![]() |
|
Pec na drva in zalogovnik - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pec na drva in zalogovnik (/showthread.php?tid=60743) |
Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 7.8.2015 Pozdravljeni, Torej če povzamemo se z dodatnim stroškom in na koncu počasnejšim segrevanjem bojlerja da tudi tako narediti da je povratek 30°C. Kolikor pa sem poslušal mojstre pri meni na ogledu so vsi risali povratek nekje na sredini ali še višje. Zdej pa eno moje "strokovno vprašanje" In sicer me zanima vaše mnenje o mešalnem ventilih če je kaj razlike ker v ceni se pozna: -Oventrop regomat, mešalni in direktni krog (ceneje ampak kolikor sem videl je komplet brez črpalk Wilo Yonos para) -Vselect GDR in GRME premium (tu je zraven črpalka) Malo primerjam ponudbe in cenike ker opažam kar veliko razliko v cenah ponudnikov Aja pa še to. Nekje na forumu sem prebral da če kupuješ recimo peč ETA da moraš imet tudi njihov hranilnik in vse črpalke če želiš garancijo... Ali mogoče veste če to še velja in če je to pri vseh mercedezih taka politika? Hvala za odgovore. Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 7.8.2015 eta nima svojih črpalk in hrnailnikov, imajo samo svojo barvo izolacije. včasih so "etine" hranilnike itak izdelovali pri nas v lenthermu, zdaj pa jih dela austria emajl (če jih ne še kje drugje). mislim da mitraka maribor prodaja komplete, kjer so "originalni"(rumeni) in neoriginalni (sivi) hranilniki. proizvajalec po mojem tu ne igra neke vloge, dokler so opremljeni s pravilnim številom tulk za tipala. pokliči jih, boš dobil najbolj prave informacije. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 7.8.2015 Pozdravljen aleks, Hvala za odgovor in info. Nekje sem prebral na forumu da zahtevajo svoje komponente nisem pa vedel kaj točno to pomeni. Ravno zato sprašujem ker sem dobil dobro ponudbo preko buderus podjetja (kovintrade) za komplet ETA SH20kW + 2000l zalogovnik (sive barve) z regulacijo povratka za ceno s popustom in nato 9,5% davkom(preko inštalaterja) za 8300€ kar pa se mi zdi za mercedeza že počasi sprejemljiva cena saj bi skupaj prišlo cca (13k€- 2k€ EKOsklad) z vsem materialom in montažo z novim 300l bojlerjem... <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.buderus.si/pdf/kotli-polena/eta-sh-cenik.pdf">http://www.buderus.si/pdf/kotli-polena/eta-sh-cenik.pdf</a><!-- m --> Kajti po vseh ogledih inštalaterjev in ogledih kotlovnic sem počasi lezel skozi izbor kotlovnice s klasično pečjo (9500€) do tega da me pride cenovno isto če vzamem nek srednji rang uplinjaka kot so ABC delta, Valher UPX (cca 11-12k€ - 2000€EKOsubvencije) vendar pa me skrbi kako bo potem z delovanjem take peči oziroma kolikokrat bo potem moral še priti inštalater kaj popravit. ( zaenkrat je ta izbor še vedno najbolj aktualen zaradi cene )Ker za tele mercedeze sem pa bral da so res dobra zadeva in bi rekel vsaj 20let nebi smelo biti problemov razen seveda potrošni material (šamot in tesnila) Re: Pec na drva in zalogovnik - aleks - 7.8.2015 hja s cenami nisem več čisto na tekočem. kot sem rekel.eto, če pride v poštev, prodaja tudi mitraka maribor poleg kovintrade. pokliči ali obišči spletno stran. poleg tega, vprašaj če so na voljo še kaki popusti, beseda ni konj. Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 13.8.2015 Ja tale Eta deluje zelo mikavno vendar še vedno ostaja dvom ali se mi res izplača dražja investicija (+5000-2000€ EKO) samo zaradi tega da bom enkrat naložil, saj sem po ogledu kotlovnic slišal uporabnike da tudi z pečjo na podpih ogreje 1300l zalogovnik in hišo v max dveh nalaganjih(25kW-100l nakladalnega prostora) kar je za mene popolnoma sprejemljivo ( pri meni računam 2-3 nalaganja za ogret hišo in 2000l zalogovnik). Poleg tega mi je največja prednost da v peči na podpih lahko kuriš domala vse kar pride pod roke čeprav pri meni v peči pristanejo