![]() |
|
Pomoč pri talnem gretju - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Pomoč pri talnem gretju (/showthread.php?tid=59231) |
Re: Pomoč pri talnem gretju - Homer - 22.12.2014 1) nisem nikakršen zagovornik 2) še manj pa poznavalec. So mi pa neka dejstva logična..... Tako praviš, da se en del toka deli v talno in nazaj v kotel. Pravilno Istočasno pa trdiš, da voda iz talnega ne gre nazaj iz svojega kroga talnega v kotel. Ja hudiča, če nekaj pride noter, mora tudi nekje priti ven, a ne?! Torej se ravno toliko vode kolikor jo mešalni ventil dodaja v talno tudi vrača iz talnega (seveda z nižjo temperaturo). In nihče si ni vzel čas, da bi vsaj bežno pogledal dokumentacijo, ki sem jo prilepil. Na skici je jasno označeno, da spodaj ni nikakršen T kos, ampak ventil, ki naj bi bil celo povezan s termostatskim ventilom zgoraj (vsaj tako označuje krog temperaturne regulacije označen s črno prekinjeno črto. Sem si pač vzel tistih "pet minut", da sem poiskal na www dokumentacijo in vsaj bežno pogledal pdf in razumel, kar sem pač razumel........ (morda tudi narobe) Pa še to: Če bi res prebral dokumentacijo, ki jo je prilepil mdule (19 stran), potem se ne bi spraševal če so označeni elementi zgolj T kosi, saj jasno piše: " The target value for the supply flow temperature set on the TempGuard thermostatic mixing valve " In kot običajno smo še eno temo popolnoma zavozili! Mene bolj zanima če je nekoman ugotovil zakaj mu ne ogreva, čeprav imam občutek da je že obupal nad tem toretiziranjem To je bilo namreč prvotno vprašanje, potem pa se je začelo s trditvami o "butasti rešitvi, ki ne more delati, pa črpalka narobe obrnjena ........", kar seveda ni res Re: Pomoč pri talnem gretju - Žerjavar - 22.12.2014 Citat:Istočasno pa trdiš, da voda iz talnega ne gre nazaj iz svojega kroga talnega v kotel.Si slabo čital. "ni možen pretok iz sistema talnega ogrevanja nazaj skozi "mešalni" ventil v isti sistem". To še ne pomeni, da voda iz sistema ne more v kotel. Mislim, da je drugi konec "bližnjice" opremljen z nepovratnim ventilom. Citat:Če bi res prebral dokumentacijo, ki jo je prilepil mdule (19 stran), potem se ne bi spraševal če so označeni elementi zgolj T kosi, saj jasno piše:. Priznam, nisem prebral "cele knjige", slikice pa so mi povedale premalo. Zato pa sem vprašal po slovenskem poimenovanju elementov. Še vedno mi narediš uslugo, če to poveš. Na žalost mi "amiščina" dela podobne težave kot tebi švasane črke. Če me ti nisi rešil s prevodom, me je pa rešila češčina. Citat:pa črpalka narobe obrnjena ........", kar seveda ni resKako je črpalka na fotki obrnjena nimam pojma, na skici pa sem vrisal, kako mora biti obrnjena (sesa vročo vodo skozi "mešalni" ventil). Re: Pomoč pri talnem gretju - sassapo - 22.12.2014 Sistem deluje tako kot je sestavljen, to smo tudi sklepčno ugotovili mar ne? Ima pa takšna vezava neizpodbitno več minusov kot plusov. Klasična vezava s črpalko za mešalnim ventilom je še vedno zmagovalna kombinacija, v vseh pogledih. Re: Pomoč pri talnem gretju - mirator - 22.12.2014 Fantje, ne se preveč razburjat, saj nas nihče ne sili v sodelovanje na forumu. Vsi hočemo ali pomagati, ali pa pridobiti kakšno novo izkušnjo, zato včasih kdo tudi zaide, kar pa tudi ni tako slabo. Se naslednjič pač ne bomo zaletavali v slepe ulice. Mislim pa, da delovanje po začetni sliki nikomur ni bilo jasno. Jaz sem si še ekrat ogledal bolj podrobno in ugotovil, da je dejansko stanje povsem skladno s sliko v Homerjevem postu - tudi premer spodnjega ventila, za katerega sem bil še najprej skeptičen. Zadeva po moje deluje tako: Na začetku je tripotni ventil odprt v smeri dovod tople vode (TP) - zgornji zbiralnik (ZZ) proti spodnjemu ventilu (SP) pa je zaprt. Ker ima spodnji ventil manjši presek se v spodnjem razdelilcu pojavi nadpritisk, ki požene toplo vodo po ceveh talnega ogrevanja. Tripotni ventil