![]() |
|
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285) |
Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Bullet - 21.1.2018 ammm za info...nimam tč...tko, da zopet...bluziš kar se ciljev tiče...ne obsojaj ljudi če ne poznaš njihove zgodbe. (pika!) Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 21.1.2018 Popson: al se ne rabs opravicvat, saj te vsi razumemo. Valda kupi tisto, kar mislis da ja najboljse zate. Sam ti predlagam TC enostavno iz pozitivne osebne izkusnje. Drugi enako. Ce bi bil sam na tvojem mestu bi kupil TC, ze zaradi ogrevanja SV. Na takem objektu bo njeno delovanje minimalno, s tem pa tudi trajnost bistveno daljsa, sem preprican. Seveda pa naredi kot zelis. Te tudi razumem, raje nove feltne kot TC (ok, mal heca) :-) Zdej sem pa res out... dost te Santa Barbare :-) Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 Poldee Napisal:Uzivam v branju sam me morem da ne bi se to napisal: glede na videno lahko recem tipicen BMW driver. Par podobnih mamo pr nas. Avto ta zadn model, ni da ni, zvi pa v bloku in se drka zarad ogrevanja za unih par deset € na mesec kolkr majo racune. So pa isto mladi in 'uspesni'. Od zdej pa res samo se berem ta bluz :-) Ma clovek bozji pises nekaj na pamet.. ne zivim v bloku zivim v hisi skoraj v centru Maribora ampak smo si z druzino zazeleli malo izven mesta in smo pac tam drugo hiso kupli..za avto pa sem delal, sem kar nekaj casa sparal garam se danes, vsak dan ce je treba, od 21 leta torej ze 10 let uspesno vodim manjse podjetje z 12 zaposlenimi pa vsi dobijo dobre place regres in bozicnico..vsak dan vstajam ob 5.30 in vcasih delam do 23 zvecer ampak vem zakaj, starsa sta me tako naucila in vzgojila da si naj postavim cim visje cilje ker samo na tak nacin bom uspel..enako ucim svoja otroka ker vidim da sistem resnicno deluje.. Da pa ste me en za drugim oznacli za cudaka in nekoga ki kao spila frajera in se kurci z bmwjem (mimogrede dal sem primer) pa da sem skopuh in nevem kaj se vse pa je samo odraz vase nerazgledanosti in nevoscljivosti..pa verjamem da vas je vecina starejsih od mene in clovek bi pricakoval od takih nasvet, idejo ali pomoc ne pa zabijanje in zalitve ker se enostavno ne odlocim za nakup TC. Res lep dokaz da ste ovce (nekateri, ne vsi) ki brezglavo sledite pastirju v tem primeru trendu toplotnih crpalk ki bi morale po vasem mnenju bit najboljsa izbira za vsakogar.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018 Popson31 Napisal:JaBK sem napisal kolko porabimo tople vode ne v litrih ampak nacin uporabe in iz tega lahko razberes da ne zalivamo roz s toplo vodo..smo povprecna druzina kaj se sanitarne vode tice in ce hoces v litrih bo nam zadostoval 200l bojler.. klimo imamo v tej bajti skoraj nova 3kw vaillant vzel jo bom zraven ampak ker po vsej verjetnosti nebo potrebe po hlajenju je nebom montiral v startu ce bo v praksi pokazalo da je prevroce pa jo bom zmontiral, nic lazjega.. Da gremo nazaj malo na dejansko vsebino teme... V tako izolirani bajti je praktično nemogoče, da boš shajal brez klime. Eno so toplotni pribitki, še večji hudič je vlaga. Daj prilepi za foro točen tip klime... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 sašo65 Napisal:Popson31 Napisal:Hahahaha torej je osnovna zivljenska potreba toplotna crpalka??to ni nikjer napisal....sem pa prebral celo temo in še vedno mam svoje mnenje Super ampak se vedno te ne razumem da nekoga ki ne razmislja enako kot oznacis za nesposobnega..napisal si da se cudis da sem sploh prisel do III g. faze.. se enkrat marsikaj sem nardil pri svojih 31 letih pa ce me nekdo vprasa za nasvet mu pomagam ce le znam ce ne se raje ne vmesavam..ce neko stvar uporabljam se ne pomeni da o njej vem vse in ce je za mene ok ne pomeni da bo tud za nekoga drugega.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - sašo65 - 21.1.2018 to mi označi kje si prebral, da je prišlo od mene? Popson31 Napisal:oznacis za nesposobnega..preveč razmišljaš, kompliciraš, zdiš se mi neodločen, v kritičnih situacijah ne veš kaj bi......in zato tisto, da me čudi.. - veš pa, ampak 99% da bo eloblok(nimam nič proti, daleč od tega....) samo iz svojega stališča gledam... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 sašo65 Napisal:Popson31 Napisal:Zato ker sem ze v startu v izracun dal podatke brez sanitarne vode.. in se vedno nevem kako se tega lotit tud ce bo potreba po ogrevanju skoraj nicna na kak nacin ogrevat SV??kolko kompliciraš in sprašuješ, se čudim, da si do te faze gradnje sploh prišel :roll: Izvoli Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 csamo001 Napisal:Popson31 Napisal:JaBK sem napisal kolko porabimo tople vode ne v litrih ampak nacin uporabe in iz tega lahko razberes da ne zalivamo roz s toplo vodo..smo povprecna druzina kaj se sanitarne vode tice in ce hoces v litrih bo nam zadostoval 200l bojler.. klimo imamo v tej bajti skoraj nova 3kw vaillant vzel jo bom zraven ampak ker po vsej verjetnosti nebo potrebe po hlajenju je nebom montiral v startu ce bo v praksi pokazalo da je prevroce pa jo bom zmontiral, nic lazjega.. Ma glej ne da se mi vec zakljucujem s to temo ker ce ne razmisljas kot “elita” tu gor si cudak.. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - sašo65 - 21.1.2018 si me prehitel... vidiš, da je "nesposoben" izpod tvojih prstov prišel...sicer pa na pamet mi ne pride, da bi o nekom pisal, da je nesposoben pa ga niti poznam, niti ne vem s čim se ukvarja...... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Poldee - 21.1.2018 Popson: :-) Si pa hiter na okidacu bi se reklo. Resi da bo prav, zdej mam pa res dost te zdrahe. In javi porabo/izkusnje, pa je. Ce se bos pa strmal si pa res cist navaden bmwejc... Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - kadotr - 21.1.2018 Nisi čudak! Nikakor ne! Posredi je le neznanje. Na streho tlačiti drago elektrarno, da boš z elektriko futral predpotopni električni kotel in tastari bojler. Bravo. Naj bo po tvojem. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - BojanF - 21.1.2018 Sem že parkrat isto napisal, ampak se mi zdi glede na potek debate da se nismo uspeli razumeti. Bom poizkusil še enkrat. Torej, izračunal si, da se ti za gretje hiše ne splača vgraditi TČ, ker ima investicija predolgo povračilno doba (čeprav bo ta krajša, kot pri sončni elektrarni, pri kateri te to ne odvrne od investicije). Sedaj pa rešuješ še ogrevanje sanitarne vode. Moje vprašanje je, zakaj to rešuješ ločeno? Pri nas doma TČ ogreva hišo IN sanitarno vodo. Za ogrevanje obojega skupaj se vsekakor splača, čeprav se morebiti za ogrevanje zgolj ene od teh dveh stvari ne bi. Poleg tega skačeš med dvema temama. Enkrat sprašuješ konkretno za svojo hišo, dobiš odgovor, da bo najbrž eloblok preveč porabil, zamenjaš temo in te zanima na splošno za super izolirane hiše, ki imajo še manjšo porabo od tvoje. Dobiš par rešitev za takšne hiše, pa zopet te rešitve niso ustrezne konkretno za tvojo hišo. Da še zadnjič ponovim svoje mnenje: ne glede na to, kako dobro izolirana je hiša, bo zaradi potreb po topli sanitarni vodi ogrevanje direktno na elektriko kljub nižji začetni investiciji kmalu dražje od TČ (ki za tako hišo nikakor ne bo stala 7+k€). Na račun debelejše izolacije je bolj smiselno prihranke iskati drugje, na primer z opustitvijo talnega gretja. Na to imaš določene pomisleke, ki pa ne zdržijo kritične presoje. Skrbi te prepih, čeprav toplozračno ogrevanje v pasivni hiši ne potrebuje nič večjih pretokov zraka, kot so že tako ali tako prisotni zaradi prezračevanja. Skrbijo te hladna tla, čeprav bodo ta tudi v pasivni hiši s talnim ogrevanjem večino časa enako hladna. Še nekje lahko prihraniš: ne vgradiš kamina in dimnika, ki bi ti v dobro izolirani hiši itak povzročala samo preglavice - pregrevanje hiše ob delovanju in toplotni most skozi streho ob mirovanju. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018 Citat:Da še zadnjič ponovim svoje mnenje: ne glede na to, kako dobro izolirana je hiša, bo zaradi potreb po topli sanitarni vodi ogrevanje direktno na elektriko kljub nižji začetni investiciji kmalu dražje od TČ (ki za tako hišo nikakor ne bo stala 7+k€). No, tu bi se težko strinjal. COP-i pri pripravi sanitarne vode so običajno tu okoli 2. Ko sem jaz delal svoje izračune (planirana količina tople sanitarne vode, energija potrebna za pripravo in cena te energije) je investicija pri okoli 1.000 EUR še šla skozi, pri 2.000 EUR nikakor (glede na pričakovano življenjsko dobo). Jasno, ko