PodSvojoStreho.net
Vaillant TČ - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Vaillant TČ (/showthread.php?tid=67935)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Re: Vaillant TČ - sassapo - 15.1.2018

ne, hočem samo prikazati, da je za življensko dobo bolj pomembno št. obratovalnih ur kot vklopov. Sicer je pa kompresor tako zadnja stvar, ki bo crkla. Če je vse pravilno narejeno in dimenzionirano, crkne vse drugo v TČ prej kot kompresor

Re: Vaillant TČ - Energetik81 - 15.1.2018

Torej je po tvojem vseeno bolje, da se v prehodnem obdobju greje na urnike, čeprav takrat z višjim DV (torej višji obrati in večji padec tlaka na kompresorju) kot bi pri 24/7 gretju?

Re: Vaillant TČ - sassapo - 15.1.2018

Res ne razumem zakaj nekateri toliko okoli teh urnikov. Če je sistem na talnem gretju in narejen kot je treba, izbrana pravilna naprava, jo pač v jeseni vklopiš, spomladi izklopiš, ali prepustiš avtomatiki, da to naredi sama. Če moraš uporabljat urnike, pomeni da nekaj ni kot bi moralo biti.
Sam imam on - off TČ, pa nikoli nisem uporabljal nobenih urnikov in nikoli nimam več kot 10 vklopov 24h

Re: Vaillant TČ - djjerry - 19.1.2018

Mi lahko kdo pove, kako na VRC 700/4 razberem podatke o porabi in doprinosu?
Meni tam pri porabi elektrike kaže za trenutni mesec samo 8kWh za gretje in 2kWh za sanitarno vodo.
Grafi doprinosa so pa itak neuporabni.
Je kje možno videt, koliko defrostov je bilo?

Re: Vaillant TČ - Energetik81 - 19.1.2018

To imaš ti nekaj čudno. Meni porabo in doprinos lepo kaže, kljub večkratnim izpadom štroma (se pa brišejo grafi, kar je spet ena cvetka Arotherma). Itak so pa tudi grafi praktično enuporabni, saj še merila nimajo na osi... :roll:
Defroste lahko pogledaš na notranji enoti v servisnem meniju, statistika, in pogledaš št. preklopov 4p ventila.

Kopiram iz druge teme:

remi Napisal:@Energetik 81,
v enem tvojih prejšnjih postov vidim, da nimaš problemov z nastavljanjem želene T sanitarne vode (to je bil namreč problem pri naši TČ, če je imela zaporo grelcev), ampak z offsetom, ki je nastavljiv na min. 15K.
Ne vem, če gledam prava navodila, ampak res piše min. 15K in max. 40K (!), kar je za COP zelo slabo.
Če bi znižal želeno T, potem je pa problem offset navzdol, ki je nastavljiv od 5K do 20K (ko se voda v bojlerju ohladi pod želeno-5K). Če bi se dal ta na manj nastaviti, bi lahko vse skupaj nekoliko pomaknil navzdol, tako pa skoraj ni manevrskega prostora.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.vaillant.at/downloads/installationsanleitungen/regelung-1/i-vrc470-4-0020111138-04-360445.pdf">https://www.vaillant.at/downloads/insta ... 360445.pdf</a><!-- m -->
stran 59
Ja, to je moj problem. Zakaj lahko offset nastavim le od 15-40K, komot bi dali nastavitev 1-20K pa bi bilo vse OK. Sploh teh 40K je za lase privlečenih, če torej nastaviš SV na 45, bo setpoint DV na 84°C :lol:

Dejansko pa je takole: povsem ob zaključku gretja SV je na spodnji 1/3 dosegla nastavljenih 45°, na vrhu je 47,5°, DV pa ima 52°, torej itak tudi 15K diference nikoli ne doseže, ker kača vedno požre polno moč. Zato je razpon nastavitve 15-40K še toliko bolj idiotski. Sploh pa mi ni jasno, zakaj niso dali možnost nastaviti max DV tudi za SV (za ogrevanje se lahko omeji), kar bi verjetno pomenilo 1 vrstico kode več... :roll:

Tako da jaz sem vedno bolj razočaran nad tem Vaillant krmiljem, ki je večinoma izredno nelogično in zmedeno. En primer je npr. če hočeš pogledat trnutno temp. SV, je zakopana nekje globoko v inštalaterskem meniju.
Saj se da večino pomembnih stvari nastavit, ampak moraš praktično doktorirat.
Bi rekel, da ima tudi Estia bolj logično urejene nastavitve.

