PodSvojoStreho.net
segrevanje zalogovnika - temp v peči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: segrevanje zalogovnika - temp v peči (/showthread.php?tid=39755)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - branci - 23.11.2013

bol pomembna je črpalka na dvižnem vodu da no "prehitra", da ne meša zalogovnika po nepotrebnem

Žerjavar Napisal:
Citat:Od kje hudiča vam ta neumnost. Pretok v zalogovnik hladi peč in mora biti tolikšen, da jo drži na recimo 70°C.
...
zato bi se pretok skozi peč malenkost povečal. Nikakor se ne poveča zaradi moči črpalke, no se, ampak posredno. Kapiš??
Katera trditev je neumnost?

Za izveden obtok vode velja direktna matematična povezava med pretokom in dejansko (trenutno) močjo črpalke (motorja). Če hočeš regulirati (spreminjati) pretok, moraš dejansko spreminjati moč črpalke. Temperatura izhodne vode iz kotla je odvisna od temperature vstopne vode, trenutne toplotne moči ognja in pretoka vode. Če hočeš imeti stalno enako izhodno temperaturo ne glede na trenutno intenzivnost ognja, moraš ustrezno regulirati pretok, kar se naredi edino z regulacijo moči (ali vrtljajev) motorja črpalke.

ampak večji kot je pretok, bol bo mešalni ventil pripiral tako da se bo v bistvo pretok najbolj povečal v notranjem krogu, do zalogovnika pa ne tako bistveno

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 23.11.2013

@:branci: Jaz govorim o pretoku skozi kotel, torej o moči črpalke direktno na vtoku (ali iztoku) v kotel = črpalka, ki regulira temperaturo iztočne vode. Črpalka dvižnega voda je posebej.

@:Verjameš ali pa ne: Morda s Tonetom govorima isto. Sem se oglasil samo zaradi "Od kje hudiča vam ta neumnost", kar sigurno ne sodi v dobrohotno komunikacijo.

branci Napisal:
Citat:ampak večji kot je pretok, bol bo mešalni ventil pripiral tako da se bo v bistvo pretok najbolj povečal v notranjem krogu, do zalogovnika pa ne tako bistveno

tu mislim na regulacijo povratka, torej mešalni ventil in črpalka, treba je gledati celoto

enako velja za dvizni vod

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - zamot1 - 23.11.2013

Ustavte konje! Bolje da se dobimo v gostilni in usekamo debato na to temo. Jaz te stvari gledam drugače. Črpalke in ventili omogočajo da vročo vodo iz peči čimhitreje spravim v zadostni količini do porabnika, eventuelno preko zalogovnika. Če hitrost črpalke moti ta proces je krivda drugje; ali peč ne zmore ali je pa poraba prevelika??
Nad tem se je treba zamislit in iskat rešitv. Sem pristaš termodinamičnega sistema in ga bom preizkusil v živo. Ob izklopljeni elekrtiki bom pač nastavil mešalne (tripotne)ventile tako da bo sistem deloval brez črpalk, peč bo pa delala na ful. Na radiatorjih imam termostatske ventile ki mi tudi sedaj uravnavajo temperature v prostorih, z uravnoteženo nastavitvijo se kar nekaj pozna na ugodju in tudi na porabi dru. V kopalnici je do konca odprt, v garaži pa edn priprt eden pa odprt na ful zaradi izmenjevalca od STČ nad njem itd...
Živi bili pa videli Confusedhock:
LP Tomaž

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Jozl - 23.11.2013

@Zamot1

Pri termosifonskem na ful peč, boš prej imel na ful paro. Boš moral kar močno pripreti dovod zraka v peč, in takrat več peč ne bo na ful moči ampak samo še na ful naložena. Za peč je še vedno bolje imeti dvig povratka, da ne prihaja do močnih hladnih con v peči.

