![]() |
|
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630) Strani:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
|
Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 14.12.2017 Meni se pa zdi polinkan članek zelo dober in dost uredu predstavi probleme, ki jih je treba rešit. Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 14.12.2017 Če danes premožnemu mal pomagamo kupit drag Evijakl, bo na račun hitrejšega razvoja pojutrišnjem Evijakl dosegljiv tudi manj premožnemu. Komur ne bo dosegljiv EV, mu bo pa dosegljivo fosilno gorivo. V nasprotnem: premožen si bo še vedno zlahka kupil 3 x dražjo nafto, manj premožen bo pa parkiral staro dizel kanto in šel peš. ... Hodit je zdravo. Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 14.12.2017 Če mal bluzim še jest. :mrgreen: Zdej - po moje poznavanju stroke, gre stvar nekako takole; So neki visokonapetostni daljnovodi, po katerih plava štrom. Potem ima nek kraj ( vem za Vrhniko ) neko TRP - menda je to transformatorska razdelilna postaja. Od tam pa gre štromćek po kablčku ali po žičkah na manjše trafo postaje. Od tam spet kabelčki ali žičke do končnih porabnikov. In stvar dela in funkcionira - dokler žled ali veter ne sesujeta vodnikov. In dela, dokler kakšen od uporabnikov ne priklaplja na lajtunge nekih blaznih mašin, ki imajo velik zagonski ali obratovalni tok. Potek dogodkov v vizionarki perspektivi. Jasno da bomo hoteli biti vsi napredni in vsi bomo šli s tokom časa in napredka ter razvoja v svetlo EV prihodnost. 99% bodočih uporabnikov EV, pač NE BRIGA omrežje, pa kabli in žice. Pošteno rečeno MENE TUDI NE! :mrgreen: Kupim pa EV, ki mi USTREZA in HOČEM ga uporabljati za vsakodnevne potrebe. Pika, amen šlus, konec debate. Zato sem ga kupil in ni več pardona! Trenutno za potrebe transporta zavijem na PETROL po 45litrov 95 oktanskega šnopsa. Ko bo pred hišo EV, ga bom tankal kar doma. Tako bom delal jest, pa sosed in drugi sosed in skratka veliko nas. Zdej kdaj bo kdo ušaltu svoj EV v štekdozo - mi dol visi. Verjetno takrat, ko bo treba baterijo filat. Ura, del dneva ali noči ...... to me sploh ne briga. Me ne sme. In bo sistem kolapsiral? Verjetno bo. Ker tisti ta mali končni trafoti ne bodo več primerni. In sledi obisk pristojnega Elektra. Predvidevam. Dragi moji - trafo je fuč, treba je novega postaviti, to pa stane tolk pa tolk. Vadi pare! OK. Smo rešil probčem od traflčka do moje štekdoze. :lol: Sledi faza 2. Od TRP do mojga traflčka so tudi žičke ( ta stare ) mal švoh. Je treba zamenjat tut to. Vadi pare! OK. Takole laično razmišljanje - "zidarja", ki bo ko bo "penzič" in ker je EKO osveščen, na stara leta fural EV-ja. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 14.12.2017 DELPHI Napisal:10 penzičev, ki ugasujejo ledice, se bo zdaj vsak dan usedlo v nove EVje in se trajbalo širom naše domovine, pa i šire, da bodo ja do konca spraznili tavelike Tesline baterije. Potem se bodo pa s telefoni sinhronizirali in jih v istem hipu, vsi naenkrat uštekali, pazi zdaj, ne v šukote, ampak v 22kW - zakaj, veš samo ti.