PodSvojoStreho.net
Ogrevanje s peleti - poraba peletov - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Ogrevanje s peleti - poraba peletov (/showthread.php?tid=11450)

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - peterkova - 11.1.2013

Jaz sem s kurjavo pričel 17. 9. in sem do sedaj pokuril 195 vreč enerlesovih pelet. Približno 1,7 vreče na dan. Imam Pellsona X3 in ogrevam približno 150 m2, hiša je stara, delno obnovljena, okna PVC. Temperatura v hiši je 22/20, sem pa iz Notranjske.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - đozo - 12.1.2013

Od novembra .... 2m drv,1t pelet...160km ,srednje izol...21st...pon.-pet. od 7-14 off
valher dkp 25kw

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - zivko108 - 12.1.2013

Mene pa zanima, glede na to, da imamo na gorilucu možnost nastavitve 6ih intervalov dnevno na timerju, kako to prakticirate?
Je mogoče kdo primerjal porabo peletov pri delovanju 24/7 in pri delovanju z izklopi gorilca v različnih delih dneva?
Je smiselno ponoči, ko ne potrebuješ toliko toplote, na primer od 23:00-3:00 izklopit gorilec, ali je potem poraba zaradi ponovnega segrevanja prevelika?

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - geosynth - 12.1.2013

zivko108 Napisal:Mene pa zanima, glede na to, da imamo na gorilucu možnost nastavitve 6ih intervalov dnevno na timerju, kako to prakticirate?
Je mogoče kdo primerjal porabo peletov pri delovanju 24/7 in pri delovanju z izklopi gorilca v različnih delih dneva?
Je smiselno ponoči, ko ne potrebuješ toliko toplote, na primer od 23:00-3:00 izklopit gorilec, ali je potem poraba zaradi ponovnega segrevanja prevelika?

večja kot je temperaturna razlika v stavbi in zunanjosto, večje so izgube.
če to razliko vzdržuješ z nenehnim delovanjem kotla, je za to potreben tudi energent, ki se porablja na uro delovanja.
torej, če bi rad varčeval z energentom, to dosežeš z mirovanjem kotla Smile več kot miruje, manj boš potrošil.
segrevanje prostora pa najhitreje poteka pri najmanjši temperaturni razliki, ko se ta viša se tudi doseganje želene temperature podaljša.

P.S
v januarju je pri nas poraba 15 kg peletov/dan
program je nastavljen; zjutraj je zagon kotla ob 6.00 (temp. 18,5°) do 8.00 (22°)
še ob 11.00 (približno iz 20° na 22°) če je potrebno še kakšen naknadni ročni vklop za dogrevanje.
ob 18.00 do 20.00 in
še ob 22.00 do 23.00 na 22°
zjutraj se ohladi do 18°

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - MI2 - 12.1.2013

Citat:geosynth
večja kot je temperaturna razlika v stavbi in zunanjosto, večje so izgube.
Drži.
Res je pa tudi da, manjša je temperaturna razlika v stavbi in zunanjostjo, slabši je izkoristek peči.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - CdeS - 12.1.2013

zivko108 Napisal:Mene pa zanima, glede na to, da imamo na gorilucu možnost nastavitve 6ih intervalov dnevno na timerju, kako to prakticirate?

Meni so svetovali, da peletni kotel (10-30kW) celotno ogrevalno sezono deluje - torej je ves čas ogret.

Privarčuješ lahko s tem, da ponoči znižaš temperaturo v prostorih (s sobnim termostatom in/ali nočnim programom), vendar ne preveč - potem moraš to razliko zjutraj nadoknaditi...
Pri varčevanju pomagajo še termostatski ventili - da nastaviš temp. za vsak prostor posebej, priporočljiva je še frekvenčno regulirana črpalka (Grundfos Alpha2, Wilo ipd.), ki znižuje porabo glede na tlak v sistemu (med ca. 5 in 22W)...

Za ca. 200m2 porabimo 1tono na mesec, prej smo porabili 3.000+ litrov KO na zimo, s tem da imamo še dodaten kamin - brez kamina je bila poraba tudi 4.000!

To o nadoknaditi razliko ali ogrevati ves čas, ali bojler izklopiti ali naj bo skoz ON in naj dogreva.

Nekega večera je bil povabljen priznan fizik inštituta Jožef Štefan v dnevniku na prvem in poda kratek odgovor na to vprašanje.

