PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka ali peč na drva - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka ali peč na drva (/showthread.php?tid=68011)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - janipapillon - 17.1.2017

sašo65 Napisal:C E N A E N E R G E N T A(ELEKTRIKE) [b]NE MORE ZRASTIT V 1-2LET ZA 50%
Škoda, ker mogoče bi bilo pa fajn, da bi v skupno malho od kWh dajal tok kot Nemci in se mal manj zapufaval 8)

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - csamo001 - 17.1.2017

bomber111 Napisal:Csamo moj post ni bil namenjen tebi, ker očitno nisva kompatibilna, zato se raje vzdrži me nagovarjat.

Kaj si ti? Rahlo hendikepiran? Al fejst? Tvoj post ni bil namenjen meni, čeprav si se v celem postu ukvarjal izključno z mano?

Normlano, da nisva kompatibilna, če je vrhunec tvoje debate o cenah energentov ugotovitev, da jaz nimam TČ v kurilnici. Bravo Šerlok.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - alanford - 17.1.2017

Ja, električna energija je pogovorno "javna dobrina" tako, kot so naftni derivati. Torej to ni to. Vsevje samo tržno blago. In danes je verjetnost, da bo cena električne energije v prihodnosti konkretno poskočila taka, kot je bila verjetnost pred 20 leti, da bo poskočila cena naftnih derivatov. Nihče ni verjel, še manj pa vedel. In še danes je tako. Tudi jaz sem premalo pameten. Ne vem, ali naj grem k šlogarci, se preselim na facebook ali naj še naprej tole berem. Ker kristalne krogle nimam, sem tam kjer sem - če bi bil vedež, ne bi bil revež.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Homer - 17.1.2017

Elektrika in naftni derivati sta dva popolnoma ločena svetova v katerih so vplivi na ceno neprimerljivi.
Nafta je tako monopol OPECa in kar se tam odločijo, takšna cena je.
Ravno tako je s plinom.

Proizvodnja elektrike je razpršena v vse države in ni monopola. Že zato ni nekoga, ki diktira ceno. Ker obstoja trg je pač cena odvisna od ponudbe in povpraševanja.

Je pa bistvena razlika med elektriko in in ostalimi energenti v tem, da se jo ne da skladiščiti (pustimo ob strani prečrpovalne elektrarne). To je glavni razlog, da so viški blazno poceni, ali ti celo plačajo da ji porabiš. Z alternativnimi viri so konice viškov še večje.
Resda bo z zaradi električnih avtomobilov večje povpraševanje, a to ne bo čez noč. Do takrat pa bodo naše ogrevalne naprave že odslužile svoje in takrat bomo videli, s čem se bomo ogrevali.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - bomber111 - 17.1.2017

csamo001 Napisal:
bomber111 Napisal:Csamo moj post ni bil namenjen tebi, ker očitno nisva kompatibilna, zato se raje vzdrži me nagovarjat.

Kaj si ti? Rahlo hendikepiran? Al fejst? Tvoj post ni bil namenjen meni, čeprav si se v celem postu ukvarjal izključno z mano?

Normlano, da nisva kompatibilna, če je vrhunec tvoje debate o cenah energentov ugotovitev, da jaz nimam TČ v kurilnici. Bravo Šerlok.

Z vsakim postom bolj utrjuješ moje mnenje in mnenje ostalih o tvojem nivoju komuniciranja, ki ne sodi v javen forum.
Očitno si pač nadintelegenten in nad mojim nivojem :lol:

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - janipapillon - 17.1.2017

Cena EE za nas je nižja od EU povprečja, precej nižja napram v Italiji, Avstriji, Nemčiji. Oni filajo malhho iz katere jemljejo podpore, subvencije ... za nas bodo pa naši potomci obresti finančnemu molznemu stroju plačevali.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - rwasc - 17.1.2017

Homer Napisal:Elektrika in naftni derivati sta dva popolnoma ločena svetova v katerih so vplivi na ceno neprimerljivi.
Ravno tako je s plinom.

Proizvodnja elektrike je razpršena v vse države in ni monopola. Že zato ni nekoga, ki diktira ceno. Ker obstoja trg je pač cena odvisna od ponudbe in povpraševanja.

Je pa bistvena razlika med elektriko in in ostalimi energenti v tem, da se jo ne da skladiščiti (pustimo ob strani prečrpovalne elektrarne). To je glavni razlog, da so viški blazno poceni, ali ti celo plačajo da ji porabiš. Z alternativnimi viri so konice viškov še večje.
Resda bo z zaradi električnih avtomobilov večje povpraševanje, a to ne bo čez noč. Do takrat pa bodo naše ogrevalne naprave že odslužile svoje in takrat bomo videli, s čem se bomo ogrevali.

Je vse povedal. Ostalo lahko preseliste v debato Smile

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Poldee - 17.1.2017

K nimas agregata? ;-)

JaBK Napisal:No, evo... samo da sem prejšnji post odposlala, mi je cela bajta dol padla. na mobilcu dela samo edge, k je prešvoh da bi na Googlu pogledala koliko ima elektro gorenjska telefon. kdo bi mi bukovno lahko takole ugasnu, a? tole me je karma štrafnla za 5 minut, opozorilno...