Izvedba mojega dviga povratka:
- dovoda hladne vode iz zalogovnika iz leve strani spodaj
- spodaj levo za T kosom je loputa oz nepovratni ventil brez vzmeti in služi ob izpadu elektrike za termosifonski vzgon vode. Trenutno niti ne pomislim testirati tega ventila kako deluje, je pa za rezervo
- ker sem imel preblizu vratica za čiščenje dimnika se malo bolj na višje prestavil mešalni ventil, pred njega pa še dodal navadni protipovratni ventil z vzmetjo
- za mešalnim ventilom je stara rabljena črpalka
- na mešalni ventil je vstavljen motorni pogon in regulacija SELTRON ND3, trenutno sem dal samo 2 tipala in sicer na izhodu peči na cev in pri vstopu peči na cev 35 bakreno. Uporabil sem navadno potopno tipalo, dal tisto prevodno pasto in z bakreno žico 2x pritrdil.
- kar na sliki še ni, je sedaj vse skupaj izolirano in vzpostavljeno v zagon.

[attachment=o12166]

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - Žerjavar - 23.11.2013

Citat:Črpalke in ventili omogočajo da vročo vodo iz peči čim hitreje spravim v zadostni količini do porabnika,
To je res. Po naslovu in začetnemu prispevku sodeč, pa ogrevalni obtok, dvižni vod, ... ne spada v temo. Kaj naredijo (bi naj) moderatorji s prispevki, ki ne spadajo v temo?

Trenutna debata se je začela, ko sem za dobro razslojevanje v zalogovniku v fazi polnjenja predlagal regulirano črpalko za pretok iz kotla v zalogovnik, da vzdržuje konstantno temperaturo iztoka iz kotla.

zamot1 Napisal:Ustavte konje! Bolje da se dobimo v gostilni in usekamo debato na to temo. Jaz te stvari gledam drugače. Črpalke in ventili omogočajo da vročo vodo iz peči čimhitreje spravim v zadostni količini do porabnika, eventuelno preko zalogovnika. Če hitrost črpalke moti ta proces je krivda drugje; ali peč ne zmore ali je pa poraba prevelika??
Nad tem se je treba zamislit in iskat rešitv. Sem pristaš termodinamičnega sistema in ga bom preizkusil v živo. Ob izklopljeni elekrtiki bom pač nastavil mešalne (tripotne)ventile tako da bo sistem deloval brez črpalk, peč bo pa delala na ful. Na radiatorjih imam termostatske ventile ki mi tudi sedaj uravnavajo temperature v prostorih, z uravnoteženo nastavitvijo se kar nekaj pozna na ugodju in tudi na porabi dru. V kopalnici je do konca odprt, v garaži pa edn priprt eden pa odprt na ful zaradi izmenjevalca od STČ nad njem itd...
Živi bili pa videli Confusedhock:
LP Tomaž

hitrost črpalke je prvo potrebno prikagoditi moči peči in je pomojem najpomembnejši dejavnik pri kurjenju peči in zalogovnika da sistem deuje pravilno,
še je pretok premajhen imamp premajhen odvzem toplote iz peči in peč lahko kuha
če je prevelik pa peč ne zmore ogreti vode ter imamo premajhno temp v peči
posledično podaljšamo ogrevanje zalogovnika in ne moremo doseči željene temp v peči in zalogovniku

Žerjavar Napisal:
Citat:Črpalke in ventili omogočajo da vročo vodo iz peči čim hitreje spravim v zadostni količini do porabnika,
To je res. Po naslovu in začetnemu prispevku sodeč, pa ogrevalni obtok, dvižni vod, ... ne spada v temo. Kaj naredijo (bi naj) moderatorji s prispevki, ki ne spadajo v temo?

