PodSvojoStreho.net
Prikopljen hranilnik - večja poraba - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prikopljen hranilnik - večja poraba (/showthread.php?tid=63634)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - JozkoPetarda - 28.12.2015

zamot1 Napisal:Vprašanje za filozofe, FDV-jevce, strokovnjake itd: kdaj je večji izkoristek drv če peč gori 8 ur pri TDP 140°C ali 4 ure pri TDP 280°C Cry

Odgovor na to vprašanje je veliko kompleksnejši, kot si verjetno predstavljaš.

Kot prvo, "dvakrat višja" TDP še ne pomeni nujno dvakrat višje moči.
Tako kot si si ti zamislil, iz 140 na 280, če rečemo da se na strani dovoda vode nič ne spremeni (enaka hitrost in vstopna temperatura vode), bo posledica da se bo moč povečala skoraj za faktor 3 (Če je recimo vstopna temp 60°C in izstopna 70°C pri nižji TDP (je dT 75°C), bo pri višji TDP vstopna 60°C izstopna pa verjetno bližje 90°C (in dT 205°C)). Tako da recimo če ciljamo na dvakratno povečanje moči, bi rabili TDP okoli 220°C.

In če uporabimo najosnovnejši kalkulator za učinkovitost izgorevanja, nam bo povedal da bo izgorevanje pri 220°C TDP imelo izkoristek okoli 88%, pri 140°C pa 93%.
(pri 280°c je izkoristek 85%).
Tako da enostavni odgovor, bolje 8 ur pri 140°C. Big Grin

Ampak to je samo teorija.
V realnosti sta moč in izkoristek peči odvisna od:
- TDP
- mase pretoka plinov (kg/h)
- ostanka kisika v dimnih plinih (lambda)
- učinkovitosti izgorevanja (koliko CO, NO, NOx, PM, ..., ostane v dimnih plinih)
- hitrost pretoka vode skozi peč (l/h)
- temperatura vstopne vode
- temperatura izstopne vode
- v manjši meri tudi od temperature zraka ki vstopa v peč
- izolacije peči ("izgube" ki grejejo kurilnico)
- poraba električne energije (ventilator, krmiljenje...)
- vlage drv
- in nenazadnje kako so zložena drva v peč

Torej imaš enačbo z veliko neznankami, TDP pa je le ena od njih. Če malo razčlenimo.

V grobem drži da nižji kot je TDP boljši je izkoristek.
A nizek TDP, ne pomaga če je zaradi tega temperatura v komori prenizka in je izgorevanje slabo. CO, in PM delci v dimnih plinih pomenijo izgubo energenta. Če se temperatura v komori spusti prenizko, bo izgorevanje slabše, in bo izkoristek na račun tega slabši, hkrati pa se bodo po peči in v dimniku začele nabirati sumljive substance.

Masa pretoka plinov ne sme biti prevelika ali premajhna. Peč je ponavadi dimenzionirana za neko moč, ki pogojuje tudi hitrost plinov. Previsoka hitrost lahko pomeni da bodo plini v komori premalo časa in ne bodo izgoreli, prenizka hitrost lahko pomeni da je vrtinčenje v komori slabše in se sekundarni zrak in dimni plini slabo premešajo.

Lambda, manj kot je ostanka kisika v plinih bolje je, dokler lahko zagotavljaš dobro izgorevanje. Ker je mešanje plinov s sekundarnim zrakom problem je nek konsenz da je dobro da v dimnih plinih ostane okoli 5-8% O2.
Če bo manj, bo izgroevanje slabše in boš imel več saj, če bo več boš po nepotrebnem segreval večjo količino zraka in jo spuščal na prosto.

Nižja kot je vstopna temperatura vode, večja bo moč, večja kot je razlika med vstopno in izstopno vodo, večja bo moč, in večji kot bo pretok vode, večja bo moč.
Če lahko držiš nizko temperaturo vstopne vode, si lahko privoščiš nižje TDP, in kljub temu ohranjaš enako moč in enako kvaliteto izgorevanja. Ampak če boš šel prenizko (pod 55°C) te čaka katran in podobne nevšečnosti.

