![]() |
|
Peč na trda goriva/polena - modifikacije - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Peč na trda goriva/polena - modifikacije (/showthread.php?tid=71163) |
Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - zamot1 - 17.1.2018 Na Viadruski ne vidim več skozi kurišče v dimnik - odstranljivi vložki v stavljeni v zgornjem delu izmenjevalca toplote, na primarcu (smson) pa imam dodatno regulacijo za povečanje odprtine ki se izklopi- električno- pri 85°C v peči ali pa mehansko če peč uide čez 95°C (če slučajno izpade elektrika) Nekaj let nazaj je na tem forumu to bolj podrobno opisano in tudi nekaj slik. Nabutam peč zakurim in po treh do štirih urah snamem verižico iz Samsona hranilnik na 85-90°C dovolj za drugi dan do ponovnega kurjenja okoli 18 ure. LP Jest Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - stepski - 17.1.2018 robertinho123 Tista loputa ti zapre drugi in tretji izmenjevalec, in če boš preveč podaljševal da si ne boš otežil nakladanja... drugače pa imaš spodaj še eno loputo ki ti preusmeri dim, ogenj, med prvega in drugega... da ne boš ta razmak čisto zožal... Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 18.1.2018 zamot1 No jst se nekih takih mahinacij ne grem, tok spet nisem fanatik...hočem obstat na pragmatičnih rešitvah in si ne zakomplicirat stvari z nekimi električnimi dodatki... Je le klasika in ja, čas jo je povozil ampak ti turbolatorji in pločevina na dnu kurišča niso nek pretiran vložek da se ne bi veljalo malo poigrat. Kar se pa samega zalogovnika in odjema tiče so pa itak stvar individualne narave in ja, tudi naša hiša, ki je letnik 80 in ima še prva okna, bi rabila kak vložek tudi v tem smislu... stepski Turbolatorje-trake nameravam naredit take višine, da bom lahko to podaljšano polico z privzdigom porinil noter na izmenjevalec in nato po naloženju spet izvlekel ven...to govorim v primeru obratovanja peči, seveda. Taka je teorija, kako bom to lahko praktično počel pri vroči pločevini je seveda vprašanje... Govoril sem z enim možakom ki ima isto peč in je to prvo loputo, ki jo moraš podret če hočeš nalagat, kar snel ven, češ da ni koristi neke od nje, da je dobra le če gori pri vratih in da v primeru gorenja na sredini/zadaj v kurišču nima nekega efekta razen tega da ne buha vročina glih direkt v vrata...mnenja? Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - stepski - 18.1.2018 Malo zapadaš v kontradiktornosti.... po eni strani prosiš za nasvet, po eni to bi, po drugi nebi... sam verjamem da so bili vsi dobrohotni nasveti podani od ljudi ki so že prehodili svojo, tvojo pot.... in so pripravlejni deliti svoje iskušnje s tabo.... odloči se... če tvoj možak meni da je loputa ki usmerja dimne pline brez veze potem jo daj ven, sam sem nanjo dal šamot.... če ti napišem da je digitalni termometer veliko boljši kot analogni, ti pač nisem brez veze, imam enega in drugega in točno vem, kako " se obnašta "... ampak če je tebi bolj pri srcu analogni, ga imej.... samo potem ne spraševati za nasvete... peč je pač tvoja.... upam da razumeš kaj ti hočem povedati... težko boš sedel na dveh, treh stolih hkrati, sprejmi nasvete enega ali pa se odloči za svojo varianto... in vsi ki se pojavljamo v tejle tvoji temi, ( dobrohotno ), verjemi da smo vse to že zdavnaj predebatirali med sabo.... mogoče nas ločijo nijanse... če smem, spotoma pozdravim zamot1.... Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 18.1.2018 Kot je že bilo rečeno v teh temi, vsak kotel je specifičen in za svojega iščem najboljšo varianto "tuninga". Za to loputo, ki jo moraš podret da lahko nalagaš, sem pač od nekoga slišal da jo je vzel ven takoj ko je instaliral peč in to delil tukaj in vprašal za mnenje o tem početju...pač mnenje kogarkoli o tem sem hotel, ni tle kontraindiktornosti...ali je to na kaj drugega letelo? Ok ne vem kako se digitalni termometer v primerjavi z analognim obnaša...pač mnenja sem bil da zadoščajo okvirne vrednosti, torej ne rabim vedet ali je TDP 262,7, 264,3, 272,4 ampak mi zadošča če vem da je 260, 270, 280, ... Ne jemlji tega kot pametovanje, cenim nasvete, ampak na določeni stopnji probam delat pragmatično in ne komplicirat preveč okrog nepotrebnih detajlov. Sicer pa na koncu itak sam vidiš kako se modifikacija obnese in iz obnašanja kotla lahko razbereš ali je to v redu ali ne in probaš potem prilagodit, sprobat drug pristop... Sem pa dobil tukaj ogromno dobrih napotkov, tako da cenim deljenje izkušenj in nenazadnje pišem to tudi za koga ki se bo podobno kot jaz lotil teh "podvigov". Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - zamot1 - 22.1.2018 Merjenje tempereture pri ogrevanju je v razredu 10% dovolj natančno, vse ostalo je metanje denarja skozi raufenk. Digitalnega merjenja v praksi ni je samo prikaz. Najbolj točen je živosrebrni. Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - yan1234 - 22.1.2018 Sem se poigral z eno staro štadlerco, ki je pri zunanjih temp. 0C 7x premočna. Redko v uporabi. Šamot na levo in desno stran kurišča 20x10x40 cm. Prej, če se je naložilo drva čez celo rešetko, je samson takoj zapiral zrak (preveč goriva), če se je naložilo manj, je zrak pihal mimo, drva-gorelo samo v enem kotu. Sedaj je prostora za dve vrsti polen, skupaj jih naložim 6, novo naložena drva se vžgejo hitro, tudi če ostane samo par drobcev žerjavice. Šamot akumulira toploto za vžig. Gorenje je bolj stabilno, pri loputi se prav sliši srkanje zraka. Pogori vse, tako da ja, šamot ostane notri. Hm, tdp, na začetku kurjenja, dokler samson ne začne pripirat, ocenjujem da kar 200, 250 (barva), potem pa ko preide na stabilno gorenje, pa lahko dimno cev kar držim (120cm od peči), klub gorenju in ne kuhanju drva. To traja približno 1 uro, do pol druge ure. Se mi zdi kar neverjetno. Samson na 85C. Mešalni ventil na sredini, v radiatorje med 60 in 75C, povratek 15 do 20C manj. Tako da za občasno uporabo je peč še uporabna. Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - nick101 - 22.1.2018 Imaš na tej štadlerci sploh kakšen odjem (npr 15 starih rebrastih radiatorjev) ? Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - yan1234 - 23.1.2018 Radiatorji oddajo 8 kw pri navedenih podatkih in to zadošča za vse pogoje. Ja recimo da je 4x premočna ne 7x. Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 23.1.2018 To so tri polmetrska polena dnevno pri današnji temperaturi. Najbolj impresivna je izjava o TDP. :roll: Sam sem bil lastnik stadlerce s sedmimi izmenjevalci fi 40 ali fi 50 mm, pri kateri smo z ročno izdelanimi turbolatorji pred 25 leti nadzirali TDP pri izplenu oljnega gorilca na tem istem kotlu. Nafta je bila poceni, oz standard je to omogočal, se pa bi dandanes ravno tako igral s turbolatorji pri kurjenju z drvmi stadler kotla na principu odgorevanja, preprečevanju ohlajevanju zaradi odprte lopute.... Najprej pa bi sistemu privoščil HT. Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - yan1234 - 23.1.2018 Res nisem hotel, da barve nate naredijo tako močan vtis. :lol: :lol: Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - picas55 - 23.1.2018 Kot naročen je bil ob branju tvojega odgovora na lokalnem radiu "https://www.youtube.com/watch?v=Jnp6H9ptwAs," pa je bila oz bil že po prvem refrenu na mute.... :lol: Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 24.1.2018 Evo da malo poročam o spremembah, dodelavah.... Torej naredil sem en cikcak turbolator...navaril sem 6 cikcak trakov na 5mm ploščo/podaljšek izmenjevalca in moram rečt da sem kar impresioniran/presenečen nad efektom. Torej napolnem peč na polno, cca 30 kg, in zakurim od zgoraj. To gori skupno cca 5,5-6 ur ne da bi tikal in segreje zalogovnik iz 30/34/34 na 80/80/80, sproti napaja dvižni vod od 40-45°C in segreje SV iz 25 na 55°C (in še par tuširanj vmesnih). KO je kotel v fazi največjega gorenja, temp. cca 72-75, je TDP nekje 260°C, ko pa enkrat temp. kotla doseže 80°C in se tam zadržuje, pa pade na 220. Kasneje ko drva samo še oglenijo pade pod 200, na 150 in manj. Zanimivo je kako drva obdržijo konstitucijo če jih pustiš pri miru, ne tikaš zadeve...prov lepo žarijo in dajejo vse od sebe. Turbolator se kar razbeli, žari, in ko odpreš nalagalna vrata čutiš kako buhne dosti več vročine ven kot prej, res se lepše zadržuje v kotlu in je ne odpihne čez dimnik ven. Ta prva loputa, ki jo moram podret ko nalagam, je zdej snežno bela, prej je bila sivo črna. Ker imam trakove navarjene minimalno, jih bom dal dol in v malo bolj stisnjeni varianti dodal še enega pa da vidim kakšen bo efekt. Ploščo z dna kurišča sem vrgel ven in sem zaenkrat brez nje. Razmišljam da bi jo zarezal tam kjer so luknje in na ta način naredil neko varianto rešetke z zarezami 10 mm. Aja pa pepelnik sem tudi vrgel ven, kot je bilo svetovano, in tiste šamotne plošče vstavil tja v nekakšno U obliko, če me razumete. Pač lepše propada žerjavica tam in segreva primarni zrak. Uglavnem presenečen, zadovoljen
Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - zdraveyahoo - 25.1.2018 zdraveyahoo Napisal:@robertinho123No, pa si počasi prišel do tega.
Re: Peč na trda goriva/polena - modifikacije - robertinho123 - 25.1.2018 Jp, sem te upošteval tukaj, ja, in pa tudi turbolatorje imam po tvojem vzoru narejene s tem da so moji samo S, in ne še en dodatni ovinek...pač iz 3mm pločevine sem jih delal in ni bilo glih opcija tako kratke ovinke delat, zvijat, pa tudi prostor kjer se prvi in drugi izmenjevalec prekrivata je tako kratek, da to ni bila smiselno. Bom raje, kot rečeno, poskusil še z dodatnim trakom. |