PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 13.12.2017

Zeleno je IN Smile. Ali bomo zmogli :? ?:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.delo.si/gospodarstvo/infrastruktura/elektroenergetika-prihodnosti-ndash-kako-kdaj-in-za-koliko-denarja.html">http://www.delo.si/gospodarstvo/infrast ... narja.html</a><!-- m -->

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 13.12.2017

Dinozaver, kaj češ.
Enako kot direktor ELES-a, ki je zadnjič rekel, da bo komplet kablovina klecnila.

Bolelo bo. In medtem, ko mi sami sebe jebemo s stroški zelenila, ostali svet mirno svinja dalje in išče najcenejše variante.
Mi pa se čohamo po bučah in za nekonkurenčnost krivimo dragega delavca, ki ima plačo pod minimalno. In to se bo samo še potenciralo. Zeleni stroški gor, plače, primerjalno, dol. Elite (kamor prištevamo tudi brezdelno in kradljivo politiko) to niti ne boli, niti ne gane.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 13.12.2017

A pa je kdo prebral ta članek natančno?
Je več kot očitno, da ga je pisal nekdo, ki je apriori proti vsem spremembam.

Samo par točk v razmislek:
1. Navaja strukturo SLO Vs DE. Kaj pa CH, AT, cela vrsta držav pravzaprav je zlged tudi nam lahko. Zakaj torej ravno DE? Zato, da lahko utemeljuje svojo tezo.
2. niti vira, ki ga sam navaja ne zna prebrat (omenja, da podatkov za 2016 ni). Looser. Samo scroll down je potreben.
3. omenja BDP v kontekstu, ki ga več kot očitno ne razume. Gre za osnove (ampak res osnove) ekonomije,
4. da se v preračun o porabi ne spuščam, sicer omeni mejne vrednosti pa vendar mu um ne seže dovolj daleč, da so države (razvite) na to vprašanje že dodobra odgovorile z variabilami, pametnim omrežjem (fleksibilnimi tarifami če hočete).

Bo moral malce v svet, pa koga kaj povprašat, če že njemu ne kapne.

Sram bi me bilo, da bi tako delo dal od sebe v takem časopisu.

Edino, s čimer se strinjam je popolnoma zadnji odstavek. Vse prevečkrat enostavno kopiramo.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Merlin1 - 13.12.2017

Ta ki je napisal ta članek je verjetno bolj kredibilen na tem področju kot ti Wink. Je vsaj energetik. Predvidevam, da je operiral, z dejanskimi Slovenskimi trenutnimi razmerami.
Podatke pa so verjetno priskrbeli dispečerji. Četudi zanemarimo finančne številke (katere te najbolj motijo), ostane problem, distribucije, in proizvodnje....... el. energije.

O pametnih omrežjih pa imam enako mnenje, kot o pametnih hišah, ki so vse prej kot pametne Smile.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 13.12.2017

Obstaja cela vrsta energetikov, ki pa mu ravno nasprotujejo in so v evropskem prostoru precej bolj kredibilni, prepoznavni. Kako je bil en slovenski energetik obdelan na pomembnem dogodku, sem pa tudi že pisal, mislim da v tej temi. Ne moti mene, če ti živiš v enem prejšnjem svetu oz. nočeš spregledati, dejstva so pa pač taka.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Merlin1 - 13.12.2017

Problem, pa je da se obešaš na neka druga mnenja in ne na svojega. Ali se na področje energetike ne spoznaš ali pa imaš kakšne drugačne interese. In če že temu kontriraš, kontriraj članku argumentirano z dejanskimi številkami (fizikalnimi enotami), denar me ne zanima.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - gape - 13.12.2017

Dinozaver? Ne vem no, bolj se mi zdi po naše "prizemljen", kar v njegovem kontekstu in njegove službe ne vidim kot slabo. Večino kart in faktov, je v svoji karizmi dal na mizo. Ker ta sistem je sistem tankerja, in tega res ne moreš obračat kot se vrti Hirscher med vratci.