Bolj topel kot bo zrak ki gre v peč, boljši bo izkoristek. Zato imajo "tadobre peči", še dodatna sprednja vrata, ki pokrijejo sprednji del peči, in prisilijo da zrak, ki vstopa v peč da zakroži mimo razgretih vrat za nakladanje in šele potem vstopi v peč. Na ta način izgube ki bi šle drugače v kurilnico koristno porabimo za predgretje vstopnega zraka.

Boljša kot je izolacija peči... večji delež energije bo šel v vodo.
In manj časa kot bo peč obratovala manjša bo poraba elektrike.

Če imaš prevlažna drva bo izkoristek slab. Če drv ne zlagaš na tesno v peč bo med njimi preveč zraka in potem namesto da bi drva gorela, bo zrak samo pihal čez luknje mimo drv direktno v šobo.
Če imaš predrobna drva, bo izgorevanje na primarni strani preveč burno, in sekundar peči ne bo dohajal, zraven boš dobil še kako resonančno bobnenje. Če imaš predebela drva bo izgorevanje na primarni strani preslabo in bo sekundar ves čas zaprt.

Tako da univerzalnega odgovora ni, vsaka peč ima svoj sweet spot. Koliko blizu te optimalne delovne točke se giblješ pa je odvisno od tovarniških nastavitev, in tudi od kurjača...

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - picas55 - 28.12.2015

JozkoPetarda,
hvala za šnelkurs za pečiku..e, :wink: raje vidim, da si se ti razpočil kot nadležne petarde zunaj. :mrgreen:
Vsi kurjači stari in novodobni pa naj si natisnejo zgornji kurjaški priročnik in ga prilepijo v kurilnico. Sicer je to že nadaljevalni del iz učbenika za telebane, zato komaj čakam nadaljevanje. Idea

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Surbek - 28.12.2015

JozkoPetarda Napisal:
zamot1 Napisal:Vprašanje za filozofe, FDV-jevce, strokovnjake itd: kdaj je večji izkoristek drv če peč gori 8 ur pri TDP 140°C ali 4 ure pri TDP 280°C Cry

Odgovor na to vprašanje je veliko kompleksnejši, kot si verjetno predstavljaš.

Kot prvo, "dvakrat višja" TDP še ne pomeni nujno dvakrat višje moči.
Tako kot si si ti zamislil, iz 140 na 280, če rečemo da se na strani dovoda vode nič ne spremeni (enaka hitrost in vstopna temperatura vode), bo posledica da se bo moč povečala skoraj za faktor 3 (Če je recimo vstopna temp 60°C in izstopna 70°C pri nižji TDP (je dT 75°C), bo pri višji TDP vstopna 60°C izstopna pa verjetno bližje 90°C (in dT 205°C)). Tako da recimo če ciljamo na dvakratno povečanje moči, bi rabili TDP okoli 220°C.

In če uporabimo najosnovnejši kalkulator za učinkovitost izgorevanja, nam bo povedal da bo izgorevanje pri 220°C TDP imelo izkoristek okoli 88%, pri 140°C pa 93%.
(pri 280°c je izkoristek 85%).
Tako da enostavni odgovor, bolje 8 ur pri 140°C. Big Grin

Ampak to je samo teorija.
V realnosti sta moč in izkoristek peči odvisna od:
- TDP
- mase pretoka plinov (kg/h)
- ostanka kisika v dimnih plinih (lambda)
- učinkovitosti izgorevanja (koliko CO, NO, NOx, PM, ..., ostane v dimnih plinih)
- hitrost pretoka vode skozi peč (l/h)
- temperatura vstopne vode
- temperatura izstopne vode
- v manjši meri tudi od temperature zraka ki vstopa v peč
- izolacije peči ("izgube" ki grejejo kurilnico)
- poraba električne energije (ventilator, krmiljenje...)
- vlage drv
- in nenazadnje kako so zložena drva v peč

Torej imaš enačbo z veliko neznankami, TDP pa je le ena od njih. Če malo razčlenimo.

V grobem drži da nižji kot je TDP boljši je izkoristek.
A nizek TDP, ne pomaga če je zaradi tega temperatura v komori prenizka in je izgorevanje slabo. CO, in PM delci v dimnih plinih pomenijo izgubo energenta. Če se temperatura v komori spusti prenizko, bo izgorevanje slabše, in bo izkoristek na račun tega slabši, hkrati pa se bodo po peči in v dimniku začele nabirati sumljive substance.

