PodSvojoStreho.net
Svarilo pred delilniki toplote - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Svarilo pred delilniki toplote (/showthread.php?tid=7526)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 19.7.2011

telmos Napisal:Poleti, ko ni nič porabe plačujemo Lj. energetiki pa 7,55 eur/mesec za moč :roll: Confusedhock:
To pa so kurbe izkoriščevalske obrnile vse pravilnike v svoj žep.
Bi bil srečnejši, če bi ti pol leta zaračunavali po 15,1€. Koliko bi pa imel mesečne amortizacije za peč, dimnik.. in obiske dimnikarja - več.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - kaja2011 - 19.7.2011

Pozdravljeni,

zanime me ali je kdo sam preskrbel korekcijske faktorje za izračun. Naš upravnik za storitev računa 300 €. Ker pa je stanovanj samo 12, se nam zdi poleg vseh drugih stroškov to brezvezen dodaten strošek.
Preiskala sem vse žive strani na netu, našla sem samo metodologijo za izračun, ki pa je zelo obsežna .

Hvala.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Žerjavar - 19.7.2011

Citat:našla sem samo metodologijo za izračun, ki pa je zelo obsežna .
Nekdo pa to obsežnost obvlada in si jo zaračuna. Naštudiraj izračun in delaj usluge - po nižji ceni.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Tone - 20.7.2011

kaja2011 Napisal:zanime me ali je kdo sam preskrbel korekcijske faktorje za izračun. Naš upravnik za storitev računa 300 €.
Če prav razumem, ti mora neka pooblaščena oseba izračunati korekcijski faktor, s katerim se množijo odčitki teh priveskov. 300€ za nekaj takega je seveda oderuštvo, razen če je to strošek za cel blok.
Objavi link, da vidimo za kaj gre, ali upoštevajo vse dodatne izgube, ki jih ima recimo podstrešno stanovanje, saj ni fer, da le to plačuje več.

Kaj pa zlorabe, je kje kdo kaj zasledil kake so kazni, če nekdo recimo hladi ta privesek z vodo. Itak pa brez sodniške odločbe verjetno nihče ne more v stanovanje, sodnik bo pa pisal odločbe le za tiste, ki bodo krepko goljufali - ugibam.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 22.7.2011

Ma dej, zakaj se jaz pocutim, kot, da zivim v mafijski drzavi? Kako lahko drzava mene terorizira, da moram namestiti te delilnike in pol se zahteva od mene, da placujem mesecno odcitavanje za nekaj kar ne potrebujem, pa za neke izracune korekcijskih faktorjev, itd... Pa to ti je cista mafija no. Mislim se malo pa nam bodo montirali kamere v stanovanje, ker si bo ena budala to izmislila in bo to obvezno za vse, saj vidite, kaj nam delajo. Zdaj najprej prisilijo reveze, ki zivijo v blokih, da si montirajo te naprave, katere lahko odcitavajo na daljavo, da se prilagodijo ljudi na te spijunske zadeve, naslednji korak bodo bile kamere, da bodo lahko gledali, kaj delajo ljudi doma. Saj, ce boste pridni in ne poceli nic kaznivega se nimate kaj bati ne.

Mene zanima, kdo je ze montiral te naprave, naj se prosim javi, ter naj napise naslov bloka, da lahko jaz naredim malo neodvisno anketo, ter klicem ljudi iz tistega bloka, da povejo svoje izkusnje.

