PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 11.12.2017

Digifotko Napisal:
bozgom Napisal:Tole je pa zmaga! Panel ima izkoristek 15% v najboljšem slučaju, sonce pa ima največjo moč cca 1kW/m2, torej iz enega kvadratnega metra dobiš 150Wh na uro. Če ima EV porabo 200Wh na kilometer (podatek je realen toliko kot VW podatki o dušikovih oksidih) b...
Lahkoi prosim argumentiraš ti trditvi, prosim :?:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 11.12.2017

E?
Kateri dve? Nox ali poraba EV pri vzponu na Vršič? Moč sonca? Izkoristek panelov?
Trditev je več kot dve.

arbajter Napisal:Lokalna izkušnja je slaba. Povezana je s tem, da je treba za spodoben generator (ne eno igračo reda 2kVA) malce bolj odpreti denarnico.
Je pa tudi res, da tisto ropotanje generatorjev nekako ne sodi v klimatsko zdravilišče. Big Grin
Ostane le ene dva kubika akumulatorjev in en sposoben sinusni UPS, pa je spet štiri ali pet mestna številka.
Ali pa špegle na streho.
Citat:Včeraj zjutraj sosed ene 5 ur zaradi izpada elektrike ne bi (ni :?: ) mogel filat BMWi3. In ko se ponovi situacija izpred let, več dni brez elektrike?
AHA...še en + za EVje. Dobro, se že popravljam, redko se dogaja. Se pa. In potem so auspuhi od boga dani. Določenim bi se morali želodci obračat, ko bi se potem morali usesti vanje? Ma kje, to samo "govorijo".

Samo vprašam.
Kako imate(jo) to rešeno lastniki TČ.
Prjatlu se je zdel brez veze, ko je bil kolaps pa ni mel sinusnega inveretrja za peč&obtočno črpalko gont.
Za le par sto €Ž: Meni je za v sili popolnoma dovolj 100 Ah (12V) + par odsluženih zagonskih baterij, 1500/3000 W razsmernik. Za več kot en dan pa mi je generator ... gnan na Otto pod haubo.
Ravno tako bi bil v sili dovolj en bencinar.
Imajo pa nekateri v sili tudi možnost javnega prevoza ....

Digifotko Napisal:Tole je pa zmaga! Panel ima izkoristek 15% v najboljšem slučaju, sonce pa ima največjo moč cca 1kW/m2, torej iz enega kvadratnega metra dobiš 150Wh na uro. Če ima EV porabo 200Wh na kilometer (podatek je realen toliko kot VW podatki o dušikovih oksidih) b...

Sem prebral (prej sam na počez), pa navkljub kakem pretiravanju vzamem vpršanje nazaj :oops:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 12.12.2017

Digifotko
Ma DELPHI prav. Herbiji pred 60-tih so imeli zajle in ekscentre na paknah. Na oljček pa po 60-tih.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 12.12.2017

Jani
Citat:Imajo pa nekateri v sili tudi možnost javnega prevoza ....
A iz Rakitne? Ali od mene, ko pelje v celem dnevu le en avtobus? Jaki javni prevoz.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 12.12.2017

:?: Arbajter, vsak si poistelje domek sam.
Vsakdo ima možnost izbire.
Jest sem domek postavil tako, da je na koncu naše parcele končna avtobusna postaja, ker, da bi malega hodlil pozno zvečer iskat v dolino, ko se njemu žura. Izjemoma ja, sicer pa no go. Zdaj je tako, Jutri bo verjetno drugače.
Sploh ne mislim nič slabo. Po tej plati bit Of Grid ima tudi svoje, meni, fajn luštne plati 8), ni pa to za vse. Nekdo bi se počutil fajn omejenga drugi uživa v tem. Poglej "Terakota". Meni je to carsko, ampak neprimerno za zdajle @moja fam.
Ti pošljem link na foto album; ne da ni javnega prevoza, iz civilizacije pridemo/odidemo v pol ure skozi gošo, po poteh, ki jo pozna in vzdržuje le nekaj ljudi ali pa (običajno) po morju. Milje težko prehodne obale na obe strani. Privežeš na privat muring, ... špegli al kot jim praviš gonjo dve, (pobnavadi zlo polni rib) skrinji, pralni stroj, hladilnik, indukcijo, razsvetljavo ... TVja seveda ni. Divje koze se pasejo po, za povprečnega forumaša tele vizionarske teme, neprehodni goši. Izjema je tisti, mogoče sem res, kot pravijo edini, ki jo lahko pomolze, ... če si dovolj vešč in krut da ješ meso, jo s puščico prebodeš ...