Masa pretoka plinov ne sme biti prevelika ali premajhna. Peč je ponavadi dimenzionirana za neko moč, ki pogojuje tudi hitrost plinov. Previsoka hitrost lahko pomeni da bodo plini v komori premalo časa in ne bodo izgoreli, prenizka hitrost lahko pomeni da je vrtinčenje v komori slabše in se sekundarni zrak in dimni plini slabo premešajo.

Lambda, manj kot je ostanka kisika v plinih bolje je, dokler lahko zagotavljaš dobro izgorevanje. Ker je mešanje plinov s sekundarnim zrakom problem je nek konsenz da je dobro da v dimnih plinih ostane okoli 5-8% O2.
Če bo manj, bo izgroevanje slabše in boš imel več saj, če bo več boš po nepotrebnem segreval večjo količino zraka in jo spuščal na prosto.

Nižja kot je vstopna temperatura vode, večja bo moč, večja kot je razlika med vstopno in izstopno vodo, večja bo moč, in večji kot bo pretok vode, večja bo moč.
Če lahko držiš nizko temperaturo vstopne vode, si lahko privoščiš nižje TDP, in kljub temu ohranjaš enako moč in enako kvaliteto izgorevanja. Ampak če boš šel prenizko (pod 55°C) te čaka katran in podobne nevšečnosti.

Bolj topel kot bo zrak ki gre v peč, boljši bo izkoristek. Zato imajo "tadobre peči", še dodatna sprednja vrata, ki pokrijejo sprednji del peči, in prisilijo da zrak, ki vstopa v peč da zakroži mimo razgretih vrat za nakladanje in šele potem vstopi v peč. Na ta način izgube ki bi šle drugače v kurilnico koristno porabimo za predgretje vstopnega zraka.

Boljša kot je izolacija peči... večji delež energije bo šel v vodo.
In manj časa kot bo peč obratovala manjša bo poraba elektrike.

Če imaš prevlažna drva bo izkoristek slab. Če drv ne zlagaš na tesno v peč bo med njimi preveč zraka in potem namesto da bi drva gorela, bo zrak samo pihal čez luknje mimo drv direktno v šobo.
Če imaš predrobna drva, bo izgorevanje na primarni strani preveč burno, in sekundar peči ne bo dohajal, zraven boš dobil še kako resonančno bobnenje. Če imaš predebela drva bo izgorevanje na primarni strani preslabo in bo sekundar ves čas zaprt.

Tako da univerzalnega odgovora ni, vsaka peč ima svoj sweet spot. Koliko blizu te optimalne delovne točke se giblješ pa je odvisno od tovarniških nastavitev, in tudi od kurjača...
+1

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Brezdomec - 28.12.2015

Se strinjam. Iz njegovih prispevkov sem se tudi sam marsikaj naučil.

Če iskanje "sweet spot-a" prenesem na klasičen kotel in poenostavim. Brez zalogovnika lahko imamo nižje temperature dimnih plinov, vendar je zaradi preveč priprte lopute izgorevanje slabo, ker les dobi premalo zraka. Izkoristek je nizek.

Ko dogradiš zalogovnik, si lahko privoščiš polno odprto loputo. Če je vlek dimnika (pre)velik, kar velikokrat je, bo izgorevanje sicer relativno dobro, vendar bo visoka temperatura dimnih plinov in (možno) velik preostanek kisika. Izkoristek bo spet nižji od "idealno mogočega" za kotel.

Odkar sem v nalagalna vrata izvrtal luknjo, jo prekril s steklom, lahko "na uč" ocenjujem izgorevanje. V dimno cev pa sem namestil poceni termometer. Ne zanima me njegova natančnost, temveč samo okvirna primerjava.

Od takrat "samsona" ne uporabljam več, temveč imam fiksno odprto loputo, ki jo po potrebi ročno korigiram. "Samson" takrat, ko dobro zagori in bi plamen potreboval več kisika, začne pripirati, ko pa je moč manjša, pa odpira.

