PodSvojoStreho.net
Moja vizija električne mobilnosti - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Moja vizija električne mobilnosti (/showthread.php?tid=70630)

Re: Moja vizija električne mobilnosti - janipapillon - 10.12.2017

Včeraj zjutraj sosed ene 5 ur zaradi izpada elektrike ne bi (ni :?: ) mogel filat BMWi3. In ko se ponovi situacija izpred let, več dni brez elektrike?
Imajo rezervo na Ottov motor.

Khm, Idea Arrow ali imamo vsi poskrbljeno za alternativni nujno potrebni vir EE (rezervo) ob večdnevnih izpadih? Agregate za TČ, ali baterije in razsmernik za obtočne črpalke, hladilnik, zamrzovalnik, razsvetljavo? Fery, Arbajter že, kaj pa ostali ki pravjo kako na elektriko ne nese?
Po lokalni zkušnji tule okrog nas je bolj tema kot ne, ko ni nihanja elektrončkov.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - arbajter - 10.12.2017

Lokalna izkušnja je slaba. Povezana je s tem, da je treba za spodoben generator (ne eno igračo reda 2kVA) malce bolj odpreti denarnico.
Je pa tudi res, da tisto ropotanje generatorjev nekako ne sodi v klimatsko zdravilišče. Big Grin
Ostane le ene dva kubika akumulatorjev in en sposoben sinusni UPS, pa je spet štiri ali pet mestna številka.
Ali pa špegle na streho.
Citat:Včeraj zjutraj sosed ene 5 ur zaradi izpada elektrike ne bi (ni :?: ) mogel filat BMWi3. In ko se ponovi situacija izpred let, več dni brez elektrike?
AHA...še en + za EVje. Dobro, se že popravljam, redko se dogaja. Se pa. In potem so auspuhi od boga dani. Določenim bi se morali želodci obračat, ko bi se potem morali usesti vanje? Ma kje, to samo "govorijo".

Re: Moja vizija električne mobilnosti - DELPHI - 10.12.2017

arbajter Napisal:DELPHI
A tisto na koncu pa v "tolažbo", nede? Se spomnim tistega DKWja, za njim je fotr k hiši pripeljal še "Princa", NSU 1200C, kako so mu že rekli - leteča truga, če se ne motim. Takoj za njim je ostalo pa zgolj pri Audi.
Kakšna tolažba? Spet vidiš nekaj, kar ni napisano. Nekam pogosto se ti to dogaja.
Drugače pa občudovanja vredna zvestoba znamki: dekavc, NSU, Audi.
Audi je sicer nekaj let slišal na Audi NSU Auto Union AG.

arbajter Napisal:Lokalna izkušnja je slaba. Povezana je s tem, da je treba za spodoben generator (ne eno igračo reda 2kVA) malce bolj odpreti denarnico.
Je pa tudi res, da tisto ropotanje generatorjev nekako ne sodi v klimatsko zdravilišče. Big Grin
Ostane le ene dva kubika akumulatorjev in en sposoben sinusni UPS, pa je spet štiri ali pet mestna številka.
Ali pa špegle na streho.
Ali pa V2G. Mogoče bi prišel domov še z nekaj soka in bi z njim napojil žarnico ali dve.
Ampak to ni prihodnost, pač pa sedanjost. Mitsubishiji to znajo, vsi japonski Leafi, Tesle menda tudi.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - steklenicka - 10.12.2017

V Postojno so navlekl ne vem koliko agregatov, še celo iz sosednjih držav, pa jim jih je še primanjkovalo. Vi bi pa ob tem še avtočke polnili ...