Jaz sem proti tem napravam in hocem, da vlada odstopi, oziroma zelim izvedeti se imena tistih poslancev, ki so glasovali za ta zakon, da vem koga je treba odstraniti iz svojega stolcka.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - telmos - 24.7.2011

Tone Napisal:
telmos Napisal:Poleti, ko ni nič porabe plačujemo Lj. energetiki pa 7,55 eur/mesec za moč :roll: Confusedhock:
To pa so kurbe izkoriščevalske obrnile vse pravilnike v svoj žep.
Bi bil srečnejši, če bi ti pol leta zaračunavali po 15,1€. Koliko bi pa imel mesečne amortizacije za peč, dimnik.. in obiske dimnikarja - več.
Vse, kar crkne itak pokrivamo iz rezervnega sklada v katerega vsak mesec pridno plačujemo.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - shamo - 28.7.2011

Danes članek v Dnevniku.. očitno edino na ministrstvu nihče ne stanuje v bloku, da bi lahko razumeli, kje tiči problem.. [url]httpunichr("58")//dnevnikunichr("46")si/novice/slovenija/1042462004[/url]

Vgradnja je obvezna (energetski zakon) in mora biti odločitev 50% lastnikov (Stanovanjski zakon).. hkrati. Logična enačba, ki nima samo ene rešitve.

izsek:
Kaj storiti, če se lastniki ne morejo dogovoriti

Saje pravi, da obstajajo primeri, ko se etažni lastniki ne morejo dogovoriti, katero vrsto in tip delilnika namestiti ali pa njihove vgradnje niti nočejo, dogaja pa se tudi, da odločitve zaradi nesklepčnosti zbora lastnikov ne morejo sprejeti. Kaj v teh primerih storiti, je velika uganka za upravnike stavb, trdi Saje, saj zakonski dokumenti gospodarskega in okoljskega ministrstva niso usklajeni. Pravilnik o energetiki gospodarskega ministrstva zahteva vgradnjo delilnikov, po stanovanjskem zakonu pa se mora o vgradnji strinjati polovica etažnih lastnikov. Tako tudi ni jasno, ali bodo lastniki morali plačati v pravilniku predpisano kazen, če do 1. oktobra njihova stavba ne bo opremljena z delilniki, opozarja Saje.

Na gospodarskem ministrstvu odgovarjajo, da je zakonodaja usklajena: soglasje o vgradnji delilnikov in izbiri izvajalca mora doseči polovica etažnih lastnikov, vsi lastniki, ki do predpisanega roka ne bodo vgradili delilnikov, pa bodo ne glede na razlog za zamudo morali plačati denarno kazen, saj bodo kršili energetski zakon.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - anonymous5 - 4.8.2011

I feel mafia in slovenija. Samo lejte, kaj nam dela ta drzava. Danes nam daja neke delilnike toplote v stanovanje, jutri mikrofone in kamere. Saj ta mafija ima vse pod kontrolo, kaj kupujemo, koliko plina porabimo, elektrike, vode, itd... Kako si sploh upajo narediti tak zakon in masovno terorizirati ljudi. Kako si Slovenska mafija res drzne poceti kar zeli, saj ji nihce ne mora nic. Te ljudi bi mogli zapreti, ker so sploh predlagali tak zakon, ker to je kriminal, kar delajo. Da pa sedaj se zelijo kaznovati vse, ki nimajo teh delilnikov, pa je bolano.

Kaj smo mi cloveski iztrebki ali kaj smo? Smo kriminalci, teroristi, ki si ne zasluzimo dostojnega zivljenja ali kaj? Ce bi bili kaznovani za vse prekrske, ki jih delamo, itd.., potem bi ze vsi bili v zaporih. Uradno tudi moras imeti pri sebi osebno izkaznico, cene lahko dobis kazen. Vprasanje kdaj bodo vsem vgradili cipe v kozo in kdo se bo pol uprl. Ce ne bos imel vgrajenega cipa bos placal kazen in placeval vse drazje, itd.. tako, da si bodo ljudje kr vgradili cipe. In pol se sprasevali, kako je lahko do tega prislo.

Take fasisticne in nacisticne zakone je treba takoj ustaviti!!!!!