Pri kotlu na pregorevanje je dolaganje drv že umetnost. Ko doložim, zaprem nalagalna vrata, počakam recimo pol minute in jih nato ustrezno priprem/odprem. Tako zagotovim sekundarni zrak, hkrati pa drva dobijo manj (primarnega) zraka od spodaj in zato ne zagorijo preveč intenzivno. Če vrata preveč odprem, je razmerje med primarnim in sekundarnim zrakom porušeno, plamen se hladi. Pri premalo odprtih pa je plamen "prebogat" (pretemen, ali pa slaboten).

"Zdrav" plamen ima svetlo rumeno ali oranžno barvo. "Bogat" plamen je bolj rdečkast, temperatura je nižja, je temnejši. Modrikasta barva pomeni, da takrat izgoreva ogljikov monoksid. To se (meni) ponavadi zgodi, če je žerjavica premalo razžarjena, ko nanjo doložim drva. Sekundarni zrak pomaga pri gorenju monoksida, vendar je temperatura takrat premajhna, da bi se razvil "zdrav" plamen.

Klasični kotli so ponavadi zasnovani bolj za kurjenje premoga kot drv. Izkoristek jim lahko poveča kos pločevine na vodnohlajeni rešetki, "turbulatorji", tudi strateško postavljen šamot ne škodi. Najbolj pa je odvisen od kurjača, on ima nalogo, ki jo imajo v uplinjakih procesor in motorni pogoni loput.

Ker se mi ne da več dežurati ob kotlu, poskušam največ iztržiti iz strateškega nalaganja: Kam debela, kam tanjša polena, kako na gosto, jih stisniti do zadnje stene ali ne, hrast gori drugače kot bukev,...

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - zamot1 - 28.12.2015

....izkoristek drv....
Sory, jaz sem spraševal po tem? Aje toliko težko razumeti vprašanje, užgi svim topovima po dre.....u.Jaz si nisem nič zamislil, sem dal samo podatke za primerjavo. :mrgreen:
...Ampak to je samo teorija.....Priročnika za teoretično kurjenje praktiki ne rabimo.
Zakuriš pa kmalu vidiš kje si kaj falil.
No da še malo podžgem; ista količina in kvaliteta? drv, ista peč- ni nujno da je za centralno ogrevanje, navaden gašperček, isti odjem v izoliran prostor z neko prostornino, brez oken, ena vrata (da greš lahko noter) samo dimnik in dovodna odprtina za zrak .....
Happy New Year.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - franmaln - 28.12.2015

Teoretično si lahko porinemo vsi skupaj prst v r.....
Friziram mojo štadlerco že 2 leti, predelave kurušča, sekundarni zrak, primarni zrak, turbolatorje, vlek, regulacije take in onake, kurjeno izključno z bukvo sušeno 2leti 17-20%vlage, bla bla bla.
Iz 47% izkoristka sem prilezu na 67% merjeno z kalorimetrom(da neu nekdo spet fantaziru kako sem prišel do rezultatov)in ne gre boljš da se vbiješ.
Bolj me zanima, če so podatki uplinjakov res tako visoki.
Bi pa preveru sam mi manjka 5k€.

Enostaven odgovor, glede na dane vhodne podatke, si že dobil. Bolje več ur pri nižji temperaturi.
Zraven si dobil še obrazložitev zakaj enostaven odgovor verjetno ni 100% točen.

Citat:No da še malo podžgem; ista količina in kvaliteta? drv, ista peč- ni nujno da je za centralno ogrevanje, navaden gašperček, isti odjem v izoliran prostor z neko prostornino, brez oken, ena vrata (da greš lahko noter) samo dimnik in dovodna odprtina za zrak .....

To kar si si zdaj zmislil je čisti "bikof drek". Če imaš gašperček in "vse isto". Potem bo v primeru višje TDP in krajšega časa kurjenja prve 4 ure v prostoru vroče kot v peklu, 2 ure kasneje bo pa že mraz stiskal. Tako da vsekakor je bolje za tebe da kuriš dlje z nižjimi TDP.
Sicer bo "izkoristek drv" slabši, ker se bodo kuhala, ampak tebi bo vseeno dlje časa toplo. Big Grin

Problem je ker odjem prostora ne more biti isti, če v enem primeru v njega sproščaš 2-3x več energije. Pač bo bolj vroče. In ker nimaš neke pametne akumulacije, tak način kurjenja ni smiseln. Zato pa vsi kurijo 30kW peči na 10% nazivne moči in kuhajo drva.

