![]() |
|
Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje (/showthread.php?tid=64374) |
Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Poldee - 16.9.2016 Se strinjam, razlike so res male oz. bom kar direkten: ZV 'klima TC' se presenetljivo dobro drzijo glede na sranje, kaksno bi 'naj bile'. Le kaksne izgovore bojo zdaj 'ta zdravi' in ostali podobni nasli? Ceprav saj vemo kako gre tista o dlakah, ki motijo... Kot sem ze nekajkrat napisal: delovanje me je ze v celoti prepricalo, edina stvar, ki je se vedno neznanka (sicer vsako leto manj) je samo se trajnost zadeve. To je se edino, ki bi me lahko prepricalo v nakup kake 'rakete', vendar bi slednja morala biti kar nekaj let vec brez okvare, 'strokovnih' servisnih pregledov in ostalega nebodigatreba, da se amortizira. Vsekakor pa sem pred dnevi na MOS-u iz ust TT predstavnika dobil potrdilo, da je njihova zunanja res LG, njihova je samo 'obleka' oz. mreza, katera poskrbi, da sneg in dez ne padata na uparjalnik (direkt njegova razlaga). Elektronika in notranja so pa TT. Tko da... a rabmo se kej?
Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - telmos - 16.9.2016 Me prav zanima, kaj bodo pa sedaj sassapo in merlin s tistimi svojimi trditvami o superiornosti njihovih on offov. Pa da vsemogočni Kronoterm nikjer ne pride poleg Toshibi in Daikinu. Smejali ste se mi, ko sem pred leti zapisal, da tč od termotehnike porabi na istem objektu za 8%več energije od Toshibe. Iskazalo se je, da je razlika celo višja. Telmos vedno zavaja ane? Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - bvs - 16.9.2016 Nemci pravijo pa takole: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/waermepumpen/publikationen/energie_ee_wp_liste.pdf">http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erne ... _liste.pdf</a><!-- m --> Nekak te informacije ne grejo skupaj?! Sicer nemci imajo napisano tudi katera TČ je "Smart Grid Ready". Mogoče ni odveč razmisliti, da se kupi takšna, ki podpira tudi to možnost. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - cheba - 16.9.2016 JaBK Napisal:če prav razumem, tale procent pomeni SCOP? če prav razumem, je to faktor učinkovitosti glede na porabljeno primarno energijo. Za koliko % je naprava bolj učinkovita, kot pa če bi kuril olje naprimer. % ni tako visok, kot bi pričakoval, to pa zato, ker se za pridobivanje elektrike tudi porablja primarno energijo. Ti podatki na ekoskladu so za povprečno klimatsko območje. ERP pozna še hladnejše in pa toplejše območje. Faktor se seveda spreminja glede na območje. Če domneve nekaterih držijo, bi širokolamelne mašine bi morale v hladnejšem območju pridobivati glede na ozkolamelne. [url]httpunichr("58")//forumunichr("46")ehpaunichr("46")org/fileadmin/red/_EHPA_Archive_Forum/6th_Heat_Pump_Forum_2013/20130515-7-Roffe-Vidalunichr("46")pdf[/url] Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - JaBK - 16.9.2016 Nisem šla v detajle, ampak a prvi uč sta me negativno presenetila hotjet, sploh pa thermia. prva se vsaj ne dela, da je premium znamka. no, če bi kako leto kasneje delala, bi me pa najbrž monter prepričeval v smeri junkersa (ko smo imeli montirano ali vsaj kupljeno našo - ne spomnim se, je v pogovoru junkers zelo hvalil). Ajde, neka mu bude. Ta inverterski trojček tudi ni kar tako... @cheba ja, no saj. 150% je 1,5. toliko je napisano pri mojem panasončiču. Čeprav moram reči, da je nekam mala. Res ne vem koliko bajta porabi, ampak glede na phpp in res vse parametre nastavljene na zaresno stanje, ne pavšalno (od dejanske T notri, do porabe gospodinjske elektrike, popravljenih izkoristkih rekuperatorja glede na peš preračunavanje podatkov, ki jih prikazujejo senzorji, dejanskih senčil, nisem pa popravila kraja, ker ne pridem do podatkov tako da v Kr preračunavam LJ, kar bi moralo dati še slabši rezultat) in glede na porabo TČ, ki jo merim s tokomerom in odštevalnim števcem, tako da vem koliko pade na ogrevanja in koliko na vse ostalo, je SCOP v mojem primeru nekje 2,2-2,3. Daleč od najmanj 3, kolikor se me hoče prepričati, da bi moralo najmanj biti, kaj šele kakih 4 ali več pri premium znamkah, kolikor trdijo eni. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Poldee - 16.9.2016 Trdijo ze, trdijo... samo brez predocene podlage za to, vse neki reklamni letaki, besede... Kak graf, dejanske historicne meritve ali podobno... to bi pomagalo, vendar razen sirokoustenja / samohvale (nonstop ene te iste slike kotlovnic) nic takega ni videt. Ce mene vprasas, nateg. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Fantocci - 16.9.2016 oziroma VW sindrom, komaj čakam da se še na črpalkarje spravijo
Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - JaBK - 16.9.2016 Govorim o raznih trditvah tu na forumu. Tudi uporabnikov, ne samo monterjev. Specifikacije proizvajalca jaz pozabim kot horoskop... Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - sassapo - 16.9.2016 Tole je približen enak larifari kot deklarirane porabe goriva pri avtomobilih. Nekateri podajajo skoraj realne podatke, drugi odstopajo tudi 40% Enako je pri TČ. Še vedno velja prvo in zlato pravilo, da se TČ ne kupuje na pamet. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Poldee - 16.9.2016 Ja, podobno kot pri izpuhih. Nekateri podajajo vsaj priblizno realne vrednosti, drugi goljufajo, da rit pece. Ali mislis, da cisto vsi goljufajo? Ne vem za koga v primeru TC mislis, da laze? Japonci ali evropejci? Ta seznam je preverjen oz. izdelan s strani kake neodvisne institucije ali so notri vnesene vrednosti, ki jih dajo proizvajalci? Odgovor na to ves ali predvidevas? Namrec, vse v seznamu se da preveriti (podobno kot izpuhe) in dvomim, da bi kdo tako ocitno lagal. Po auspuhgate-u res dvomim, da majo kar vsi po vrsti taka jajca. Seveda lahko dvomis v vsako stvar, samo mislim, da pocasi primanjkuje izgovorov Pa tudi, sam nisem cisto nic presenecen, dejansko verjamem, da so navedeni izkoristki popolnoma realni. Pisanje tukaj sodelujocih cisto sovpada s tem, edino nekaj instalaterjev s svojimi namenim vedno oporeka in 'dokazuje' nasprotno, vendar dolgo in na vsak nacin se proti toku ne da
Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - cheba - 16.9.2016 Če lažejo, potem lažejo vsi, ker imajo vsi klimaši med sabo primerljive cifre. Navzgor odstopajo le inverterji na širokolamelnih uparjalnikih. Dvomim pa, da on-off mašine med testom taktirajo tako, kot v realnosti. Bi rekel, da delajo nepretrgoma od začetka do konca testa. Kar pa ni realno. Glede na to, da TČ na začetku delovanja dela s slabšim izkoristkom, bi tako taktiranje dalo slabše rezultate. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - sassapo - 16.9.2016 Ne bom na nikogar s prstom kazal. Imaš pa primerjalni test porabe avtomobilov v avto fokusu (nekaj številk nazaj) od skoraj realne porabe do rekorderja s 45% višjo porabo. Čisto podobno je pri TČ, le da gre tukaj za večja odstopanja, na kar v realnosti močno vpliva lokacija in montaža. Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Poldee - 16.9.2016 Sassapo: ja, vendar navedeno (lokacija, montaza) velja za vsako TC, torej je to brezveze sploh omenjat Globoko verjamem, da ta spisek realno odraza letni presek delovanja, ne samo v tistih specificnih primerih, ki bolj ustrezajo enemu tipu crpalke in se potem vsi tako sklicujejo na to (ta zdravi in podobni). Isto ne verjamem, da bi ON/OFF kaj bolje delala na lokaciji, kjer imam zdaj TC (kvecjemu slabse - veliko vlage, on/off ga pa zge na polno all-time), tako da ... brezveze o tem. So dnevi, ki mogoce bolj pasejo on/off-u in so dnevi, ko je delovanje inverterja boljse napram on/off. Letni presek je tako realen pokazatelj delovanja oz. izkoristka obeh. Ze po navadni kmecki logiki je tako...
Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - vita-term - 16.9.2016 Pa smo spet pri avtomobilih. O toplotnih črpalkah se pogovarjamo....o tem kako je največji proizvajalec v SLO leta pisal članke o nelojalni konkurenci in zavajanju kupcev s strani konkurence. Pa kaj sedaj najbolj bode v oko - po vseh člankih in blatenju inverterskih toplotnih črpalk (vseh po vrsti v številnih člankih npr. v financah je v arhivu vsaj pet podobnih člankov) je sedaj njihova prva izbira prav inverterska toplotna črpalka zrak-voda....vsem strankam s katerimi sem govoril so najprej ponudili inverter češ da je najboljši....na sejmu MOS so imeli celo dan namenjen inverterskim tč.....potem pa LG v preobleki ????????? Re: Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje - Poldee - 16.9.2016 Hehe... pocasi se premika, vendar se, neizbezno... |