Čestitam. Za razlike od tebe, so zaradi moje novogradnje menjali komplet kabel (menjava žic za kabel) in TOČNO vem, kaj in za kakšno moč so potegnil do mene in naprej. Ja, ste super pametni. Imeli bomo pametne polnilce. Se pravi, priletel bom na pumpo v Mariboru (180 km do doma) s prazno baterijo in ga priheftal na 100 kW supercharger. Grem za eno uro (bo dovolj đusa do doma in nazaj; no ja, skoraj) na maca in kofe. Pridem nazaj in ugotovim, da mi je pametno polnil s 5 kW, ker je pač toliko trenutno na voljo, ker je v okolici priheftanih še par sto, tisoč drugih. Divota. Malo bo premalo do naslednje pumpe. Re: Moja vizija električne mobilnosti - papez46 - 14.12.2017 janipapillon Napisal:Če danes premožnemu mal pomagamo kupit drag Evijakl, bo na račun hitrejšega razvoja pojutrišnjem Evijakl dosegljiv tudi manj premožnemu. Komur ne bo dosegljiv EV, mu bo pa dosegljivo fosilno gorivo. V nasprotnem: premožen si bo še vedno zlahka kupil 3 x dražjo nafto, manj premožen bo pa parkiral staro dizel kanto in šel peš. In pridemo spet sem: :lol: :lol: :lol: Ali v najboljšem primeru sem; :lol: :lol: Ja, kolesarjenje in peš hoja je vsekakor zdrava stvar. Na ta način se bodo zmanjšale čakalne dobe v zdravstvu, veliko manj bo srčno-žilnih bolezni in infarktov. Se pa bojim, da se bo potem podražil PIR! Ker moje mišice tut morjo neki skurt na 100km poti. :lol: :lol: Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 14.12.2017 Al bo, ampak za mano. Novi Blade runner pravi da 2049. Stari Blade je rekel, da bo vse drugače že 2019, ampak kaj dosti ne bo. Re: Moja vizija električne mobilnosti - Gasper123 - 14.12.2017 Fery Napisal:Se pravi 10 bajt, z nazivno močjo 200 kW, kuri mogoče 10 kW. Ali pa še to ne. V najslabšem primeru skoči konična poraba do 50 kW, več zagotovo ne. Ponoči pa te bajte kurijo koliko? Blizu 0? 10 avtov lahko normalno filaš na 3 kW polnilcu čez celo noč, tako bo teh 10 bajt kurilo samo 30 kW in ne 200 kW. Se pa strinjam, v prihodnje bo veliko več treba plačati za moč kot pa za samo energijo, tako se bo treba ali prilagoditi (počasno polnjenje) ali pa plačati več in iz tega naslova se bo dalo tudi marsikaj zgraditi. Pa morda še malo vizije, recimo hidroelektrarna Moste tik ob avtocesti blizu Jesenic ima nazivno moč 21 MW, ko imaš dovolj velik vozni park EV, se jim bo splačalo narediti privat polnilnico in tako bodo lepo kasirali tranzitnemu prometu, moči imajo dovolj za 30-60 hitrih 350 kW polnilnic, EV boš tako natankal v 15 minutah za naslednjih 400 km. Ja vizija, vizija ... Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 14.12.2017 bvs Napisal:@bozgom, vse bo isto. Elektrika ne bo nič boljša, bo pa dražja, to vemo že sedaj.Kaj pretiravam s cenami? Telekomov paket modri in 4 x naročnina mobilni od 20...25€ (odvisno od paketa). Ko bo mularija odrasla in šla na svoje bo pa strošek za telefonijo okrog 40 €. Zaposlen pa nisem v nobeni državni firmi ali državni službi. Delam v gospodarstvu. Pojem reven je pa precej elastičen. Nekje že z dvema $ na dan spadaš med premožne, drugje pa te tudi 100 $ na dan ne dvignejo s praga revščine. Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 14.12.2017 Fery Napisal:Čestitam. Za razlike od tebe, so zaradi moje novogradnje menjali komplet kabel (menjava žic za kabel) in TOČNO vem, kaj in za kakšno moč so potegnil do mene in naprej. Vidiš, tebi so, upam, da ne tudi za moj denar menjali kabel. Jaz sem moral pa sam s svojim krampom in svojimi rokami skopat graben, notri položit svoj kabel in ga seveda zasut, potem so šele prišli fantje EL naredit priklop. Da sem ga odstopil tudi sosedu, mi bo še prekleto žal, ko se bova kregala, kdo se bo zjutraj peljal in kdo bo šel peš v dolino. Puno sereš, pardon pričaš, a malo toga kažeš. Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 14.12.2017 Fery Napisal:... priletel bom na pumpo v Mariboru (180 km do doma) s prazno baterijo in ga priheftal na 100 kW supercharger. Grem za eno uro (bo dovolj đusa do doma in nazaj; no ja, skoraj) na maca in kofe. ...Neeee Fery. Prletiš na pumpo in tankaš poceni nafto. Ta je še vedno poceni, ker se že kar nekaj njih fura na drugačen džus in ni panike, da bo nafte tok kmal nehal manjkat. Generacijo kasneje mali Ferči, ki je prevzel obrt prleti, ma ne, avto ga sam zapelje k robotu in medtem ko on tipka post za forum "pod svojo streho" mu le ta zamenja baterijo v krajšem času, kot midva danes točiva. Re: Moja vizija električne mobilnosti - temp - 14.12.2017 20 do 25 eur plačevati telekomu ni ravno modro. Očitno te res denar tišči .) Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 14.12.2017 bozgom Napisal:bvs Napisal:@bozgom, vse bo isto. Elektrika ne bo nič boljša, bo pa dražja, to vemo že sedaj.Kaj pretiravam s cenami? Telekomov paket modri in 4 x naročnina mobilni od 20...25€ (odvisno od paketa). Ko bo mularija odrasla in šla na svoje bo pa strošek za telefonijo okrog 40 €. Ne bom se spuščal v debato, vendar jaz imam primerljive pakete za mnogo manj denarja. Očitno denar pri vas ni problem, zato se ne sekiraj :wink: . Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 14.12.2017 DELPHI Napisal:Jest kopal od soseda do nas in sosedu primaknil € za njegov minuli vložek.Fery Napisal:Čestitam. Za razlike od tebe, so zaradi moje novogradnje menjali komplet kabel (menjava žic za kabel) in TOČNO vem, kaj in za kakšno moč so potegnil do mene in naprej. On ma 3x25. Mi 3x20. @Papež Kva maš pa ti za ene cverne pod zemlo da boš moral menjat če si TČ al pa EV omisliš? Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 14.12.2017 janipapillon Napisal:Generacijo kasneje mali Ferči, ki je prevzel obrt prleti, ma ne, avto ga sam zapelje k robotu in medtem ko on tipka post za forum "pod svojo streho" mu le ta zamenja baterijo v krajšem času, kot midva danes točiva.E, to može. Nimam nič proti. Lahko že meni takšnega naredijo. Itak pa sem napisal, da mora biti naslednji avto (še vedno arabec) vsaj toliko usposobljen za vožnjo, da bom lahko guglau ta cajt, ko se vozim oz. on vozi za kadavri po AC. Ko je pred mano frei, mu seveda ne bom zaupal. Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 14.12.2017 janipapillon Napisal:Fery Napisal:... priletel bom na pumpo v Mariboru (180 km do doma) s prazno baterijo in ga priheftal na 100 kW supercharger. Grem za eno uro (bo dovolj đusa do doma in nazaj; no ja, skoraj) na maca in kofe. ...Neeee Fery. Prletiš na pumpo in tankaš poceni nafto. Ta je še vedno poceni, ker se že kar nekaj njih fura na drugačen džus in ni panike, da bo nafte tok kmal nehal manjkat. Ha ![]() Pa mali McFery bo po prevzemu firme fotru razložil, da bi lahko že malce posodobili tale okna, dal notri malček štromarije (pametna okna pa to) ne bi škodilo, saj da novodobne družine žele to z Iphone-i 21. generacije odpirat. Ata mu bo seveda razložil, da za to pa res ni nobene potrebe, saj se okna lepo prodajajo, promet iz leta v leto raste; mali se pritoži ampak foter, EBITDA je pa tak tak, bi midva to malce dvignila. Potem bo še malce ropotalo med Fery Sr in Mc Fery, nato se bo stari odločil, da gre lepo uživat penzion, omislil si bo enega ZOEja 5. generacija, mulc pa bo firmo razvil v top 3 v SLO....vedno pošteno hvaležen fotru, da mu je zapustil firmo z relativno nisko zadolženostjo in zdravim potencialom za nadaljni razvoj. Tako nekako jaz vidim prehod Feryja na EV. Drgač pa verjamem, da ne bo šlo
|