Citat:Citat:
Jaz si vodo za čaj segrejem takrat ko si zaželim čaj, ali si vi ves čas ogrevate vodo za čaj?

Glejte sem črpalkar s pečjo in bi vas rad pripeljal, da sami odkrijete kaj je najbolje.
1.Peč ima nek deklariran izkoristek. 2.To vsi vemo ampak ali mislite, da je proizvajalec podatke o tem izkoristku objavil pri vseh možnih temperaturah obratovanja peči? 3.Ali je proizvajalec vzel povprečje vseh dobljenih teh zgoraj omenjenih podatkov?
Če ste do sedaj odgovorili Da, Ne in Ne. potem berite naprej.

Proizvajalec ali najeti inštitut je opravil testiranje po priporočilih proizvajalca.
Podatke je izmeril v različnih fazah delovanja! Objavil bo tiste, ki so najboljši, ker ga k temu zavezuje ekonomska logika.

Torej deklarirana moč in izkoristek neke peči imata točno določene pogoje, da se to doseže.
Koliko časa pa naše peči delajo v teh točno določenih pogojih?
Če peč deluje ves čas in odvzema toplote v dvižni vod praktično ni potem ni smotrno da bi ogrevanje bilo vključeno, ker se peč ohlaja skozi dimnik in v kurilnico.

Torej ko hočem čaj si zagrejem vodo je odgovor.

OK da ne dolgotvezim naj še malo podkurim, ker vem da se bodo mnenja o tem zelo kresala.

Zgoraj omenjena peč (pač ena, katerakoli) brez zalogovnika, bo na letni ravni dosegala 50 do 75 % izkoristek samo zaradi zgoraj zapisanega.
(včasih 95 % včasih pa 45 %)
Koliko časa imamo v SLO prehodno obdobje in koliko tisto pravo zimo?

Res pa je da se bo udobje bivanja med nočno in dnevno temperaturnim režimom zaradi takšnega varčevanja nekoliko zmanjšalo.

Torej če peči dovolim da odda svojo toploto v dvižni vod in se šele potem spet vklopi gorilec na pelete ali olje ali naložim drva bo peč spet imela potencial, da doseže tisti procent izkoristka, ki je blizu deklariranega.

@peterkova dosedaj si torej porabil =14332 kW
@đozo porabil cca =8500 kW
MI2 porabil cca 1800 kW x (3,3 COP)=5940 kW

Hiše imajo skoraj enako 145-160 m2 so stare in delno ali v celoti obnovljene ogrevamo na 20/22 vsi, skratka podobne.
Jaz ogrevam na TČ in zato nimam neposrednih izgub izgorevanja skozi dimnik.
Torej đozo glede na navedeno deluje tvoja peč povprečno z 70 % izkoristkom, kaj lahko narediš še, da boš dosegel deklariranih 95 % pa je drugo vprašanje.
Zalogovnik bi prinesel kar nekaj +%.

Ker pa vsi vedno merimo tudi ekonomsko pa se žal to "še" ne izplača.

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 12.1.2013

Fizik se naj malo poglobi v ogrevanje pa bo prišel do drugih spoznanj ,ker je razlika segrevat lonec čaja ali pa celi kotel pri tem se še pa bivalni prostori ohladijo pri tem pa se ustvarja vlaga,za zidove je pomebno da imajo vedno neko akomolacijo ki pa jo dosežemo z rednim ogrevanjem,seveda je pa tu zelo pomebna izolacija objekta.

@MI2
Kot prvo - kljub vsemu spoštovanju do IJS ne moreš primerjati segrevanja vode za čaj in centralnega ogrevanja objekta. Da še malo nadaljujem - tudi za segrevanje espresso kave rabimo toplo vodo oz. paro, in v vseh kavarnah imajo stroj za espresso prižgan ves čas, ga ne ugašajo Wink

Glede večjega izkoristka kotlov na pelete z dodatnim zalogovnikom se pogojno strinjam - in sicer, če ima zalogovnik boljšo izolacijo kot kotel (ker prav tako nekaj izgub ima skozi stene) in če ima kotel res slab izkoristek na zmanjšani modulaciji. Prav tako se pri modernih kotlih ob izklopu zaprejo lopute - to pomeni, da se takrat kotel ne ohlaja skozi dimnik.