Še najbolj smiseln način kurjenja v takem primeru je da postopoma dolagaš drva, vsako uro par polen. Če se maš čas igračkat.

Citat:Teoretično si lahko porinemo vsi skupaj prst v r.....
Friziram mojo štadlerco že 2 leti, predelave kurušča, sekundarni zrak, primarni zrak, turbolatorje, vlek, regulacije take in onake, kurjeno izključno z bukvo sušeno 2leti 17-20%vlage, bla bla bla.
Iz 47% izkoristka sem prilezu na 67% merjeno z kalorimetrom(da neu nekdo spet fantaziru kako sem prišel do rezultatov)in ne gre boljš da se vbiješ.

franmaln, da uplinjaki imajo izkoristek okoli 90%. Seveda samo v kombinaciji z zalogovnikom.
Je pa 67% odličen izkoristek za "navadno" peč. Če ti dela in si zadovoljen z njo, lahko tistih 5k bistveno bolje porabiš kje drugje, kot pa v iskanju nadaljnih 20%...

Teh 67% deluje z zalogovnikom da ne bo pomote.

Mi je popolnoma jasno, brez zalogovnika lahko samo sanjaš o takih števlikah...

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - Jozl - 28.12.2015

Uplinjaki so tudi tam tam. So dobri in tudi zanič. Poznam oba uplinjaka, ker ga imata oba brata.

Atmos 32 je šrot od klumpa. Peč nima nobene prave moči, v dimnik gre preko 350°C, izmenjevalca v peči skoraj ni nič, peč sploh ni nič izolirana zadaj. Ta peč tudi po Cratosovi predelavi je imela še slabšo moč. Sedaj je peč naprodaj, ker je prišla Valher pečka 44kW. Tu se pa sedaj pozna razlika v kvaliteti peči. Poraba drv se je seveda zmanjšala. Zalogovnik 2800l se sedaj v 6-8h gorenja pogreje celoten. Staro kamniti hišo tudi lepo pogreje, ker jo je prej s težavo. Saj je bilo na WDC20 bolj omejeno kako hitro dviga temp. Tudi črpalka je sedaj na večji hitrosti za ogrevat hišo. Peč Atmos je bila prej na črpalki 1 hitrost in je bila razlika 65°C na 76°C kar je bil max. Sedaj imam Valher 60°C vstopo temp., in izhod iz peči nekje okoli 80 +/- in je ista črpalka sedaj na max 3 hitrosti. Tu se sedaj pozna razlika. Vlaher v kurilnici delujej komaj 3 tedne in smo zadovoljni z njo.

Guntamatic 14kW pa je razred zase. Peč lepo laufa, imam visko izkoristek. Dimni plini so nizki in tudi kondez teče iz dimnika. Drva dolgo gorijo in lepo laufa. Cena te peči je pa tudi krepko višja, a na koncu je še vedno bila cenejša kot Atmos+Valher skupaj. Valher je po sedanjih podatkih vreden nakupa, Atmosa pa se omakniti na daleč. Guntamatic je za 50% volumensko večja peč kot Atmos in ima nazivno 50% manjšo moč. Če bi bil Atmos take velikosti, bi bil tudi cenovno enako drag, ker materila in svetno enako ceno.

Saj vsi pravi samo o izkoristku gorenja - kurjenja in ne o izkoristku toplotne moči na uplinjevalni pečeh.

Jaz pa imam še vedno staro Viadrus od 40kW, ki mi lepo laufa. Zkurim na vrhu polno naloženo peč drv. Drva gorijo cca 3-4h. Peč je v 15min na delovni temp. Zalogovnik je v 30min. na vrhu pogret, da začne WDC20 ogrevat hiško. Samson imam nastavljen na nizko temp. in sekundarc je blokiran z vijakom. Tako lahko drva vedno na neko moč gorijo. Primarc je odprt na polno, da lepše plini pogorijo. Dimniška loputa je na 60-70% priprta, ker dimnik močno vleče. Peč imam izjemno moč, vtok je na 60°C, črpalka na 3 hitrosti in iztok iz peči je nekje 78-85°C, če kurim bolj drobna drva. Če vrže v peč kak karton, parir.... pa lahko tudi preseže temp 90°C. Preden zakurim v peči, vedno pokrtačim dimne kanale, ki so enostavno dostopni.