počasi pot TP-ZZ zapira in odpira pot proti SP. Tako se del vode iz talnega vrača v talno del pa nazaj v inštalacijo. Tako lahko tripotni ventil dovod tople vode popolnoma zapre, voda v talnem pa kroži, dokler se ne ohladi na nastavljeno temperaturo. In če pogledamo dejstva, da merilci pretoka v cevh talnega ogrevanja kažejo neke vrednosti, bi po tej teoriji bila napaka res lahko v napačni nastavitvi tripotnega ventila. Ampak, ker se avtor ne oglaša več, je mogoče problem že rešil. Fer bi bilo, če bi nam rešitev tudi napisal. Re: Pomoč pri talnem gretju - Žerjavar - 23.12.2014 Citat: mirator je zapisal:- Ali lahko poveš kaj več o spodnjem ventilu (SP)? Ali z manjšim presekom misliš, da deluje kot dušilka? - Kaj praviš o mojem predvidevanju, da ima vgrajen protipovratni ventil, da voda iz spodnjega zbiralnika (razdelilca) ne more skozi tripotni ventil v zgornji zbiralnik. - Ali imata "T kosa" nad in pod črpalko še kako funkcijo? Za spodnjega vidim, da vsebuje termosondo, ki krmili tripotni ventil. Re: Pomoč pri talnem gretju - mirator - 23.12.2014 Spodnji ventil SP bi pravzaprav lahko bil kar T-kos (ventil sem ga imenoval, ker je v shemi risan kot ventil in mogoče se ga da tudi ročno nastavljati) in dejansko deluje kot dušilka. Drugače si res ne znam predstavljati, kako bi zaporedna črpalka lahko potiskala vodo v paralelne cevi talnega ogrevanja. Mislim da vlogo protipovratnega ventila igra kar tripotni ventil. Kot sem že prej zapisal, je nazačetku tripotni ventil odprt tako, da 100% prepušča toplo vodo v zbiralnik, pot proti spodnjemu ventilu pa je povsem zaprta. Tako nastane pogoj, da se napolnijo cevi talnega ogrevanja in začne delovati avtomatika v odvisnosti od nastavitev posameznih termostatov. V določenem trenutku, če ima povratna voda iz cevi talnega gretja še previsoko temperaturo, pa je na tripotnem ventilu povsem zaprt dovod tople vode, odprt pa by-pass in takrat kroži samo voda skozi cevi talnega ogrevanja, dokler se ne ohladi in termostat ponovno odpira tripotni ventil, tako da je del nove tople vode, del pa še vedno ohlajene. Tako jaz vidim funkcioniranje in se mi zdi povsem korektno. Na tretje vprašanje ti žal ne znam odgovoriti. Re: Pomoč pri talnem gretju - Homer - 23.12.2014 Tista dva T kosa sta enaka. Eden ima vtaknjeno sondo za termostatski mešalni ventil, drugi pa čep. Poleg tega je na enem še "urca". Enaka sta verjetno zgolj zaradi unificiranja delov in s tem pocenitve proizvodnje. Funkcionalno sta T kosa le kolena točno določenih dimenzij, da se lahko privije črpalka. Re: Pomoč pri talnem gretju - Žerjavar - 23.12.2014 OK. Mislim, da se lahko sporazumemo, da stvar funkcionira in tudi vemo, kako. Bistvo je, da je na vstopu vroče vode tripotni (ne mešalni) ventil, ki spušča v sistem talnega gretja le toliko vode, da se dobi ustrezno topla mešanica. Hkrati pa je preprečen pretok vode iz spodnjega razdelilca v zgornjega skozi tripotni ventil. Pa še moja ocena: Tak sistem je enakovreden klasičnemu: vroča voda, tripotni mešalni ventil, črpalka, razdelilec v talno, zbiralnica iz talnega, povratek z odcepom za mešalni ventil. Pričujoči sistem je le kompaktna izvedba, da je v razmeroma majhni omarici vse , kar je potrebno, da k radiatorskemu gretju dodamo talno gretje. Re: Pomoč pri talnem gretju - mirator - 23.12.2014 Ja to je sicer res OK, vendar samo za tiste, ki smo se ukvarjali z načinom delovanja. Problema pa nismo rešili. @nekoman nas je sicer pustil v naših polemikah modro pri miru in je mogoče v tem času zadevo celo rešil. Prav bi bilo, da nam javi, v čem je bil problem. Če pa še ni rešil, potem mu svetujem, da preveri regulacijski sistem. Glede na dejstva (pretok skozi cevi talnega ogrevanja je zaznan, črpalka dela, tla pa so hladna - torej ni dovoda tople vode), sem povsem prepričan, da ima tripotni ventil v položaju zaprt dovod in odprt by-pass, zato kroži voda