Re: Svarilo pred delilniki toplote - betonmajster - 4.8.2011

betonmajster Napisal:Ne morem, da nebi:
Vermaht - wêhrmacht, pa tretjo vojno dobiva. :mrgreen:

Re: Svarilo pred delilniki toplote - aleks - 7.8.2011

anonymous5 Napisal:I feel mafia in slovenija. Samo lejte, kaj nam dela ta drzava. Danes nam daja neke delilnike toplote v stanovanje, jutri mikrofone in kamere. Saj ta mafija ima vse pod kontrolo, kaj kupujemo, koliko plina porabimo, elektrike, vode, itd... Kako si sploh upajo narediti tak zakon in masovno terorizirati ljudi. Kako si Slovenska mafija res drzne poceti kar zeli, saj ji nihce ne mora nic. Te ljudi bi mogli zapreti, ker so sploh predlagali tak zakon, ker to je kriminal, kar delajo. Da pa sedaj se zelijo kaznovati vse, ki nimajo teh delilnikov, pa je bolano.

Kaj smo mi cloveski iztrebki ali kaj smo? Smo kriminalci, teroristi, ki si ne zasluzimo dostojnega zivljenja ali kaj? Ce bi bili kaznovani za vse prekrske, ki jih delamo, itd.., potem bi ze vsi bili v zaporih. Uradno tudi moras imeti pri sebi osebno izkaznico, cene lahko dobis kazen. Vprasanje kdaj bodo vsem vgradili cipe v kozo in kdo se bo pol uprl. Ce ne bos imel vgrajenega cipa bos placal kazen in placeval vse drazje, itd.. tako, da si bodo ljudje kr vgradili cipe. In pol se sprasevali, kako je lahko do tega prislo.

Take fasisticne in nacisticne zakone je treba takoj ustaviti!!!!!
pa kaj trapaš? zakonov si ne pišemo sami, tule ni nobene slovenske mafije. mafija je kvečjemu v bruslju, od tam prihajajo direktive. svoj gnev usmeri na evropski svet, naši "zakonodajalčki" so le ponavljači evropskih direktiv in prevajalčki pravnih aktov.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - rs1975 - 8.8.2011

evo, čisto informativno. ravno sem prodal stanovanje, v katerem so bili pred to kurilno sezoni vgrajeni delilniki. pri prepisu in uredtvi računoov se je še naredil poračun za preteklo sezono. do sedaj smo za 75 m2 veliko stanovanje plačevali letno 11x110 EUR= 1210 EUR. po obračunu je bilo za preplačanega za 550 EUR :!: , tako da je letna poraba cca. 660 EUR, kar je po moje zelo ugodno.

radiatorji so bili normalno odprti, temperatuta 22°, v kopalnici pa 24. je pa res, da letos niso bila odprta okna na kip celo zimo, kar je bilo do sedaj v navadi skoraj pri vseh sosedih...

Re: Svarilo pred delilniki toplote - shamo - 9.8.2011

svetovalci priporočajo tudi obvezno hidravlično uravnoteženje
[url]httpunichr("58")//dnevnikunichr("46")si/novice/aktualne_zgodbe/1042464341[/url]

Re: Svarilo pred delilniki toplote - oval - 15.8.2011

shamo Napisal:svetovalci priporočajo tudi obvezno hidravlično uravnoteženje
[url]httpunichr("58")//dnevnikunichr("46")si/novice/aktualne_zgodbe/1042464341[/url]
Država je pri vgradnji delilnikov zaspala in šele mesec ali dva nazaj (prepozno in napačno) pričela z akcijo Plačam kolikor porabim <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.delitevstroskov.si">http://www.delitevstroskov.si</a><!-- m -->.
Vendar pa svojo napako popravlja v predlogu energetskega zakona, ki je še v javni obravnavi. Energetski zakon (EZ-1)- predlog, Javna obravnava navaja, da v starih stavbah, kjer ni tehnično možno, ni potrebno vgraditi delilnikov. Citiram:
551. člen
(tehnične možnosti ne omogočajo vgradnje oziroma uporabe delilnikov)
Ne glede na določbo 358. člena v stavbah z več posameznimi deli, kjer tehnične možnosti ne dopuščajo pravilne vgradnje delilnikov oziroma pravilna uporaba delilnikov ni mogoča, vgradnja in uporaba delilnikov ni potrebna do rekonstrukcije ogrevalnega sistema.
Sedaj lahko upamo, da bo vlada obstala do konca leta in bo ta zakon sprejet preden bodo inšpektorji začeli hoditi po stanovanjih in kasirati po 200 €.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - oval - 15.8.2011