LP, steklenicka

DELPHI
Citat:Spet vidiš nekaj, kar ni napisano. Nekam pogosto se ti to dogaja.
Odvisno kako si predstavljaš tisti stavek. Tudi pogostost je potem nekako povezana z tem.
Citat:Drugače pa občudovanja vredna zvestoba znamki: dekavc, NSU, Audi.
Tule si ti malo ustrelil mimo. Če bi kolikor toliko redno prebiral kake moje komentarje bi z lahkoto razbral, da sem 20 let na Volkswagnu. Vedno so bili pri hiši trije njihovi avti. Običajno mali Polo, pa Golf in Passat. No tega je letos pač zamenjal Audi. Iz čistega firbca. Sem si rekel pa poglejmo še to čudo. Sicer še VW nimam ene žal besede, vsi so služili in še služijo. Brez defektov, brez mehankarjev, brez šraufanja motorja. Golf pri 526 jurjev km še ni srečal izvijača (pustimo redne servise). Torej sem njihov pristaš in ne Audijev. Ta se bo še moral dokazati, vsaj pri meni.
Citat:Audi je sicer nekaj let slišal na Audi NSU Auto Union AG.
Slišal je še na kaj drugega. Današnje ime firme je že šesto po vrsti od tistega prvega Horch & Cie.
Citat:Ali pa V2G. Mogoče bi prišel domov še z nekaj soka in bi z njim napojil žarnico ali dve.
Ampak to ni prihodnost, pač pa sedanjost. Mitsubishiji to znajo, vsi japonski Leafi, Tesle menda tudi.
Ja pajade. Doma je treba še župco skuhat, pa gate oprat. In potem bi se drugi dan še na šiht peljali. Seveda, na željo čaramo, nemogoče naredimo takoj, na čudeže je pa treba en dan počakat. Ne zahajaj v protislovja. Drugače pa - seveda znajo. Štrom se da na milijon načinov uporabit. Za pametne pa tudi neumne reči. Samo vedeti je treba zakaj in predvsem ali se splača. Kot z opeko. Imaš dva kupa, če jo iz prvega kupa preložiš v drugega jo je v prvem manj in ne enako. In ja, z auspuhom se bo treba naslednji dan odpeljat. Se izide matematika?

Citat:Spet vidiš nekaj, kar ni napisano. Nekam pogosto se ti to dogaja.
Odvisno kako si predstavljaš tisti stavek. Tudi pogostost je potem nekako povezana z tem. Nimaš si kaj predstavljati. Vse je napisano.
Citat:Drugače pa občudovanja vredna zvestoba znamki: dekavc, NSU, Audi.
Tule si ti malo ustrelil mimo. Če bi kolikor toliko redno prebiral kake moje komentarje bi z lahkoto razbral, da sem 20 let na Volkswagnu. Vedno so bili pri hiši trije njihovi avti. Običajno mali Polo, pa Golf in Passat. No tega je letos pač zamenjal Audi. Iz čistega firbca. Sem si rekel pa poglejmo še to čudo. Sicer še VW nimam ene žal besede, vsi so služili in še služijo. Brez defektov, brez mehankarjev, brez šraufanja motorja. Golf pri 526 jurjev km še ni srečal izvijača (pustimo redne servise). Torej sem njihov pristaš in ne Audijev. Ta se bo še moral dokazati, vsaj pri meni. Fotr je vozil DKW in NSU, ti zdaj voziš Audija. Audi je požrl DKW in NSU. V čem je problem, če napišem, da gre za zvestobo znamki?
Citat:Audi je sicer nekaj let slišal na Audi NSU Auto Union AG.
Slišal je še na kaj drugega. Današnje ime firme je že šesto po vrsti od tistega prvega Horch & Cie. Sem trdil kaj drugega?
Citat:Ali pa V2G. Mogoče bi prišel domov še z nekaj soka in bi z njim napojil žarnico ali dve.
Ja pajade. Doma je treba še župco skuhat, pa gate oprat. In potem bi se drugi dan še na šiht peljali. Seveda, na željo čaramo, nemogoče naredimo takoj, na čudeže je pa treba en dan počakat. Ne zahajaj v protislovja. Drugače pa - seveda znajo. Štrom se da na milijon načinov uporabit. Za pametne pa tudi neumne reči. Samo vedeti je treba zakaj in predvsem ali se splača.

