![]() |
|
Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana (/showthread.php?tid=65100) |
Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - picas55 - 3.4.2016 arbajter Napisal:picas55Sem kasneje opazil, in sem vesel zaradi tvoje dobre izkušnje in da si jo delil z nami. Tvoja je razen, da je pozitivna tudi poceni pa čeprav je eventuelno vmes kaj kompenzacije, katera je še vedno bolj častna in poštena, kot so bile v prejšnih postih omenjene subvencije eko sklada. jobizer Napisal:Arbajter vse to drži in se popolnoma strinjam. Je pa problem kako to butcu dopovedat.Verjemi, da niso vsi butci, so tudi častni in pošteni, samo na žalost imajo ti ponavadi svoje kapacitete že razprodane. Na našem koncu se sedaj polno prodaja od 35€ prm in naprej vse do ? .....Koliko pa pride končna cena na koncu kurilne sezone pa še Papež ne ve. :? Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - arbajter - 3.4.2016 Če so po 35 ali 40€ naj se sušijo na tvojem in ne kmetovem dvorišču. To ti potrdi čista ekonomija. Drva se kupuje takrat, ko je ponudba večja od povpraševanja, to je sedaj spomladi. V jeseni, ko jih ni je vsak prisiljen sprejet višjo ceno ali pa ti pri tej odločitvi pomaga hladno stanovanje. Potem so pa kmetje oderuhi, če se tržno obnašajo. Bodimo pošteni do njih in do sebe. Vsak naj se na tem mestu postavi v njihovo kožo in naj si prizna ali morebiti nebi poskusil iztržiti kak evro več, če je povpraševanje večje. Vsi smo krvavi pod kožo. No, kakšen bo odgovor??? Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - kadotr - 3.4.2016 Mislim, da prepričevanje prepričanih nima smisla. Naj gredo nabavljat v trgovino. Upam pa, da v času najnižjih cen, sicer bomo spet brali jamranje na jamranje... Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - Brezdomec - 3.4.2016 Popolnoma se strinjam, da naj bo cena drv tržna. Moja izbira je, kje jih bom kupil. Sam se moram prepričati o meri, vlažnosti, dolžini pred nakupom in sprejeti odločitev. Ali je pošteno od kmeta, da kupca "premami" z nižjo ceno v oglasu, po ogledu pa del skladovnice pobere stran? Ali je pošteno, da oglašuje metrska drva, ki so v povprečju 90 cm dolga? Ali lahko to štejemo kot nelojalno konkurenco ostalim kmetom? Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - jobizer - 3.4.2016 @Picas Narobe si ti to tolmačiš. Mislil sem na take ,ki vsako leto kupijo drva drugje in za katere je vsak kmet baraba in nategun že od zibelke. Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - arbajter - 4.4.2016 Brezdomec vsekakor ni pošteno. Bom spet omenil tisto štruco kruha in ceno zanj. Zato pa imamo eno enostaven izum, ki sliši na ime meter. Če pa navkljub temu kmetu plačaš oglaševano omamno nižjo ceno 90 cm dolgih polen (tistih 110cm dolgih pa tako nočemo videti) in nepopolnega kupa drv, a je spet kmet kriv? Neumen? Ne. Krivi smo si sami, ker mu ne znamo ali ne upamo omeniti da nas farba. Dajmo nehajmo se sprenevedat okrog tega. Obrneš se stran in greš k drugemu. In ko mu bo dve tri sezone zapored na dvorišču ali v hosti ostala skladovnica drv se bo nemara že vprašal kaj ne štima. Četrto leto jih pa tako lahko da edinole za celulozo ali še to ne. Kdo je potem neumen? Ko nas pa serviser ali mehanik zvizne za 50 ali več evrov je pa to pošteno plačana usluga in se nihče ne buni. Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - cavss - 4.4.2016 Zelo zanimive objave...nikjer ne piše da je potrebno kupit drva pri kmetu, možnih variant je veliko, lahko se kupi manj kvalitetna debla od GG, m3 je bilo cca 20 % od plačanih, cena lesa zelo ugodna, a naklad in dostava na dvorišče je bila draga kot žafran, sledi žaganje in cepanje, cena je dosti nižja od nakupa pri kmetu, a tu ni upoštevan moj čas katerega sem porabil pri cepanju in niti ne cena popite pive pri cepanju. Metrska drva sem kupoval pri znanem kmetu, a morda ne najcenejšem, zato sem vedno dobil količino ki sem jo plačal ali pa nekaj % več kot sem plačal. Tudi posek in priprava drv lastnem gozdu mi ni tuja, a ker nisem imel svojega traktorja in vitle, pa priprava drv ni bila ravno ugodna. Ker je bila hiša starejša in brez izolacije je bila porabljena količina drv zelo velika... Sedaj v novogradnji z odlično izolacijo, pa pozimi toplotni primanjkljaj pokriva toplotna črpalka zrak-voda, ki pa tudi poleti hišo prijetno hladi.Strošek ogrevanja pa je 90% manjši in brez fitnesa... Vsak se lahko sam odloči kako se bo ogreval pozimi, lahko krivi druge, lahko jamra ali pa poišče boljšo rešitev. Priznam pa da je najlažje krivit druge....Kako gre pregovor o slovenski nevoščljivosti ??? Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - aleks - 4.4.2016 Iwafuji Napisal:aleks zakaj ne narediš NPK za sekača in kupiš motorko in boš čez noč obogatel,brez skrbi. držim jaz tudi žago, mogoče brez NPK. pa žena tudi motiko
Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - aleks - 4.4.2016 arbajter Napisal:In ko mu bo dve tri sezone zapored na dvorišču ali v hosti ostala skladovnica drv se bo nemara že vprašal kaj ne štima. Četrto leto jih pa tako lahko da edinole za celulozo ali še to ne. Kdo je potem neumen?dvomim. vsaj pri naših dobaviteljih nikomur nič ne ostaja. vse se proda pod drva ali hlodovino, pomladi, poleti, jeseni vedno ista cena. Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - aleks - 4.4.2016 arbajter Napisal:Drva se kupuje takrat, ko je ponudba večja od povpraševanja, to je sedaj spomladi. V jeseni, ko jih ni je vsak prisiljen sprejet višjo ceno ali pa ti pri tej odločitvi pomaga hladno stanovanje. Potem so pa kmetje oderuhi, če se tržno obnašajo. Bodimo pošteni do njih in do sebe. Vsak naj se na tem mestu postavi v njihovo kožo in naj si prizna ali morebiti nebi poskusil iztržiti kak evro več, če je povpraševanje večje. Vsi smo krvavi pod kožo. No, kakšen bo odgovor???pri nas sta dve sečnji: pozno zimska (recimo februarja), in "med mašami", konec poletja. ob obeh je cena enaka. pa mislim, da na dolenjskem tudi prakticirajo dve sečnji. kako bi sam ravnal? ne vem. a ko prodajam odslužen avto je moja cena najnižja na avtonetu, da se reči čimprej znebim. sicer to ni nobeno merilo, to je res. enostavno ne moremo reči, vsaj večina od nas, ali bi nas zagrabila mrzlica po še in več. Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - aleks - 4.4.2016 kadotr Napisal:Mislim, da prepričevanje prepričanih nima smisla. Naj gredo nabavljat v trgovino. Upam pa, da v času najnižjih cen, sicer bomo spet brali jamranje na jamranje...jaz sem že storil prvi korak v izogib "jamranju", in predvsem konfliktom ob dobavi (in vehementnemu zagovarjanju navzkrižnih interesov na forumu). v soboto sem nabavil rabljen gorilnik na pelete. s peleti imam izkušnje, da gre (ne glede na barvo žižkov v vreči) načeloma isti izplen in že leta po isti ceni (na petrolu). količina je standardizirana, in ob priliki natega imaš koga držat za j***a. in bo tudi prišel in nadomestil manjkajočo ali slabo robo. čim si malo opomorem od tega nakupa, pa so moji novi prijatelji volna, stirodur in stiropor. Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - arbajter - 4.4.2016 Citat:Aleks je napisal: pri nas sta dve sečnji: pozno zimska (recimo februarja), in "med mašami", konec poletja. ob obeh je cena enaka. pa mislim, da na dolenjskem tudi prakticirajo dve sečnji. kako bi sam ravnal? ne vem. a ko prodajam odslužen avto je moja cena najnižja na avtonetu, da se reči čimprej znebim. sicer to ni nobeno merilo, to je res. enostavno ne moremo reči, vsaj večina od nas, ali bi nas zagrabila mrzlica po še in več. Verjetno smo vsi (z izjemo uplinjakarjev, pri katerih je priporočena vlažnost lesa pod 20%, torej dve sezoni star posekan les) zainteresirani za spomladansko sečnjo. Ne poletno. Pravi kmet podre drevo, ko sokovi v njem še ne "tečejo", to je bilo pa prejšnji mesec in februarja, sedaj listavci v glavnem že brstijo in je v lesu polna vlaga. Se pa spomladi veliko lažje pogajaš za ceno (če je možnost za to) kot pa jeseni, ko je vsakomur jasno, da boš moral požreti ponujeno ceno, če ne, te pa zebe v nogice. Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - peleti12 - 4.4.2016 In čez eno leto se bo zgodba ponovila tema foruma ti peleti so en sam nateg!!!! Tale aleks se je zopet lotil ogrevanje na napačen način!!!! Na star kotel star gorilec in ne bogvekaj kvalitetni peleti!!!! Ta sistem bo deloval z 60 % izkoristkom kar je zopwt strel v prazno!!! Namesto da bi naprej izoliral objekt in se nato odločil za primerno ogrevanje!!! Največji prihranek povsem nov ogrevalni sistem, ki omogoča ogrevanje z najmanjšimi stroški!!!!! Jaz sem dal izdelat več ponudb se odločil za finančno ugoden sistem z dobro komoditeto in zmanjšal stroške ogrevanja na letni ravni za 2/3!!! Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - Žerjavar - 4.4.2016 Citat:Največji prihranek povsem nov ogrevalni sistem, ki omogoča ogrevanje z najmanjšimi stroški!!!!!Malce povej, kateri je ta novi sistem ogrevanja. Povej še, kakšen je bil stari sistem, ki je požrl vsako leto 3 x več denarja. Verjetno UNP ali direkt elektrika? Re: Razlika v količini drvi metrska oz. žagana - aleks - 4.4.2016 peleti12 Napisal:Na star kotel star gorilec in ne bogvekaj kvalitetni peleti!!!!s tem že imam izkušnje. sistem deluje čisto solidno tretjo sezono. na pelete druge klase. letna poraba 1200 do 1400 kil peletov za stanovanje 45 m2, v neizolirani večstanovanjski hiši, domžale. TSV vključno. stroški okvar sistema do sedaj: 1 patrona termoventil in 1 nadomestna keramična svečka za vžig. peleti12 Napisal:Namesto da bi naprej izoliral objekt in se nato odločil za primerno ogrevanje!!!ni narobe kar praviš. a, ker imam omejeno sredstev na voljo, bo malo enega, malo drugega. predvsem mi bo omogočilo, da se ne ukvarjam več s kekci. peleti12 Napisal:Jaz sem dal izdelat več ponudb se odločil za finančno ugoden sistem z dobro komoditeto in zmanjšal stroške ogrevanja na letni ravni za 2/3!!!o kurjavi, si mislim, vem verjetno dovolj, sem postavil že nekaj kurilnic ... in zvezal krmiljenje še za enih par. tvoja varijanta (nisi nič omenil kaj je to finančno ugodno) je gotovo boljša kot rabljen peletni gorilnik na star kotel. a cenovno mu ni para (400€ gorilec, polž, bunker za pelete, kotel letnik 2002 zastonj, recimo še 100€ cevi, fitingi, črpalka podarjena, ekspanzija šenk (je sploh ne rabim, ker ima sistemska še 15 litrov rezerve). torej sistem na pelete 500€. temu jaz rečem finančno ugodno. ajd, da slišmo tebe! |