcev zmanjkalo v nekaj stoletjih, NE.
Da bi fosilca nafte manjkalo v nekaj desetletjih, če se ne bi šli alternativ, DA.

bozgom Napisal:Ogljik znamo pridobiti. Vodik znamo pridobiti. Dodaj še potrebno energijo in tehnologijo pa lahko dobiš takšen ogljikovodik kot si ga zamisliš.
Nam razložiš racionalno rabo?
Potencialni razvoj alternative?
Sem kaj bistvenega izrezal?

<!-- m --><a class="postlink" href="https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-0c382cb3404886a28f4f5e6086be7426">https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-0 ... 6086be7426</a><!-- m -->
Seveda to ne velja globalno. Je le mali vzorec. Pa vseeno, po tem vzorcu je 1/5 zlo napačna ocena.
Kam pogledat za verodostojnejšo?
Jenkiji so bližje ½ kot 1/5.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 20.12.2017

Sicer staro, ampak...

61% od 67 % je bolj 40%, kot 20%.

[attachment=o26026]