PodSvojoStreho.net
Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna izolacija, TC in Eloblock (/showthread.php?tid=71285)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Popson31 - 21.1.2018

csamo001 to glede izolacije je bilo misljeno nasploh kako se naj nekdo v startu odloci ali max izolacija in poceni vir ogrevanja ne glede na energent ali povprecna izolacija in TC.. kaj je bolj smiselno na dolgi rok..ker izolacija ostane nekdo ki pa je premalo izoliral bo cez cas doizoliral naprimer..

Fasad je kaka je 10eps v ciglu pa 10cm kamene volne, klet pod plosco 5 in nad 15xps zunanje stene klet komplet 15xps, posevnina strehe 25-30 cm ravnina pa 35-40..

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - csamo001 - 21.1.2018

Mi je jasno, ampak v tvojem primeru je to "zaraženo" stanje. In iz tega pač izhajamo, ko iščemo rešitev.

Ti recimo povem, kaj na moji bajti pomeni, če dodam 5cm grafitnega EPS k že obstoječi izolaciji: U zunanje stene se zmanjša iz 0,16 na 0,13. Oziroma z drugimi besedami: ne zgodi se nič.

bk9105 Napisal:@Popson31: sam trenutno z eloblockom preko talnega ogrevam P+M hiše 11x8m, ki podobno kot tvoja nima balkonov in podobnega. Na 30cm ytonga smo dali 12cm kamene volne, okna so 3 slojna pvc, vhodna vrata bi lahko rekel, da so za klaso nižje, na žalost, kapo imam iz 12cm AB plate pokrite s 26cm steklene volne.
Spodaj je še klet, ki ni aktivno ogrevana, 3 stene so popolnoma vkopane, na četrti je pa delni vkop, kjer je speljana rampa, da lahko človek spravi v klet npr. bicikl ali kosilnico. Glede tolpotne izolacije v kleti je na zidovih zgolj 8cm xpsa, pa še to samo 2 vodoravni vrsti, gledano zasipa navzdol. V zimi, kot je trenutno, je temperatura v kleti 11stopinj. Vse skupaj je povezano s stopniščem, torej toplota mi kljub vratom v P do neke mere prehaja iz ogrevanih etaž v klet.
Eloblock imam 12kw (ex od uporabnika Pentax), v meniju omejen na 6kW, deluje mi vsak dan od 22:00 do 6:00, priklopljen imam senzor zunanje temeprature, nastavljeno najnižjo krivuljo ogrevanja (0,2), paralelno znižano za 1stC in zadeva uspe hišo držati na 19stC, zanimivo pa je, da kljub 16 uram neogrevanja, temperatura ne pade pod 18stC, termometer je na polici cca 10cm od zunanjega zidu, debelina estrihov je 5cm. Poraba za 11/2017 je bila 768kWh nizke tarife, za 12/2017 bo poraba cca 20% višja, nimam pe pa še uradnega podatka.
Glede na sestavo tvoje hiše in glede na tvoje plane s sončno elektrarno, bi te jaz podprl pri odločitvi za nek bojler s katerim rešiš sanitarno vodo, eloblock pa vzami nek model, ki ima 3fazni priklop in da je nastavljiv po koraku 1kW. Mislim, da 9kW in nižje to že so, moj 12kW je žal samo po 2kW. Investicija v 300 lit zalogovnik in elektro grelec bi bila smiselna, če bi imel namen dograditi TČ, kar pa ti očitno ne nameravaš. Vsekakor pa tega ne gre primerjati z eloblockom, kateri ima vse vgrajeno, npr tudi ogrevanje po zunanji temperaturi, kar je dejansko velik plus, no kakor za koga.
Glede 3x20A pa si malo preračunaj kaj in kako, možno, da ti bo dovolj, drugače boš pa pač povečal na 3x25A, kar mora (sicer ponavadi z zakasnitvijo) narediti tudi marsikateri ponosni lastnik TČZV, take informacije vsaj dobivam od znanca, ki dela na enem od elektro distribucijskih podjetij.

