PodSvojoStreho.net
Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nov tarifni sistem in plačevanje moči (/showthread.php?tid=83477)

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Fantocci2 - 12.7.2023

Oneh, minimum odjema moje TČ je okoli 400W, tak da si spet mimo pihnil (ker si napisal da trdim da mi kao skozi dela na min).
Jaz sem napisal, da ponavadi (torej v povprečju) vidim okoli 800W.

Ti pa še kar SEEEEEERe študiraj... to je zelo pomemben in zanesljiv podatek, ki ti v praksi veliko več pove kot moj Watt-meter in kWh meter na TČ (ja, oba imam).

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 12.7.2023

> minimalna dogovorjena moč je ta, ki jo zdaj gledamo na mojelektro?

Ne, na mojelektro ni napisane minimalne, oz. jo lahko vidiš samo, če poskušaš nastavit prenizko dogovorjeno moč. Minimalna je za enofazno 31% SzP, za trifazno pa 27% SzP moči, ampak najmanj 2kW za enofazno in 3,5kW za trifazno. (4. odstavek 12. člena Akta).

> če hodiš v službo in kakšno interesno dejavnost je običajno sobota dopoldne tisti termin, ko se hoče vse oprati, zlikakti, posesati...

To je ok, sobota dopoldan nikoli ni blok 1.

> TČ še zdaleč ne deluje non stop, razen če je prešvohna.

Če ti TČ ne dela non-stop, a je potem sploh inverterska?

Pa s tem ne mislim, da bi delala non-stop na polni moči - v tem primeru bi res verjetno bila prešvoh. Ideja je, da se pač prilagaja zunanji temperaturi in glede na to prilagaja trenutno moč.

Vsekakor ne bi smela delat v "PWM" načinu oz. dela pol ure, spi pol ure. Če dela tako, potem ali ni inverterska, ali ni sposobna dajat od sebe tako malo, kot se od nje zahteva, ali pa je regulacijski modul "zanič roba", nevredna svojega denarja.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 13.7.2023

@ruske
> Kje pise, da se omreznina za prenos energije manjsa, kamoli ukinja?

V študiji AGEN je napisana struktura stroškov omrežja in iz katerega vira (moč vs. poraba) naj bi se posamezni stroški pokrivali.

To, kar ti zdaj bereš, ni nič "za zraven", ampak povsem nadomesti obstoječe omrežninske tarife in tudi cene bojo povsem drugačne, tako da ... dokler nimamo objavljenih tarif, je vse zgolj natolcevanje.

te tarife nadomestijo tarife za omrežnino za priključno moč, ne pa tudi za prenos energije, kar je v mojem citatu. tiste ostajajo...
takle bo izgledal nov račun:
61da4d34c8b9e781b424.jpeg (1880×1603) (zurnal24.si)

in očitno dobimo tudi za prenos energije enako število blokov, kar se omrežnine tiče. Po drugi strani pa bo sama energija še vedno VT/MT. 

V glavnem, dražje bo in še manj bo folk razumel, kako in kaj plačuje.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 13.7.2023

Ja, seveda omrežnina za energijo ostaja, ampak če se bo AGEN količkaj držala ugotovitev iz študije, bo omrežnina za energijo nižja od trenutne.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Celjan93 - 13.7.2023

Potem takem bomo res lastniki SE najbolj občutili spremembo.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 13.7.2023

Na podlagi cesa sklepas. Zgodile se bodo 3 spremembe in za nobeno danes ne ves, kake bodo cene in katera rec bo imela najbolj resen vpliv na račun:
- sprememba omreznine za moc
- sprememba omreznine za preneseno energijo
- prenehanje reguliranih cen elektrike

Bo treba pocakati pa videt, a bo razlika med tistimi s SE in tistimi brez vecja ali manjsa kot dosedaj.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 14.7.2023

Citat:Potem takem bomo res lastniki SE najbolj občutili spremembo.
Ne vem no,  na kakšni osnovi nekateri mislijo, da se lahko državljanje loči na rasni, verski, ekonomski ali da imajo lastno SE osnovi. Ali imaš SE ali ne boš plačeval enako! Angry Angry Angry

Seveda, če pa gledaš račun danes in kakšen bo jutri.... na to pomisli takrat ko boš šel na volitve in namesto da voliš samo, da ni Janša voli ali Milana ali Janeza ali Zorana ali... pač tistega, kateri ti bo obljubil in z obljubami prepričal... Golob je namreč obljubljal ravno to, kar imamo- davke rabimo, da država funkcionira višjikot so, boljše za državo, ljudje s preveč denarja kupujejo neumnosti, zato je boljše, da ga imajo manj, vožnja po cestah sprošča CO2, zato je boljše da stojimo...

PS je malo offf in se opravičujem, a sem jezen  Angry Angry Angry - sem malo prej bral, da nas mislijo z dolgotrajno oskrbo olupiti za 560€, pa prostovoljno ZZV bo obvezno, pa RTV prispevek gre gor...Pa, DDV na energente so vrnili, septembra bodo prispevek za OVE dvignili, po novem letu ne bo več regulirana cena plina, olja in elektrike... Plače pa dol, recesija pred vrati...Pol pa še omrežnina za moč in prenos...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Celjan93 - 14.7.2023

Očitno bodo nekateri na boljšem na novem sistemu

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - JaBK - 14.7.2023

Počela propaganda...

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - first1 - 14.7.2023

Iz kod je ta tabela? Vir? Kaj je to M1 in M2?

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - tona gas - 14.7.2023

Celjan93, daj še malo obrazloži to tvojo lepo barvasto kreacijo ?
To je sedaj momentalno nič,brez neke razlage kaj bi naj to bilo.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Zaspanc - 14.7.2023

Ne se preveč obregat ob take provokacije...
Ob vsaki spremembi je vedno nekdo na boljšem.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - oneh - 14.7.2023

Tista tabela je iz študije Inštituta Milan Vidmar, katera je služila v postopku sprejemanja uredbe.In predstavlja celotno omrežnino (za moč+za distribucijo+za prenos). Skoraj dvomim, da bi večina plačala manj zato počakajmo na cenike.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - Celjan93 - 14.7.2023

To bo to drastičnih odstopanj ne bo. Najkrajšo bodo potegnili ravno taki,ki imajo sedaj majhno porabo.

RE: Nov tarifni sistem in plačevanje moči - ruske - 14.7.2023

Pazi, to je samo za distribucijski sistem, moraš prištet še prenosni, da dobiš končno cifro iz študije ...

Pa tudi tista cifra še ne pomeni, da bo taka tudi končna cifra v tarifi, pod katero se bo AGEN podpisala. Znatno so spremenili shemo blokov po dneh, zato znajo tudi te cifre odstopat.