Trenutna debata se je začela, ko sem za dobro razslojevanje v zalogovniku v fazi polnjenja predlagal regulirano črpalko za pretok iz kotla v zalogovnik, da vzdržuje konstantno temperaturo iztoka iz kotla.

dvižni vod je še kako pomemben za dobro razslojevanje v zalogovniku, po mojem mnenju najbolj pomemben dejavnik

Ja peč zakuha če imaš ketnco na Samsonu preveč na kratko naštimano- preverjeno.
Imam podobno rešen dvig povratnega voda z ND3. Tipalo daj v peč ne na cev, v tvojem primeru se črpalka pozno vklopi,tipalo za povratek pa je lahko na cevi, drži se hidravlične in električne vezave ki jo priporoča Seltron za to varianto. Pri ozpadu elektrike ti ventil ostane odprt toliko kot ga je odprla avtomatika -regulacija ND3 in peč veselo lahko dela naprej.
LP Tomaž

Re: segrevanje zalogovnika - temp v peči - jokovot - 23.11.2013

branci
hitrost črpalke je prvo potrebno prikagoditi moči peči in je pomojem najpomembnejši dejavnik pri kurjenju peči in zalogovnika da sistem deuje pravilno

Tako meni deluje imam močno črpalko in kurim na 85°C v zalogovnik 80stopinj in se polni od zgoraj na dol zelo enakomerno. Dva 1000l zalogovnika mi zagreje 3,5 ure in SV in radiatorje.

Tudi ON/OFF na podlagi diference temperatur je regulacija črpalke, sicer bolj groba od PWM vendar dela čisto zadovoljivo.
LP Tomaž

Malo prej me je dedek od žene zapeljal na hiško in sem zakuril v preventivo. Trenutno je bilo v hiški 8-9°C v lesenem delu. V kleti, ki še ni izolirana 1/3 gleda navzven, kjer še ni fasade in izolacije pa je bilo 13°C. V zalogovniku je bilo malo nad 20°C, ker je vso toploto pobralo skozi teden, ker sem nazadnje zakuril pred 10 dnevi in samo en dan je bilo sončno.

V peč sem najprej naložil nekaj iverice, potem late od strehe, ki so bile 1.5 leta na strehi, dokler nisem skončal sončnih kolektorjev, in nekaj lesa od lesenih gajbic-platojčkov. Peč je kar hitro dosegla 53°C in se je črpalka samodejno vklopila in je voda zakrožila po peči. Črpalko sem po vaših predlogih dal na 3 in dvig povratka zaradi smrekovine spustil na 60°C. Iz peči je po pol ure že odvajalo vodo s 78°C. Ko je malenkost pogorelo sem donaložil še nekaj lat in eno desko iz smrekovine. Dimnik sem odprl do konca, ker je plamen malo pojenjal. Ta čas sem šel še odzračit radiatorje in je bilo že v peči 91°C. Potem sem takoj priprl dimno loputo za 60%. Za nekaj minut se je temp v peči spustila z 2°C. Potem sem šel domov na kosilo in pustil peč samo sebi, ker ji že zaupam kako deluje.

Ko bom na hiši cel dan in ponovno zakuril, bom mogoče večkrat donaložil in bolj podrobno opisal kaj se dogaja.

mislim da boš rabil še močnejšo črpalko, pri meni ko kurim na polno,, to pomeni da ko sem zram lahko vrateca za zrak popolnoma odprem in črpalka odvaja temp. dovolj hitro da peč ne more kuhat, temp. v peči mi gre preko 90 ko je v zalogovniku na vrhu 85 in več

Črpalka je na 2 dovolj močna za eno nalaganje v peči, Če želim dolagat za daljše korjenje bom imel na 3 hitrosti. Bom pa še dodatno predelal dimne kanale v peči, mogoče celo v kakšen labirint, da še bolj krožijo dimni plini po peči. Po vsej verjetnosti bom peč predela tako, da bom lahko nalagal samo 1/2 peči in imel tako potem mogoče tudi 1/2 moči peči, kar bo še vedno 20kW in bo še vedno to veliki višek energije, ki jo bom pač potreboval.

Pač zastonj peči se ni za odreči.