![]() |
|
Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/mesec (/showthread.php?tid=64550) |
Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - modrid - 17.2.2016 Kolikor sem prebiral razne forume, tudi kak strokovni članek, je temperatura tal vsaj par stopinj nižja od temperature vtoka. Če imaš na primer nastavljeno temperaturo vtoka 30° in razliko med vstopno in izstopno 5° je temperatura tal po moje maksimalno okrog 25° ali se motim? Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Energetik81 - 17.2.2016 Temperatura tal je poleg temperature vode (vstopne in izstopne) enako odvisna tudi od sobne temperature. Sobna pa od zunanje T, izolacije in... temperature tal. Fiksno je ponavadi temperatura sobe in izolacija sten, ostalo je potem kot je. Od primera do primera različno. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - TripleT - 17.2.2016 Velik faktor temperature tal je tudi v talni oblogi....ta forumaš kateri ima težave ima laminat na predvidevam tisti foliji primerno za talno gretje...vsekakor to ni optimalna obloga..me pa zanima kakšna je temperatura tal, ker meri jih sigurno če ima laserski merilec. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Pingo77 - 17.2.2016 Da prav imas, pod laminatom je penca s tisto zlato folijo, temp merim z laserskim merilcem, temp tal keramika povp 23c temp tal laminat povp 21,5c pretok vej 1,5-2L/min V prilogi sem dodal temperaturo vhodnih in izhodnih cevi, temp prostorov, zunanjo temperaturo in porabo po ABB stevcu(se pravi samo TČ) Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - TripleT - 17.2.2016 Ti imaš težavo zaradi tal, oz. v njih - moje mnenje. S temi 21.5C-23C na tleh ne moreš ogreti zraka na 22C...Tlaka je ~5cm? To mi je izredno čudno da s T vtoka 33C imaš tla le 21.5-23C...zelo velika izguba je nekje vmes. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Pingo77 - 17.2.2016 remi Napisal:Trenutni povzetek bi bil: Nebi vedel ce je vse vkljuceno v porabo, ali je samo TČ. Kopalnica Lojtrca 28c Talno 24c Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Pingo77 - 17.2.2016 veljo Napisal:Ti imaš težavo zaradi tal, oz. v njih - moje mnenje. Kot lahko pogledas v tabeli, se v prve veje(prva razdelilna omara) vrne cca 4c hladnejsa temp se v druge veje(druga razdelilna omara, del teh prostorov nima stresne izolacije) vrne cca 6c hladnejsa temp Tlaka se ne spomnim tocno koliko je bilo, ampak mislim da cca 5-7cm Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - remi - 17.2.2016 1. Ali nimaš vremensko vodene regulacije? Ne glede na zunanjo T, je želena temperatura TČ vedno 35°C. Če znaš, sam prestavi na vremensko vodeno, sicer naj ti to uredijo mojstri. Senzor zunanje T imaš? 2. Izhodna voda doseže teh nastavljenih 35°C, na dovodih pa je izmerjenih samo od 32-33°C, to je 2-3 stopinje manj. Ali tvoj termometer pravilno kaže? Preveri ga tako, da izmeriš dvižni vod tam, kjer zapusti TČ in izmerjeno vrednost primerjaj s prikazano »IZHODNA VODA«. Če se ujema, je tvoj termometer usklajen z TČ in potem je vprašanje, zakaj se dvižni vod do razdelilca toliko ohladi. 3. Če je povprečna poraba okoli 2kW, potem bi se pri takih pogojih v januarju nabralo 2kW * 577 ur = 1154kWh, kar je precej pod 1800kWh. Ali ste imeli v januarju nastavljen dvižni vod na višjo T? Še enkrat pripenjam navodilo za hidravlično uravnotežanje sistema. Preveri nastavitev obtočne črpalke in potem nadaljuj s točko 2. 1. Postavi obtočno črpalko za ogrevalni krog na 60% in odpri vse termostatske ventile (če so). Najdaljši ogrevalni krog popolnoma odpri na razdelilcu. Ostale kroge odpri toliko, da bo razmerje pretokov proti najdaljšemu krogu ustrezalo razmerju dolžin. 2. Potem preveri, da imajo proti koncu ogrevalnega takta na razdelilcu vsi krogi približno enake temperature povratka. Če ne: -> malo zmanjšaj pretok kroga s previsoko temperaturo povratka -> malo povečaj pretok kroga s prenizko temperaturo povratka 3. Potem na TČ nastavi pretok obtočne črpalke za ogrevalni krog tako, da bo cca 5-7 stopinj razlike v temperaturah VL-RL. 4. Če je bila potrebna velika sprememba na črpalki ogrevalnega kroga, potem še enkrat preveri točko 2. 5. Počakaj 2 dni in preveri, ali so temperature prostorov ustrezne. Pretok krogov v prostorih s previsoko temperaturo zmanjšaj. Pretok krogov v prostorih s prenizko temperaturo povečaj. Če so vsi prostori pretopli (prehladni), zmanjšaj (povečaj) ogrevalno krivuljo. Ustreznost nastavitev boš potrdil šele, ko bo mimo ustrezno širok spekter različnih zunanjih temperatur. Povzeto po: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.haustechnikdialog.de/Forum/t">http://www.haustechnikdialog.de/Forum/t</a><!