Izračunom prav verjetno, ni za oporekati.. Prepoved grelcev, ev-jev, tč, omejevanje porabe... Malo morgen, tega ustavili ne bomo.

Drek je pa v mojih očeh to, ker smetano posla poberejo multinaci firme+posredniki, mi se pa tolažimo s kovinskimi, inštalaterskimi, krovskimi in drugimi zaključnimi obvezno podizvajalskimi jebami, potem imaš pa to, kar je Fery napisal, da za: "nekonkurenčnost krivimo dragega delavca, ki ima plačo pod minimalno".

A smo zreli za kaj več?

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 14.12.2017

gape
Omejevanje elektrike se marsikje vrši že danes. Ko npr, hočeš večjo odjemno moč in ti distributer reče njet. A to ni omejevanje že danes. Ali pa ko (bo?) kriza z dobavo el.energije (se je že tudi dogajalo in se bo še), ko ti distributer spet da tisti njegov njet in ti enostavno odklopi štrom. In kaj potem pomaga tvoj stavek: "Prepoved grelcev, ev-jev, tč, omejevanje porabe... Malo morgen, tega ustavili ne bomo." Malo morgen reče distributer, ti (pa jaz tudi) se ob tem lahko iz čiste jeze mečeš (mečeva) po tleh. Tole kar sem napisal niso pravljice za lahko noč ampak se te stvari lahko tudi zgodijo. Ne trdim, da se bodo, niti si tega najmanj želim. Vendar so opcija.

Vsekakor smo zreli za kaj več. Upam.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 14.12.2017

Merlin1 Napisal:Problem, pa je da se obešaš na neka druga mnenja in ne na svojega. Ali se na področje energetike ne spoznaš ali pa imaš kakšne drugačne interese. In če že temu kontriraš, kontriraj članku argumentirano z dejanskimi številkami (fizikalnimi enotami), denar me ne zanima.

Motiš se. Svoje mnenje si zoblikujem z svojim znanjem, ki pa je agregat različnih virov. Tako da tega mi pa res ne moreš očitati. Me pa zanima s kolikimi podatki si ti postregel? Poleg tega nisi niti ene izmed zgoraj omenjenih točk demantiral. Le tako na splošno se nekaj piše...

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 14.12.2017

Merlin1 Napisal:Ta ki je napisal ta članek je verjetno bolj kredibilen na tem področju ...
Le kaj drugega kot želje po več denarja lahko pričakuješ od vodilnega v energetiki? Le kateri uradnik pri "zdravi pameti" bi kadarkoli dejal, da ima dovolj denarja? In kateri uradnik ne bi takoj iz rokava iztresel tisoč in en bolj ali manj verjeten razlog, zakaj več denarja potrebuje?

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 14.12.2017

Bozgom, ti si točno kaj po zanimanju?
Gledanje v kristalno kuglo lahko izpustiš?

Verjetno je vaš problem percepcija, s katero gledate na vse skupaj. Sami sebe tolažite, da bo že nekako. Dokler je v Ljubljani 5 EV in v vsaki vasi eden.
Dajte malo širše pogledati, danes zjutraj recimo 10 in več kilometrsko kolono, ki se vali v Ljubljano po vsakem kraku. Potem bodo zadeve malo drugačne. Malo zelo drugačne.

Enkrat sem že napisal. Elektro prodaja, tako kot internetni ponudniki, meglo.
Recimo Fery-ju so prodali 20 kW priključek. Če ravno Fery ne pere ali suši cunj, potem (odkar goni kamin) dosega max. porabo 500 W. Ja, 500 W! Cca 20 žarnic po 11 W, hladilnik tistih 200 W, lcd, ko laufa, 120 W, par polnilcev.
Ko se oziram naokrog, 10 hiš okrog mene sami penzionisti, ki še LED luči pridno ugašujejo. Pokurijo še manj.
Se pravi 10 bajt, z nazivno močjo 200 kW, kuri mogoče 10 kW. Ali pa še to ne. V najslabšem primeru skoči konična poraba do 50 kW, več zagotovo ne.