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - timi11 - 17.1.2017

@bomber

V nastavitvah uporabnika "csamo001"daš na listo nezaželenih in so njegovi posti nevidni.Takoj se izboljša počutje. 8)

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - JaBK - 17.1.2017

Ne, samo pripravljen zanj. Pol krize po žledu se ni bilo, pa se nekako nismo spravili investirati...

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Poldee - 17.1.2017

Jabk: aha, se mi je zdelo da ze mas urejeno, samo rocnega, ne automatic.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - timi11 - 17.1.2017

Bolje investirati v toplozračni kamin :!:

ps: ne poldee. na csamota. bom popravil zgoraj.

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - stepski - 17.1.2017

timi11 Napisal:@bomber

V nastavitvah uporabnika "csamo001"daš na listo nezaželenih in so njegovi posti nevidni.Takoj se izboljša počutje. 8)

Resnica boli.... če lažeš samemu sebi in to pomaga, izvoli... lahko daš tudi mene na listo naželenih... a misliš da se bom kaj sekiral... ne čakaj, samo klikni...

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - Hanzi - 17.1.2017

janipapillon Napisal:
sašo65 Napisal:C E N A E N E R G E N T A(ELEKTRIKE) [b]NE MORE ZRASTIT V 1-2LET ZA 50%
Škoda, ker mogoče bi bilo pa fajn, da bi v skupno malho od kWh dajal tok kot Nemci in se mal manj zapufaval 8)

Mi bi se zapufal za investicije, tudi če bi elektriko plačeval po 2x višji ceni od nemške. Zapufal.bi se za 2x vrednost investicije. Zakaj pa ne če so ugodni krediti. :evil:

Re: Toplotna črpalka ali peč na drva - pametnjakovic - 17.1.2017

Homer Napisal:Elektrika in naftni derivati sta dva popolnoma ločena svetova v katerih so vplivi na ceno neprimerljivi.
Ravno tako je s plinom.

Točno zaradi vsega povedanega bi šla moja stava na to, da se bo cena elektrike dvignila. Delno se sicer s teboj strinjam, ampak da ti pokažem kako bo to v Sloveniji:

- Sončnih celic ne bomo mel noče ker se ne splačajo! sicer pa itak njihova izdelava vzame več energije kot jo dajo v celi življenjski dobi
- Jedrske energije ne bomo imeli ker smo hipsterji, predvsem pa je "10 mrd naložba v elektrarno ki začne dajat elektriko šele čez 15 let" smrt za vse ekonomiste
- Hidroelektrarn na Muri ne bo, ker ne smemo zazidati še zadnje reke, itak pa "so v Evropi presežki elektrike in je to neumno" #saveeuroperivers!
- Vetrnic ne moremo postaviti ker tudi če se vanje ne zaletavajo ptiči, jih pa "mi v Senožečah že naumo gledal!"
- Kaj ti bo kogeneracija na biomaso, če je pa TČ itak cenejša! Tudi za velike stavbe in cela naselja! (zakon o ohranitvi energije pa itak ne velja, kdo še vrjame v to, elektrika itak pride iz nič)

Torej zgradili ne bomo nobene nove elektrarne ker, jebi ga, so vse nesprejemljive. Obenem pa gremo vsi na TČ, vozili se bomo samo na elektriko, elektrika pa bo imela še naprej enako ceno.

Ja seveda.

Potem pa pridemo na realna tla. Štrom mogoče vseen rabmo in en hrček ne more poganjat cele Slovenije!?

- Lignita v Velenju bo zmanjkal, večja kot bo poraba teša, prej ga bo. Lahko ga uvozimo od drugod, ampak potem smo spet izpostavljeni mednarodnemu trgu kot pri nafti.
- Lahko naredimo plinske/oljne elektrarne. Kaj je že tist hakel tem mednarodnim trgom?
- Fuzijske eleketrarne ne bomo imeli ker mora biti ranga 5GW da se splača. Ajde, lahko jo gradimo skupaj s Hrvati, to vemo kako bo šlo.
- Lahko naredimo elektrarne na biomaso? Lahko bi, ampak potencial ni dovolj velik za vse naše apetite.
- Sonce in vetr? Jes, ampak ne za to ceno kot jo mamo zdej. Poleg tega prepričaj ekologe da dovolijo razne absurdno velike sisteme za dolgoročno hrambo energije.

Toliko o tem, kako stabilna in predvidljiva je elektroenergetika. Malce v stilu danyjevih zvezd, ampak vsaj delno v povedanem verjetno lahko prepoznate realno situacijo.

Vse napisano pa, kot je večkrat poudaril csamo, ne pomeni da se (zdaj trenutno) ni smiselno odločiti za TČ. Amortizacija je trenutno tako hitra da lahko na vse moje zgornje pisanje takoj pozabimo. In če je bajta dobro izolirana ti je res vseeno če v peči kuriš bankovce za 5€. Toplo bo, bankrotiral ne boš. Vsi smo zadovoljni ker stvar dela, je komot in boli nas k*.
Definitivno pa zgoraj napisano pomeni, da so navedbe o stabilnosti cen električne energije približno tako resne kot da "je kredit v švicarskih frankih izredno varna naložba".