Jaz in sedaj tudi oba brata smo zadovoljni s svojimi pečmi. Jaz zaradi financ sem vzel staro peč pri bratu in sem imel investicije 200€ za kulija - vozička, ki sem ga podaril bratu za peč. Oba brata pa sta investirala X.000€. Če pogledam koliko sem letos in lani pokuril, me izkoristek sploh ne boli, ker je razlika v ceni drv in izkoristkom na letnem nivoju največ 100€. Kaj se mi tukaj potem bolj splača. Da imam še vedno poceni peč in ne investiram X.000€ kar je za X x 10 let razlike v porabi drv. Dobra peč je vsaj 3-4.000€ kar mani pomeni razlika v porabi na 30-40 let. Nove uplinjevalne peči že 3-4x več ne bo v delovanju brez večjega remonta ali celo menjave. LTŽ peč pa še kar naprej lepo deluje in ne vpraša po času.

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - jani65 - 28.12.2015

Tudi to greje ko z malimi stroški dosežeš veliko.

JozkoPetarda Napisal:Enostaven odgovor, glede na dane vhodne podatke, si že dobil. Bolje več ur pri nižji temperaturi.
Zraven si dobil še obrazložitev zakaj enostaven odgovor verjetno ni 100% točen.

Citat:No da še malo podžgem; ista količina in kvaliteta? drv, ista peč- ni nujno da je za centralno ogrevanje, navaden gašperček, isti odjem v izoliran prostor z neko prostornino, brez oken, ena vrata (da greš lahko noter) samo dimnik in dovodna odprtina za zrak .....

To kar si si zdaj zmislil je čisti "bikof drek". Če imaš gašperček in "vse isto". Potem bo v primeru višje TDP in krajšega časa kurjenja prve 4 ure v prostoru vroče kot v peklu, 2 ure kasneje bo pa že mraz stiskal. Tako da vsekakor je bolje za tebe da kuriš dlje z nižjimi TDP.
Sicer bo "izkoristek drv" slabši, ker se bodo kuhala, ampak tebi bo vseeno dlje časa toplo. Big Grin

Problem je ker odjem prostora ne more biti isti, če v enem primeru v njega sproščaš 2-3x več energije. Pač bo bolj vroče. In ker nimaš neke pametne akumulacije, tak način kurjenja ni smiseln. Zato pa vsi kurijo 30kW peči na 10% nazivne moči in kuhajo drva.

Še najbolj smiseln način kurjenja v takem primeru je da postopoma dolagaš drva, vsako uro par polen. Če se maš čas igračkat.

Citat:Teoretično si lahko porinemo vsi skupaj prst v r.....

franmaln, da uplinjaki imajo izkoristek okoli 90%. Seveda samo v kombinaciji z zalogovnikom.
Je pa 67% odličen izkoristek za "navadno" peč. Če ti dela in si zadovoljen z njo, lahko tistih 5k bistveno bolje porabiš kje drugje, kot pa v iskanju nadaljnih 20%...
Ni šanse da kupim vplinjak, pri moji porabi 8m3 hlodovine nebi letno prišparal ni 100€ to je pri ceni 5k€ 50let a peč ne bo zdržala ni 15 let

Re: Prikopljen hranilnik - večja poraba - zamot1 - 28.12.2015

Potem je pa moja viadruska pri kateri se ne vidi skozi dimnik ratala slabši uplinjevalnik ker imam TDP povečini okoli 230°C v določeni fazi pa nekaj časa cca 30 min okoli 300°C,po teoriji 87% izkoristek!!!!!
Bravo jest :mrgreen:

Morda narobe razumem ampak po kakšni teoriji si dobu 87% izkoristek iz temperature dimnih plinov?????

zamot1 Napisal:Potem je pa moja viadruska pri kateri se ne vidi skozi dimnik ratala slabši uplinjevalnik ker imam TDP povečini okoli 230°C v določeni fazi pa nekaj časa cca 30 min okoli 300°C,po teoriji 87% izkoristek!!!!!
Bravo jest :mrgreen:

Žal nimaš te sreče.
Teorija ima predpogoj da je izgorevanje plinov 100%. Pri tebi je izgorevanje kilavo, zato neveš koliko % energenta ti uide skozi dimnik v obliki CO in PM delcev...