novitu Napisal:Pojavnost takih dogodkov je precej (ekstremno redka) IN ne sedaj nabijat, .....
Je pa fino, če se gremo bolj realne argumente, kot vesoljne potope...
Ni vesoljni potop, ampak tu okoli "vse leti", "vse plava".
Od treh zjutraj smo spet brez EE, obtočne črpalke se ne vrtijo, TČ na bencin ne gre :?: ...
Okrog šestih sem šel ven posnet čisto temo okolice, sosednjo hišo 100 m stran rahlo osvetljuje le svetloba iz naše družinske sobe ... vroča limonada, čaj, potem še frišno pečen maslen rogliček, kafe ... pogled ven na cesto, vsi nekam hitijo, aja, ura je že 9 preč, med njimi BMWi3, pa mislim, da ni že večkrat omenjeni sosed :roll:
Torej gretje, razsvetljava, frigo ... mnogim tu ne funkcionira, nekdo z EV se pa pelje Idea
Tud če namesto EV bencinarja poženeš, ... aja, namest TČ se pa oblečeš, vodovod zapreš da voda ne zmrzne, za rasvetljavo pa baterije na glavo.
Ma, nikol ni tok hudo, da ne bi lahko bilo še huje.

steklenicka Napisal:V Postojno so navlekl ne vem koliko agregatov, še celo iz sosednjih držav, pa jim jih je še primanjkovalo. Vi bi pa ob tem še avtočke polnili ...
LP, steklenicka
Aha, 5 kW cirkular, privat žerjav, TČ če bi jo iimel, je OK če jo gonim, če pa sosed nafila 10 kWh, da se bo peljal v Žabarijo in nazaj je pa to ... :?:
Mislim pa da bi ob hudem pomanjkanju večina lastnikov EV pustila na OF in bi Ottota gonila. Tisti redki, ki jim bo ali je to edino vozilo se pač pelje z EV, če mu ni varianta javni prevoz. Redki za razliko od ne prav redkih, ki z njimi nebi bili solidarni, ki bi se vseeno ogrevali s TČ + vsi ki imajo, bi vseeno imeli, položnico npr 50+ € :?:

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Berghaus - 12.12.2017

Kot da ne bi poznali prilagajanja.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 12.12.2017

Se strinjam s tabo...ampak vseeno ga mnogi ne.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 12.12.2017

Saj ga poznamo. Prilagajanje. Dokler mulci hodijo v šolo, se lahko iz Cerknice v Postojno pelješ z njihovim busom.
Poleti? Hmmm, počakajte na jesen.
Da ne govorim o kakšnih Blokah ali še večji eksotiki.

Pretiravaš....približno tako, kot če rečem, da greš z avtom v Bangladeš. Najbrž boš šel z letalom, medtem ko je večina migracij kljub vsemu na precej krajših distancah. Tako nekako je v primeru EV - sam sem vsaj 30x napisal, da je tehnološko kot cenovno kot....ta reč že danes sprejemljiva za velko večino...celo zame bi bil, pa prevozim daleč nadpovprečno. Torej, če iščeš dlako jo boš našel, vedno in povsod. Zakaj zadeva še ni v masovni potrošnji? Ja, tukaj pa je odgovor v nas potrošnikih in pripravjenosti na spremembe, prilagajanje itd. Ja ponavljam se, vem...