v ceveh talnega ogrevanja. Upam, da dobim (in tudi ostali) povratno informacijo od @nekomana. Re: Pomoč pri talnem gretju - sassapo - 23.12.2014 Mešalni ventil je popolnoma navaden termostatski s kapilaro. pretok skozi talno je pogojen s temperaturo dovoda. Višja kot je manj je kroženja po instalaciji in več po talnem in obratno. Problem nastane pri preniski temperaturi dvižnega voda ker je termostatski ventil polno odprt in se večino vode vrača v povratni vod, če je zagon opravljen v takšnih pogojih in je v zankah le malo zraka ni šans da bi delovalo, kar je verjetno edini razlog, da nekomanu ne deluje. Re: Pomoč pri talnem gretju - Žerjavar - 23.12.2014 Citat:Mešalni ventil je popolnoma navaden termostatski s kapilaro.- Ali si v to prepričan? - Ali ni slučajno obrnjen, da vroča voda vteka tam, kjer običajno izteka mešanica? - Ali si prepričan, da lahko voda iz spodnje zbiralnice pride po bajpasu skozi mešalni ventil v zgornjo zbiralnico? Če je po tvoje, stvar ne more funkcionirati razen z dodatnimi dušilnimi ventili. Oglej si moje izračunane pretoke po nekih predpostavljenih ceveh. Jaz mislim, da se mešanje vode vrši v zgornji zbiralnici, kamor pride kontrolirana količina vroče vode in povratek iz cevi talnega gretja. Temperatura mešanice se meri za črpalko. V povratek (kotel) gre lahko le toliko mešanice, kolikor je priteklo vroče vode. Ostalo mešanico črpalka posesa skozi cevi talnega gretja. Re: Pomoč pri talnem gretju - sassapo - 23.12.2014 Točno, v kotel gre ravno toliko kolikor je pretoka preko dvižnega voda in bolj kot je voda vroča, manj se je vrača v kotel in pretok po zankah je večji, kar pomeni več dovedene energije v talno. Vezava se na tak način samoregulira Pobeg vse vode nazaj v kotel v primeru prenizke temperature dvižnega voda pa preprečuje dušilni ventil na izhodu. Takšna vezava je zelo varna proti pregretju, pa še všeč mi je postala :lol: Ps. danes sem podoben sklop imel v rokah in verjemi, da sem ga dobro pregledal Re: Pomoč pri talnem gretju - Homer - 23.12.2014 Aleluja! Dokazali smo, da celo deluje..... Še vedno pa ne vemo, če je nekoman rešil svoj problem, oziroma kaj je sploh problem bil. Povratna informacija je zaželena! Re: Pomoč pri talnem gretju - Žerjavar - 23.12.2014 @ assapo: Ali sedaj, ko si imel sklop v roki, lahko odgovoriš?Citat:- Ali ni slučajno mešalni ventil obrnjen, da vroča voda vteka tam, kjer običajno izteka mešanica? Citat: v kotel gre ravno toliko kolikor je pretoka preko dvižnega voda in bolj kot je voda vroča, manj se je vrača v kotel in pretok po zankah je večji,Prvi del je prav gotovo res. Če smatraš, da "mešalni" ventil meša vodo dvižnega voda in vodo iz spodnjega zbiralnika, bi lahko bil problem dovolj velikega pretoka skozi cevi talnega ogrevanja. Pretok se da povečati z dušilnim ventilom na iztoku iz spodnjega zbiralnika. Dušilni ventil bi bilo možno ročno nastaviti glede na približno konstantno temperaturo dvižnega voda, ali pa bi moral biti termično spremenljiv, če bi hotel izkoriščati zalogovnik, ko je nihanje temp.dvižnega voda zelo veliko. V smislu dobrega delovanja sistema se mi zdi bolj logično, da je "mešalni" ventil dejansko "delilni". Re: Pomoč pri talnem gretju - sassapo - 23.12.2014 - Ali ni slučajno mešalni ventil obrnjen, da vroča voda vteka tam, kjer običajno izteka mešanica? - Ali si prepričan, da lahko voda iz spodnje zbiralnice pride po bajpasu skozi mešalni ventil v zgornjo zbiralnico? Kako misliš delilni? Kaj naj deli in kako bo termo ventil deloval v nasprotno smer... Voda iz spodnjega razdelilca se normalno primešava vroči vstopni vodi na nastavljeno temperaturo, kadar ni potrebe po dodanem ogrevanju kroži voda samo skozi talno in preko zaprtega termo ventila Takšna vezava je striktno namenjena manjšim izvedbam talnega gretja in visokotemperaturnim priklopom. Za vse ostalo je klasična zaporedna vezava zakon! |