samo suha bukova in kostanjeva drva. Ampak ni nobenega mirkanja kako je zloženo pa da more bit spodaj bolj mehak les ali da ne sme biti presuho da ne ponori peč itd... Predvsem me uplinjaki nekako odvračajo od nakupa zaradi vseh težav ki se lahko pojavljajo pri cenejših izvedbah teli mercedezi pa me dodatno koštajo 3-4k€. Tudi en uporabnik peči je lepo rekel da pač te peči so kt mercedez avto... nikoli se ti ne izplača oziroma povrne se pa v njem pelješ zelo udobno napram nizkocenovnim avtom, isto pa je pri uplinjakih da ti dajo luksuz kurjenja enkrat na dan in malo pucanja, samo 4000€ je kar veliko za tak luksuz hock: Zanima me kaj bi mi priporočili za backup ogrevanje v primeru da me dalj časa ni doma pozimi da bi hiša ostala na neki normalni temperaturi recimo 15°C. Koliko časa bi zdržal zalogovnik 2000l da bi še lahko vzdrževal temperaturo 10-15°C v hiši ali da ne zmrzuje, verjetno prvi dan še nebi bilo potrebe po vklopu potem pa verjetno max še dva dni dogrevanja, skupaj torej 3 dni ali se motim? Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 13.8.2015 Odvisno od izolacije hise. En teden ti ne bi smela zmrzniti voda v hisi, pa ce je zunaj "Sibirija". S cim bos reguliral tako nizko temperaturo? Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 13.8.2015 Hanzi, Načeloma je hiša dobro izolirana le okna bodo v naslednjem letu ali dveh zamenjana potem pa mislim da bi bila toplotna izguba že dokaj nizka. Ravno to me zanima ali obstaja kakšen program za preprečevanje zmrzovanja oziroma sobni termostat da omogoča nastavitev temperature okoli 10°C. Načeloma smo kar vedno doma edino enkrat na sezono pozimi se zna zgoditi da bi bil odsoten za en teden (smučanje ). Tudi po prihodu domov me ne moti mrzla hiša bi že kuril in ogrel potem samo toliko da ti stvari v hiši ne zmrznejo ker imam slabe izkušnje s tem ker sem že prišel v hišo in je lepo iz fabjona na stropu lila voda vn pol je pa štemarca pela sredi zime :?
Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 13.8.2015 Obstaja cel kup resitev. Od bolj butastih kjer moras svojo pamet uporabiti, do takih kjer nastavis nizjo T in imas reseno. Kako pa sedaj reguliras temperaturo. Re: Pec na drva in zalogovnik - okram - 14.8.2015 Koshir Napisal:Zanima me kaj bi mi priporočili za backup ogrevanje v primeru da me dalj časa ni doma pozimi da bi hiša ostala na neki normalni temperaturi recimo 15°C. Koliko časa bi zdržal zalogovnik 2000l da bi še lahko vzdrževal temperaturo 10-15°C v hiši ali da ne zmrzuje, verjetno prvi dan še nebi bilo potrebe po vklopu potem pa verjetno max še dva dni dogrevanja, skupaj torej 3 dni ali se motim? če imaš mercedez , lahko nastaviš, da se prižge čez par dni Re: Pec na drva in zalogovnik - Koshir - 15.8.2015 Hja sej ven da se za nekatere sliši neumno vendar hiša stoji na 700m na vrh grebena in verjemi da imamo kr konkretne zime (gorenjska) sedaj imam klasično peč na drva tko da termostata nimam, pač mečeš v peč dokler ni toplo ko se začne loputa zapirat na samsonu se pa drva lepo cmarijo :/ Se opravicujem ker ne vem do katere stopinje regulira termostat zato pa sem mislil da je forum da se vpraša. Konkretno katero najnižjo temperaturo lahko nastaviš na seltronu? Glede mercedezov pa vem da lahko s samovžigom in tekefonom zakuriš kadar hočeš, kar bi bla super rešitev da lepo po petih dneh ko te ni prižgeš in je hiša topla tudi ob prihodu domov ;-) Re: Pec na drva in zalogovnik - Hanzi - 15.8.2015 CAPS LOCK SI POZABIL VKLOPIT. Ko boš dodal zalogovnik boš moral dodati nek "elektroniko" razen če imaš po radiatorjih termostatske ventile. Jaz imam termostastske ventile in sem dodal samo tedenski timer (6 evrvo) , katerega nekajkrat na leto prestavim. Sobni termsotat od seltrona omogoča do 10C <!-- m --><a class="postlink" href="http://instal.si/index.php?id=8662&c=174">http://instal.si/index.php?id=8662&c=174</a><!