PodSvojoStreho.net
Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Prehodno ogrevanje , izbira energenta (/showthread.php?tid=78517)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 27.10.2020

Še en vprašanje imam če bi kdo vedel kakšen agregat bi bil primeren za kotlovnico. Vse pumpe in ventili so vezani preko kotla in ta je priključen na eno vtičnico. Torej rabil bi samo toliko močan agregat da je varen oz ima stabilno napetost potrebno za uplinjak. Ne želim da bi v primeru izpada kaj zavrelo , sicer je montiran "gasilec" ampak vseeno bi raje še to rešitev.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - kadotr - 28.10.2020

Kakšen "gasilec" imaš montiran? Agregat ti pomaga le v primeru, da si doma in ti sploh vžge. Ga bo žena znala vžgati? Moja ga ne ...  V poštev bi prišel tudi agregat na električni vžig, je pa vprašanje, ali se ti ga bo dalo vzdrževati (vsak mesec vžgati, skrbeti za akumulator, mogoče celo priklopiti akumulator na primeren polnilec, kot imajo gasilci in reševalci avtomobile ali moj znanec motor?) 

O agregatih je bilo nekaj napisanega v eni od letošnjih tem, ko je nekdo spraševal, ali je traktorski dober za hišo.

Sam vem iz izkušenj, četudi nisem štromar, katerega bi kupil. Če povem mnenje se bo spet usulo od "strokovnjakov"... Tisti, zame primeren, nima električnega vžiga.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 28.10.2020

2 od 4 bi znala vžgati... sem pa skoraj vedno doma, ker delam doma in to ni problem, problem je da je siguren , da ni nihanj napetosti ker ne bi rad kaj zajebal

Gasilec je pa sistem pri uplinjakih ,ki v takih primerih spusti vročo vodo v odtok če gre nad xy stopinj

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Hanzi - 28.10.2020

Gasilec je kar precej sigurna zadeva, če le imaš zagotovljeno vodo ob izpadu elektrike.
Jaz sem vzel (premočan) inverter(zagon zamrzovalne skrinje)   Najprej sem imel še posebej aku v kurilnici, sedaj ga ne mislim vsakih nekaj let kupovati zato da ga bom uporabil vsake kvatre. Na dvorišču imam 3 avte, avto do kurilnice, inverter pod havbo, do inverterja pa podaljsek. Če rabim dolgo, pač zalaufam avto.
Za brand name agregat ni denarja, v Kitajca pa čez z let ne zaupam da bo sploh vžgal. Je inverter najbrž bolj sigurna zadeva.

Če želiš avtomatsko, potem pa kupi UPS(lahko kak rabljen)  in aku

U dobra ideja inverter pa na avto, to bi šlo, al pa traktor zraven parkiram pa lahko laufa noč in dan če je potrebno. Bom kar prodajalca peči vprašal kako oni rešijo, da ne bo kaj z garancijo itd

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Hanzi - 28.10.2020

Inverter s čistim sinusom rabiš. Modificirana sinusa se izogni, čeprav je pol cenejši.
Če imaš na traktorju 100Ah aku, potem brez skrbi peč pogori do konca.

Recimo tole
RAZSMERNIK čisti sinus 1000/200W 12V - 230V
https://www.amp-solar.com/cisti1000w

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Hanzi - 29.10.2020

Vprašaj dobavitelja peči kakšen največji tok potegne peč. Pri meni je bil problem zagon (gretje lambde najbrž)
300/150w inverter je ni pognal.
Tvoj bi moral biti zagotovo dovolj, tudi skrinjo boš pognal. Ker en dan brez gretja v izolirani hiši bo.manj škode kot pa en dan skrinja na off polna mesa. Če je fajn mraz daš lahko meso sicer ven, ampak....

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 29.10.2020

A gasilec se ti je že kdaj vklopil ?