To je samo moje mnenje, vendar iz izkušenj (še iz časa KO) lahko rečem, da če čez dan podhladiš hišo, zvečer porabiš enako ali še več energije, ker imaš "podhlajene" stene, se tudi takrat, ko imaš tople radiatorje, zdi, da je v prostoru hladneje.

Zagotovo pa dobra izolacija + okna vedno pozitivno vplivajo na manjšo porabo. Nekateri pozabljajo na izgube skozi ostrešje, ki so včasih veliko večje, kot skozi stene.

Po mojih trenutnih "primerjalnih izračunih" bo prihranek peleti proti KO za celotno sezono vsaj 45%. Upam, da bo razmerje še boljše, ker pri starem kotlu nismo imeli zunanjega tipala za krmiljenje MV, tudi temperature v kurilnici so bile veliko višje (zdaj imamo 18 st. C.).

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - geosynth - 12.1.2013

CdeS Napisal:Kot prvo - kljub vsemu spoštovanju do IJS ne moreš primerjati segrevanja vode za čaj in centralnega ogrevanja objekta. Da še malo nadaljujem - tudi za segrevanje espresso kave rabimo toplo vodo oz. paro, in v vseh kavarnah imajo stroj za espresso prižgan ves čas, ga ne ugašajo

lahko greš na kavo in čakaš 1 uro, da se stroj segreje za izdelek, ki ga plačaš 250 bivših sit.
zakaj izklapljajo fritezo?? peč za pice pa kurijo...?

jani65 Napisal:Fizik se naj malo poglobi v ogrevanje pa bo prišel do drugih spoznanj

ampak za nekatere tu zakoni termodinamike ne veljajo več, iz tehnike delate filozofijo,
poglejte si nekaj osnovnih enačb in si razjasnite to področje, kaj kakšen faktor pomeni v procesu.
več časa ko vzdržujemo večjo temperaturno razliko med stanovanjem in okolico, več goriva potrošimo. več časa ko kotel miruje, manj potrošimo, še posebej pri peletih je to opazno, ko imamo cikle delovanja. kaj pa delamo s segrevanjem???? nadomeščamo prehod toplote (toplotne izgube) iz višje proti nižji, v okolico. tudi če kuhaš čaj trošiš energijo, če ga vzdržuješ skozi cel dan toplega toliko več, kot če ga pogreješ na obroke. računajte si Wink

mislim, da je vsem cilj čim večji prihranek na gorivu in ne vzdrževanje udobnosti med 22° in 23° vseh 24ur

pa še to .. v inženirstvu velja
better be approximately right than precisely wrong
(tu se lahko igrate z vašimi nazivnimi izkoristki, močmi, izgubami, faktorji prevodnosti, kalorijami....)

Strinjam se, da kotel najmanj porabi, ko je ugasnjen. Torej bunde gor, pa brez ogrevanja Wink

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - jani65 - 12.1.2013

Ko sem ogreval na olje sem porabil 2200l za teparaturo stanovanja podnevi 21/19 ponoči, kotel non stop vklopljen navadna fasada,180m2.Znanci pa 1600l za ogrevanje od 16 ure do 22 ure,ogrevajo 110m2 ,izolacijska fasada.Posledica tega je kondenz na oknih pa še ponekod črne vogale.
Zato ne mislim spreminjat načina ogrevanja tudi zdaj ko ogrevam na pelete ,poraba 2400kg od 10.10.12 kotel CM 20KW

Re: Ogrevanje s peleti - poraba peletov - andro63 - 12.1.2013

Tkole k prebiram tole se mi zdi, da bojo tisti, ki so vgradili TČ morali še malo v državni proračun nakazat takšne prihranke imajo, mi peletarji pa smo res eni bedaki ker smo se za tako ogrevanje odločili pa nč hudga sej vseen mal pršparamo a ne, bomo pa vidl drug teden ko bodo temperature spet bolj zimske
Se mi zdi da bomo mel mi mal višje TDP vsekakor pa se bo na drugi strani govorilo o velikem število defrostov me prav zanima kolk jih bo tistih, ki se bodo sam na TČ ogreval. Mi se bomo sigurno sam na pelete

V našem primeru je bila investicija ogrevanja na pelete proti TČ ravno 1:2, še vedno se ugodno grejemo (45-50% ceneje kot na KO), za razliko pa lahko skoraj 4 leta kupujemo pelete.
In čez 5 let bodo TČ še boljše, cenejše, zmogljivejše... upam Wink