Lej. Ko so Japonci fasali tsunami, je Nissan posodil, kasneje pa podaril 65 Leafov, da so z njimi letali okoli težkih bolnikov, večinoma rakovih, ker, pazi zdaj, upam, da sediš - ni bilo bencina, štrom jim je pa občasno uspelo usposobiti ravno toliko, da so avti spet lahko vozili.

Zdaj pa, jaz ne trdim, da bo ob naslednjem žledu (čez 100 let?) pri nas enako, niti, da bo kjerkoli drugje enako ali vsaj podobno, nenazadnje Postojna ni Fukušima in Japonci niso Notranjci.

Moj point je, da se da, da je mogoče in da je bilo celo preizkušeno v praksi.
Je pa dilema drugje, če je štroma malo: ali bomo peljali kisik bolnikom ali boš pa ti nanj gate pral in župco kuhal.
Oboje bo šlo težko.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - novitu - 10.12.2017

Pojavnost takih dogodkov je precej (ekstremno redka) IN ne sedaj nabijat, da jih bo vedno več....ker jih bo, dejstvo pa je, da so tudi ustrezni mehanizmi, ki preprečijo najhujše vedno bolj na nivoju. Kaj želim sporočiti je, če se bo denimo žledolom dogajal na 10let ali celo pogosteje, se bo pač našlo način, kako prilagoditi infrastrukturo s ciljem kljubovati razmeram. 100 odstotne zanesljivosti pa enostavno ni in je ne bo. Poglejte Portorico...niti nafte ne smejo filat...torej tudi ICE niso imuni, če se že gremo ekstreme.

Je pa fino, če se gremo bolj realne argumente, kot vesoljne potope...

DELPHI
Med fotrovim NSUjem in mojim Audijem zeva 40-letna praznina, ki jo nikakor ne moreš enačiti z zvestobo znamki. Zaenkrat še vedno trdim da se mi =be za Audija in da se bo moral kot dober avto še dokazati. Pri meni. In upam vsaj, da se bo. Prvi vtisi razlik med fao in olimpijado pa govorijo v prid fao. Morda prevaga v korist olimpijade le udobje med vožnjo.
Citat:Drugače pa - seveda znajo. Štrom se da na milijon načinov uporabit.
A sem kaj drugače napisal? Ko si že privlekel tisto japonsko katastrofo. Ko se moraš odločiti ali boš dal vedro štroma bolnikom ali ga boš zlil v šporhet je brezpredmetno debatirati, kam ga daš. Čeprav bi se našel kdo, ki bi raje kuhal. Jaz nisem med njimi. Ampak Japonci so naredili napako, ko tiste Leafe niso pripeljali takoj po tsunamiju do reaktorjev in z njimi napajali hladilne agregate reaktorja. Potem bi bilo tudi bolnikov manj. Pa reaktor bi tudi cel ostal. Narobe je bilo edinole to, da je voda zalila generatorje, ki so napajali hladilne črpalke reaktorja. Ko tega ni bilo je šlo samo še navzdol. Pa imeli so srečo, da so imeli direktorja, ki je imel jajca in se je (pravilno) odloči,l da se za hlajenje drugega reaktorja uporabi morsko vodo, ki je reaktor sicer uničila, je pa preprečila še eno jedrsko eksplozijo. In neka dva meseca nazaj se je vodenemu robotu prvič uspelo prebiti do sredice reaktorja. Baje je bila kot vosek. Stopljena namreč. Ne želim pa teh dogodkov (scenarijev) povezovati z povečano porabo po e.omrežjih vsled EV in TČ. Igramo se z elektroni, igramo se z atomi. Vse lepo in prav Nesreče se pa dogajajo. In te nam potem definitivno postavijo ogledalo pred nas same. Sem malo zakrivil iz teme, se opravičujem. Je pa neka nevidna povezava tudi med tem in bodočimi EVji.
Tudi tvoj zadnji stavek nedvomno drži. V takih primerih je res težko. Zato nosimo tisto betico nad rameni, ne?

Also sprach arbejter.