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Hanzi - 29.10.2020

Prva leta kar nekajkrat, ker sem enostavno butal zalogovnik, in ko nalozis preveč in je v peči s pol sajtrge žerjavice, vse pa pregreto, takrat nastopi gasilec.
Nekajkrat pa tudi zaradi elektrike. Tudi ob zledu ko sem šel na forumski piknik v Savinjsko prej pa zakuril peč. Ko pa pridem čez Trojane pa klic da je zmanjkal elektrike in kaj naj naredim. Peč pa zakuril pred eno uro....
Zdaj pa že dolgo  ne

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 30.10.2020

Jaz sem ugotovil da če bi naložil preveč in so zalogovniki polni potem gre voda avtomatsko v radiatorje 80c ,če pa še to ni dovolj potem pa gasilec.
Pa ker s telefonom spremljam temperature v kotlu ,zalogovniku, vorlauf,rucklauf itd
Lahko že preventivno prestavim temp na več stopinj da porabim višek temp da ne gre v zalogovnik, ker se ne bi izšlo. Ta opcija s telefonom je pa zame največ vredna ker ne rabim hodit gledat ali je ogenj ugasnjen ,ali se je prijel, kje smo z gorenjem, koliko imamo vode itd
Gasilec bo aktualen če mi zmanjka elektrike ali pa če se pomotoma zakalkuliram z količino drv.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Gomi - 30.10.2020

Kako ? Ali nima tvoj vplinjak vgrajenega varovanja proti pregretju ? S tem mislim, da kotel, ko je temperatura kotla stopinjo dve do maksimalne nastavljene, prične zmanjševati moč in če jo potem še vedno preseže se kotel ustavi in čaka, da mu temperatura pade za nekaj stopinj, potem pa zopet požene. Če pa je povratek iz zalogovnikov v kotel previsok se kotel seveda ne bo ohladil in se bo po določenem času ugasnil. Ne ugasne pa črpalke. Ta pač deluje še toliko časa dokler v kotlu zaradi žerjavice še narašča temperatura.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Igorslo - 30.10.2020

Jaz se zanimam za rešitev ob izgubi elektrike, ena je vgrajen gasilec, druga bo pa sinusni inverter ali ups.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Sebek - 31.10.2020

Gasilec bi moral biti vgrajen na vsakem uplinjaku, da ne zakuha. Sicer po mojih izkušnjah lahko uplinjak zakuha samo v primeru dobrega vleka dimnika, ki v primeru da se je kotel ugasnil bodisi zaradi izpada elektrike ali pa da je že zalogovnik poln, še vedno vleče dovolj zraka za tlenje skozi njega.

Jaz imam inverter z modificiranim sinusom in zadeva deluje. Sicer ventilator in črpalke povzročajo malo večji hrup, ampak važno da delujejo.

RE: Prehodno ogrevanje , izbira energenta - Energetik81 - 2.11.2020

(28.10.2020 ob 19:01)Igorslo Napisal: Recimo tole
RAZSMERNIK čisti sinus 1000/200W 12V  - 230V
https://www.amp-solar.com/cisti1000w

Predrago, pojdi na nemški e-bay in najdi cenejšega. Jaz sem svojega 1500W čisti sinus dobil za cca. 160€.
Sem se pa zdaj dokončno zrihtal sistem. V kotlovnici imam 115 Ah ciklični akumulator in gor 1,5kW inverter, vštekan v  namensko vtičnico, ki gre v 1-0-2 stikalo. Če zmanjka štroma, preklopim 1-0-2 stikalo in vklopim inverter. Dela cela bajta, vključno s FID, odklopniki itd. Samo pazit moramo na velikost bremena. Dela celo lojtra v kopalnici ali mala rinka na indukciji. Ta aku je dovolj za 24h delovanja hladilnika, razsvetljave in ruterja. Super za ponoči, ker je čista tišina.

Nato imam preko stene v zunanjo omarico 16mm2 12V povezavo, kamor lepo direktno priklopim avto in ga zalaufam, če izpad traja dalj časa.
Oziroma imam zunaj še natičnico, če bom kdaj imel namenski agregat.