Za konec pa še en moj nasvet za osebo z opazkami o posebnežih, ki na srečo ne prihajamo iz istih krajev kot ona. Idi malo na nefiltriran in nerekuperiran zrak. Mogoče ti bo bolj pomagal rešiti notranje stiske, kot pa izživljanje nad novincem tu gori, ki razmišlja malce drugače kot ti.

Hvala za mnenje in podporo si edini zravem csamo001-ta ki me ni zabil da je moje razmisljanje cudno oziromo neumno..na tem forumu velja ce nimas TC si izvenserijski na zalost..celo kako firmo TC ima kdo je pomembno..Jaz tud vozim dve leti starega bmwja serije 5 pa nekoga ki raje hodi pes ali se vozi z busom ne gledam cudno..

Kaj se ogrevanja tice tudi jaz razmisljam enako ogrevat ponoci oz v casu NT in glede na izolacijo se hisa nebi smela ohladit za vec kot stopinjo ali dve..je pa hisa na soncnem obmocju racunam na zunanje pribitke ob takem vremenu ce pa je res mrzlo pa kamin v dnevni..to sem nekak ze zakljucil da bo ogrevanje z eloblockom sploh po tvojem opisu da zadeva spet ni tako pozresna kot jo predstavljajo drugi..

Kako pa imas ti reseno ogrevanje sanitarne vode??

Če res razmišljaš o kaminu in v vsakem primeru talnem, potem razmisli o toplovodnem kaminu, ki ga vežeš na talno. Ker toplozračni v tako dobro izolirani bajti je lahko samomor; ti potrebuješ par watov v vsaki sobi, potem boš pa točkovno dovedel par kW. Pajsanje, bi temu rekli pod Pohorjem.

csamo001 Napisal:Mi je jasno, ampak v tvojem primeru je to "zaraženo" stanje. In iz tega pač izhajamo, ko iščemo rešitev.

Ti recimo povem, kaj na moji bajti pomeni, če dodam 5cm grafitnega EPS k že obstoječi izolaciji: U zunanje stene se zmanjša iz 0,16 na 0,13. Oziroma z drugimi besedami: ne zgodi se nič.

Ma ja sej ne mislim doizolirat fasade klet tud je kak je streho pa bom nardil kot treba.. ko smo hiso kupli mi sploh ni bilo jasno kako in kaj do zdaj sem nekaj stvari prebral pa izracun toplotnih izgub so mi nardili vse zarad sebe nic za ekosklad kot sem napisal dosti delamo sami oz z znanci..sem pa na zacetku pac verjel da je 8kw TC primerna za mojo bajto in bi jo verjetno tud vzel ce se nebi pozabimal..

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - sašo65 - 21.1.2018

Popson31 Napisal:Zato ker sem ze v startu v izracun dal podatke brez sanitarne vode.. in se vedno nevem kako se tega lotit tud ce bo potreba po ogrevanju skoraj nicna na kak nacin ogrevat SV??

Pustim garazo neogrevano (30m2) in nabavim STC postavim v garazo kjer nebo nikoli manj kot 14stopinj ali kako drugace?
kolko kompliciraš in sprašuješ, se čudim, da si do te faze gradnje sploh prišel :roll:

csamo001 Napisal:Če res razmišljaš o kaminu in v vsakem primeru talnem, potem razmisli o toplovodnem kaminu, ki ga vežeš na talno. Ker toplozračni v tako dobro izolirani bajti je lahko samomor; ti potrebuješ par watov v vsaki sobi, potem boš pa točkovno dovedel par kW. Pajsanje, bi temu rekli pod Pohorjem.

Ja kamin je v planu kot sobna kaminska pec na pelete katera potrebuje manjsi dimnik ker dimnika bajta nima..

To je ena izmed opcij da nardimo dimnik in toplovodni kamin..bom pogledal se Smile

sašo65 Napisal:
Popson31 Napisal:Zato ker sem ze v startu v izracun dal podatke brez sanitarne vode.. in se vedno nevem kako se tega lotit tud ce bo potreba po ogrevanju skoraj nicna na kak nacin ogrevat SV??