-- m --> Nekateri omogočajo še nižje sem nekoč bral. Samo če imaš termostat nekje v jedru hiše, potem je na neki zunanji steni hitro lahko 5C manj.. in bi 10C bila kar dobra izbira za en teden odsotnosti. (prvi dan bi itak držalo nad 10 C najbrž) . Še boljša verzija pa je potem WDC o katerem pa piše marsikaj. Re: Pec na drva in zalogovnik - CimaBella - 15.8.2015 Ja, kot je napisal Hanzi, DD1 in WDC 20 oba delata na minimalni T 10 st. C. Ali pa bo zalogvnik zdržal tudi en teden mraza pri -20 st. C, je pa odvisno od velikosti zalogovnika in toplotnih izgub hiše. Na to vprašanje ti bi znal odgovorit Žerjavar zelo natančno. Re: Pec na drva in zalogovnik - picas55 - 15.8.2015 Koshir, napisal Semir brez zamere samo s telimi velikimi črkami ti svetujem da sam pod pajsko uzameš en radiator in se pobereš tja od kjer si se privlekel v Slovenijo in ne smetiš teme. Hvala in lep pozdrav Bravo, Kooshir, in če bi to dosledno upoštevali in poslali preko Kolpe vsaj 70% vseh priseljenih po 91 letu bi resda imeli Švico, ne da švica na račun njih vsaj v enakem številu brezpravna raja Slovencev. Tudi problemov bi bilo pol manj, pod pogojem, da bi imeli prišleki enake pogoje za pridobitev državljanstva kot v Švici. In še odgovor na temo, teden dni brezskrbnega smučanja pozimi, ti ob kurjenju z drvmi brez vmesnega kurjenja rezervnega peč...ca, mislim, da ne more zagotoviti nobeden, čeprav sobno temperaturo nastaviš na počitniško- proti zmrzovalno to je 6° C in če so zunanje temperature pod nulo kljub izoliranosti objekta. Zanimiv bi bil tudi čas do vzpostavitve normalne temperature pri tako podhlajenemu objektu. Re: Pec na drva in zalogovnik - Žerjavar - 15.8.2015 Citat:Ko boš dodal zalogovnik boš moral dodati nek "elektroniko" razen če imaš po radiatorjih termostatske ventile.Se ne strinjam. Pri peči na drva, ko moraš biti vsaki dve uri ob peči, ni problem, da vsakikrat nekoliko premakneš (prilagodiš) položaj mešalnega ventila glede na temperaturo prostora. Obtočna črpalka dela stalno. Tudi ko dodaš zalogovnik je stanje enako, Le bolj poredko hodiš v kurilnico, da bi lahko spreminjal mešalni ventil. Se pa pozimi zunanje temperature ne spreminjajo na hitro, tudi toplotne izgube se spreminjajo le malenkost, je mešalni ventil tudi nekaj dni v istem položaju, posebno, če je hiša masivna z dobro izolacijo. Citat:teden dni brezskrbnega smučanja pozimi, ti ob kurjenju z drvmi brez vmesnega kurjenja rezervnega peč...ca, mislim, da ne more zagotoviti nobeden, čeprav sobno temperaturo nastaviš na počitniško- to je 6° C in če so zunanje temperature pod nulo kljub izoliranosti objekta.Dobro izoliran masivni objekt bo brez ogrevanja tudi ves teden vzdržal brez zmrzovanja notranjosti. Če pa imaš zalogovnik, ki je dovolj velik, da ti pozimi vzdržuje željeno temperaturo prostorov do vsaj 8 ur, pa je nevarnost zmrzovanja pa enem tednu brez kurjenja res enaka nuli. Pri tem moraš imeti termostat v prostoru, ki ga ob času dopusta nastaviš na 5 C. Moraš pa imeti tudi instalacijo brez možnosti obtoka pri izklopljeni črpalki. Potreben čas segrevanja prostorov, da prideš na normalno stanje po enotedenski odsotnosti? Odvisno od akumulativnosti sten. Pri masivni hiši z dobro izolacijo je to lahko 3 do 6 dni. To ne pomeni, da bo tri dni premrzlo v prostorih, pomeni, da bodo stene bolj mrzle in boš ob sicer dovolj toplem zraku čutil hladne stene. Čas segrevanja sten se lahko skrajša z dvigom željene temperature zraka v prostoru. Zelo natančno pa ti o času ohlajanja in segrevanja ne morem odgovoriti. V račun ni možno zajeti vseh činiteljev. Tudi moj program za računanje ni ravno zelo točen. Re: Pec na drva in zalogovnik - evangelian - 15.8.2015 Koshir, Za ogrevanje proti zmrzovanju ko te ni doma ti predlagam električno peč, jo samo povežeš na obstoječi sistem. Sklepam da boš imel tako situacijo samo občasno .Lp |