![]() |
|
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477) |
RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - elektron11 - 14.7.2023 Če si jaz tole pravilno razlagam bom postavko za moč v 1. Bloku, kateri je zame izračunan 4.3kw plačeval 10.96eur mesečno glede na cenik: https://www.podsvojostreho.net/forum/attachment.php?aid=36589 Sedaj imam na priloženem računu postavko za moč 7kw v znesku 5.42eur. Torej dvojna cena za 40% manjšo moč? Poleg tega, kako bodo mesečno obračunavati 1. 2. In 3. Časovni blok? Vsakega 100% kot da izračun ali glede na delež v določenem mesecu? Ali je tarifna postavka za energijo v novem sistemu enaka trenutni omrežnini na računu? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Celjan93 - 14.7.2023 Ja vsak blok 100%. Bosta pa dve sezoni,v vsaki po 4 bloki. Bo pa omrežnina za energijo samo okoli 1c RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 14.7.2023 Je bila debata na SLO-TECH o tem. Pa tudi v študiji so neke cifre. Konice bi se naj upoštevale relativno, glede na čas trajanja v enem letu. Čeprav nikjer v zakonu to eksplicitno ne piše (sam nisem našel). Tako bi naj bila (vsaj na začetku) tista moč, katera je določena za tam, kjer ni 15 min meritev nekje ranga sedanjega stroška. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - elektron11 - 15.7.2023 Oreh, imaš kje pri roki link? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sisekmisek - 17.7.2023 res ne vem kaj je potrebno toliko kompliciranja. Že sedaj plačujem poletno položnico skoraj x2 glede na leto 2021 ob skoraj identični porabi. Ali elektro mafija nima dovolj že s temi podražitvami v zadnjem letu in pol? Sedaj izgleda da bo še dražje s to novo uredbo. Mislim, da bomo kmalu na točki, ko se bodo začeli težki obračuni z trenutno elektro mafijo. Ali bo to na politični sceni, kjer bodo določeni zavohali, da lahko s takim napadom pridobijo zelo dobre politične točke ali pa bo narodu preprosto dovolj in se bodo zgodile ulice. Nekako se mi zdi, da elektro mafija misli, da jim noben nič ne more in da lahko delajo kar želijo, ker je trenutno na oblasti Golob, ki prihaja iz teh krogov. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 17.7.2023 Pa ne zaradi omreznin in "drugih" davkov. Teh trenutno plačuješ manj kot 2021. Zares veselo zna biti 1.1.2024, ko se bodo še regulirane cene sprostile. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fery - 17.7.2023 Medtem pa Krško in ostali dobijo čedalje manj. Služijo fikusi na provizijah, davkih in podobnemu govnu. Tisti, ki dela, je pa idiot, ki mu ostane vse manj. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - sisekmisek - 17.7.2023 Imam občutek, da tisti ki dela ima vedno manj pa ni važno v kateri inudstriji. Posebno v zadnjih 2eh letih. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Celjan93 - 21.7.2023 Sem si izračunal,če bodo cene vsaj približno take kot v študiji,bom na letnem nivoju plačal 326€ več za omrežnino. Upošteval sem dogovorjeno moč,ki so mi jo določili na 8.5kw v vseh blokih. Ogrevam se na Tč in na stehi je sončna elektrarna. Bom pa zagotovo v obdobju ko se ne ogreva zmanjšal dogovorjeno moč na minimum in nekaj privarčeval. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 21.7.2023 Sedaj plačuješ moč 10 kW (pri 3x25A), dogovorjeno moč imaš 8,5 kW, kar je manj od sedanje, katero plačuješ strošek pa bo 5 x višji?! A si prepričan, da si prav računal? Poglej še malce tisto študijo, so v njej tudi podani primeri za različne odjema, pa nikjer ni tako drastičnega povečanja, kar 500% zagotovo je. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 21.7.2023 @Celjan93 za 8,5kW v vseh blokih meni ven vrže 172,63€, ne vem pa ali je to z ali brez DDV. Če je na to še 22% davek, pa pride 210,61€. Če jaz zdaj prav računam tele tarife. Govorim za priključno moč seveda. to je samo za priključno moč, pri omrežnini na prenešeno energijo se pa začne bolj komplicirati. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 24.7.2023 @JaBK Ne vem, kako prideš do svojega rezultata za 8,5 kW (172,63 EUR/leto)? Po študiji EIMV in sliki 6.46 je za letni neting pri 7 kW plačilo omrežnine sedaj 64 EUR/leto. Po novem pa je v študiji predvideno, da bi bilo 121 EUR/leto za 4,62 kW. Če pogledamo sorazmerja, moj izračun pokaže tole: - Sedaj naj bi za 10 kW plačal omrežnino: 64 * 10 / 7 = 91,43 EUR/leto - Po novem bi za 8,5 kW plačal omrežnino: 121 * 8,5 / 4,62 = 222,62 EUR/leto O davku (22%) dvomim, da je vključen v izračune. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 25.7.2023 vzela sem tole tabelo, pa zračunala: https://www.podsvojostreho.net/forum/attachment.php?aid=36589 res pa je, da je to cena samo za omrežnino. a je to vse, a mo treba zraven se OVE+SPTE? Ta postavka ostaja ali ne? RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Caps - 25.7.2023 @JaBK Poskusil sem poenostavljeno poračunati letno omrežnino za moč 8.5 kW po tabeli 10.34, ki jo navajaš iz študije, a ne dobim tvoje vrednosti ampak nekaj višjo - glej prilogo. Torej se najina računa razlikujeta. Seveda, gre le za novo omrežnino za moč po študiji EIMV. Sprašuješ ali bo za zraven še postavka OVE+SPTE. Ne vem. V študiji glede tega navajajo vsaj tole: "Primerjalna analiza nakazuje, da bo po 31. 12. 2023 potrebno shemo spodbud bolj celostno urejati izven domene omrežnine, v kolikor bo stanje na trgu še naprej zahtevalo enakovredno oziroma primerljivo spodbujanje samooskrbe za dosego okoljskih ciljev. ". S tem priznavajo, da so z novimi omrežninami podrli spodbudo za SE, ki jo daje sedanja "letno netirana omrežnina". Vsekakor si bodo udobno postlali - distribucija in drugi. RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 26.7.2023 Kje si dobil 5. tarifo v višji sezoni oziroma a ni tam prav 8 mesecev? jaz sem povzela tole razporeditev blokov: https://zejn.net/b/2023/05/23/nove-tarifne-postavke-za-omreznino/omrezninska_shema.png in zafrknila pri formuli. Sem se zaštrikala, ker imam možnost vpisa za vsako tarifo svojo moč. Namreč meni je že sedaj moj elektro ponudil drugačne moči v različnih blokih. Ne za vse enako... bo takole prav? višja sezona: 4x1T(arifa) + 4x2T + 4x3T + 4x4T nižja sezona: 8x2T + 8x3T + 8x4T + 8x5T torej v tvoji tabeli bi bil 3. stolpec: 4, 12, 12, 12, 8 kar znese še več za 8,5kW... 243,43€. Če seveda sploh prav razumem, kako naj bi se tole računalo. |