Big Grin
Klinc, meni nikoli ni ne vem kako ležala. Nekako grobi jezik, trd. Ravno toliko da mal zastopim.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Digifotko - 11.12.2017

Citat:I, Hrošč vendar. Tja v zgodnja šestdeseta.
Tudi v dizel varianti.
Tule si me sicer dobil na tanek led, ker mi je ta podatek ušel, kar dokazuje, da se človek uči celo življenje. Tako da drži, vendar je to bilo pred mojim rojstvom, pa se verjetno zaradi tega nekako tega ne "spomnim". Sem pa nekje prebral, da so jih parni stroji tudi imeli. Zajle, namreč.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.jimellisvwparts.com/showAssembly.aspx?ukey_assembly=740064&ukey_make=1066&ukey_model=15549&modelYear=1960&ukey_category=21733">https://www.jimellisvwparts.com/showAss ... gory=21733</a><!-- m -->

Tule prodajajo hidravlične dele za hrošča letnik 1960... mogoče je bila zajla od pedala do cilindra???

bozgom Napisal:PS pri EV lahko poleg vozim sončni panel in dobim kakšno kWh, če je super nujno potrebno. Ti pa bi tisti dcl. goriva potegnil od kod? Iz jajc mogoče?

Tole je pa zmaga! Panel ima izkoristek 15% v najboljšem slučaju, sonce pa ima največjo moč cca 1kW/m2, torej iz enega kvadratnega metra dobiš 150Wh na uro. Če ima EV porabo 200Wh na kilometer (podatek je realen toliko kot VW podatki o dušikovih oksidih) boš torej iz enega kvadratnega metra panelov dobil v eni uri elektrike za... 750 metrov...
Dlje se boš pripeljal na fižolove pline... ni pa EKO...

Re: Moja vizija električne mobilnosti - Fery - 11.12.2017

Saj je dovolj, če greš iz Vršiča dol.
Če greš gor, hmmm, potem bo pa za ... 100 m?

Pa saj greš itak vedno navzdol in filaš baterijo.

EV-ji so dobri za šlepanje. Pokličeš soseda, zapneš gurtno, on se z auspuharjem jebe in dvojno troši, ti pa filaš baterijo. Edino plavine ne sme biti blizu.
Včasih je bil to kar pogost pojav. Danes je to bogokletno in te skoraj napendrikajo, če te dobijo pri tem početju.

Re: Moja vizija električne mobilnosti - RadarX2X - 11.12.2017

Digifotko Napisal:
bozgom Napisal:PS pri EV lahko poleg vozim sončni panel in dobim kakšno kWh, če je super nujno potrebno. Ti pa bi tisti dcl. goriva potegnil od kod? Iz jajc mogoče?

Tole je pa zmaga! Panel ima izkoristek 15% v najboljšem slučaju, sonce pa ima največjo moč cca 1kW/m2, torej iz enega kvadratnega metra dobiš 150Wh na uro. Če ima EV porabo 200Wh na kilometer (podatek je realen toliko kot VW podatki o dušikovih oksidih) boš torej iz enega kvadratnega metra panelov dobil v eni uri elektrike za... 750 metrov...
Dlje se boš pripeljal na fižolove pline... ni pa EKO...

No ja, paneli imajo izkoristek že 21% (in so že za kupit)
<!-- m --><a class="postlink" href="https://electrek.co/2017/12/08/residential-solar-panel-lg-breaks-21-efficiency/">https://electrek.co/2017/12/08/resident ... fficiency/</a><!-- m -->

Pa če imaš tega 20m2 na strehi in spodaj še kakšno baterijo, ki ti hrani energijo, bo pa že vožnje dovolj do prve gostilne, pa še v trgovino lahko skočiš nazaj grede.

On bi imel panel na strehi avtomobila, da bo polnil, če mu na poti na Vršič zmanjka štroma... torej bo namesto 150 lahko prevozil 220 metrov...

Če pa bi imel starega dizlaša, bi lahko poprosil kuharico za liter ali dva jedilnega olja in s tem prevozil do prve črpalke...