10 kos 22 kW polnilcev? 220 kW. In teh 10 kosov je ravno za našo ulico, če bo šlo po planu gorečnežev. Lažem, še za našo ulico ne, ker sta skoraj pri vsaki bajti 2 avta.
A vi resno mislite, da je v naš zaselek speljan kabel, ki dovoljuje 200 kW (za bajte) + 220 kW (za avte) porabo!? Ne, mi imamo napeljan kabel, ki omogoča 50 kW porabe. Ker več jo niti ne pričakujejo. In tako je povsod. Daljnovodi všteti.

Ko smo imeli žled, so na kolenih prosili, da resnično postopoma prižigamo porabnike, da ne scvre vsega. Štroma je bilo dovolj, žice so druga stvar. Pa so bile, pazi ti to, v glavnem nove.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 14.12.2017

Članek je zelo dober, ker opiše koliko bo zadeva prišla. In menda je jasno, da bomo to plačali odjemalci. To seveda pomeni večji znesek na položnici. Ali smo finančno tako močni, da si to lahko privoščimo je pa že drugo vprašanje. Upam, da zadeve ne zapeljejo tako daleč, da si revni sloj ne bo več mogel privoščiti elektrike, za bogate se tako ali tako ni za bati. Ti se vedno znajdejo.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bozgom - 14.12.2017

Elektrika me stane tam 53€/mesec. Internet me stane tam 70 €/mesec. Mobilna telefonija me stane tam 84 €/mesec.
Misliš, da se bom najprej odpovedal elektriki, če ne bom zmogel več plačevati računov?

Drugače pa, že sedaj plačujemo več za razne prispevke kot za samo električno energijo. Kaj se s tem denarjem, če odmislimo bajne plače in bonitete v energetiki, naredi pa ni nikjer nič za videti. Tako da bo celoten račun za elektriko zares višji, če pa se bo s tem naredilo vsaj "p" od pametnih omrežij pa je toliko verjetno, kot bi višja RTV naročnina izboljšala program nacionalke ali višji prispevki skrajšali čakalne vrste v zdravstvu ali izboljšalo šolstvo.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - bvs - 14.12.2017

@bozgom, vse bo isto. Elektrika ne bo nič boljša, bo pa dražja, to vemo že sedaj.
Pri cenah mobilne telefonije in interneta pa precej pretiravaš. Nekako se mi dozdeva, da ti kaplje v lonček iz področja, ki ga vneto zagovarjaš. Sicer pa je iz zgornjih zneskov razvidno, da ne spadaš v področje revnih in zate to ne bo problem.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 14.12.2017

Fery Napisal:Ko se oziram naokrog, 10 hiš okrog mene sami penzionisti, ki še LED luči pridno ugašujejo. Pokurijo še manj.
Se pravi 10 bajt, z nazivno močjo 200 kW, kuri mogoče 10 kW. Ali pa še to ne. V najslabšem primeru skoči konična poraba do 50 kW, več zagotovo ne.

10 kos 22 kW polnilcev? 220 kW. In teh 10 kosov je ravno za našo ulico, če bo šlo po planu gorečnežev. Lažem, še za našo ulico ne, ker sta skoraj pri vsaki bajti 2 avta.

10 penzičev, ki ugasujejo ledice, se bo zdaj vsak dan usedlo v nove EVje in se trajbalo širom naše domovine, pa i šire, da bodo ja do konca spraznili tavelike Tesline baterije. Potem se bodo pa s telefoni sinhronizirali in jih v istem hipu, vsi naenkrat uštekali, pazi zdaj, ne v šukote, ampak v 22kW - zakaj, veš samo ti.

Ta model "argumentacije" v Avstriji, kamor se ves čas voziš, poznajo pod izrazom: Milchmädchenrechnung.
Ker si pa sicer geografsko, a bogami i mentalno, bližje Balkanu, te morda celo bolje zadane stara oznaka za takšne kapselne v JNA:
Bit ćeš ti političar!