-- m --> ... t=1&page=2 Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - vincent - 17.2.2016 Jaz vidim srčiko problema v sami notranjosti hiše! Prvi del imaš lepo odprt do strehe, kar je estetsko super a nastane problem z ogrevanjem takega prostora. Zakaj? V klasični izvedenki recimo da gre to za 40 m2) bi bila tule vmes vsaj ena etaža, izgube seveda enake. A ti imaš zdaj 40 m2 veliko grelno telo, klasična izvedenka pa bi imela ob identičnih izgubah 80 m2. Torej podvojeno. Kaj sledi? To kar se dogaja tebi...grelna površina je tako mala da bi potreboval 40 stopinj v talnem za neko znosno temperaturo. Tu so še enormne zasteklitve (kjer imaš skupaj z okvirjem faktor prehodnosti U=0.9 w/m2k torej cca. 4 x več izgub kot drugje čez steno. Svoje naredi še naizolirano podstrešje (mogoče malo laminat) in problemi so tu. Rešitev? Sam jo vidim v montaži dve ali treh konvektoskih radiatorjev (nizkotemepraturni radiator z ventilatorjem) ki ti bojo dovajali dodatno toploto v hišo. Torej da bo zadoščalo ob teh temperaturah okoli 30 stopinj v talnem. Tako si bo tč malo oddahnila (in s tem padla poraba), vam bo narasla temperatura na znoso in volk bo sit ter koza breja. Trenutno pa bi jaz na tvojem mestu nastavil tč na 24 urno Auto delovanje kjer naj bo temp. vstopne vode pri zunanjih 0 stopinjah 35 stopinj. Niže dol v hud mraz jo fiksiraš na 38 stopinj (tvoj maksimum). Istočasno poskrbi da se ti grelci ne vklapljajo do globokega minusa (-5 stopinj ali manj). A trenutno s 100 kvadrati grelnih teles ogrevaš 200 kvadratov, žal ne pretirano dobro izolirane hiše. Torej se preusmeri na povečevanje moči grelnih teles. (Ena od opcij uporabna tudi poleti...nabavi dobro klimo moči 3,5 kw in jo imej vklopljeno celo zimo...v tako velikem prostoru bo naredila dr mr, kar je idealno zate). Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - sassapo - 17.2.2016 Edino dejstvo, ki ga jaz vidim po vsem prebranem so prevelike toplotne izgube hiše. Ali hišo saniraš (če se da) z dodatno izolacijo, ali menjaš TČ, kajti obstoječa deluje s precej slabim izkoristkom, ker enostavno ni dobra izbira za tvojo hišo. Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - pedenjdeklica - 17.2.2016 poznam primer ko je bila za 140 m2 nh projektirana 8 kwh " klimatc".... bo in je bila presvoh.... njihov zidar je se tretoar okrog hise v talni plati zalil skupaj z plato...... termockamera je pokazala vijolcno barvo ...okrog hise po tleh... fasade pa 20...pa,streha 30. tvoj primer pa najbrz nizkocenovna tc....slabi obdelani detajli hise.... neprave nastavitve in slaba regulacija tc... zmestega pa poraba kaksna je.... saj sjo kupu za max 10 let... Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - timi11 - 17.2.2016 pedenjdeklica, Hvala bogu da ni kupu firme od tebe za 20 K€ pol bi bil šele dolg nos! :wink: Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - Poldee - 17.2.2016 Hehe, itak. Ta majstr je itak naravnan na nacin, da najprej pusti ostale, da svoje povejo, pol na koncu pa sam kako tako lovsko prtisne, da se lahko samo smejes :-) Pedenjped... Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - prasuvse - 17.2.2016 Talni konvektorji ali klima so super zadeva, vendar, kdo bo vse to plačal??? Samo v SLO je to možno, izvajalec zaj..., plačuje pa uporabnik. Za marsikatero tegobo so si uporabinik sami krivi: - ni projekta - ni nadzornika - izbira "najcenejšega" izvajalca - samogradnja - neznanje izvajalcev, uporabnika Sem prepričan, da je poleg premalo položene cevi za talno še kaj, kar bi se dalo izboljšati v sistemu: - odstranitev morebitnih pocinkanih kosov (vodovodarji jih radi turijo v centralne sisteme) - polnenje talnega z mehko vodo (ionska naprava) - aditiv proti koroziji, algam - mehčanje sanitarne vode (bojlerski del) npr. Acquasil ali ionska naprava - regulator tlaka za vodo na vstopu v hišo, za števcem npr. BravoFil oz vsekakor naj bo kvalitetnejši, ki ima tudi certifikat DVGW-SVGW (pod 100,00 € so igračke) - ciklonski filter (ogrevanje) npr. Spirotech SpiroTrap, MB3, MBL - kvaliteten odzračevalec mikromehurčkov npr. Spirotech SpiroVent RV2 - letni servis TČ, - letni servis (ali vsaj na dve leti) ogrevalnega sistema - analiza PH-ja sistema, tlak v razteznih, tlak v sistemu, menjava/test odtračevalnih lončkov, varnostnih ventilov, tesnost vijačnih spojev, ventilov itd. itd. itd. :roll: hock: Če veš kaj delaš, lahko najdeš veliko točk v sistemu, katere je potrebno preveriti! Re: Prekomerna poraba Daikin Altherma 11kw! 140m2= 1800kw/me - bk9105 - 17.2.2016 @prasuvse: in kaj bi tvoji predlagani ukrepi izboljšali? Glede alg, a ne rabijo svetlobe za nastanek? |