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Berghaus - 12.12.2017

Ljudje smo fuknjena bitja. Ob zadnjem snegu je na radio poklicala do skrajnosti razkurjena ženska, ki je po primorski avtocesti pri 4 centimetrih snega vozila za plugi in vmes v mikrofon drdrala zaprepadenst nad počasno vožnjo plugov (!!!) in da sploh ne sčistijo do konca (!!!).

Nekaj centimetrov snega sredi decembra.....nepredstavljivo.

Po drugi strani mi po fejsu serje folk, ki verjame v teorije zarot spreminjanja vremena, ne verjamejo pa v globalno segrevanje, radi pa bi meter snega za božič. Naslednji dan po njemu seveda čiste, suhe ceste in pločnike, ki se spucajo sami, oni bodo zgolj iz kavčev naklicali razne radijske postaje. Toliko o prilagajanju folka.

In še češnja na torti, razglasitev oranžnih alarmov ob napovedih snežnih padavin, oziroma temperaturah pod -5 stopinj, Slovenijo bo zajel sibirski mraz.

Mislim, resno?? In bože nedaj da prognostiki falijo napoved za 12 ur, ker potem so nesposobni kreteni.

Kot je Novitu rekel, večina nas je prilagojena, obstaja pa na žalost precej psiho invalidov, ki znajo svoj lajf furat zgolj po tirnicah. Ali pa še to ne.

EV, ko okoli tebe ruje strehe in drevje? Ma boli me patka s čim bi ga filal. Bom pa tisti dan ali dva pešačil do javnega prevoza, for christ sake.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 12.12.2017

Pretiravam!?
Cerknica - Postojna!?
V fuknjenem socializmu je šel bus vsako uro. Danes samo še šolski.
Jebena država blebeta eno, dela popolnoma drugo. Enako velja za primer kamioni (oz. tovor) na vlak. Navadno nakladanje namenjeno pranju denarja. V resnici je cilj šest drugih tirov in čim več kamionov na avtocesti. Če je treba bodo šestpasovne. Seveda bomo tudi 6x odmontirali, prestavili in zmontirali protihrupne ograje. Posla ko dreka. Za naše.

Ja, pretiravam. Ko boste prepovedali auspuharje, si bo penzionist kupil Teslo za po kruh.
Ne, čakaj, do Postojne gre v bistvu lahko peš. Ali pa jahajoč. Ni problema. Ga ni čez napredek.
Al boš tudi ti star. S penzijo namesto plače. Te bo že prizemljilo.

Razvajeni smo, to je to. Zadnjič sem globoko razmišljal....mulc, star manj kot 3 leta ne vidi težav nikjer. Nato mu jaz in moja lepo razloživa, da je previsoko, da lahko pade, da...pi...le od kje nam potem take ideje, kot jih Bergi opisuje zgoraj? Ja od stavkov,...pazi se, sneg je, drsi, polne bolnišnice pa to.

Fery, dejansko pretiravaš. Pišeš, kot bo čez 20 let vse isto (da ne celo slabše).

Leta tam 2000 je bil v krajih kjer sem odraščal internet prek tiste, saj veš, telefonske linije. Vse okrog sem poslušal, da k nam bo prišel nazadnje, nas je premalo. No v 3 letih sem ga spahal tam gor...kako, tako da sem 3x na teden težil na Telekom, eksaliral da sem prišel do enega recimo temu decision makerja, ki se me je kmalu naveličal in mi podal precej jasne smernice kako in kaj. Od takrat je minilo še pol leta do sprejema vseh potrebnih jajc za optiko. Bila je prva vas v občini z optiko. Vse (skoraj vse) se da, če se hoče, lahko pa...da ne povzamem kakega politika....ki je, ne glede na vse imel še kako prav.