je govora o TČ in ne namenski STČ se stvari spremenijo, ker razlika v ceni med TČ z bojlerjem in brez ni 2.000 EUR. Ampak TČ za seboj nujno potegne talno gretje, če pa gremo v smeri toplozračnega, pa je tu prihranek lahko precejšen. Citat:Na račun debelejše izolacije je bolj smiselno prihranke iskati drugje, na primer z opustitvijo talnega gretja. Na to imaš določene pomisleke, ki pa ne zdržijo kritične presoje. Skrbi te prepih, čeprav toplozračno ogrevanje v pasivni hiši ne potrebuje nič večjih pretokov zraka, kot so že tako ali tako prisotni zaradi prezračevanja. Skrbijo te hladna tla, čeprav bodo ta tudi v pasivni hiši s talnim ogrevanjem večino časa enako hladna. Tukaj pa se popolnoma strinjam. Prezračevanje bo, torej je ta strošek fix. Brez klime zna bit v taki bajti užas, zato najraje kanalsko klimo. Kaj so plusi in minus kanalske klime je bilo na tem forumu precej dobro obdelano. Te serijske kompaktne naprave (dogrevanje oziroma hlajenje preko prezračevanja in priprava sanitarne vode) so, če se ne motim, precej drage. Bi pa nekaj takega po meri recimo znal sassapo skupaj sestaviti, ker kolikor vem, so takšni projekti pri njemu precej pogosti. Vprašanje je zgolj za kakšno ceno. Prehranek, ker ne bi bilo talnega je precejšen. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018 BojanF Napisal:Sem že parkrat isto napisal, ampak se mi zdi glede na potek debate da se nismo uspeli razumeti. Bom poizkusil še enkrat. Na zacetku sem nasplosno spraseval kaj se bolj splaca ali max izolirat hiso in pac ogrevat sa keterim koli nacinom ker v pasivni hisi bo ogrevanje stalo minimalno pa naj bo to elektrika ali plin..izpostavil sem pac eloblock ker je dokaj na komot vklop izklop pa je to to.. Glede porabe z eloblockom so pisali vecinoma forumasi ki ga niso nikoli uporabljali in ne zivijo v pasivnih hisah pac ker je direkt strom in je avtomatsko to drago. Ko pa je svoje izkusnje dejansko delil nekdo ze v prejsnjih temah pa so rekli da zavaja in da je nemogoce..nevem zakaj bi nekdo lagal??je enako pri TC ce nekdo porabi full malo mu ne verjamejo.. Moja hisa je ze izolirana kot je izolacijo se moram dodat samo na streho in glede na izracune ki smo jih delali hisa pade v pasivni razred, zato smo se odlocili tudi za rekuperacijo ki ni bila v prvotnem planu..In taka hisa dejasnko potrebuje zelo malo toplote za neko optimalno temperaturo ponujene pa so mi bile 8kw TC ki bi jo takrat tud kupil ce bi bili tako dalec s hiso.. Soncna elektrarna pa zato ker po izracunih na leto porabimo cca 5000kwh za gospodinjstvo in ce vzamemo 11kw nam bo z lahkoto pokrivala tudi porabo eloblocka ki sem jo zaokrozil navzgor to je 5000kwh se pravi smo racunali da bo v 5 mesecih porabil povprecno 1000kwh na mesec. Ogrevanje vode nisem vkljucil v izracun nevem zakaj ampak je nisem moja napaka. Ampak kot povprecni porabniki nebomo porabili vec kot 2000kwh za ogrevanje sanitarne vode pa ce je se nekaj rezerve pri eloblocku bo 11kw SE vse to z lahkoto pokrila..Na ponudbi ki jo imam so mi izracunali povracilno dobo cca 9-10 let ce pa primerjam TC in eloblock bi lahko na strom ogreval cca 6 let tu sem vodo odstel in zaokrozil pet let za vsoto ki bi jo na zacetku dal za TC (racunal sem 7k kot mi je bila ponujena) In ce se res izide da bom z SE na nuli cez 10 let je to super ce bi vzel recimo samo TC bi cez 10 let se vedno moral placevat strosek porabe elektrike za TC in gospodinsjtvo. Noben pa ne ve kaj bo takrat ali bo sla cene elektrike gor ali ne..bolj verjetno ja ker ce sledimo trendom v evropi kjer je elektrika cca 3x drazja kot pri nas se mi povracilna doba SE se skrajsa. Je pa en uporabnik par postov nazaj pisal koliko porabi z eloblockom za ogrevanje pa ogreva samo 8 ur v NT pa mislim da je napisal 700kwh in ce vzamemo ceno za kwh 0.08€ je to 56€ kar pa ni neka cifra. Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018 Ne vem kako je trenutno pri fotovoltaiki, ampak še pred kratkim ni bilo računice, da sam porabljaš elektriko, ki jo proizvedeš, ker si na subvencionirani ceni odkupa, ki ti jo je nudil elektro, dejansko delal pozitivno razliko v primerjavi s "štromom iz štekdoze". Torej je veljalo: raje drago prodati in poceni kupiti nazaj, kot pa sam koristiti. |