Pustim garazo neogrevano (30m2) in nabavim STC postavim v garazo kjer nebo nikoli manj kot 14stopinj ali kako drugace?
kolko kompliciraš in sprašuješ, se čudim, da si do te faze gradnje sploh prišel :roll:

Ce bi malo boljse bral bi ti bilo vec jasno..Wink

bk9105 Napisal:Eloblock imam 12kw (ex od uporabnika Pentax), v meniju omejen na 6kW, deluje mi vsak dan od 22:00 do 6:00, priklopljen imam senzor zunanje temeprature, nastavljeno najnižjo krivuljo ogrevanja (0,2), paralelno znižano za 1stC in zadeva uspe hišo držati na 19stC, zanimivo pa je, da kljub 16 uram neogrevanja, temperatura ne pade pod 18stC, termometer je na polici cca 10cm od zunanjega zidu, debelina estrihov je 5cm. Poraba za 11/2017 je bila 768kWh nizke tarife, za 12/2017 bo poraba cca 20% višja, nimam pe pa še uradnega podatka.

A si probal testirat, kaj se zgodi z notranjo temperaturo, če iz 6kW dvigneš na 8 kW?

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - Bullet - 21.1.2018

[/quote]

Jaz tud vozim dve leti starega bmwja serije 5

[/quote]

to meni pove vse...v enem letu na precenjenem plehu izgubiš več kot bi te TČ stala...ti pa iščeš koliko boš ceneje skoz prišel v 5 letih... in zato je treba v 2 temah nabijat non stop...ah ja, sem obupal tule

Re: Toplotna izolacija, TC in Eloblock - DELPHI - 21.1.2018

Popson31 Napisal:Ja kamin je v planu kot sobna kaminska pec na pelete katera potrebuje manjsi dimnik ker dimnika bajta nima..

To je ena izmed opcij da nardimo dimnik in toplovodni kamin..bom pogledal se Smile

O kolektorjih za SV še nisi razmišljal?

Saso65 mogoce se ti zdim cuden ker sprasujem in ker nimam namen kupit TC za ogrevanje ampak verjemi da sem pri svojih 31 letih dosegel in ustvaril kar nekaj verjamem da vec kot marsikdo ki je krepko starejsi od mene pa ni to point hocem ti samo povedat da me podcenjujes brez razloga sploh me ne poznas..sprasujem pa stvari na katere se ne spoznam ravno temu je namenjen forum..ce si pa ti na tem forumu da znanje delis pa ga deli ce mislis da vse ves in ti ni potrebno sprasevat..

Popson31 Napisal:
csamo001 Napisal:Če res razmišljaš o kaminu in v vsakem primeru talnem, potem razmisli o toplovodnem kaminu, ki ga vežeš na talno. Ker toplozračni v tako dobro izolirani bajti je lahko samomor; ti potrebuješ par watov v vsaki sobi, potem boš pa točkovno dovedel par kW. Pajsanje, bi temu rekli pod Pohorjem.

Ja kamin je v planu kot sobna kaminska pec na pelete katera potrebuje manjsi dimnik ker dimnika bajta nima..

Ne vem kakšna je regulativa, so pa nekateri delali zgolj stranske preboje skozi steno iz bivalnih prostorov za odvajanje dimnih plinov. Ker zidat dimnik v obstoječi bajti je tudi muka isusova.

Bullet Napisal:
Popson31 Napisal:Jaz tud vozim dve leti starega bmwja serije 5

to meni pove vse...v enem letu na precenjenem plehu izgubiš več kot bi te TČ stala...ti pa iščeš koliko boš ceneje skoz prišel v 5 letih... in zato je treba v 2 temah nabijat non stop...ah ja, sem obupal tule

Dobro, to si zdaj vzel iz konteksta: ...Jaz tud vozim dve leti starega bmwja serije 5 pa nekoga ki raje hodi pes ali se vozi z busom ne gledam cudno...

Jaz tud vozim dve leti starega bmwja serije 5

[/quote]

to meni pove vse...v enem letu na precenjenem plehu izgubiš več kot bi te TČ stala...ti pa iščeš koliko boš ceneje skoz prišel v 5 letih... in zato je treba v 2 temah nabijat non stop...ah ja, sem obupal tule[/quote]

Ja in v cem je problem?? Verjetno imas tudi ti “strast” oz veselje do necesa za kar ti ni zal dat vec denarja??