kaja2011 Napisal:Pozdravljeni,

zanime me ali je kdo sam preskrbel korekcijske faktorje za izračun. Naš upravnik za storitev računa 300 €. Ker pa je stanovanj samo 12, se nam zdi poleg vseh drugih stroškov to brezvezen dodaten strošek.
Preiskala sem vse žive strani na netu, našla sem samo metodologijo za izračun, ki pa je zelo obsežna .

Hvala.
Upravnik ni usposobljen določati korekturne faktorje. Morajo biti razvidni iz projekta ogrevanja, na osnovi standarda ali na osnovi izkušenj. Nič od tega ne zna, ne more in ne sme narediti upravnik. Faktorje iz projekta določi projektant, iz standarda takisto, izkušenj v praksi z upoštevanjem tehnike (na primerljivih stavbah) pa v Sloveniji še ni. Vsi faktorji, določeni na palec, so nestrokovno določeni in verjetno napačni, veljajo pa, ko jih večina lastnikov stanovanj potrdi.

Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli Uradni list RS, št. 7/2010 z dne 29. 1. 2010

14. člen
(korekcija porabniških deležev zaradi vpliva lege posameznega dela stavbe)
(1) Porabniški deleži posameznih delov stavbe za ogrevanje, določeni na način iz prejšnjega člena, se korigirajo zaradi izenačitve vpliva lege posameznih delov v stavbi glede na njihove potrebe po toploti na enoto ogrevane površine. Pri tem se uporabijo korekturni faktorji, ki se določijo na osnovi celotnih toplotnih izgub posameznih delov stavbe, določenih v projektu centralnega ogrevanja ali na osnovi standarda SIST EN 12831, oziroma korekturni faktorji, ki imajo podlago na vrednostih, pridobljenih v praksi na primerljivih stavbah, z upoštevanjem pravil tehnike.
(2) Korigirane porabniške deleže posameznih delov stavbe za ogrevanje je potrebno preračunati tako, da bo njihov seštevek enak skupnemu porabniškemu deležu za ogrevanje, določenem na način iz 12. člena tega pravilnika.
(3) Za porabniške deleže, določene na osnovi 10. in 11. člena tega pravilnika, se korekcija porabniških deležev iz prvega odstavka tega člena ne izvede.

Čeprav je na prvi pogled odločitev stroke (hidravlično uravnoteženje, vgradnja termostatskih ventilov z dvojno regulacijo iz. prednastavitvijo, določitev korektirnih faktorjev, določitev deleža obračuna po delilnikih) najdražja, je na daljši rok najcenejša in edina prava. Vse napačne odločitve vodijo v trajno nezadovoljstvo, v porušene medsebojne odnose, v nezaupanje stroke in v nerešljive probleme uporabnikov. Slabega dogovora ne bo možno spremeniti, ker je za vsako spremembo potrebna večina (takrat že sprtih) lastnikov.

Re: Svarilo pred delilniki toplote - Merlin1 - 15.8.2011

Korekcijski faktorji so zame neumnost. Recimo kako pa bi se korigiralo, če ima nekdo dva ali tri sosede, ki ne kurijo. Ta je na slabšem kot naj bolj neugodna lega. Sodeloval sem pri več odklopih od skupnih kurilnic. Tam korekcijskih faktorjev ni to kar pokaže števec je to.
S temi korekcijsimi faktorji pa se gremo "socializma". Nenazadnje so neugodna stanovanja cenejša in k nakupu in posedovanju nobeden nikogar ne sili. Mi pa se gremo takrat, ko je treba plačat socializma, ko je treba dat pa kapitalizma :lol: .