![]() |
|
Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peč na trda goriva/polena - modifikacije (/showthread.php?tid=71163) |
Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 27.1.2018 Torej dodal sem še en trak in zdi se kot da kotel sedaj še bolje zadržuje toploto...prav smrdi spet od njega po frišno utečeni peči, tako kot je smrdelo prva dva tedna. Peč nabije temperaturo na 85 in skoraj zapre loputo primarca ...prej je povratni vod skrbel za optimalno delovanje kotla nekje okrog 75-78°C, sedaj pa kar nabije max in tam stoji pri TDP 260°C...res ful hajca s temi turbolatorji. Vprašanje za poznavalce: iz kotla se zdej sliši tako pritajeno ječanje, brnenje, kot da je na meji vretja. To se jasno sliši tudi z treh metrov, najbolj pa je to slišat pri odprtinah samsona in termometra peči...pritisk je 1.4 momentalno, tako da to ni vzrok...me je kr strah da je ne bo razneslo, matr :-O Sej kasneje v gorenju se unese, samo v fazi največjega izgorevanja je to prisotno. Kdo ve kaj bi to bilo? Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - yan1234 - 27.1.2018 Povečaj pretok na obtočni č. Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 27.1.2018 Ja? Če ne bi bilo zalogovnika vmes, bi se mi zdel to tehten argument, tako pa ne vidim povezave... Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Sebek - 27.1.2018 Misli tisto črpalko, katera je montirana med pečjo in zalogovnikom. Če imaš laddomat potem na njem, drugače pa na mešalnem ventilu za varovanje povratka. Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 27.1.2018 Aha, pumpo povratnega voda...ja to bi bilo logično, ja. Sej pravim, kasneje se sistem unese in ta "brum" izgine, v fazi največjega oddajanja toplote kotla se pa to res zdi smiselno. Sicer pa je ta crpalka na 2 stopnji. RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Bajkman - 5.11.2019 Z zanimanjem sem prebral to temo in se nekaj naučil. Recimo kurjenje na vrhu z odgorevanjem. @robertinho123, kapo dol in globok priklon tvojim eksperimentom. - Moj primer, Centrometal EKO-CK-P 25kW kotel, zalogovnik toplote (HT) 1850l, povezano s Seltron WDC20 regulacijo po shemi 414. - Do sedaj sem zakuril spodaj in na ogenj naložil drva. Vedno se je na začetku iz dimnika vil temen dim. Tokrat pa signifikantno manj. - Temperatura povratnega voda je bila nastavljena na 50°C, včeraj sem nastavi na 58°C, Samson regulator pa na 85°C. Kotel se je ustalil na cca 75°C. - Črpalka na povratnem vodu za polnjenje zalogovnika (Wilo Yonos Pico 1-6m, 40W) nastavljena na drugo stopnjo programa "konstantna hitrost". - Kurjenje več ali manj izključno bukova drva, saj jih je ostalo cca 20pm od lanske sezone, ker se je takrat vgradil ta kotel skupaj s Cm Pelet Setom in lansko sezono je delal izključno na pelete. Bukova drva torej stara 2 leti in presušena kot poper. V prehodnem obdobju bom kuril ta drva, skozi januar in do sredine februarja pa normalno pelete. - Skladno s priloženimi navodili sem ob demontaži gorilnika in predelavi na trdo kurivo iz dimovodnih kanalov odstranil vse štiri turbulatorje. - Moč je razbrati, da se splača vgraditi termometer dimnih plinov (TDP), saj je poceni, montaža v lastni režiji preprosta. Na osnovi opazovanja TDP morda nazaj vgraditi kak turbulator, morda celo vse. Tisto kar mene zanima in nisem uspel dobro razbrati iz debate - Kako čim bolje izkoriščati loputo sekundarnega zraka na vratih za nalaganje s ciljem čim bolj ekonomičnega kurjenja (dobrega izkoristka) DO STOPNJE, ko še ne škodi kotlu/dimniku? In sicer za oba "protokola": 1.) z dežuranjem 2.) naložim, zakurim in grem Pri kurjenju s peleti kot razumem, pa naj bi bila ta loputa vedno zaprta? Že v naprej se zahvaljujem za mnenja. Tisto že videno "s tem kotlom se ne da nič" prihranite zase, saj se zavedam kakšen kotel to je.
RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Mrus - 5.12.2019 Prišel sem na idejo, da bi na klasično peč na polena, v dimnik vgradil tipalo dimnih plinov. To tipalo bi potem preko elektronike reguliralo motor, kateri bi odpiral/zapiral loputo za vlek zraka (spodaj pri peči). Se pravi da bi dal ciljno temperaturo 250°C in bi potem elektronika preko lopute zraka nadzorovala, kako hitro gori. Bi bilo kaj takega izvedljivo/pametno?!? RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - csamo001 - 5.12.2019 Zakaj pa ne? Najdi pa dober senzor, ker sem slišal, da zna kakega tudi izpuh peči tudi skurit. Je pa odvisno kam boš dal to tipalo; dejansko v dimnik, ali v dimovodno cev peči, torej med peč in dimnik? Po mojem je bolj smiselno v dimovodno cev. RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Mrus - 5.12.2019 Tipalo bi bilo nameščeno takoj za pečjo, v dimovodni cevi. Bolj razmišljam kje bi dobil elektroniko in da ni predraga seveda. RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - csamo001 - 5.12.2019 Tu bo morda forumaš Hanzi znal kaj pomagat. RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Sebek - 5.12.2019 In kaj bi rad s tem dosegel? Jaz bi raje zraven te peči vgradil en 1000 do 1500l zalogovnik. Z njim se bo peč očistila sama, v radiatorje boš lahko spuščal nižjo temperaturo vode, posledično boš imel bolj konstantno temperaturo v hiši. Sicer pa loputo odpira ter zapira samson na peči. RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Mrus - 5.12.2019 Aja pozabil napisat da imam zraven 3000l zalogovnik in peč eurotherm 35kw RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Sebek - 5.12.2019 Iz tebe je pa res potrebno podatke vleči. Torej bi rad zmanjšal temperaturo dimnih plinov na tem klasičnem kotlu. Ko sem še sam imel podoben kotel sem na toplotne izmenjevalce namestil zaviralce dimnih plinov ali turbulatorje. Poglej malo stare teme, kjer so malo predelali stare ferotermovke. RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Hanzi - 6.12.2019 Csamo, glede elektronike sem mrzel, sem pa prepričan da adruino fanatiki to skupaj zložijo za nekaj 10 evrov in nekaj časa za sestavljanje in programiranje. Eurotherm 25kw je šla na 480C, z lahkoto na 400..... Na police izmenjevalcev najprej naloži neke turbolatorje ki bodo vrteli dimne pline. Za test jih lahko narediš iz navadne odpadne pločevine. Ko sem jih jaz naredil za mojo 25, je šla s težavo preko 300..... Enostavno imajo te stare peči premalo izmenjevalne površine, oziroma dimni plini prehitro zapustijo peč RE: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Mrus - 6.12.2019 Bom probal tudi z turbolatorji. Drugače pa če odprem loputo na polno, sem že imel primer ko je dimovodna cev žarela v temi(videl kako je rdeča) |