![]() |
|
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih (/showthread.php?tid=15611) |
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - taubi - 23.8.2011 Sem bil včeraj popoldan presenečen ko je Seltroček kazal notranjo temp. 24°C že po enem dnevu vročine. Pa ne kuhamo notri. Pri zadnji vročini je notranja temperatura tako visoko prilezla šele po enem tednu. Mislim da je vzrok nižja parabola gibanja sonca in sončni žarki mnogo dlje tolčejo v okna (samo žaluzije, polkrogi na dokni pa samo zavesica) kot julija, ko je parabola sonca mnogo višja. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - kremenckov ata - 23.8.2011 Na Gorenjskem sta dva letna časa zima in avgust. :lol: Jutra so dovolj sveža da ni prevroče v hiši, večji problem je pregrevanje skozi okna. Vseeno je sonce tako nizko kot v sredini aprila, torej že kar kokretno kuka v hiše in stanovanja. Še ta teden bo vroče, potem se nam bo pa kolcal po poletju. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - smrček - 23.8.2011 Mi imamo hišo iz siporeksa, fasada ni izolacijska, na strehi pa 30 cm izolacija brez senčil zaenkrat, ampak ni blo 30 včeraj čeprav je bilo zunaj 35, tak da res nevem kaj dela tisti znanec hock:
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - steklenicka - 23.8.2011 berghaus Napisal:Tole je pa noro. Od polnoči do 9h zjutraj načrpali 30 litrov vode. Za las ujeli, predno se je voda prelila preko sodčka. Treba nabavt al večji sod, ali pa še enega zraven pa nekaj [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")mixi-caravaningunichr("46")si/katalog/productunichr("46")php?cat_id=177&product_id=1010130170]takega[/url], s tem, da na en konec nataknete še ene 2 cm cevi, na drug konec pa 1 cm cevi. LP steklenička Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - tomice - 23.8.2011 Na poti iz Ljubljane mi je kazalo med 36 in 37,5 st.C, še v tunelih je bilo 32. Doma imam klimo nastavljeno na 27 st.C, v prostoru pa je 25 st.C in 45% vlažnost. Pravi raj na zemlji, ko stopiš v hišo 8) Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 23.8.2011 steklenicka Napisal:berghaus Napisal:Tole je pa noro. Od polnoči do 9h zjutraj načrpali 30 litrov vode. Za las ujeli, predno se je voda prelila preko sodčka. Moram reči, da mi je tole odnašanje in praznenje sodovja dalo zalet k hitrejšemu urejanju kurilnice, kjer bo popedenan tudi odvod kondenza, ker tole kar imamo zdaj ni za nikamor..... Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Berghaus - 23.8.2011 Z mano je očitno nekaj narobe. Berem po forumu vaše poste o prijetnih, skoraj dlako dvigajočih 25-26 stopinjah v hiši in mi ni nič jasno. Jaz bom umrl....... Sem pri 40tih, normalnih 75 kil, nobenih vsaj znanih problemov s srcem in ožiljem, pa vseeno.... Tole ni več smešno. Vremenko kaže 36 °C, TČ je prešla v high temperature shutdown, njen zunanji senzor kaže 37 °C, temperaturna sonda dve desetinki manj. Klima prezračevanje laufa na največji moči in še komaj komaj vzdržuje temperaturo srednjega štuka na 26 °C. Enostavno sem pobegnil v klet, kjer je kao znosnih 21,3 °C, pa se vseeno ne morem shladiti. Temperaturno sondo sem odnesel tudi v mansardo, kjer se bližamo 40 °C in v trenutku mi je postalo slabo. Samo za info, mešalec je zdržal zgolj 10 minut....potem pa crknil. Pomagalo ni niti prepihavanje s kompresorjem, kondenzator in termozaščito je enostavno odpizdilo. Tako zafrknjenega betoniranja pa še ne. In to za bedna dva mešalca betona. Danes spim zunaj na viseči mreži........ Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Nebomgabiksal - 23.8.2011 Zunaj 37~38°C, na eni strani hiše beton, na drugi travnik. Izolacije 17cm na stenah in 25cm na poševninah. Senčenje, vključno panoramskega okna na jug, z žaluzijami in notri je znosnih 27~28°C pri 69% rH. Samo ne smem se premikati, ker drugače takoj švic ven useka... Nobene klime, rekuperacije ali zračenja. Klima bo naslednje leto... Aja, počasi se bližam 40-tim, težo komaj vzdržujem pod 85 kil pri malo čez 180 višine :lol: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Žerjavar - 23.8.2011 Nasvet za vroče dni brez klime iz lastnih izkušenj: - Vso noč okna široko odprta. Okrog 8.00 jih zapreti in od zunaj zasenčiti (polkne, rolete, ...), da noben sončni žarek ne pride v notranjost. - Zjutraj izklopiti elektriko, da v notranjosti ne proizvajate toplote z TV, hladilnikom, računalnikom, ... - Hrano pripravite hladno ali pa pojdite v restavracijo. Letos mi še ni prekoračilo 26 stopinj, kljub običajni pregrehi z računalnikom. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Samojed - 23.8.2011 Akumulacija fantje, akumulazija Sicer nas res ne zebe, zdajle ko pišem je v dnevni sobi 25,5 stopinje (za vlago ne vem ker je ne merim in kar ne veš ne boli), je pa danes celo pečica laufala zaradi rojstnega dne (torta plus pečen krompir ). No, napram včeraj je to povzročilo pol stopinje več kot včeraj (ja, termostat mi pač kaže na pol stopinje, kar ne veš ne boli). Zunaj v senci je seltron včeraj kazal 35, danse pa 36 stopinj. Če se nadaljuje za 14 dni, se bo vse pregrelo in se verjetno skuhamo, ampak za teden do 14 dni vročine je pa cegu betonski blok in betonska plata zakon. Znotraj je milina npram tistemu kar me čaka na asfaltu na dvorišču. Čez pol ure bom pa spet odprl vse na ful in se čez noč lepo stene hladijo, da bo jutri spet znosno čez dan oziroma popoldne ko pridem iz službe.
Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - gape - 23.8.2011 Tole z nočnim zračenjem, kot omenja Žerjavar je res edina prava rešitev za tele dni. Pri nas se obnese. V naši ljubi alpski dolini, na vasi, sicer pripleza termometer na skromnih 33°C, notri pa smo med 16. in 17. uro dosegli znosnih 25,5°. Danes zjutraj, mi je celo uspelo prezračiti na dobrih 22°. Čez dan vse zaprto in zasečeno, edino vrata na teraso se popoldan pogosto odpirajo in zapirajo, ko se mulci selijo iz bazenčka v dnevno in nazaj. Mansarda + cca 2° več. S kvalitetnim spancem, se sicer ne morem pohvaliti, ampak klime ne bo. Bo pa pred teraso na jugu, potrebno posaditi kakšnega konkretnega listavca, ker je le ta, v teh dneh zame skoraj neuporabna, razen po osmi uri zvečer. Zdjle ko to pišem je notri še 24,1°, zunaj pa 22,3°, zračim pa od osme ure zvečer. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Samojed - 23.8.2011 Evo, imam vprašanje (ni mišljeno kot zlobno, ampak lahko ga kdo tako vzame): Vse te nizkoenergijske hiše, pa 3- litrske hiše itd - po izračunih pozimi prdneš, pa je temperatura za stopinjo višja. Kul, če ne smrdi preveč. Kako pa je poleti? Verjamem, rekuperacija in ostala sodobna nesnaga zna pomagat, ampak ali bi kdo napisal po resnici. Se sploh da preživeti brez klime in če ne, koliko to stane? Vsi pišejo da je ogrevanje samo 200 evrov, pri meni cepcu pa 800. Koliko pa so stroški da se da preživeti poleti, ko so pri meni nula? Resno, ni zajebancija, ampak v vseh člankih in reklamah in postih in samohvalah so samo cifre koliko je stalo ogrevanje. Pa dajmo obrnit - koliko pa stane še hlajenje in nato seštejmo skupaj celo leto. Mogoče bi bilo tole celo primerno za novo temo - naj moderator presodi in po potrebi ukrepa. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - Tone - 23.8.2011 Tile vremenkoti mi gredo že malo na ..rac, samo temperature govorijo, ko je pa procent vlage 4 x hijši kot °C. [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arsounichr("46")govunichr("46")si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_avtunichr("46")html]Ob poldevetih zvečer je na Brniku 25°C 78% vlage[/url]. Če piha je to znosno, ko si pa pri teh pogojih v stanovanju pa lahko samo mirno ležiš, vsak premik kaznovan z znojem. V mansardni spalnici imam 26,5°C in 54 vlage, če bo odprl okna za uro ali 2 bi vse zaj... Zjutraj je pa vlaga 100% in z zračenjem ne moreš nič narest, razen če takoj po zaprtju oken s klimo spustiš vlago. Celonočno zračenje ti nafila vlago v knauf oziroma stene in si brez klime totalni revež. Starša sta se vendarle navadila, da ni za odpirati oken, čeprav termometer kaže vabljivih 21°C. Sicer pa mojih 160W kompresor razvlaževanja vstopnega zraka za 4 bivalne prostore + predsoba in kopalnica, dnevno načrpa cca 7l vode s čemer zniža vlago v vstopnem zraku za cca 25% in očitno tudi nekoliko pohladi, drugače ni teorije, da bi slabo izolirana mansarda imela ob 20h 26,5°C. Skratka vlaga je vzrok vseh naših težav, vremenkoti pa sam temperaturo šopajo. Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - 5522 - 23.8.2011 Samojed Direktnega odgovora nimam domnevam da je s temi hišami enako kot z arabci, ki so pri +40 zaviti kot eskimi...zakaj že :roll: Za razliko od nas modrih belcev :wink: Re: Zelo varčne hiše v pasjih dnevih - tomice - 23.8.2011 Samojed Napisal:Evo, imam vprašanje (ni mišljeno kot zlobno, ampak lahko ga kdo tako vzame): Vse te nizkoenergijske hiše, pa 3- litrske hiše itd - po izračunih pozimi prdneš, pa je temperatura za stopinjo višja. Kul, če ne smrdi preveč. Kako pa je poleti? Verjamem, rekuperacija in ostala sodobna nesnaga zna pomagat, ampak ali bi kdo napisal po resnici. Se sploh da preživeti brez klime in če ne, koliko to stane? Vsi pišejo da je ogrevanje samo 200 evrov, pri meni cepcu pa 800. Koliko pa so stroški da se da preživeti poleti, ko so pri meni nula?Evo, pošten odgovor. Za klimo (hlajenje seveda) porabimo letno med 200 in 300 kWh, torej približno 20 do 30 EUR. V takšni vročini bi jih dal tudi 300 :wink: In v hiši je res prijetno. Prezračujemo samo prek rekuperatorja, ki ponoči vklopi by-pass. Oken ne odpiramo. Letos (z julijem vred) smo porabili za ogrevanje hiše in sanitarne vode 2.184 kWh, za vse ostalo (tudi klimo) pa 2.800 kWh. |