Re: Vaillant TČ - pentax - 19.1.2018

Že Vaillantov eloblock je imel meni eno nelogično zadevo, DV pod 25C ni šel za nastaviti. Odkod jim ta ideja to vgraditi, ko jim dejansko nič ne spremeni če bi dali nastavitev za 18C mi ni jasno, saj bi s tem potem imel še hlajenje obenem.

Re: Vaillant TČ - djjerry - 19.1.2018

Energetik81 Napisal:To imaš ti nekaj čudno. Meni porabo in doprinos lepo kaže, kljub večkratnim izpadom štroma (se pa brišejo grafi, kar je spet ena cvetka Arotherma). Itak so pa tudi grafi praktično enuporabni, saj še merila nimajo na osi... :roll:
Defroste lahko pogledaš na notranji enoti v servisnem meniju, statistika, in pogledaš št. preklopov 4p ventila.

Aha, 4p ventil.
Ok, torej konec poletja, ko se neha hladiti s toplotno črpalko, popišem število preklopov.
Namreč poleti bo TČ preklapljala med hlajenjem hiše in gretjem SW in bo število preklopov 4p ventil raslo.

Koliko časa pa mora biti TČ brez napajanja, da se pobrišejo grafi, doprinosi in porabe elektrike?

Re: Vaillant TČ - JaBK - 19.1.2018

pentax Napisal:Že Vaillantov eloblock je imel meni eno nelogično zadevo, DV pod 25C ni šel za nastaviti. Odkod jim ta ideja to vgraditi, ko jim dejansko nič ne spremeni če bi dali nastavitev za 18C mi ni jasno, saj bi s tem potem imel še hlajenje obenem.

Sori, kaj? Z grelcem bi hladil?

Ja 12C ravno ne bi v talno spuščal če bi že moral. Saj tudi ti zdaj z grelcem hladiš, le da imaš nek COP. za tiste nekaj dni v letu je razlike za rundo v gostilni.

djjerry Napisal:
Energetik81 Napisal:To imaš ti nekaj čudno. Meni porabo in doprinos lepo kaže, kljub večkratnim izpadom štroma (se pa brišejo grafi, kar je spet ena cvetka Arotherma). Itak so pa tudi grafi praktično enuporabni, saj še merila nimajo na osi... :roll:

Aha, 4p ventil.
Ok, torej konec poletja, ko se neha hladiti s toplotno črpalko, popišem število preklopov.
Namreč poleti bo TČ preklapljala med hlajenjem hiše in gretjem SW in bo število preklopov 4p ventil raslo.

Koliko časa pa mora biti TČ brez napajanja, da se pobrišejo grafi, doprinosi in porabe elektrike?
Doprinosi in poraba se ne brišejo, sem imel sistem komplet izklopljen tudi več kot 3 tedne, pa se ni nič brisalo. Grafi pa takoj ko zmanjka štroma. Itak so grafi neuporabni, rišem svoje v Excelu.

pentax Napisal:Ja 12C ravno ne bi v talno spuščal če bi že moral. Saj tudi ti zdaj z grelcem hladiš, le da imaš nek COP. za tiste nekaj dni v letu je razlike za rundo v gostilni.
:?:

Re: Vaillant TČ - bk9105 - 19.1.2018

pentax Napisal:Že Vaillantov eloblock je imel meni eno nelogično zadevo, DV pod 25C ni šel za nastaviti.

Ko mu priklopiš senzor zunanje temperature in nastaviš krivuljo ogrevanja, začne delati z vrednostmi DV tudi pod 25stC, ki si jih seveda sam izračuna oz. določi.

Re: Vaillant TČ - JaBK - 19.1.2018

Energetik81 Napisal:
pentax Napisal:Ja 12C ravno ne bi v talno spuščal če bi že moral. Saj tudi ti zdaj z grelcem hladiš, le da imaš nek COP. za tiste nekaj dni v letu je razlike za rundo v gostilni.
:?:

:?: x2

:oops: je kar :?: x3, sem zabluzil z mislijo in odtaval neznano kam med eno korekturo in tem pisanjem tu gor Confusedhock: :mrgreen: . eno virtualno pivo za opravičilo te štale, sem bil v drugih temperaturah in so možgani procesirali napačen input :lol: .

Re: Vaillant TČ - Energetik81 - 6.9.2018

Samo kot zanimivost, danes sem opazil da so k OŠ Notranje Gorice po energetski sanaciji (18cm kamena volna) montirali Arotherm 115/2.
Torej napravo z nazivnimi 14kW. Zdaj mi pa ni jasno, ali mislijo s tem res ogrevati cel objekt ( kvadrature ne vem, gre pa za velikost 3-nadstropnega bloka), ali pa se bo uporabljal samo za SV.
Bo pa zanimivo zame za spremljat, sploh v globoki zimi glede hrupa, da mal primerjam z mojo.